Tujina

FOTO in VIDEO: Podnebni shodi širom sveta: 'Naš razvoj ne more temeljiti na tem, da Zemlji le jemljemo'

Ljubljana/Pariz, 29. 11. 2015 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Parizu se začenja ključna podnebna konferenca, ki naj bi svetu prinesla novi globalni podnebni dogovor. Ljudje po svetu se zbirajo na ulicah in opozarjajo na pomembnost čistega okolja. Tako je bilo tudi v Ljubljani.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Shodi proti podnebnim spremembam
    02:13
    Iz 24UR: Shodi proti podnebnim spremembam
  • Spopadi med skupino aktivistov in policijo
    00:56
    Spopadi med skupino aktivistov in policijo
  • Iz 24UR: Pred konferenco: strogi varnostni pogoji
    02:33
    Iz 24UR: Pred konferenco: strogi varnostni pogoji

V Parizu se začenjajo prva pogajanja v okviru podnebne konference. Konferenco bodo sicer uradno začeli jutri, a že danes po vsem svetu potekajo zborovanja v podporo boju z onesnaževanjem in podnebnimi spremembami. Za svet, ki ga poganja 100-odstotno čista in varna energija, kjer kakovostna delovna mesta koristijo ljudem in planetu, so se združili tudi Slovenski državljani. Zavzeli so se za prostor, kjer ima vsakdo pravico do hrane, vode, čistega zraka in zdravega življenja.

V Parizu se je po sprva mirnih aktivnostih aktivistov manjša zamaskirana skupina spopadla s policisti. Na Trgu republike so začeli metati predmete v policiste, ki so odgovorili s solzivcem.

Na shodu, na katerem se je zbralo okoli 150 ljudi, so aktivisti s transparenti z napisi, kot so Varno podnebje za varno prihodnost, Klima ne štima in Zemlja ni poligon za zaslužkarje, od svetovnih voditeljev, ki bodo v ponedeljek v Parizu uradno odprli podnebni vrh, zahtevali korenite ukrepe za zajezitev toplogrednih plinov, da bi tako omilili posledice podnebnih sprememb.

Podnebni shod v Ljubljani - 5
Podnebni shod v Ljubljani - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenski aktivisti: Pariška konferenca ni čarobna palica, a je lahko pomemben mejnik

Gaja Brecelj, direktorica Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera, ki je soorganizirala shod, je povedala, da je treba v Parizu skleniti sporazum, ki bo globalno segrevanje zadržal na stopnji do dveh stopinj Celzija nad temperaturami pred industrijskim časom, kar da je tista meja, ko je možno podnebne spremembe še obvladati.

"Že danes vidimo posledice podnebnih sprememb. Kaj bo šele v prihodnosti, ko bodo eskalirale," je opozorila Brecljeva. Po njenih besedah dosedanje obljube držav udeleženk vrha v Parizu ne zadostujejo za dosego zadanih ciljev.

"Pariška konferenca mogoče ne bo prinesla čarobne palice v smislu, da se bo v prihodnjem tednu vse razrešilo. A lahko je pomemben mejnik pri doseganju večjih ciljev v procesu zmanjševanja toplogrednih plinov in doseganju nizkoogljične družbe v prihodnosti," je povedala Brecljeva.

Dajmo, zmanjšajmo izpuste

Med udeleženci vrha v Parizu je tudi Slovenija. Brecljeva je dejala, da slovensko vlado pozivajo k prevzemanju odgovornosti za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in finančno pomoč državam v razvoju pri spopadanju s podnebnimi spremembami.

Vodja slovenske veje okoljevarstvene organizacije Greenpeace Nina Štros je dejala, da mora konferenca v Parizu dati jasen signal v smeri prehoda k obnovljivim in čistim virom energije. Prvi korak je po njenih besedah opuščanje fosilnih goriv.

Štrosova ima upanje, da bo Pariz pomemben mejnik, saj je v zadnjih letih na političnem nivoju prišlo do premika, da se je treba zavzeto boriti proti podnebnim spremembam. "Vedno več je zavedanja in ukrepanja v smeri, da bi se svetovni voditelji zbrali na nekem skupnem imenovalcu," je dejala Štrosova. Znanstvena struja po njenih besedah jasno sporoča, da je človek kriv za podnebne spremembe in da "drvimo v svet, ki ga ne bomo mogli več obvladovati".

