Tujina

Thaci poziva Martyja, naj si poišče odvetnike

Beograd/Priština, 20. 12. 2010 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbski predsednik Tadić pravi, da bo poročilo o trgovini s človeškimi organi spremenilo mnenje mednarodne skupnosti o Kosovu. Kosovski premier Thaci pa napoveduje tožbo proti avtorju poročila.

Srbski predsednik Boris Tadić
Srbski predsednik Boris Tadić FOTO: Reuters

"Ugotovitve poročila Dicka Martyja o trgovini s človeškimi organi na Kosovu so težke, zato je treba o tem začeti preiskavo," je med svojim obiskom povedal poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin. Vanjo bo treba vključiti mednarodne institucije, zadevo pa je treba preiskati čim prej.

Srbski predsednik Boris Tadić pa je dejal, da bo Martyjevo poročilo o zločinih nad Srbi popolnoma spremenilo pogled mednarodne skupnosti na Kosovo. "Srbija je več let čakala na eno tako poročilo različnih mednarodnih institucij. Apelirali smo, da je treba obelodaniti vse zločine, a teh pozivov v preteklosti ni nihče jemal resno. Zdaj je slika drugačna in za to se zahvaljujem Dicku Martyju," je povedal Tadić.

Dodal je še, da so bili Srbi v očeh mednarodne javnosti v preteklih letih obravnavani kot edini krivec za vse, kar se je zgodilo na prostoru nekdanje SFR Jugoslavije, Martyjevo poročilo pa naj bi to spremenilo. Zavzel se je za obsežno preiskavo, ki bo razjasnila vse zločine, ki so bili storjeni na Kosovu, in bo pokazala tudi na krivce. Na vprašanje, ali je zaradi omenjenega poročila spremenil mnenje o kosovskem premierju Hashimu Thaciju, je odgovoril, da je njegova naloga zastopanje interesov Srbije in da v javnosti ne nastopa na podlagi osebnih simpatij. "Velikokrat sem se srečal z ljudmi, s katerimi nimam nič skupnega. To je moje delo. Tudi zdravniki zdravijo ljudi, s katerimi ne delijo istih vrednot," je pojasnil.

Thaci: Marty naj začne iskati odvetnike

Hashim Thaci
Hashim Thaci FOTO: Reuters

Thaci pa je napovedal, da bo proti Martyju vložil tožbo. "Dick Marty mora pripraviti dobre odvetnike, če jih bo sploh lahko našel za svojo obrambo, saj pod nobenimi okoliščinami Dick Marty ne bo mogel ubežati pravici za to klevetanje," je povedal v intervjuju za tiskovno agencijo Reuters. Pojasnil je še, da so te domneve preiskovali že trikrat. Prvič se je po njegovih besedah s tem ukvarjala misija ZN na Kosovu, potem druge lokalne institucije, haaško sodišče in na koncu še evropska misija EULEX.

"Namen tega poročila je škoditi ugledu Kosova, njegovih prebivalcev in vseh Albancev na tem območju, upočasniti priznavanje kosovske samostojnosti in blokada začetka pogovorov med Kosovom in Srbijo ter tudi upočasnitev oblikovanja novih institucij po zadnjih parlamentarnih volitvah," je prepričan kosovski premier. Kosovske oblasti naj bi s srbskimi začele pogovore v začetku prihodnjega leta.

Thaci si želi srečanja s Tadićem

Prav zato pa je Thaci, ki je po volitvah preteklo nedeljo tarča številnih kritik zaradi omenjenega poročila, saj v njem nastopa kot glavni akter trgovine z organi in orožjem, danes Tadića prvič povabil na pogovore o izboljšanju odnosov med državama. "Tadić je oseba z največjo legitimnostjo v Srbiji, na Kosovu pa sem jaz politik z največ glasovi. V interesu obeh držav je, da pride do najinega srečanja, ki bi lahko pomenilo začetek izgradnje novih odnosov med Kosovom in Srbijo," je za današnji prištinski časnik Express svoj poziv utemeljil Thaci.

Za pogajanja med državama, na katerih naj bi otoplili odnose med Srbijo in Kosovom, si prizadeva tudi Evropska unija. Srbija je do zdaj zatrjevala, da si želi zgolj pogovorov na ravni strokovnjakov in ne na politični ravni. Priština pa želi na teh pogovorih razrešiti tudi meddržavne probleme, kot so carine in vprašanje meja.

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MOST_WANTED
30. 01. 2011 23.40
da nebom preveč se raspisal na tej strani bi rad povedal sledeče živim v sloveniji ampak tudi drugod po evropi in balkanu in vam povem da me je sram v tujini povedat da sem iz slovenije kajti to je prosrbska država in ne morem razumeti................... TO SEDAJ JE NAMENJENO VSEJ EKIPI 24UR KI PRIPRAVLJAJO NOVICE......... KAKO STE LAHKO TAKO NAIVNI IN PIŠETE ČISTE LAŽI NEKDO VAS JE IZ SRBSKE VLADE DOBRO PODMAZAL SAJ STE ŠE EDINI KI PREJEMATE "USRANO OLJE".............. DA VAM NEKAJ POVEM IN ZA VEDNO UTIŠAM BUTASTE INFORMACIJE O TEM DA BI HASHIM TAQI BAJE KR NEKI REZAL PA PRODAJAL MAL PREVEČ FILMOV GLEDATE SEDAJ PA INFORMACIJA ZA KATERO BI SE 24UR MALO VEČ SE MOGLI POZANIMAT IN TO OBJAVIT TUDI V SLOVENIJI........... TA PODKUPLJIVI ŠVICAR JE ZA 600.000EU PRODAL SVOJE IME IN PO NEPRODANI LAŽI JE ŽE TUDI ZANIKAL AMPAK NE DOBESEDNO TO KAR JE IZJAVIL O THAQIJU KAKO VAM NI JASNO TO SO SRBSKA UMAZANA POSLA IN NIČ DRUGA........POZANIMAJTE SE PRI KOSOVSKI TELEVIZIJI ZA RESNICO IN POSNETEK PRI RTK(RADIO TELEVIZIJA KOSOVA) KJER JE VSA RESNICA O TEM LAŽNIVEM PODATKU KI STE MU ŠE SAMI NASEDLI NA POSNETKU SO 4ZA MIZO V NEKEM LOKALU V PRIŠTINI EDEN JE IZ SRBSKE VLADE KI HOČE DATI VSAKEM IZMED AKTERJEV PO 300 TISOČ EU DA BI LAGALI O THAQIJU TO STA 2SRBA IZ KOSOVA IN CELO EDEN ALBANEC UPAM DA MU CELO FAMILIJO POKOLJEJO IN USE TO JE NEKDO POSNEL KI JE VEDEL DA SE BODO SESTALI V TO JE UMEŠAN SAM VRH OBOJESTRANSKIH AKTERJEV VSE TO JE NA VIDEJU IN V ARHIVU KOSOVSKE TELEVIZIJE Z ZVOKOM IN PODATKOM KAKO NAGOVARJA DA BI LAGALI O TEM IN ONEM UGLAVNEM ONI NAJ BI DOBILI PO 300TISOČ EU ON KU.RAC V ŠVICI PA 600TISOČ ZA TEGA V ŠVICI NEVEM ALI JE DUBO DENAR SAM ONI NA KOSOVEM SO PA USI V ZAPORU KOSOVSKE SPECIALNE ENOTE SO JIH TAKOJ POSPRAVLI TAK KJER IMAJO PLAC IN VI SE MATE ZA NEKE NOVINARJE USEREM SE VAM U USTA IN NE PIŠITE NEKAJ ZA KAR NIMATE POJMA JBG PAČ BUTASTA SLOVENIJA JBG VSAJ KOKA GRE DOBRO V PROMET ČE ŽE NE PRAVILNE INFORMACIJE. LEP POZDRAV IN SERBIA GOODBYE NIKAD VIŠE MAMU VAM JE.BEM!!!
Lepidoptera1
27. 12. 2010 09.45
remington... že od samga začetka nimaš NIČ pametnega za povedat... ni te vode, ki bi lahko oprala VAŠ usran obraz! valda da thaci ne bo priznal kaj je storil... al doće cica na kolica... verjamem, da se Martyi ne bi spuščal v kaj takega, če nebi obstajali dokazi za-to! pa požrite se!
Vasojevich
26. 12. 2010 22.36
blade_runner 21.12.2010, 15:51 -2 V kolikor sem se prebral različne pogooglane strani, lahko skoraj z gotovostjo trdim, da majo Albanci del ilirske krvi, čeprav so se plemena na tistem območju dosti mešala... V bistvu to ni važno, važno je, da ne more met Srbija večjo pravico do Kosova kot albanci in seveda obratno... Srbi bi lahko zahtevali Kosovo zaradi bitke... Albanci potomci Ilirov... Oboji živijo že stoletja tam... Albanci niso nikakrsni Iliri, to se zaceli demantovati celo Albanski profesorji,...in pa albanolog profesor Kaplan Burovic. Poisci kaksno knjigo od Profesorja Burovica, je na pisal na desetine knjig o Albaniji in Albancih. Bos pijetno presenecen, kaj in kdo so Albanci. L.P.
Vasojevich
26. 12. 2010 22.34
mjolnir 21.12.2010, 18:49 1 blade_runner Ne sam zaradi bitke marveč tudi zato ker je od časov nemanjiške Srbije Kosovo del srbske države1 Poleg tega Albancui so prvič prišli tam v 18. stoletju ko so turki pregnali veliko Srbov in naselili zveste podložnike, se pravi muslimane, zato so tudi na Kosovo ALbanci 98% islamske veroizpovedi! Obstaja Turski popis juzne Srbije tj. Kosova in Metohije, dela Makedonije,.. iz leta 1455 po katerem je razvidno da je bilo na tistem obmocju takrat le 1% NeSrbov. ta popis se da dobiti tudi na netu.(napisan v arabscini.)
