Tujina

Svet pozdravlja dogovor med Trumpom in Kimom: 'Ustvarila sta novo zgodovino'

Moskva/Tokio/New York, 12. 06. 2018 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
91

Prvi odzivi na zgodovinsko srečanje ter dogovor med severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom so večinoma pozitivni. Dogovor so doslej pozdravile Japonska, Južna Koreja, Kitajska, Rusija in Evropska Unija.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ferfila o zgodovinskem srečanju
    02:43
    Iz SVETA: Ferfila o zgodovinskem srečanju
  • Iz SVETA: Zgodovinsko srečanje Kim Džong Una in Donalda Trumpa
    02:32
    Iz SVETA: Zgodovinsko srečanje Kim Džong Una in Donalda Trumpa
  • Iz 24UR: Bo dogovor obveljal?
    02:25
    Iz 24UR: Bo dogovor obveljal?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Bogomilom Ferfilo
    05:16
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Bogomilom Ferfilo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v odzivu na srečanje med Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom povedal: "Gledali smo televizijo in spremljali komentarje obeh strani. Nismo pa videli dokumentov, saj mislim, da še niso bili objavljeni. Vendar pa je že samo dejstvo, da je srečanje potekalo, pozitivno." 

Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo ostal v svetovni zgodovini kot dogodek, ki je končal hladno vojno," je ocenil Mun.
Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo ostal v svetovni zgodovini kot dogodek, ki je končal hladno vojno," je ocenil Mun. FOTO: AP

V EU so srečanje označili za "bistven in nujen korak" za nadgradnjo pozitivnega razvoja dogodkov v medkorejskih odnosih. 

Vrh po besedah visoke zunanjepolitične predstavnice unije Federice Mogherini potrjuje prepričanje EU, da je diplomacija edina pot k trajnemu miru na Korejskem polotoku.

Cilj, skupen celotni mednarodni skupnosti, ostaja popolna, preverljiva in nepreklicna denuklearizacija Korejskega polotoka, je izpostavila visoka zunanjepolitična predstavnica in ocenila, da skupna izjava, ki so jo podpisale ZDA in Severna Koreja, posreduje "jasno znamenje, da je ta cilj mogoče doseči".

"EU ostaja pripravljena pomagati in podpirati nadaljnja pogajanja in druge korake, namenjene vzpostavljanju zaupanja in zagotavljanju trajnega miru, varnosti in blaginje na Korejskem polotoku brez jedrskega orožja," je še izpostavila Mogherinijeva.

Zgodovinski vrh ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v Singapurju predstavlja pomemben korak za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku, je ocenil politični analitik Klemen Grošelj. Ob tem je opozoril, da ameriške in severnokorejske diplomate zdaj čakajo izredno naporna pogajanja.

Zgodovinski vrh je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Kot je ocenil, srečanje in podpis dokumenta, ki med drugim obeta denuklearizacijo Korejskega polotoka, vračata upanje v mirno reševanje vseh sporov ter v svetovni mir in varnost.

Pahor je še menil, da sta voditelja pokazala sposobnost razumeti, kako velika tveganja za svetovni mir so bila pred njima. Smelo sta storila zgodovinski korak v dobro miru in varnosti v svetu, so sporočili iz urada slovenskega predsednika.

Japonska: 'To je prvi korak k rešitvi vprašanj glede Severne Koreje'

Japonski premier Šinzo Abe je  poudaril, da je bila "Kimova namera za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka na vrhu ZDA in Severne Koreje pisno potrjena". "To podpiram kot prvi korak k celoviti rešitvi vprašanj glede Severne Koreje," je poudaril.

Dogovor govori tudi o vrnitvi japonskih vojnih zapornikov v domovino, pri čemer ne omenja tistih Japoncev, ki so jih severnokorejske oblasti ugrabile. Trump je sicer dejal, da sta s Kimom govorila tudi o ugrabitvah. Abe je povedal, da to "zelo ceni".

Kitajska, glavna zaveznica režima v Pjongjangu, je v odzivu sporočila, da sta Trump in Kim s srečanjem v Singapurju ustvarila "novo zgodovino".
Kitajska, glavna zaveznica režima v Pjongjangu, je v odzivu sporočila, da sta Trump in Kim s srečanjem v Singapurju ustvarila "novo zgodovino". FOTO: AP

Južna Koreja: 'Nikoli se ne bomo vrnili v preteklost'

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je dejal, da dogovor, ki sta ga podpisala Trump in Kim, "končuje hladno vojno". "Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo ostal v svetovni zgodovini kot dogodek, ki je končal hladno vojno," je ocenil Mun.

Pohvalil je "pogum in odločenost" obeh voditeljev, da se nista zadovoljila z "zastarelo realnostjo, temveč sta si drznila narediti korak k spremembi".

Ob tem je posvaril, da gre zgolj za začetek in da jih lahko čakajo še številne težave. "Vendar se nikoli ne bomo vrnili v preteklost, prav tako pa se ne bomo nikoli predali na tej poti," je poudaril Mun.

Kitajska: 'Trump in Kim sta ustvarila novo zgodovino'

Kitajska, glavna zaveznica režima v Pjongjangu, je v odzivu sporočila, da sta Trump in Kim s srečanjem v Singapurju ustvarila "novo zgodovino". V Pekingu so ob tem pozvali k celoviti denuklearizaciji za končanje napetosti na Korejskem polotoku.

"V središču jedrskega vprašanja je varnostno vprašanje. Najpomembnejši in najtežji del tega varnostnega vprašanja za ZDA in Severno Korejo je najti način za rešitev z enakovrednimi pogovori," je poudaril kitajski zunanji minister Wang Yi.

"Na eni strani je rešitev jedrskega vprašanja seveda celovita denuklearizacija. Hkrati je treba vzpostaviti mirovni mehanizem za polotok in rešiti upravičene varnostne pomisleke Severne Koreje," je še dejal kitajski zunanji minister.

Združeni narodi: 'Pomemben mejnik pri denuklearizaciji Korejskega polotoka' 

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je prav tako pozdravil dogovor in menil, da gre za "pomemben mejnik" k denuklearizaciji Korejskega polotoka. Vse vpletene je tudi pozval, naj izkoristijo trenutno priložnost in ponudil pomoč ZN pri zaustavitvi severnokorejskega programa za jedrsko orožje.

Dogovor pozdravil tudi generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo

Kim se je v dogovoru zavezal k jedrski razorožitvi, vendar pa dogovor ne omenja drugih vrst orožja, kot je raketni program. V preizkusih je Pjongjang rakete med drugim izstrelil čez Japonsko.

Tudi generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukiya Amano je pozdravil dogovor o popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka. "IAEA je pripravljena izvesti preverjanje v Severni Koreji, če bodo to zahtevale vpletene države," je povedal.

Kim se je v dogovoru zavezal k jedrski razorožitvi, vendar pa dogovor ne omenja drugih vrst orožja, kot je raketni program.
Kim se je v dogovoru zavezal k jedrski razorožitvi, vendar pa dogovor ne omenja drugih vrst orožja, kot je raketni program. FOTO: AP

Voditelja vzpostavila posebno vez

Trump in Kim sta zgodovinsko srečanje, ki je potekalo v luksuznem hotelu Capella na otoku Sentosa, začela z rokovanje in poziranjem fotografom pred zastavami ZDA in Severne Koreje. Nato sta imela pogovor na štiri oči, ki je trajal 41 minut, kasneje pa so se jima pridružili še člani delegacij.

Trump je ob zaključku srečanja dejal, da sta s severnokorejskim voditeljem vzpostavila "posebno vez".

Voditelja sta podpisala skupno izjavo, ki jo je Trump označil za "precej celovit" in "zelo pomemben" dokument. V njem sta se zavzela za vzpostavitev "novih odnosov" med ZDA in Demokratično ljudsko republiko Korejo, kot je uradni naziv Severne Koreje. Trump je v dokumentu obljubil "varnostna zagotovila" Severni Koreji, Kim pa je potrdil zavezo k celoviti denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Strani sta se tudi dogovorili, da se bodo v najkrajšem možnem času nadaljevala pogajanja, ki jih bosta vodila ameriški državni sekretar Mike Pompeo in visoki predstavnik Severne Koreje.

Na vprašanje, ali se bo Severna Koreja odpovedala jedrskemu orožju, je Trump odgovoril: "Ta proces bomo začeli zelo kmalu."

"Svet bo videl veliko spremembo," pa je dejal severnokorejski voditelj. "Odločili smo se, da pustimo preteklost za seboj," je pristavil.

Trump je še dejal, da je "absolutno" pripravljen povabiti Kima v Belo hišo. "Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala," je dodal po podpisu skupne izjave s Kimom.