Glede dosedanjih zavez držav pred konferenco je Štrosova poudarila, da niso dovolj, a je prepričana, da vse države nekako še skrivajo svoje adute v rokavu. "A večina dela bo morala biti storjena po Parizu, ki pa lahko da dobro začetno točko," je dejala.

Spopad podnebnih aktivistov in policije v Parizu - 8
Spopad podnebnih aktivistov in policije v Parizu - 8 FOTO: Reuters

'Naš razvoj ne more temeljiti na tem, da Zemlji le jemljemo'

Odgovornost pa morajo po njenih besedah poleg svetovnih voditeljev prevzeti tudi posamezniki. "Vsak človek bo moral nekako spremeniti svoj življenjski stil. Družba se bo morala spremeniti. Ne bomo mogli več temeljiti našega razvoja na tem, da od Zemlje samo jemljemo in za seboj puščamo opustošenje," je opozorila Štrosova in dodala, da če se razvoj ne bo prilagodil, bo "prihodnost precej črna".

Shod v Ljubljani je le eden od več kot 2400 dogodkov, ki so jih podnebni aktivisti po svetu organizirali ob začetku konference. V Parizu se bodo danes že začela prva pogajanja v okviru konference. Tempo naj bi sicer narekovali predsedniki držav in vlad, ki se bodo v francoski prestolnici zbrali v ponedeljek.

V Parizu, kjer so shodi zaradi terorističnih napadov prepovedani, na osrednjem trgu za štiri tone čevljev

V Parizu so oblasti zaradi varnostnih zadržkov prepovedale javne shode, a osrednji Trg republike ni ostal prazen. V znak protesta so ljudje na trg prinesli 10.000 čevljev. Na nek način so morali opozoriti, kako pomemben je dogovor, pravijo in dodajajo, da jim prepoved javnega zborovanja tega ne bo preprečila. Med čevlji je najti tudi par Papeža Frančiška, generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna in številnih drugih znanih osebnosti. 

Oblikovali človeško verigo

Okoli 4500 ljudi je danes v središču Pariza oblikovalo človeško verigo. Ljudje so si v roke segli na bulvarju Voltaire na vzhodu Pariza, verigo pa so prekinili pred koncertno dvorano Bataclan, kjer so 13. oktobra teroristi pobili skoraj 90 ljudi.

V spopadu s policisti približno 100 aretacij

Kljub prepovedi javnih shodov policija ni posredovala vse dokler ni manjša skupina zamaskiranih protestnikov na Trgu republike začela metati predmete v policiste. Odgovorili so s solzivcem.

Načelnik pariške policije Michel Cadot je po povedal, da so policisti po spopadih s protestniki aretirali okoli 100 ljudi. Po njegovih besedah je šlo za manjše nasilne skupine, ki so policiste obmetavale z različnimi predmeti, med drugim s svečami, steklenicami. Noben od policistov ali protestnikov pa ni bil ranjen.

Francoski predsednik Francois Hollande je obsodil "škandalozno" ravnanje skrajnih levičarskih aktivistov, ki so se spopadli s policijo. Po njegovih besedah ta dejanja nimajo ničesar skupnega z okoljevarstveniki. "Obžalovanja vredno, celo škandalozno je, da se je to zgodilo na Trgu republike, kjer so položene rože in sveče v spomin na tiste, ki so jih ubile krogle teroristov," je Hollande dejal na vrhu EU-Turčija v Bruslju.

Spopad s policijo v Parizu
Spopad s policijo v Parizu FOTO: Reuters

Pred neuradnim pričetkom podnebne konference minuta molka za žrtve terorističnih napadov 

V Parizu so danes, dan preden bodo svetovni voditelji uradno odprli podnebno konferenco Združenih narodov, pogajalci z minuto molka za žrtve terorističnih napadov v francoski prestolnici 13. novembra začeli prve pogovore.

