Tujina

Svet z grozo spremlja nasilje v Kairu, vrstijo se glasni pozivi k dialogu

Berlin/Bruselj/Ankara, 14. 08. 2013 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./STA/N.S./Reuters
Komentarji
11

Iz številnih držav prihajajo zaskrbljeni odzivi na današnje dogajanje v Kairu. Turški predsednik je operacijo označil za nesprejemljivo, Velika Britanija, Nemčija in EU pa so pozvale h končanju nasilja in dialogu.

Kaos na ulicah Kaira - 2
Kaos na ulicah Kaira - 2 FOTO: Reuters

Evropska unija je zaradi poročil o žrtvah v Egiptu "izjemno zaskrbljena" in poziva vse strani k zadržanosti, saj nasilje ne bo prineslo rešitve, je na novinarski konferenci danes dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano. "Poročila o mrtvih in poškodovanih so izjemno skrb vzbujajoča," je dejal Michael Mann iz pisarne evropske komisarke za zunanje zadeve Catherine Ashton. "Ponavljamo, da nasilje ne bo vodilo do rešitev, in pozivamo egiptovske oblasti, da ravnajo bolj premišljeno," je dejal.

Dogajanje na ulicah Kaira lahko na 24ur.com spremljate v živo.

Bela hiša obsoja nasilje nad protestniki v Egiptu in močno nasprotuje uvedbi izrednih razmer, ki so jih razglasili vojaški vodje. Obama je pozval vojaške vodje naj spoštujejo osnovne človekove pravice Egipčanov. Zaradi nasilja se bodo politične strani le še težje vrnile na pot miru in demokracije, je povedal.

Nasilje je "najostreje obsodil" tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki "obžaluje, da so egiptovske oblasti za odgovor protestnikom izbrale nasilje", v katerem se zdi, da je umrlo ali bilo ranjenih več sto ljudi. Ban Ki Mun vse Egipčane poziva, naj usmerijo prizadevanja v dosego sprave, ki ne bi izključevala nikogar, je dejal njegov predstavnik Martin Nesirky. Po besedah Ban Ki Muna je poleg tega treba razhajanja v pogledih na nadaljnjo pot države izražati "na spoštljiv in miren način".

"Veliko zaskrbljenost" je zaradi dogodkov v Egiptu izrazila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton. Varnostne sile je v izjavi pozvala k zadržanosti, vse egiptovske državljane pa k izogibanju provokacij in stopnjevanju nasilja. Prepričana je, da "konflikti in nasilje nista prava pot za rešitev ključnih političnih vprašanj", izpostavila pa je tudi nujnost spoštovanja "svobode izražanja in mirnega zborovanja".

Zaskrbljenost je izrazilo tudi britansko zunanje ministrstvo, ki je obenem ponovilo, da je "zdaj čas za dialog in ne konflikt". Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je pozval vse politične sile, da prekinejo nasilje v Egiptu. "Pozivamo začasno vlado in egiptovske oblasti, naj dovolijo mirne proteste, istočasno pa pričakujemo od drugih sil, da se distancirajo od nasilja, ne pozivajo k nasilju in ne uporabljajo nasilja," je dejal. Zaskrbljenost je izrazilo tudi britansko zunanje ministrstvo, ki je obenem ponovilo, da je "zdaj čas za dialog in ne konflikt". Obe državi sta poleg tega obnovili opozorila svojim državljanom pri potovanjih v Egipt, predvsem glede tega, naj se tam izogibajo protestov.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan in turški predsednik Abdullah Gül
Turški premier Recep Tayyip Erdogan in turški predsednik Abdullah Gül FOTO: Reuters

Na dogajanje v Egiptu se je kritično odzval tudi turški predsednik Abdullah Gül, ki je posredovanje policije proti protestnikom označil za "nesprejemljivo" in izrazil zaskrbljenost, da bi se razmere v Egiptu lahko stopnjevale v konflikt, podoben sirskemu.

Iz kabineta turškega premierja Recepa Tayyipa Erdogana so medtem sporočili, da bi morala mednarodna skupnost, na čelu z Varnostnim svetom ZN in Arabsko ligo, nemudoma posredovati za končanje "pokola".

Obsodbe prihajajo tudi iz drugih muslimanskih držav. Kot so sporočili z iranskega zunanjega ministrstva, Iran obsoja "pokol" in svari pred hudimi posledicami. Nasilje je obsodil tudi Katar, ki velja za glavnega podpornika Muslimanske bratovščine.

Protesti v Kairu - 2
Protesti v Kairu - 2 FOTO: Reuters

Varnostne sile so danes v Egiptu sprožile operacijo za odstranitev dveh protestnih taborov, ki so jih na dveh trgih v Kairu postavili privrženci 3. julija odstavljenega predsednika Mohameda Mursija. Posredovanje se je sprevrglo v prelivanje krvi, v katerem je umrlo že več deset ljudi, po navedbah Muslimanske bratovščine pa najmanj 250.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
15. 08. 2013 10.48
-1
vam je že bolj jasno,zakaj imajo takšne države profi vojsko, kot jo ima slovenija. in vam je že jasno, zakaj se v sloveniji usposablja nenormalno število ostrostrelcev ali po domače specialcev. za vas. narod, če bi slučajno spregledal,
limonca4
15. 08. 2013 10.27
+6
Erdogan, ti boš govoril, da je treba ukrepati?!?!? Kaj si pa ti počel z demonstranti, ki so bili proti tebi? Zatiral si jih do amena. Da te ni sram take izreči za Egipt! Aja, Mursi je tudi tvoj prijatelj, saj imata skupne interese.
zemljemerec
15. 08. 2013 08.38
+2
vi kar opazujte in čim dlje stojte...se bodo že sami zmenili, ko bo zmanjkalo hrane in vode.
24vohomurckov
14. 08. 2013 20.51
+7
....svet z grozo spremlja??...a tko k v iraku,jemnu,yugi,afganistanu,....kot je v vietnamu,kambodži.....pa v nubskih gorah??...pejte no??...pa ja ne??
andisej
15. 08. 2013 08.29
-3
pa v bivši jugi , kdo je od velesil dopustil morijo
glej ovega
14. 08. 2013 15.45
+0
ja če majo nafto bo treba posredovat..če je nimajo vlko pač ne greš blizu..ameriški slog :)
appollyon
14. 08. 2013 19.18
+3
Preveri koliko nafte ima afganistan, potem boš sam videl da pišeš bedarije!
LOS - T
14. 08. 2013 21.54
+2
DOLENC1991
15. 08. 2013 09.19
+1
_vanilla_
14. 08. 2013 15.06
-2
na strani zunanjega ministerstva piše: Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju (Sharm El Sheik, Dahab, Hurgada in druga) še naprej ostajajo relativno varna, svetujemo previdnost, spremljanje virov informacij ter upoštevanje navodil lokalnih organov in organizatorjev potovanj..
macek_garfield
14. 08. 2013 14.57
+7
... svet opazuje ... pa saj so sami zanetili te nemire, ker so pomagali bratovscini, da je zrusila Mubaraka ... saj ni bil ne vem kaj prida ... ampak je imel vsaj trdo roko ... sedaj bo pa svet videl, kaj in kdo je bratovscina ...