Tujina

Vsaj 49 mrtvih v terorističnem napadu na mošeji na Novi Zelandiji

Christchurch, 15. 03. 2019 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V streljanju v dveh mošejah v novozelandskem mestu Christchurch je umrlo vsaj 49 ljudi, 48 je ranjenih. Po zadnjih podatkih je policija pridržala štiri osebe, eden izmed napadalcev je avstralski državljan. Novozelandska premierka je napad že označila za teroristično dejanje, ki ga je izvedel "desničarski ekstremist".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 49 mrtvih v streljanju
    03:26
    Iz 24UR: 49 mrtvih v streljanju
  • Iz SVETA: Teroristični napad
    04:28
    Iz SVETA: Teroristični napad
  • Strelski napad na Novi Zelandiji
    00:42
    Strelski napad na Novi Zelandiji

V mestu Christchurch na Novi Zelandiji se je med petkovimi popoldanskimi molitvami zgodilo streljanje v dveh mošejah, v katerem je umrlo vsaj 49 ljudi, 48 jih v bolnišnici zdravijo zaradi strelskih ran. Med njimi naj bi bilo 20 ljudi huje ranjenih. Mnoge med njimi pa še vedno pogrešajo, saj jih svojci niso našli v bolnišnici, policisti pa informacij o posameznikih še ne dajejo.

Napadeni sta bili mošeja Al Noor v središču mesta, kjer je umrlo 41 ljudi, ter mošeja v predmestju Linwood, kjer so napadalci ubili sedem oseb. Ena oseba je kasneje umrla v bolnišnici. Streljanje v mošeji Al Noor naj bi trajalo približno 20 minut. Kmalu zatem je sledil napad na drugo mošejo. Priče opisujejo moškega v črni motoristični čeladi, ki je začel streljati na okoli 100 vernikov med molitvijo. 

Odkrili eksplozivni napravi

Policija je po napadu odkrila eksplozivne naprave na dveh avtomobilih, kar je potrdila tudi novozelandska premierka, a pri tem ni želela potrditi, ali so napadalci načrtovali tudi samomorilski napad z avtomobilom bombo. Kasneje je policija izvedla tudi nadzorovano detonacijo na največji železniški postaji v Aucklandu, Britomart Transport Centre, kjer so odkrili dva nahrbtnika. 

Policija pa naj bi trenutno izvajala tudi hišne preiskave v mestu Dunedin, šlo naj bi za "lokacijo, povezano z incidentom v Christchurchu". Policisti so zaprli območje in evakuirali bližnje prebivalce. 

Potek napada.
Potek napada. FOTO: 24ur.com

V pridržanju ostajajo tri osebe, moškega v poznih 20. letih obtožili umora

Policija je po napadu pridržala štiri osebe, tri moške in žensko. Eno osebo so kasneje izpustili, tri pa še ostajajo v pridržanju. Dve osebi pa sta bili pridržani na mestu napadu, pri sebi naj bi imeli strelno orožje. Pridržani niso bili na nobenem izmed seznamov opazovanih oseb, je potrdila novozelandska premierka in dodala, da so napad načrtovali dlje časa. 

Navedbe je kasneje na novinarski konferenci potrdil tudi direktor policije Mike Bush in dejal, da so pridržanega moškega v poznih 20. letih obtožili umora, na sodišču se bo pojavil jutri. Vpletenost preostalih pridržanih je za zdaj še neznana. 

Potrdil je tudi, da pridržani policiji pred tem niso bili znani: "Del preiskave bo moralo zajeti tudi to, da se ozremo nazaj z namenom, da zagotovimo, da nismo zamudili nobenih priložnosti, da preprečimo ta grozljiv dogodek." 

Da je šlo za izjemno dobro načrtovan dogodek, je še dejal in potrdil tudi, da so na dveh avtomobilih našli dve improvizirani eksplozivni napravi. Dva sumljiva nahrbtnika, ki so ju našli na železniški postaji v Aucklandu, pa po njegovih besedah nista bila povezana z napadom v Christchurchu. 