"Tistim, ki so padli, ki so bili žrtve barbarskih napadov, se bomo najbolje poklonili z izvedbo tega, čemur smo se zavezali," je zbranim v Parizu povedal sopredsedujoči pogovorom, Alžirec Ahmed Djoghlaf.

Voditelji skoraj 150 držav, tudi Slovenije, bodo v ponedeljek tudi uradno odprli podnebno konferenco, na kateri bo 196 pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) skušalo doseči nov globalni podnebni dogovor. Cilj mednarodne skupnosti je omejiti dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo, s čimer bi se svet izognil katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.

Shodi so potekajo po vsem svetu. Tako so se ljudje zbrali v Berlinu.
Shodi so potekajo po vsem svetu. Tako so se ljudje zbrali v Berlinu. FOTO: Reuters

 

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TechnoX
01. 12. 2015 08.00
Pred 40 leti sem hodil plezat v centralne Alpe in vsako leto je bilo manj ledu v stenah in nižji ledeniki. Pred 30 leti samo še pozimi, ker poleti že ni bilo dovolj ledu v stenah. Takrat so bili izpusti CO2 zanemarljivi proti danes in je temperatura prav tako rastla.
zdrava.pamet
01. 12. 2015 16.06
kot veš,avti vozijo zadnjih 100 let, pa hladilniki tudi....pa industrijska revolucija in premog in naraščanje prebivalstva, s tem z zvezi narašča tudi kmetijstvo in vse ostalo....
zdrava.pamet
30. 11. 2015 18.47
-1
inženirji vseh strok bi lahko (namesto da raziskujejo za orožja ipd)., svoje znanje izkoristili, da bi zgradili ekološka (SAMOZADOSTNA) mesta, v katera bi se naselili ljudje.....naravo, kolikor je je še ostalo, pa bi lahko spremenili v naravne rezervate.......kmetijstvo pa bi morali spremeniti v velike ,ekološko obvladljive projekte....amazonski pragozd bi bilo potrebno zaščititi.....pa ostre sankcije za onesnaževalce.....MARSIKAJ BI SE DALO UREDITI
zdrava.pamet
30. 11. 2015 18.50
pa pri vseh ljudstvih sveta (posebej pri arabcih in ostalih, ki bi se radi vojskovali) bi morali omejiti rojstva na 2-3 otroke....
zdrava.pamet
30. 11. 2015 18.53
jaz osebno bi se takoj preselila v takšno mesto, ne pa da sem v nekem zabačenem predmestju,kjer se ljudje niti ne poznajo več
jankoslo
29. 11. 2015 21.48
+1
Ja tudi hidroelektrarne niso mačji kašelj za okolje, so hud poseg. Poglejte recimo Tibet. Ali pa Mura. Pa poplave na Dravi. Vetra ni dovolj. Jedrska elektrarna proizvede odpadke, ki se jih vsi otepajo. Kakorkoli pogledamo nas je preveč in porabimo preveč energije.
hle
29. 11. 2015 21.26
+4
Kaj vse se bodo še spomnili za to da nam prikrijejo resnico da svet drvi v prepad zaradi največjega organiziranega ropa v zgodovini človeštva ki sliši na ime dolar ta najbolj uničuje revne dežele uničuje lokalne ekonomije ropa naravna bogastva in o takih stvareh bodo vsi molčali razni plačani in zaslepljeni aktivisti pa bodo ves ta čas tulili in z tem preglasili glas razuma
zdrava.pamet
30. 11. 2015 18.51
glej, največje onesnaženje je tam, ko ni dolarjev....idi malo v afriko, azijo,v srbijo na primer....
MavritoGazarinni
29. 11. 2015 20.58
+1
