Sveža novozelandska premierka navdušila z novico, da je noseča. 'Pa sva mislila, da je bilo 2017 veliko leto'

Oktobra lani je prevzela položaj predsednice novozelandske vlade in postala ena najmlajših svetovnih voditeljic. Njena priljubljenost hitro narašča, z novico, da bo junija dobila prvega otroka, pa je poskrbela za nov val navdušenja. Še posebej, ko je razkrila, da si bo zaradi rojstva vzela šest tednov premora, medtem ko bo pri otroku ostal njen partner.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je sporočila, da je noseča in da bosta s partnerjem junija dobila prvega otroka. S tem je nekoliko presenetila javnost, saj je lansko leto oktobra šele postala premierka. Kot je dejala 37-letna političarka v izjavi medijem, bo po porodu vzela šest tednov dopusta, medtem ko bo na porodniškem dopustu ostal njen partner Clarke Gayford.

Jacinda Ardern - 5

Jacinda Ardern in njen partner Clarke Gayford, ki je na vprašanje, ali se bosta kmalu poročila, odgovoril, da mu je všeč, da se pri njema odvija vse v obratni smeri. (Foto: AP)

V prikupni objavi na družbenem omrežju je pod sliko dveh večjih ribiških trnkov in enega majhnega zapisala: "Pa sva mislila, da je bilo 2017 veliko leto! Clarke in jaz sva navdušena, da se bo junija najina ekipa razširila iz dveh na tri člane." Dodala je, da bo z junijem opravljala dve funkciji – funkcijo novozelandske premierje in mame, medtem ko bo njen partner ’prvi ribič’ in bo ostal doma ter se posvetil negi otroka. "Vem, da boste imeli veliko vprašanj. Obljubim, da jih bova vse odgovorila (zagotavljam vam, da imava že izdelan načrt)," je še zapisala Ardernova, ki sicer pravi, da že vesta spol otroka, a ga ne bosta razkrila.

37-letnica, ki je po lanskih volitvah postala najmlajša voditeljica laburistične stranke v zadnjih 150 letih, bo tako postala šele druga izvoljena svetovna voditeljica, ki bo rodila med svojim mandatom. Njena predhodnica je bila pakistanska premierka Benazir Bhutto, ki je rodila leta 1990, poroča BBC.

Po objavi novice so premierko in njenega partnerja zasuli komentarji navdušenja in podpore.

V času kratke porodniške bo vodenje prevzel Peters

Na lanskih septembrskih volitvah je njena stranka pristala na drugem mestu. S pomočjo stranke Winstona Petersa ji je uspelo oblikovati koalicijo in se povzpeti na položaj predsednice vlade. Že takrat sta določila, da bo v njeni odsotnosti funkcijo premierja opravljan Peters, seveda v tesni koordinaciji z njo. Zagotovila je, da bo vseh šest tednov, ki jih bo posvetila rojstvu otroka, na voljo svojim koalicijskim kolegom.

Jacinda Ardern - 3

Ardernova je dejala, da se med nosečnostjo počuti dobro, da je na začetku imela precej jutranjih slabosti, a da so minile in da je zaenkrat v odlični kondiciji. (Foto: AP)

Za nosečnost je izvedela šele šest dni pred imenovanjem za premierko. Kot je pojasnila, je bila nosečnost veliko presenečenje zanjo. "Nisem prva ženska, ki bo hkrati opravljala več funkcij. Nisem prva ženska, ki bo hkrati delala in rodila otroka. Veliko je žensk po svetu, ki so to že naredile," je dejala Ardernova, ki je svojega partnerja, voditelja televizijskih oddaj o ribištvu, o nosečnosti obvestila kar prek Messengerja. Bil je prav tako presenečen, a zelo navdušen.

Ardernova: Izbira med družino in kariero ne sodi v ta čas

Prvi dan, ko je postala vodja opozicije, jo je eden od novinarjev vprašal, ali je sprejela tudi odločitev o tem, kaj je ključno zanjo - kariera ali družina? Ardernova mu je odgovorila, da takšno vprašanje ni primerno letu 2017. "Odločitev o tem, kdaj bo imela otroke, je na strani ženske. To pa ne sme določati tega, ali bo dobila službo oziroma imela možnost kariere," je bila jasna Ardernova.

Jacinda Ardern - 2

Jacinda Arden bo šele druga svetovna voditeljica, ki bo rodila med opravljanjem funkcije. (Foto: AP)

Bivša novozelandska premierka Helen Clark je bila ena prvih, ki je čestitala bodočima staršema in zraven čestitk pripisala, da bi morala imeti vsaka ženska na svetu možnost, da združi družino in kariero.

S tem je nekoliko utišala tiste, ki so že opozorili, da ni primerno, da voditeljica med mandatom ustvarja družino, češ, da bo potem trpela njena služba. K sreči so ti v manjšini.

Vodja Zelenih James Shaw je čestital premierki in zapisal, da to, da bo lahko novozelandska premierka združila kariero in družino, veliko pove o tem, kako moderna in napredna država je Nova Zelandija.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 16
 
Jimi1 20.01.2018 11:34:58
Politično je ne poznam,....po fotografijah lahko ocenim le to, da ima zobe kot BOBER ?
Več komentarjev