Eden izmed pridržanih je avstralski državljan, kar je potrdil tudi avstralski premier Scott Morrison in ob tem dejanje označil za "napad desnega ekstremizma", napadalca pa za desničarskega, nasilnega terorista. Na Twitterju je izrazil svoje sožalje, zastave pa bodo danes v Avstraliji izobešene na pol droga. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napad v živo prenašal preko družbenih omrežij, posnetek objavili celo nekateri mediji

Avstralec, 28-letni Brenton Tarrant je tik pred napadom na družbenih omrežjih objavil manifest, v njem pa jasno začrtal svoje namene. Manifest izraža skrajno desno in protipriseljensko ideologijo. Ob tem je napad v živo predvajal tudi na družbenem omrežju Facebook, policija pa je pozvala vse, naj 17-minutnega posnetka ne delijo naprej. Nazorni posnetek so že izbrisali z družbenih omrežij. 

A spletni giganti Youtube, Facebook in Twitter so naleteli na ogromne težave pri odstranjevanju posnetka napada - nove različine se namreč pojavljajo na spletu prav tako hitro, kot jih brišejo. Facebook je originalni posnetek sicer izbrisal uro po njegovem nastanku, a bilo je že prepozno - posnetek je že zaokrožil po spletu. 

Pri tem pa so celo nekateri tuji mediji, kot so MailOnline, Sun in Mirror, na svojih spletnih straneh objavili sicer krajše različine posnetka. Urednik portala Mirror se je sicer kasneje opravičil za objavo in dejal, da "posnetka ne bi smeli objaviti, saj ni v skladu z uredniško politiko, ki se nanaša na teroristične propagandne posnetke". Objavo posnetkov je obsodila celo britanska vlada. 

Domnevni napadalec.
Domnevni napadalec. FOTO: APTN Video
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bush je na novinarski konferenci dejal tudi, da so v vseh mošejah v državi oboroženi policisti, ki zagotavljajo varnost. Ob tem je pohvalil policiste, ki so "storili vse in še več za zaščito ljudi".

Policija je na prizorišču obeh streljanj zbrala večje število strelnega orožja. Zatrdil je, da (vsaj za zdaj) aktivno ne iščejo nobenega napadalca več.  

'Eden najtemnejših dni Nove Zelandije'

V izjavi za javnost je novozelandska premierka Jacinda Ardern dejala, da podrobnosti strelskega napada še niso znane, "a lahko povem – to bo eden najtemnejših dni Nove Zelandije". Streljanje pa je označila za "neprimerljivo dejanje nasilja". Dodala je, da so med žrtvami po vsej verjetnosti tudi begunci in priseljenci in da za napadalca "ni mesta na Novi Zelandiji"

Po njenih besedah je bila Nova Zelandija "izbrana za to dejanje nasilja", ker je primer multikulturalizma, raznolikosti in sprejemanja. Tistim, ki so bili neposredno prizadeti v napadu, pa pošilja sporočilo: "Za številne to ni kraj, kjer ste se rodili. Za mnoge je Nova Zelandija izbira, kraj, kamor so prišli in kateremu so se zavezali ... je kraj, kamor so mnogi prišli v iskanju varnosti. Kraj, kjer lahko varno izražajo svojo kulturo in vero. Predstavljamo raznolikost in sočutje, dom za tiste, ki delijo naše vrednote, zatočišče za tiste, ki ga potrebujejo. In ta napad ne bo in ne more omajati teh vrednot. Smo ponosen narod več kot 200 narodnosti in 160 jezikov."   

Ljudje so bežali za svoja življenja 

Pred napadom je bila mošeja Al Noor "mirna in tiha". Okoli 13.40 popoldan pa so odjeknili prvi streli, pripovedujejo priče: "Začelo se je v glavni sobi ... Bil sem v stranski sobi, zato nisem videl, kdo strelja, a videl sem ljudi, ki so bežali v sobo, kjer sem bil tudi jaz, bili so krvavi, nekateri so šepali," je za medije dejal Ramzan.

Priče dogodka pripovedujejo, kako so "bežale za svoja življenja". Radio New Zealand povzema besede priče, ki je bila v času dogodka v eni izmed napadenih mošej – slišala je več strelov in videla vsaj štiri žrtve, ki so ležale na tleh: "Povsod je bila kri." 

 Mohan Ibrahim, ki je bil v bližini mošeje Al Noor med napadom, je za New Zealand Herald dejal: "Sprva sem mislil, da gre za električni udar, nato pa sem videl vse te ljudi, ki so bežali." Len Peneha pravi, da je videl moškega v črnih oblačilih, ki je vstopil v mošejo, v kateri naj bi bilo več sto ljudi, zatem pa je slišal več deset strelov. Dodaja, da je strelec pobegnil še pred prihodom reševalcev. Ahmad Al-mahmoud pa opisuje, kako je moški "prišel in začel streljati na vse v mošeji". 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3