zafrustrirana,depresivna oseba išče uteho v hrani,alkoholu,drogi seveda na napačni način..tako tudi neosveščena,indoktrinirana,nevedna,zavedena oseba išče uteho v kopičenju balasta,sovraštvu.,religiji,pohlepu,zavisti....rezultat je vedno isti..zastrupljenje,degeneracija ,bolezen smrt.zato torej potrebno je najti ravnovesje,ker vsaka skrajnost je potencijalna nevarnost.ropanje sveta vam ne bo prineslo sreče,prej obratno.ni potrebe po tolikšnjem ubijanju zemlje zavolljo "napredka".rad bi vas videl če nekaj časa ,če se seveda med tem ne bomo pojedli med seboj,če boste lahko jedli in pili denar,ter ga dihali,ker ta pot nas bo prej ali slej pripeljala do te točke.
MavritoGazarinni
29. 11. 2015 20.40
+0
drugače povedano...energetsko pumpanje civilizacije z fosilnimi gorivi,jedrsko energijo je primerljivo z steroidno kuro bodybilderja..rezultat je isti ,degeneracija,intoksikacija,mutacija ,bolezen,smrt.
MavritoGazarinni
29. 11. 2015 20.21
+2
naša destruktivno ravnanje do planeta se premosorazmerno odseva v nas samih..ste opazili? človek ni nikoli v zgodovini bil toliko bolan,zastrupljen,depresiven kakor danes..naš odnos do živali odseva naš odnos do soljudi,zato toliko vojn,sovraštva,ker naše živalske prijatelje ubijamo,zasužnjujemo...uničujemo gozdove,morja,vode ..vse to ,kakor bumerang dobimo v butasto "civiliziranio" glavo in se čudimo zakaj. mar smo res tako oprani indoktrinirani,slepi ?
hcaine8
29. 11. 2015 20.26
+0
Hahaha! Seveda niso bili bolni, ker so umirali pri 30ih! Lov in živinoreja sta bila stalnica, vojne pa so se odvijale ne samo med narodi, ampak med posameznimi vasmi! Uničevanje? Požigali so gozdove, tam nekaj let pridelovali hrano, potem pa našli nov gozd. Edina razlika ki je, je ta, da je danes neprimerno več ljudi, vsak od nas pa efektivno onesnažuje manj kot večina naših prednikov. Nekdo je malo prešprical zgodovino.
MavritoGazarinni
29. 11. 2015 20.33
+0
to čemu praviš "zgodovina" je indoktrinacja za ovce..in vidim,da si bil zgleden učenec.
Quatflow
29. 11. 2015 21.50
-2
hcaine8
29. 11. 2015 20.19
+1
Problematizirajo živinorejo, ker da je enaka količina hrane dovolj za več ljudi. Pa je res hrana edini element nosilnosti okolja?!
hcaine8
29. 11. 2015 20.18
+2
Velika afera je z VW, ampak velika večina teh aktivistov je revnih, ki vozijo tudi po 20 let stare avtomobile nižjega razreda, od katerih ima malo boljša kosilnica boljše izgorevanje z manj škodljivimi plini!
wizeman
30. 11. 2015 08.16
+1
hcaine8
29. 11. 2015 20.16
-2
Ni vse črno-belo. Po zaslugi mazanja okolje v preteklosti je lahko napredovala medicina. Je bolje živeti 30 let v čistem okolju kot nekoč, ali pri 70+ umreti za rakom, ki je posledica onesnaženega okolja?
Cambi7
29. 11. 2015 20.12
+5
Malo sem prebral tu spodaj in v članku zgoraj. Vse OK, toda potrebno se je zavedati, da smo v naravnem vremenskem ciklusu, kateri še je že ničkolikokrat ponovil in sedaj po 12 ali 13000 letih smo spet na vrsti!? Kdaj, to se lahko lahko samo predvideva, s fosilnimi gorivi ali brez. Ledeniki se topijo že tisočletja in potem bodo spet nastali, brez skrbi. Mamuti niso povzročali tople grede, PA so ravno zaradi te izumrli! Malo v razmislek
wizeman
30. 11. 2015 08.21
+2
Pa še tebi malo v razmislek: Vsi ljudje umremo, prej ali slej, to je naravno. Če nekogas ustreliš pri tridesetih, to ni pomembno, itak bi umrl, ker je to naravno..... Podnebne spremembe se odvijajo veliko prehitro, da bi lahko bile del naravnega ciklusa,
razsvetljenec
