Švedska ustavila pregon zoper ustanovitelja Wikileaksa, Assange sporoča: Ne odpuščam in pozabljam

Švedska je ustavila pregon zoper ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ki ga je bremenila zaradi domnevnega posilstva. Assange, ki vse od leta 2012 biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, je ob tem sporočil, da so v teh sedmih letih njegovi otroci odrasli, njegovo ime pa je bilo očrnjeno. "Ne odpuščam ali pozabljam," je zapisal.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Švedsko tožilstvo je danes zavrglo obtožbe o posilstvu proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu in tako ustavilo preiskavo, ki je trajala sedem let.

Švedska je leta 2010 za Avstralca izdala nalog za aretacijo v povezavi z domnevnim posilstvom iz leta 2010, ki ga danes 45-letni Assange vseskozi zanika in zatrjuje, da je bil spolni odnos z žensko, ki ga je obtožila posilstva, sporazumen. Ko je v Veliki Britaniji izgubil bitko proti izročitvi Švedski, se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer biva vse odtlej.

Kot trdi Assange, se boji, da ga bodo v primeru izročitve Švedski od tam izročili ZDA, ki ga iščejo zaradi objave zaupnih dokumentov na straneh Wikileaksa.

Direktorica švedskega javnega tožilstva Marianne Ny je pojasnila, da so preiskavo ustavili, "ker ni bilo prave možnosti, da bi v neki dogledni prihodnosti prišlo do njegove izročitve Švedski". "Glede na to, da so bile vse možnosti za nadaljevanje preiskave v sedanjih okoliščinah izčrpane, se zdi, da ni več ustrezno, da vztrajamo pri aretaciji Juliana Assangea," je dejala. Agencija AFP sicer navaja, da je bil danes skrajni rok za morebitno novo podaljšanje švedskega pripornega naloga, za kar pa se torej tožilstvo ni odločilo. Kazenski pregon bi sicer zastaral po desetih letih, torej leta 2020.

Assange: Ne odpuščam ali pozabljam 

Assange je kmalu po novici na Twitterju objavil svojo fotografijo, na kateri se prešerno smeji. A brez komentarja.

Njegov odvetnik Per E. Samuelsson je nato za švedski radio ocenil, da je odločitev tožilstva "popolna zmaga". Assange pa je "seveda vesel in mu je odleglo", je še povedal. Med drugim je povedal tudi, da je njegov klient zdaj prost človek in da "lahko zapusti veleposlaništvo, kadar bo to želel". Sam sicer ne ve, kdaj bi se to lahko zgodilo.

Kmalu zatem je Assange na Twitterju bolj ostro zapisal: "Pridržan sedem let brez uradne obtožbe ... medtem ko so moji otroci odrasli, moje ime pa je bilo očrnjeno. Ne odpuščam ali pozabljam."

Pozneje je Assange stopil na balkon ekvadorskega veleposlaništva in dejal, da je današnji dan zanj pomembna zmaga. Dodal je, da bil žrtev "grozljive krivice". Pripor in izročitev brez obtožnice sta po njegovih besedah postala "posebnost EU". 

S pestjo, dvignjeno v zrak, je izrazil upanje na pogovore z Veliko Britanijo o njegovi prihodnosti. Ekvadorju in Združenim narodom se je zahvalil za podporo. Napovedal je tudi, da bo Wikileaks nadaljeval z objavami. "Moji pravni zastopniki so že navezali stik z britanskimi oblastmi in upam, da bodo dosegli dialog o tem, kaj je najboljša pot naprej," je še dejal. Dodal je, da si želi tudi dialoga z ZDA.

Policija ga bo vseeno aretirala, če zapusti ambasado 

Ekvadorski zunanji minister Guillaume Long je Veliko Britanijo pozval, da Assangeu omogoči prost odhod iz države. "Evropski zaporni nalog ne velja več. Velika Britanija mora Julianu Assangeu zagotoviti prost prehod," je zapisal na Twitterju. 

A londonska policija je danes sporočila, da ga bodo morali kljub opustitvi švedskega pregona vseeno aretirati, če bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo, in sicer zato, ker se leta 2012 ni predal sodišču.

Britanske oblasti zaenkrat tudi niso ne potrdile ne zanikale, ali so morda dobile zahtevo za aretacijo Assangea od ZDA. Londonska policija je v izjavi za javnost opozorila le, da so delovali na podlagi evropskega pripornega naloga zaradi obtožb o zelo hudem kaznivem dejanju.

"Zdaj, ko se je situacija spremenila in so švedske oblasti opustile nadaljnjo preiskavo primera, pa Assange ostaja iskan zaradi sicer precej blažjega kaznivega dejanja. Policisti bodo temu namenili takšno stopnjo svoje pozornosti in virov, ki ustreza resnosti tega dejanja," so po poročanju britanskega BBC sporočili iz londonske policije.

Julian Assange

Julian Assange sporoča: Ne odpuščam in ne pozabljam! (Foto: AP)

Novembra lani je Assangea na ekvadorskem veleposlaništvu v prisotnosti namestnice švedskega generalnega tožilca Ingrid Isgrenove in švedskega policijskega inšpektorja zaslišal ekvadorski tožilec. Današnja odločitev pa je tudi posledica tega zaslišanja. Kot je pojasnila tožilka Nyjeva, je analiza tega zaslišanja dolgo trajala tudi zaradi uradnega prevoda najprej v španščino, nato v angleščino, zatem spet v španščino in potem še v švedščino. Vmes pa je preiskava in tudi odločitev glede njenega nadaljevanja pač stala.

Assangeov odvetnik je sicer v začetku maja vložil novo prošnjo na pristojno švedsko sodišče za preklic švedskega naloga za aretacijo. Kot razlog je odvetnik navedel javne izjave visokih ameriških predstavnikov o tem, da ZDA hočejo Assangeovo aretacijo. Navedel je zlasti nedavne izjave vodje Cie Mikea Pompea, češ da se Assange ne more več skrivati za pravili o zaščiti svobode govora. Izpostavil je tudi besede pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa, da je aretacija Assangea "prednostna naloga". 

Ženska, ki ga je obtožila posilstva, je ogorčena

Manj zadovoljna z odločitvijo švedskega tožilstva je ženska, ki ga je obtožila posilstva, ker pri spolnem odnosu ni uporabil kondoma, čeprav ga je večkrat opozorila, da si ne želi spolnosti brez zaščite. Spoznala sta se sicer nekaj dni pred tem na konferenci Wikileaksa.

"To je škandal, da se osumljeni posiljevalec lahko takole izogne pravici in sodišču," je povedala odvetnica tožnice Elisabeth Fritz. "Moja klientka je šokirana in nobena odločitev glede primera je ne more prepričati, da je Assange ni posilil".

Spomnimo 

Assange je pred leti razjezil Washington, ko je objavil 700.000 tajnih vojaških dokumentov ameriške vojske in diplomatskih dokumentov. Te dokumente je WikiLeaksu predal Bradley Manning oziroma po spremembi spola Chelsea Manning, ki je ta teden prav tako odkorakala iz zapora.

Avgusta 2013 jo je vojaško sodišče obsodilo na 35-letno zaporno kazen. Po sedmih letih zapora v Forth Leavenworthu v zvezni državi Kansas je vojakinjo januarja pomilostil odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 52
 
rovte 20.05.2017 13:16:46
Babura bi rada denar, nič drugega....
Več komentarjev