Tujina

Zaradi suše na Hrvaškem proizvedli manj elektrike

Zagreb, 09. 09. 2012 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi suše je bila proizvodnja električne energije v hrvaških hidroelektrarnah med januarjem in avgustom letos za 30 odstotkov nižja kot v istem obdobju lani. Hep zatrjuje, da ne pričakuje težav v oskrbi potrošnikov in ne bo zviševal cen.

"Hrvaški elektroenergetski sistem je stabilen in ne pričakujemo nobenih težav v oskrbi naših potrošnikov. V mandatu sedanje uprave Hepa pa cen elektrike ne bomo zviševali," so zatrdili na Hrvaškem elektrogospodarstvu (Hep).

Kot so dodali, so do konca avgusta letos uvozili za 38 odstotkov elektrike več kot v istem obdobju lani. Hidroelektrarne imajo 40-odstotni delež v proizvodnji elektrike na Hrvaškem. Lani je bila rekordna suša, ki se je nadaljevala tudi letos, sicer pa je Hep lani proizvedel več elektrike kot letos, ker je bilo v začetku lanskega leta veliko vode v akumulacijah, so povedali v Hepu.

Kot so poudarili, so v prvih osmih mesecih letos 35 odstotkov potreb državljanov zagotovili z uvozom. V Hepu pričakujejo, da bodo v zadnjem četrtletju hidrološke okoliščine nekoliko boljše ter da bodo morali za potrebe državljanov uvoziti 30 odstotkov elektrike.

Koruza med sušo
Koruza med sušo FOTO: Reuters

Na Hrvaškem letno povprečno porabijo slabih 18 teravatov elektrike, vsako leto pa praviloma uvozijo približno 30 odstotkov elektrike. Vlaganja v energetiko so med prednostnimi nalogami levosredinske hrvaške vlade.

Poraba elektrike v evropskih državah višja za 15 %

Julija in avgusta se je poraba elektrike v evropskih državah zvišala tudi do 15 odstotkov. "Večje povpraševanje po elektriki v Evropi se nadomešča z uvozom iz Slovenije in Madžarske, delno pa tudi iz jedrske elektrarne v Bolgariji," je poročala turška tiskovna agencija Anadolija. Kot so dodali, so bile cene elektrike julija in avgusta za 20 odstotkov višje v primerjavi s predhodnimi meseci. Tako megavat električne energije na Balkanu stane od 55 do 75 evrov.

Zaradi suše in manjše proizvodnje električne energije ter posledično nakupa elektrike na dražjih mednarodnih trgih se bodo lahko balkanske države prihodnjo zimo soočale s pomanjkanjem elektrike in zvišanjem cen, so še ocenili. Ob tem ne izključujejo niti občasne izključitve elektrike za gospodinjstva v nekaterih državah.

Analitik iz BiH Igor Gavran je ocenil, da v BiH obstaja resnična nevarnost redukcij elektrike glede na znižano proizvodnjo zaradi poslabšanega hidrološkega stanja in posledično občutljivosti elektroenergetskega sistema, ki večinoma temelji na hidroelektrarnah.

Napovedi o uvozu elektrike prihajajo tudi iz Srbije, ki ji manjka 20 odstotkov električne energije, ter iz Črne gore, kjer so proizvedli 30 odstotkov manj elektrike zaradi manjšega priliva vode v osrednjih hidroelektrarnah. Pomanjkanje proizvodnje lastne električne energije z uvozom rešujejo tudi v Makedoniji in Albaniji.

Gavran je še ocenil, da bodo zvišani stroški elektrogospodarstva zaradi uvoza elektrike v državah Balkana vplivali na zvišanje zunanjega dolga posameznih držav. To bo lahko pripeljalo tudi do zvišanja cen elektrike, posledično pa tudi do znižanja življenjskega standarda prebivalcev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

populus
09. 09. 2012 22.36
BOLI ME HA HRVAŠKI ELEKTROSISTEM,madona pišete več o teh hrvatih ko pa o slovencih!kaj me briga kaj majo uni spod!!!!!naše probleme rje predstavljajte!!mate cele dneve za pisat o naših kradljivcih
domchie
09. 09. 2012 12.49
+1
Naša jedrska elektrarna proizvede 50% vse elektrike, mi pa še vedno gradimo hidroelektrarne na Savi in Dravi, ki so drage in ekološko sporne. Vedite, da en blok hidroelektrarne proizvede kvečjemu do 1% vse elektrike - za kakšno vasico in pol, pa še odvisna je od pretoka reke, ki je poleti zelo zelo majhen.
Warlock.
09. 09. 2012 11.50
+1
Kako so vsi proti jedrskim elektrarnam... Vse tako imenovane "čiste" države uvažajo poceno elektriko iz? To je nagradno vprašanje! In potem jo ponudijo ljudem kot "čisto", seveda bolj drago. Zdaj ko pa pride do raznih vremenskih pojavov se lepo vidi katere elektrarne so najbolj unčikovite....
Perhan
09. 09. 2012 11.38
+2
Hitr! Še elektriko podražit! Da nau folk tolk za kafe zapravlu!
rokgr
09. 09. 2012 10.48
+1
elektrokoruza