29. 11. 2015 19.50
-4
tale Pariz je zadnji vlak... če se zdajle ne zmenmo nekaj pametnega ne bo dobro... posledice so bile vidne v zadnjih 3 letih... kdor pravi, da se da živeti v okolju kjer je povprečna T za 5 stopinj višja, je navaden bedak. vsi ekosistemi izginejo, zmanjka vode, še več ljudi strada... papež frančišek, dalajčama, ostali verski voditelji so napisali okrožnico o varovanju planeta. upam, da bo to kaj pomagalo upam, da ne bomo začeli spreminjati stvari potem, ko bo narava zares udarila in bo prepozno. bom pa vsak večer molil, da se bodo v parizu odločili prav...
IVO1965
29. 11. 2015 19.24
+5
Pariz, mesto kulture, umetnosti, ljubezni hahahahaha, mesto kaosa in razpada gnilega eu sistema
lnterReflections
29. 11. 2015 19.10
+11
Fosilna goriva se uporabljajo izključno zaradi biznisa. Lahko bi jih ukinili že danes, vendar potem ne bi bilo dobička, saj obnovljivi viri ne prinašajo dobička. Tudi vojna v Siriji je posledica borbe za fosilna goriva. ZDA bi rade izpeljale naftovod-plinovod iz Saudske Arabije v Evropo preko Iraka in Sirije, vendar Asad tega ne pusti. Ravno zato ga ZDA hočejo odstraniti, Putin pa pomaga Asadu zato, ker bi s tem plinovod-naftovod propadel Gazprom. Zaključek tega je, da fosilna goriva prinašajo samo vojne in borbe za dobiček na račun življenja ljudi in uničevanja okolja. Še dolgo bo potrebno, da bo večina to verjela in se temu tudi uprla. Upam, da kmalu!
Netajkun
29. 11. 2015 19.43
+0
Ali si predstavljaš vojno ( in kaos ) , če danes zvečer prenehamo uporabljati fosilna goriva ! Eno je teorija , drugo pa realnost . . . obnovljivi viri pridejo na vrsto , ko ne bo drugih možnosti .
Inženir
29. 11. 2015 19.45
+3
Nimaš realnih predstav. Lahko se fosilnim gorivom odrečemo, pa nam gre lahko vsa industrija v franže. Spet bi bili za leseno žlico, dobesedno. Pa na kaj se boš ogreval pozimi da bo rit na toplem? Potem lahko skoraj vse kar poznamo pozabimo. Daj bodi realen. Res se svinjarija dogaja odzadaj ampak ravno zaradi take odvisnosti. In glavni korak da se začnejo stvari izboljševati je reduciranje porabe energije.
CestniKolesar370Wattov
29. 11. 2015 21.27
-2
wizeman
30. 11. 2015 08.27
+1
Inženir, za leseno žlico smo sedaj. če si inženir, bi ti moralo biti jasno, da pri tako eksponencialni rasti znanosti v sto letih nismo napredovali dlje kot od parnega stroja do malo naprednejšega motorja z notranjim izgorevanjem? Če bi se vložilo samo desetinko tega v ohranitev okolja, kolikor se vloži v destrukcijo, bi imeli raj na zemlji. Fosilnim gorivom bi se lahko odrekli že vsaj pred 20 leti, če nebi umazani lobiji zavirali razvoja čistih tehnologij.
Inženir
30. 11. 2015 21.21
Wuuut
29. 11. 2015 19.07
+11
Če bi že radi protestirali za boljše podnebje, pejte na kitajsko pa boste vidl, da so največji onesnaževalci oni. Zakonodaja jim dovoljuje, da se iz dimnikov tovarn, ki izdelujejo fejk robo tolk kadi da dim povzroči smog, tako da se ne vidi 5 m pred tabo. Začnite najprej pri največjih onesnaževalcih, šele nato se spravite na malenkosti.
wizeman
30. 11. 2015 08.28
+0
Kaj, če mamo umazano pred pragom, kako imajo šele pri sosedovih, kaj? Oprosti, majster, ampak jaz diham slovenski zrak, ne kitajskega....
eh to sem jaz
30. 11. 2015 08.34
ja tudi zukaj dihamo kitajski zrak, vse se premeša
Apostol1
29. 11. 2015 18.51
+3
Zamaskirana skupina je lahko tudi teroristična skupina in glede na zadnje tragične dogodke v Parizu policiji ni preostalo nič drugega.
nekdoxyz
29. 11. 2015 18.58
+9
Saj zato so zrežirali napad na Pariz - da se bo ljudi strah zbirat, protestirat, it na ulice. Lažni, nastavljeni, zrežirani napadi kot je bil ta v Parizu se vedno zgodijo malo pred podnebno konferenco... zgodovina se ponavlja, prekinimo ta krog, ne bit ovce!!
Bullschevik
29. 11. 2015 18.47
+4
O spopadih policije z migrati na makedonsko - grški meji pa nič.......itak bo v nekaj dnevih to pri nas.
nekdoxyz
29. 11. 2015 19.00
+5
Marsikaj o migrantih se ne piše. Mediji imajo znanega lastnika in podpirajo znano agendo. Moramo se informirat sami in ne verjet pravljicam za lahko noč, s katerimi nas zavajajo masovni mediji!!
fosho
29. 11. 2015 20.11
To je blo včeraj in je bla novica tud tu gor.
wizeman
30. 11. 2015 08.32
+1
Kaj hočete reči, pametnjakoviči? Vi bi se seveda po prehojenih par tisočih kilometrih in zapravljenih tisočih eurov pred prvo oviro mirno obrnili in odšli nazaj domov? Šur.
tron3
29. 11. 2015 18.43
-3
Merkel in Holland sta par pravi, njo nobeden noče, njemu pa pride takoj ko ga da notri, res prava kohezija interesov!!!
tron3
29. 11. 2015 18.51
-2
Tistemu ki mi je dal minus, halooo, če bi ti bil ženska ne bi dal niti pod razno Hollandu, kaj je pa sploh na tem tipu, halooo, funkcija ne pomeni da si tam dober, tip po kineziki-govorici telesa nima pojma, jasnoooo, če bi bil pa moški tete Gele, ki je tako nemarno grda jo ne bi ob najbolj trdi temi, to je pa tudi jasnoooo!!!
tron3
29. 11. 2015 18.59
+1
Hvala za minuse, sedaj sem dobil samo potrditev zakaj so Slovenke nepotešene, he,he.. se Vam vsem skupaj sanja ne kaj Vaše vrle dame, sanjajo, ko zaspite ali pa ko kadite cigareto, po tistih 8 minutah kolikor menda traja povprečno v Sloveniji!!! Ne samo 50 odtenkov, ampak o 100 odtenkih, he,he....
Inženir
29. 11. 2015 18.39
-4
Spet neki kvazi zeleni... to so ljudje s slepimi predstavami, kako je rešitev zagotavljanja energijskih potreb enostavno rešljiva z alternativami a grdi grdi kapitalisti zanalašč kao onesnažujejo z elektrarnami na premog itd. No v bistvu ni res kar je upam vsakemu ki vsaj malo razmišlja jasno. Cela slika je bolj zapletena kot si nekateri predstavljajo. Potrebe po energiji so danes ogromne in nikakor ni tehnologija dovolj zrela, da bi se zadeva splačala, če pa bi že šli vse skupaj na silo it uštimat bi ogromno denarja zmetali stran, dobili bi mrežo alternativnih elektrarn, ki jim čez celo leto učinkovitost niha izjemno močno, ja pobje, nimamo mi stalnega vetra za veternice, prav tako reke nimajo vedno idealnega pretoka da lahko hidroelektrarne šibajo stalno, sončnim celicam že oblaki težavo naredijo... Vse to je odvisno od vremena in mi danes potrebujemo nekaj kar bo zanesljivo delovalo neodvisno od zunanjih dejavnikov. To pa so kvečjem termoelektrarne. In po eni strani je absurd kako se teli aktivisti zavzemajo za zapiranje elektrarn hkrati pa bi vsi imeli vse na elektriko, ker je to "čista energija", nekdo ki se na elektriko ogreva, kuha, s vozi,... mi ne bo govoril, da je on okoljsko ozaveščen. Sam sodi med