Tujina

Študentski upor se širi

Zagreb/Pulj, 28. 04. 2009 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Študentskim protestom na Hrvaškem so se pridružili tudi študentje puljske univerze, ki prav tako zahtevajo brezplačno izobraževanje in standardizacijo bolonjskega sistema. Zbrali so že več kot 12.000 podpisov podpore.

Del profesorjev podpira študentske proteste, ki imajo tudi veliko simpatij v javnosti. Študentske plenume in družabne dogodke protestnikov pa obiskujejo tudi drugi državljani, ne le študentje.

Študentskim protestom na Hrvaškem, ki so se začeli prejšnji ponedeljek na zagrebški filozofski fakulteti, so se v ponedeljek pridružili tudi študentje puljske univerze, ki prav tako zahtevajo brezplačno izobraževanje in standardizacijo bolonjskega sistema. Protesti pa so potekali tudi na nekaterih fakultetah v Splitu in Osijeku.

Zbrali približno 12.000 podpisov podpore

Split: Po čem je kilogram znanja?
Split: Po čem je kilogram znanja? FOTO: dnevnik.hr

Vsi protestniki so zbrani v Neodvisno študentsko pobudo, ki je v Zagrebu, Zadru in na Reki zbrala približno 12.000 podpisov državljanov pod peticijo za brezplačno izobraževanje. Študentje z zagrebške filozofske fakultete, sicer jedra upora, danes niso hoteli komentirati izjave ministra za znanost, izobraževanje in šport Dragana Primorca, da si bo osebno prizadeval za brezplačno izobraževanje od otroškega vrtca do doktorskega študija ob spoštovanju načela uspešnosti.

Študentje so zahtevali, naj minister pride na eno od rednih dnevnih plenumov študentske pobude in naj osebno potrdi svoje izjave pred telesom, ki sprejema vse pomembne odločitve protestnikov. Tudi sami ne podpirajo brezplačnega izobraževanja za študente, ki ne izpolnjujejo svojih obveznosti. Primorac je dodal, da bo ministrstvo zahtevalo spremembe zakona o visokem izobraževanju, ko se bodo rektorji dogovorili, ali so za šolnine ali za njihov preklic. Minister pa je za danes napovedal tudi izredno sejo rektorskega zbora.

Univerze registrirane na trgovskih sodiščih

Medtem je več kot 200 študentov blokiralo pouk na splitski pravni fakulteti, med protestnike pa so se vključili tudi študentje fakultete za šport v Splitu in ekonomske fakultete v Osijeku. Osiješki študentje so med drugim poslali vprašanje hrvaški vladi, kako je mogoče, da so univerze kot neprofitne ustanove, ki jih ustanavlja država, registrirane na trgovskih sodiščih. Protesti od prejšnjega tedna potekajo na Reki in v Zadru, napovedani so tudi v Varaždinu.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4evercvicek
28. 04. 2009 12.53
pop0611 - slovenije je že nekaj časa v eu pa je še vedno veliko korupcij na raznih fakultetah, brez skrbi, tudi tvoja državica ni brezmadežna, samo problem je da so tvoje oči usmerjene drugam, tako kot ti državniki diktirajo...
Misija1
28. 04. 2009 12.24
Ah ja, mislim da je bil nekoc omenjen sistem - ob vpisu v vsak letnik studija bi tega placal. Ce bi ga uspesno opravil in se vpisal v naslednji letnik, bi ti fakulteta povrnila stroske in bi imel tisto leto zastonj studij. Osebno vem da je pred leti ko sem bil se v 1 letniku fakultete, bilo vpisanih cca. 350 ljudi. Vem da jih je uspesno opravilo in se vpisalo v 2 letnik le 150 ljudi. Se pravi je ostalih 200 ljudi samo trosilo denar davkoplacevalcev in koristilo studentske bone. Nekateri se namrec vpisujejo na fakulteto samo zaradi teg aker ne vedo kaj naj sploh naredijo. Pa si recejo, eh bomo ze, se bomo pa vpisali v 1 letnik in probali. Ce ne druga bomo lahko jedli poceni (stud. boni) in opravljali fina dela preko studenta brez davkov. Taksen je sistem. In dobro vem, od kolegov iz drugih fakultet, da je tam zadeva podobna. Polovica vpisanih ne konca 1 letnika faksa in ga nadalje bluzi. To bi trebalo iznicit. S sistemom navedenem na vrhu mojega posta, se to resi. Pridni imajo studij zastonj, tisti, ki pa ga bluzijo, pa ne.
yarrick
28. 04. 2009 11.30
Vsaj nekje je še nekdo( neka množica seveda) ki je pametna.Vsi tako pudarjajo:učite se učite se in še in še, pa me zanima kak naj se maldi učijo če morajo delati (poleg šole) da se sploh lahko šolajo. Izredni študij je druga stvar, redni pa nebi smel biti plačljiv( kar pa na žalost pri nas drži samo delno).
kales
28. 04. 2009 10.21
Ne vem kaj še čakamo pri nas,tile hrvatje so v marsičem daleč pred nami žal!!
pop0611
28. 04. 2009 10.11
Niko K. Za vsakega rednega študenta država da določen znesel fakulteti. Ja, država. Izredni študentje pa so tisti, ki niso dovolj uspešni, da bi lahko študirali redno-niso prišli zraven in so po svoji volji sedaj redni. Večina jih je še takih, da jim plačata mamica in atek. Če se ukinejo izredna mesta, ti študentje ne bodo mogli študirat ničesar, ker niso imeli dovolj točk za reden študij.
pop0611
28. 04. 2009 10.09
Na hrvaškem so že nehali s podkupovanjem in podkupninami? Imajo pa ja samo korupcijo na fakultetah. Oziroma profesorjo so sami določili koliko jim je treba plačat :) Sramota za Hrvaško. In potem bi radi šli v Evropsko unijo!!!???? Ja seveda!!!
Niko_K
28. 04. 2009 10.04
Kaj takega se bi pri nas moralo tudi zgodoti, ne pa da izredni študentje financirajo redne!
ransome
28. 04. 2009 09.43