Tujina

Švedska ustavila pregon zoper ustanovitelja Wikileaksa, Assange sporoča: Ne odpuščam in pozabljam

London, 19. 05. 2017 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./U.Z./STA
Komentarji
51

Švedska je ustavila pregon zoper ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ki ga je bremenila zaradi domnevnega posilstva. Assange, ki vse od leta 2012 biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, je ob tem sporočil, da so v teh sedmih letih njegovi otroci odrasli, njegovo ime pa je bilo očrnjeno. "Ne odpuščam ali pozabljam," je zapisal.

Švedsko tožilstvo je danes zavrglo obtožbe o posilstvu proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu in tako ustavilo preiskavo, ki je trajala sedem let.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Švedska je leta 2010 za Avstralca izdala nalog za aretacijo v povezavi z domnevnim posilstvom iz leta 2010, ki ga danes 45-letni Assange vseskozi zanika in zatrjuje, da je bil spolni odnos z žensko, ki ga je obtožila posilstva, sporazumen. Ko je v Veliki Britaniji izgubil bitko proti izročitvi Švedski, se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer biva vse odtlej.

Kot trdi Assange, se boji, da ga bodo v primeru izročitve Švedski od tam izročili ZDA, ki ga iščejo zaradi objave zaupnih dokumentov na straneh Wikileaksa.

Direktorica švedskega javnega tožilstva Marianne Ny je pojasnila, da so preiskavo ustavili, "ker ni bilo prave možnosti, da bi v neki dogledni prihodnosti prišlo do njegove izročitve Švedski". "Glede na to, da so bile vse možnosti za nadaljevanje preiskave v sedanjih okoliščinah izčrpane, se zdi, da ni več ustrezno, da vztrajamo pri aretaciji Juliana Assangea," je dejala. Agencija AFP sicer navaja, da je bil danes skrajni rok za morebitno novo podaljšanje švedskega pripornega naloga, za kar pa se torej tožilstvo ni odločilo. Kazenski pregon bi sicer zastaral po desetih letih, torej leta 2020.

Assange: Ne odpuščam ali pozabljam 

Assange je kmalu po novici na Twitterju objavil svojo fotografijo, na kateri se prešerno smeji. A brez komentarja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegov odvetnik Per E. Samuelsson je nato za švedski radio ocenil, da je odločitev tožilstva "popolna zmaga". Assange pa je "seveda vesel in mu je odleglo", je še povedal. Med drugim je povedal tudi, da je njegov klient zdaj prost človek in da "lahko zapusti veleposlaništvo, kadar bo to želel". Sam sicer ne ve, kdaj bi se to lahko zgodilo.

Kmalu zatem je Assange na Twitterju bolj ostro zapisal: "Pridržan sedem let brez uradne obtožbe ... medtem ko so moji otroci odrasli, moje ime pa je bilo očrnjeno. Ne odpuščam ali pozabljam."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pozneje je Assange stopil na balkon ekvadorskega veleposlaništva in dejal, da je današnji dan zanj pomembna zmaga. Dodal je, da bil žrtev "grozljive krivice". Pripor in izročitev brez obtožnice sta po njegovih besedah postala "posebnost EU". 

S pestjo, dvignjeno v zrak, je izrazil upanje na pogovore z Veliko Britanijo o njegovi prihodnosti. Ekvadorju in Združenim narodom se je zahvalil za podporo. Napovedal je tudi, da bo Wikileaks nadaljeval z objavami. "Moji pravni zastopniki so že navezali stik z britanskimi oblastmi in upam, da bodo dosegli dialog o tem, kaj je najboljša pot naprej," je še dejal. Dodal je, da si želi tudi dialoga z ZDA.

Policija ga bo vseeno aretirala, če zapusti ambasado 

Ekvadorski zunanji minister Guillaume Long je Veliko Britanijo pozval, da Assangeu omogoči prost odhod iz države. "Evropski zaporni nalog ne velja več. Velika Britanija mora Julianu Assangeu zagotoviti prost prehod," je zapisal na Twitterju. 

A londonska policija je danes sporočila, da ga bodo morali kljub opustitvi švedskega pregona vseeno aretirati, če bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo, in sicer zato, ker se leta 2012 ni predal sodišču.

Britanske oblasti zaenkrat tudi niso ne potrdile ne zanikale, ali so morda dobile zahtevo za aretacijo Assangea od ZDA. Londonska policija je v izjavi za javnost opozorila le, da so delovali na podlagi evropskega pripornega naloga zaradi obtožb o zelo hudem kaznivem dejanju.

"Zdaj, ko se je situacija spremenila in so švedske oblasti opustile nadaljnjo preiskavo primera, pa Assange ostaja iskan zaradi sicer precej blažjega kaznivega dejanja. Policisti bodo temu namenili takšno stopnjo svoje pozornosti in virov, ki ustreza resnosti tega dejanja," so po poročanju britanskega BBC sporočili iz londonske policije.

Julian Assange sporoča: Ne odpuščam in ne pozabljam!
Julian Assange sporoča: Ne odpuščam in ne pozabljam! FOTO: AP

Novembra lani je Assangea na ekvadorskem veleposlaništvu v prisotnosti namestnice švedskega generalnega tožilca Ingrid Isgrenove in švedskega policijskega inšpektorja zaslišal ekvadorski tožilec. Današnja odločitev pa je tudi posledica tega zaslišanja. Kot je pojasnila tožilka Nyjeva, je analiza tega zaslišanja dolgo trajala tudi zaradi uradnega prevoda najprej v španščino, nato v angleščino, zatem spet v španščino in potem še v švedščino. Vmes pa je preiskava in tudi odločitev glede njenega nadaljevanja pač stala.

Assangeov odvetnik je sicer v začetku maja vložil novo prošnjo na pristojno švedsko sodišče za preklic švedskega naloga za aretacijo. Kot razlog je odvetnik navedel javne izjave visokih ameriških predstavnikov o tem, da ZDA hočejo Assangeovo aretacijo. Navedel je zlasti nedavne izjave vodje Cie Mikea Pompea, češ da se Assange ne more več skrivati za pravili o zaščiti svobode govora. Izpostavil je tudi besede pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa, da je aretacija Assangea "prednostna naloga". 

Ženska, ki ga je obtožila posilstva, je ogorčena

Manj zadovoljna z odločitvijo švedskega tožilstva je ženska, ki ga je obtožila posilstva, ker pri spolnem odnosu ni uporabil kondoma, čeprav ga je večkrat opozorila, da si ne želi spolnosti brez zaščite. Spoznala sta se sicer nekaj dni pred tem na konferenci Wikileaksa.

"To je škandal, da se osumljeni posiljevalec lahko takole izogne pravici in sodišču," je povedala odvetnica tožnice Elisabeth Fritz. "Moja klientka je šokirana in nobena odločitev glede primera je ne more prepričati, da je Assange ni posilil".

Spomnimo 

Assange je pred leti razjezil Washington, ko je objavil 700.000 tajnih vojaških dokumentov ameriške vojske in diplomatskih dokumentov. Te dokumente je WikiLeaksu predal Bradley Manning oziroma po spremembi spola Chelsea Manning, ki je ta teden prav tako odkorakala iz zapora.

Avgusta 2013 jo je vojaško sodišče obsodilo na 35-letno zaporno kazen. Po sedmih letih zapora v Forth Leavenworthu v zvezni državi Kansas je vojakinjo januarja pomilostil odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rovte
20. 05. 2017 13.16
+4
Babura bi rada denar, nič drugega....
tomi.passion@gmail.com
19. 05. 2017 22.10
+17
Nihče ni bolj osovražen, preganjan in zasmehovan kot ta, ki govori resnico. 1984.
Mario71
19. 05. 2017 21.46
+6
aloooo!!! on ni uporabljal kondoma pri spolnem odnosu, ona se je s tem strinjala, in zdaj je to posiltvo? mislm..srednji vek?
VolkBrenin
19. 05. 2017 20.39
+15
Na kratko ...javnost ne sme vedeti ...kaj počne elita . To je bistvo pregona - samo namišljeno posilstvo pa cenena manipulacija za njegovo izročitev amerom ....Generalno vprašanje je - komu gre v nos - da javnost bere podatke - ki se tičejo te iste javnosti .... ...toliko o opevani demokraciji ....pljuc ...
paxvobiscum
19. 05. 2017 20.11
+12
Bravo Julien! Svobodni svet živi in diha s tabo. Samo pazi se teh hudičev! Po kristjanarsko ti odpuščajo in hkrati snujejo tvoj propad!
Fifi 24
19. 05. 2017 17.30
+2
Trump je zmagal in Rusija/putin se ne da in raste kjub nwo negodovanju in vojni z zahodnimi mediji ....jp je treba mal spremeniti politiko, da ne pozabim samih švedov ki počasi ugotavljajo kam pelje nwo politika in odprta vrata
nikhrast
19. 05. 2017 18.22
+0
RoccoS
19. 05. 2017 16.22
+9
Ameriški demoktrati ga bodo likvidirali takoj, ko ga vidijo na ulici!
nikhrast
19. 05. 2017 18.23
-1
V Londonu je, najprej a bodo likvidirali Angleži.
nikhrast
19. 05. 2017 15.12
-5
Pa zakaj se smeji, sploh ve kaj se dogaja.
AkenBosch
19. 05. 2017 14.50
+9
Tretja Švica
19. 05. 2017 13.35
+13
dreko123
19. 05. 2017 12.33
+53
Rusij naj ga z diplomatsko "pošto" prešvercajo v Rusijo, šele tam bo varen pred zahodnimi vazalnimi in hlapčevskimi prodanimi državami... :)
290ktober
19. 05. 2017 14.10
+13
nikhrast
19. 05. 2017 15.11
-15
Pa kam bo sploh lahko potoval, srečen bo če lahko pobegne v Rusijo, isto kot da bi šel v ječo.
Transformerji
19. 05. 2017 12.31
+17
Jasno, da je ustavila pregon. Imajo preveč resnično tehtnih dokazov o posilstvih migrantov. Te so pa konec koncev kar sami sprejeli medse. Samo mafijska oblast se lahko spravlja brez dokazov in pametnega človeka.
uporabno bolj ne
19. 05. 2017 15.16
+4
Super si zapakiral migrante v wikileaks zgodbo. A nisi pozabil mogoce se Cerarja omenit oziroma celo velikega vodjo JJ? Komentar brez osnove glede na novico.
Kobrowsky Vladimiljanovi?
19. 05. 2017 16.45
+4
BUONcaffee
19. 05. 2017 12.24
+22
Nedolžen, pošten in prijazen.
gremonadesno
19. 05. 2017 13.17
+30
V Austriji ,Tulln, je migrant posilil 15 letnici, in to mesto je takoj dalo prepoved vsem migrantom ! 24 zakaj ni clanka o tem , aja izdajalci ne govorite o tem .
mr.wu
19. 05. 2017 14.02
-17
še dobro da imamo takšne ne izdajalce kod si ti da nam to govorijo
nikhrast
19. 05. 2017 15.09
-6
Prijatelji in kolegi pa nobene prijazne besede o njem.
Bofur
19. 05. 2017 12.17
+32
Vsaj nekaj dobrega z izvolitvijo Trumpa !! Kajti Hillary Clinton je želela Assangea likvidirati. Neverjetno na kakšno raven so se spustili ameriški demokrati pod morilskim klanom Clinton. Hillary in Bill sta ugrabila demokratsko stranko za svoje kapitalske namene, pri čemer nista izbirala sredstev za dosego svojih ciljev, umori, likvidacije, vojni zločini. Kaj je s pregonom Hillary Clinton zaradi vojnih zločinov in naročanja izvensodnih likvidacij ? Ameriška politika se ukvarja s pregonom Klovna (Trumpa), medtem ko je zločinka (Clinton) še vedno na prostosti.
razocarani
19. 05. 2017 12.35
+12
in koliko orozja so klintoni prodali teroristom ?? pa koliko miljonckov je njihov sklad dobil od arabcev ,predvsem savdske arabije in katarja najvecjih pordpornikov isis a
felixkp
19. 05. 2017 12.50
+0
Apostol1
19. 05. 2017 15.40
+7
Ja Trump ga bo pa odlikoval in Snowdena tudi ,pa morda še Chelseo , ovce oprane in ostrižene.
pravicnez.
19. 05. 2017 12.15
+20
Na Švedskem plačani migranti posiljujejo Švedinje, pa ne ukrenejo ničesar. Švedi dvoličneži.
Apostol1
19. 05. 2017 12.07
+23
No sedaj bi jih pa moral Assange enostavno tožiti zaradi pregona , ki ni temeljil na pravih dokazih ,dovolj že to pove da so ta pregon sedaj opustili.
PureTrueMind
19. 05. 2017 12.06
+4
Assange je samo eden Od figur na njihovi šahovnici. Kakšne so bile reakcije in ukrepi zoper zoper vseh objavljenih dokumento. A se je kaj zgodilo? Elita se tako igra z ljudmi in jim nastavlja kako neke Govorce in posrednike resnice . Vse je plan. Mislim da če bi Assange deloval samostojno nebi več dihal.
proofreader
19. 05. 2017 12.00
+35
Pilotov, ki so na posnetkih Wikileaksa pobijali civiliste, pa seveda ne preganjajo?
JApajaDAja
19. 05. 2017 11.47
-3
torej, lov nanj je odprt?!
BildiTheEmperor
19. 05. 2017 11.41
+54
Kakšna svinjarija. Človeka obtožijo posilstva ker ni imel kondoma pri dogovorjenem seksu ki so mu ga verjetno nastavili, istočasno pa tolerirajo grozodejstva uvoženih divjakov. Spravili so se na človeka ki je delal za dobro človeštva in se nas njim izživljali na neštete birokratske načine. Sami Američani pišejo na forumih da se je ta človek boril zanje. Glede na to da so to sedaj umaknili, bi bilo treba plačat ogromno odškodnino saj so človeku neupravičeno odvzeli 10 let življenja in zdravje.
trumpet2018
19. 05. 2017 12.16
+34
Assange je heroj, prav tako Snowden in Manningova, tem trem bi morali postaviti 15 metrski spomenik , naši troli pa spet jokajo spodaj da na Švedskem ni nobenih posilstev, nekateri ljudje imajo tako oprane možgane, da to ni res, ne moreš verjet
BildiTheEmperor
19. 05. 2017 12.57
+5