Tujina

Svet z mislimi v Londonu

London/Rim/Ljubljana/Gleneagles, 07. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Voditelji vsega sveta so državljanom Velike Britanije izrazili solidarnost in podporo. Poudarili so, da je v boju proti terorizmu treba združiti moči.

Blair bere deklaracijo voditeljev udeležencev vrha G-8
Blair bere deklaracijo voditeljev udeležencev vrha G-8 FOTO: Reuters

Svetovni voditelji, ki so se zbrali v Škotskem Gleneaglesu na vrhu G-8, so ostro obsodili teroristične napade v Londonu in se kljub odsotnosti britanskega premierja Tonyja Blaira, ki je zaradi napada takoj odpotoval v britansko prestolnico, ter poostrenim varnostnim ukrepom v še nekaterih drugih evropskih državah, zavzeli za nadaljevanje vrha. Po navedbah neimenovanega vira iz krogov G-8 bi "odpoved srečanja pomenila najslabši možen signal, ki bi ga poslali teroristom".

V kratki deklaraciji, ki jo je pred vrnitvijo v London prebral britanski premier Tony Blair, so voditelji zapisali, da "teroristi ne bodo uspeli", ter poudarili svojo odločenost za boj proti terorizmu. "Napadi kot ta v Londonu ne bodo zmanjšali odločenosti držav G-8 za ohranjanje globoko ukoreninjenih vrednot v družbi. Združno smo se odločili, da se bomo soočili s terorizmom in ga tudi premagali« so zapisali voditelji ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije, Kanade, Japonske in Rusije.

Evropski parlament se je žrtvam in njihovim svojcem poklonil z minuto molka. »Vsi ti stojimo ob strani, britanski narod. Nikoli ne bomo dovolili, da zločini teroristov pokopljejo vrednote miru in demokracije,” je izjavil predsednik Evropskega parlamenta Josep Borrell.

»Dejanje je barbarsko še posebej zato, ker se je zgodilo v času, ko se ljudje trudijo, da bi rešili problem revščine v Afriki ter dolgoročni problem podnebnih sprememb in segrevanja ozračje. Očitno je, da so teroristični napad načrtno izvedli v času vrha« je povedal Blair. Pogovori o podnebnih spremembah naj bi se kljub kaosu, ki trenutno vlada na vrhu, nadaljevali jutri.

Bush: Vojna proti terorizmu se nadaljuje

George Bush se zavzema za boj proti terorizmu (Foto: Reuters)
George Bush se zavzema za boj proti terorizmu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
'Pomembno je, da se vpleteni v terorizem zavedajo, da je naša odločenost za obrambo naših vrednot in našega načina življenja večja od njihove odločenosti, da povzročijo smrt in uničenje nedolžnih ljudi v želji, da bi svetu vsilili ekstremizem,' je dejal Blair. 'Karkoli naredijo, ne bodo nikoli uspeli uničiti tega, kar je drago nam in drugim civiliziranim narodom po svetu.'

»Nasprotje ne bi moglo biti jasnejše. Med namero in srcem tistih od nas, ki se resnično zavzemamo za človekove pravice, svoboščine, in tistih, ki ubijajo, tistih, katerih duša premore toliko zla, da so odločeni pobijati nedolžno prebivalstvo. Vojna proti terorizmu se nadaljuje,« je zatrdil ameriški predsednik George Bush. Po njegovem prepričanju, bodo odgovorne za napade kmalu našli in jih privedli pred sodišče. Hkrati pa bodo širili ideologijo upanja in sočutja, ki bo premagala ideologijo sovraštva, je še dejal.

Terorizem se je preselil v srce Evrope

Z napadom na London se je terorizem takorekoč preselil v srce Evrope, saj Evropski Uniji trenutno predseduje Velika Britanija.

Nad napadi je "globoko šokirana" tudi britanska kraljica Elizabeta II. V sporočilu za javnost je v imenu celotnega britanskega naroda izrazila sožalje žrtvam in občudovanje nad delom reševalcev.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki se prav tako udeležuje srečanja G-8, je izjavil, da morajo vse države "odločno držati skupaj proti terorizmu v vseh njegovih oblikah." Po njegovih besedah "v času, ko se svetovni voditelji združujejo v boju proti revščini, ne smemo dovoliti, da bi prevladal jezik nasilja," obenem pa še dodal, da "današnji napadi krepijo nujnost globalne solidarnosti in akcije".

Odzval se je tudi francoski predsednik Jacques Chirac, ki je Blairu ponudil "polno solidarnost Francije".

"Moje najgloblje sožalje gre vsem prizadetim, njihovim svojcem, premieru Tonyju Blairu in vsemu britanskemu narodu," je izjavil nemški kancler Gerhard Schröder.

Italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi je britanski kraljici Elizabeti II. že poslal sožalno brzojavko, v kateri je zapisal, da "to barbarsko dejanje terorizma vzbuja odpor in ogorčenost vseh Italijanov". Zaradi napadov v Londonu so prekinili delo v italijanskem parlamentu.

V boju proti terorizmu se moramo združiti

Vladimir Putin je poudaril pomen boja proti terorizmu
Vladimir Putin je poudaril pomen boja proti terorizmu FOTO: Reuters

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je ostro obsodil teroristični napad na London. Po njegovem mnenju so napadi znamenje in spodbuda, da se svet združi proti mednarodnemu terorizmu. »Ne glede na to, kje se takšno nečloveško dejanje zgodi – v Londonu, New Yorku, Moskvi – ga moramo v največji možni meri obsoditi in se združiti v bitki proti mednarodnemu terorizmu,« je povedal ruski predsednik in dodal, da so današnji napadi pokazali, da je svet v boju proti teroristom naredil premalo.

Žalovanju za žrtvami terorističnih napadov v Londonu se bodo v petek pridružili tudi kolesarji na dirki po Franciji. Sedmo etapo od Lunevilla do Karlsruha v Nemčiji bodo začeli z minuto molka.


Enako kot ruski predsednik, je danski premier Anders Fogh Rasmussen poudaril pomembnost boja proti terorizmu. Dodal je še, da "smo znova priča napadu neskrupuloznih teroristov, in to na barbarski način proti popolnoma nedolžnim ljudem. Temu se nikoli ne smemo ukloniti."

"Grozo in gnus" je nad današnjimi "strahopetnimi napadi na nedolžne ljudi" izrazil tudi avstralski premier John Howard, ki je obenem obljubil avstralsko podporo državam, ki niso popustile grožnji terorizma. "Pomembno je, da v takšnih časih z ramo ob rami stojimo ob strani našim britanskim zaveznikom," je dejal Howard.

Svet z mislimi pri žrtvah

"Kriminalne in teroristične" eksplozije, ki so jih neznanci sprožili na več vlakih londonske podzemne železnice in avtobusu, so obsodili tudi Združeni arabski emirati. "Združeni arabski emirati najostreje obsojajo te grozljive zločine ter izražajo popolno solidarnost z britansko vlado," je sporočil namestnik premiera ZAE in minister za zunanje zadeve Hamdan bin Zajed al Nahajan.

Stipe Mesić je bil nad napadi zgrožen
Stipe Mesić je bil nad napadi zgrožen FOTO: Reuters

Luksemburški premier Jean-Claude Juncker je v pismu Blairu zapisal, da je "pretresen" in da napade globoko obsoja. »V imenu luksemburške vlade in v mojem lastnem imenu vam izražam iskreno sožalje in globoko solidarnost z družinami žrtev," je zapisal Juncker.

Solidarnost je izrazil tudi japonski premier Džuničiro Koizumi, ki je britanskem premieru obljubil popolno podporo.

»Očitno je, da gre za hudo teroristično dejanje. To je dokaz, da nasilje ne izbira ne kraja ne časa, ter da teroristi želijo edinole pobijati, za kar ne obstaja nikakršno opravičilo,"
je v Prištini dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić. Po njegovih besedah je "globalni terorizem globalna nevarnost današnjega sveta", zato morajo biti v boj proti terorizmu vključeni vsi - "na vseh mestih in v vsakršnem trenutku".

Makedonska zunanja ministrica Ilinka Mitreva je zaradi terorističnih napadov v Londonu svojemu britanskemu kolegu Jacku Strawu poslala sožalno noto. "Šokirani smo nad tem groznim dejanjem nasilja, ki je danes prizadel London in njegove prebivalce. To ni zgolj napad na Veliko Britanijo, temveč na vse demokratične vrednote, ki jim je obvezana tudi Makedonija," je Mitreva še zapisala v sporočilu.

Papež moli za žrtve

Papež moli za žrtve
Papež moli za žrtve FOTO: Reuters

Vrhovni poglavar katoliške cerkve papež Benedikt XVI. pa je napade označil kot »barbarsko dejanje proti človeštvu«. V telegramu, ki ga je poslal vatikanski državni sekretar britanskemu karidnalu in nadškofu iz Westminstra Murphyju O'Connorju, pa je zapisano: »Zaradi novic o terorističnem napadu na London smo globoko užaloščeni. Sveti oče goreče moli za žrtve in žalujoče. Med tem ko barbarsko dejanje nad človeštvom obsoja, vas prosi, da družinam ranjenih in umrlih prenesete sporočilo o njegovi duhovni podpori v času žalovanja


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja