Tujina

Svetovna zdravstvena organizacija 'ne obvladuje izrednih zdravstvenih stanj'

Ljubljana, 07. 07. 2015 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poročilo o odzivnosti in ravnanju v primeru izbruha ebole je razkrilo, da Svetovna zdravstvena ogranizacija ni najbolje pripravljena na izredna stanja. Potrebovala je namreč kar nekaj mesecev, da je razglasila izredno stanje, medtem pa je zaradi okužbe z ebolo umrlo že tisoč ljudi.

Izbruh ebole se je začel leta 2013, WHO pa je izredne razmere razglasil šele avgusta 2014.
Izbruh ebole se je začel leta 2013, WHO pa je izredne razmere razglasil šele avgusta 2014. FOTO: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ni usposobljena za izredna zdravstvena stanja, je pokazalo zadnje poročilo o izbruhu ebole. Organizaciji primanjkuje "zmogljivosti in kulture" za ravnanje z globalnimi izrednimi zdravstvenimi stanji, pravi Dame Barbara Stocking, predsednica komisije, ki je pripravila neodvisno poročilo o eboli.

WHO ni pripravljen na izredne zdravstvene razmere, je pokazalo neodvisno poročilo o eboli.
WHO ni pripravljen na izredne zdravstvene razmere, je pokazalo neodvisno poročilo o eboli. FOTO: Reuters

V poročilu so namreč pod drobnogled vzeli ravnanje WHO ob zadnjem smrtonosnem izbruhu ebole, ki je terjal več kot 11 tisoč ljudi, predvsem v Zahodni Afriki. A krivda ni zgolj na Svetovni zdravstveni organizaciji, pravi Stockingova, pač pa na celotnem humanitarnem sistemu, ki slabo predvideva, kako ravnati v izrednih razmerah.

Zaradi virusa ebole je od začetka izbruha umrlo že več kot 10.000 ljudi, večina v zahodni Afriki. Virus je najbolj prizadel Sierro Leone, Gvinejo in Liberijo. Nekaj smrtnih primerov pa so zabeležili tudi v Nigeriji, Maliju in ZDA.

Organizacija priznava, da je bil odziv v primeru izbruha smrtonosnega virusa ebole, prepočasen. Ebola je namreč izbruhnila že v letu 2013, šele avgusta naslednje leto pa je WHO izbruh razglasila za zdravstveno izredno stanje mednarodnih razsežnosti. Do tistega trenutka pa je umrlo že več kot 1000 ljudi. Zato zdaj vodstvo WHO pripravlja reformo, s katero bi izboljšali svoje delovanje v takšnih primerih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
07. 07. 2015 17.42
-1
. tisti NNNP jim , mogoče, manjka...
Ramzess
07. 07. 2015 15.45
+2
Kdo pravi da jih mora, ... kdo ve kaj je v ozadju.
Balki30
07. 07. 2015 12.14
+0
Ko bo šel zaradi vročine led na grenlandiji in polih bodo po svetu harale starodavne bakterije in virusi.....v primerjavi s katerimi je ebola prijazna žverca..pa to.
ficfiric 1
07. 07. 2015 11.38
+9
Od kdaj pa who dela v prid ljudi? Prvic slisim to...kjer se obracajo miljarde delajo v prid ljudi...hahahahaha....torkova sala dneva...morm it brz sosedu zdej povedat ker on ne bere slo novic...