Ko sta se rokovala ob slovesu, je Trump severnokorejskega voditelja označil za "zelo sposobnega moža", ki "ima zelo zelo rad svojo državo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
13. 06. 2018 12.48
+0
Vsak razmišlja po svoje; tudi jaz tako razmišljam - prav nikomur ne verjamem!
SDS_je_poden
13. 06. 2018 08.16
-4
Poden od podna sta oba.
Dule Med
13. 06. 2018 10.07
+2
Kdaj si samega sebe videl bolj natančno v ogledalo ?
SDS_je_poden
13. 06. 2018 10.27
-2
Dulko, dej povej mi, kakšne zaveze sta zapisala in podpisala? Aja, sej res, nobenih.... torej se gresta turizem na račun davkoplačevalcev.... res sta sposobna, ni kej.
mpk2
12. 06. 2018 22.38
+5
Ne Trump,ne Kim...največje zlo na svetu so tisti ki jih ne vidimo v ospredju Soroš, Rothchild, Rockefeller... Tudi v našem bananalandu je podobno, vendar so pri nas malo manjše ribe, ki posledično delajo za zgoraj omenjene...
Dule Med
13. 06. 2018 11.22
+1
To sta potpisala kar se v človeškem umu kreira.
nikkim
12. 06. 2018 22.04
+2
upajmo na boljši..jutri..upam da gre v pravo smer..Osebno pozdravljam ta zgodovinski dogodek in da bi si vse nasprotne strani prizadevale delati v dobro ..naroda..skratka ..bomo videli..bili priča..😑
bučar
12. 06. 2018 21.50
lahko bi takoj rešili dvojni problem
MKII
12. 06. 2018 20.54
+4
In zdaj bosta ova dobila porukano nobeljovo.
nikkim
12. 06. 2018 22.05
+1
Ka pa mislis
12. 06. 2018 20.01
-3
Koga bo zdj klump strasil s svojimi neumnimi izjavami?
nadali
12. 06. 2018 19.58
+2
Kakšna bo nova zgodovina bomo še videli.....
BUONcaffee
12. 06. 2018 20.03
+2
BUONcaffee
12. 06. 2018 19.38
+5
Trump velik politik.
puspan
12. 06. 2018 22.48
-3
Veliki imajo po navadi čisto majčkeno možgane.
Supervillain
12. 06. 2018 22.57
+4
Madeni
12. 06. 2018 19.33
+3
Takole se reši svet ponorela SVETLANA z Rdečo kapo in Leseno puško..in produkti iz Kardeljevega FDV ja pa še kar Tito, partija...Slovenija...Komunistična...Norci kulta osebnosti v Velenju, Kranju, Kopru in LJUBLJANI pa še kar v letu 70..
Madeni
12. 06. 2018 19.34
+2
Ampak iz rdeče gre vse na RUMENO....tudi tukaj se jasni SD in komunjare pa gnijejo..
komarec
12. 06. 2018 20.42
+3
Tudi ti samo še rdečo sanjaš in se ti že prikazujejo čudne stvari. Voda je veliko boljša za žejo koz alkohol, vrjemi.
BUONcaffee
12. 06. 2018 19.17
+3
Trump in Kim sta velika frajerja. Meni sta vešč.
Karantanija
12. 06. 2018 18.52
+16
Ta dva sta v enem dnevu rešila svet, mi smo obstali v 2. sv. vojni! Ne moremo si podati rok in iti naprej! Zelo žalostno!
BUONcaffee
12. 06. 2018 18.33
-3
Kdo bo Kimu plačal hotel????? Trump?????
BUONcaffee
12. 06. 2018 18.30
+2
Volk menja dlako a karakterja ne. Sem skeptičen glede Kima, Kim lisjak bo zopet dobil denar.
BUONcaffee
12. 06. 2018 18.29
+3
Koliko denarja bo dobila severna Koreja in koliko časa bo dala mir???????
androo77
12. 06. 2018 18.20
+5
škoda da ni noben tja vrgu bombe...
matejnovina
12. 06. 2018 18.13
+6
Svet pozdravlja !! Kaj pa na to reče naš samoklicani mandatar??
MKII
12. 06. 2018 20.55
-1
Leljo
12. 06. 2018 18.12
+0
Show za ovce... pa mogoce za to da donald dobi nobelovo... :) haha kdo to verjame
Madeni
12. 06. 2018 18.09
+14
Vse povsod odpadajo KOMUNISTI kot usrani GOLOBI samo v Ljubljani, KRANJU, KOPRU, VELENKOVCUI..in na KARDELJEVI FDV ju jih je še polno..
Bitktamp
12. 06. 2018 17.59
-7
kje je Kim Ivan?
matejnovina
12. 06. 2018 18.15
+4
Če misliš tvojega idola,ki je nekaj stopenj nad tabo? Očitno tudi sam Kim seže višje kot slovenski levosučni pametnjakoviči!