nadpovprečne porabnike elektrike in ko imaš takih en kup, potreba po močnejšem omrežju naraste. Iz prej naštetih razlogov pa druge rešitve kot še ena termoelektrarna ali nuklearka ni. In povejte mi kje je potem ekološka računica? Medtem ko bi se lahko tile ogrevali na plin, drva, olje, gredo majstri na štrom. In da se je ta štrom proizvedel je moglo toliko in toliko premoga se skurit, izkoristek termoelektrarn pa žel veste, da ni blesteč ampak je vseeno glede na izvedbo zelo dober. Torej izgube imamo že pri pretvarjanju toplotne energije v elektriko in te izgube gredo v zrak seveda, izgube imamo potem še pri distribuciji elektrike,... in smo tam. V glavnem nekateri ljudje so res nemogoči. Pri sebi naj zmanjšajo porabo elektrike pa bodo tudi elektrarne manj obremenjene.
Inženir
29. 11. 2015 18.54
+3
Me presenečajo odzivi (-) na komentar. Bi bilo zanimivo slišati še kak protiargument, da me razsvetlite kje se motim. No, da slišimo.
emilzapata
29. 11. 2015 19.28
+4
saj imaš načelno prav. Verjetno se spomniš če si dovolj star, da smo v stari dobri rdeči Jugi imeli samoupravljanje, in pogosto prepametne in prepotentne samoupravljalce,ki so vse skritizirali, za vse imeli najboljše rešitve, itd. Pa smo takšnim "tičem" dali takoj odgovorno funkcijo s konkretnimi pričakovanji. In kaj se je zgodilo, pogrnili so na celi črti, in se izkazalo, da imajo sposobnost samo na jeziku.
Inženir
29. 11. 2015 19.40
+1
Ne vem točno na kaj namiguješ. Vendar nisem eden izmed pripadnikov generacij bivše juge. Če te zanima ali sem sposoben tudi kaj narest, je odgovor seveda da. Od malega vajen delat vse živo, gnoj premetavat, čistit, šraufat, popravljat,.. in me ni bilo nikoli sram tud sekret pucat. Hočeš vedeti še kaj?
emilzapata
29. 11. 2015 19.48
+3
me nisi razumel, mislil sem na tiste, ki govorijo o raznih energetskih alternativah, vendar nam te ne omogočajo neke resne industrije kot je jeklarstvo, barvne kovine, papirna industrija in druge večje potrošnioke, kjer 10MW moči ne predstavlja prav velike moči.
Stay Legit
29. 11. 2015 19.52
+2
Ne vem, jaz se ne bi strinjal v celoti. Npr. vsaj kar se hidroelektrarn tiče. Glede na lego in reke v Sloveniji bi lahko povečali še recimo na Muri in Savi. Nuklearka je sicer okolju prijazna(dokler ne gre neki hudo narobe)je pa polovica v hrvaški lasti, kar razpolovi njeno kapaciteto..So pa sigurno prevelike potrebe, da bi vse delovali na okolju prijazne elektrarne. Ampak pomoje ti ta zeleni bolj ciljajo na emisije avtomobilov.
wizeman
30. 11. 2015 08.38
+1
Fantje, tavate v temi. Še posebej me preseneča inženir, če to res je. Alternativ za umazano energijo je nešteto. Vendar ni interesa - ni vlaganja v njen razvoj. Zapomnite si, da imajo večino svetovnega bogastva tisti, ki onesnažujejo. Čemu neki bi vlagali v čisto energijo, veliko ceneje, celo donosno je ovirati jo.....
tron3
29. 11. 2015 18.39
+2
Holland z nizko zmožnostjo razumevanja o logiki in kombinatoriki nima pojma, ni sposoben prepoznati sovražnika, potem pa hodi v Moskvo jokat!!! Po božiču bo menda tudi šel, ko se ognjemet bo pravi zgodil, da svoje frustracije potešil se je pa spravil z junaki pravimi na okoljevarstnike!! Bravo, čestitam itd.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.