minotaver
26. 12. 2010 15.13
Še svobode govora ni tukaj! Sramota!
SLOVENIASTAN
21. 12. 2010 19.31
blade_runner Albance bi moralo bolj skrbet trenutna resnicna groznja na Kosovu o kateri obstajaj tudi veliko strokovnega gradiva iz razlicnih virov , vendar je to t.i. "javna skrivnost" in o tem Albanci molcijo ter tajijo zavoljo"osvoboditve " ki so jo dobili ta "dodatek" k 35mm granatam ki so unicevala Srbske tanke ter plasticne makete le teh in njihovi ostanki ki so bili priljubljena igralnica Albanskih otrok ter njihove posledice . To je bolj zanimiva stvar trenutno bolj pomembna kot zgodovina ki na danasnje dogodke ne more bistveno vplivat .
mjolnir
21. 12. 2010 18.50
blade_runner Albanci in pol Balkana, skorajda ni naroda na Balknau ki ne bi imel vsaj nekaj ilirske krvi, vključno s Srbi!
mjolnir
21. 12. 2010 18.49
blade_runner Ne sam zaradi bitke marveč tudi zato ker je od časov nemanjiške Srbije Kosovo del srbske države1 Poleg tega Albancui so prvič prišli tam v 18. stoletju ko so turki pregnali veliko Srbov in naselili zveste podložnike, se pravi muslimane, zato so tudi na Kosovo ALbanci 98% islamske veroizpovedi!
blade_runner
21. 12. 2010 18.05
@vukanovic82 hehe... čeprav nam verjetno ta pogovor ob čaju ne bi škodil.. vsak bi izvedel marsikaj novega...
SLOVENIASTAN
21. 12. 2010 17.10
blade_runner 21.12.2010, 10:28 Ok , pol pa se lahk dobimo se nekje na caju da o vsem temeljito se predelamo
blade_runner
21. 12. 2010 15.51
V kolikor sem se prebral različne pogooglane strani, lahko skoraj z gotovostjo trdim, da majo Albanci del ilirske krvi, čeprav so se plemena na tistem območju dosti mešala... V bistvu to ni važno, važno je, da ne more met Srbija večjo pravico do Kosova kot albanci in seveda obratno... Srbi bi lahko zahtevali Kosovo zaradi bitke... Albanci potomci Ilirov... Oboji živijo že stoletja tam...
ljx
21. 12. 2010 13.01
Važn je da so Ameriške korporacije dobile koncesijo v Kosovskih rudnikih kot je površinski kop v Trepči in še kakšen bi se najdu! To da pa sedaj prihaja do obtožb Albaskih voditeljev za storjene nečednosti,je pa samo posledica otoplitve odnosov s Srbijo in njenim približevanjem EU.Zelo verjetno je da so Srbi zaradi domače javnosti,ki še vedno dodobra podpira beg Ratka Mladića,potrebovali pritisk na svoje nasprotnike,kako drugače jim bojo pa dopovedali da so v EU tudi prijatelji.
LaStellaRossa
21. 12. 2010 11.37
VSI utemeljeno osumljeni VOJNIH ZLOČINOV morajo odgovarjati za svoje umazane rabote. Tokratne obtožbe niso plod Beograda, pač pa visokih predstavnikov Evropske komisije. Sam o diplomaciji nimam ravno najboljšega mnenja. Sem pa prepričan, da če te obtožbe nebi imele pravih temeljev, nebi zagledale luč sveta. Evropa in ZDA so Srbiji ukradle del ozemlja na nelegalen in nelegitimen način. Sedaj pač ne morajo zatiskati svojih oči pred dejstvi, ki sramotijo najbolj priljubljenega politika na Kosovu. Kakršnakoli že...resnica je boljša kot laž.
REMINGTON
21. 12. 2010 11.34
shqiponja: Tiste za katere sprašuješ kje so jih imaš v srpski vladi in parlamentu, vsak dan jih lahko gledaš po TV-ju.
REMINGTON
21. 12. 2010 11.30
shqiponja: Tiste o katerih sprašuješ so v vsaki srpski vladi tudi sedanji, skoraj vsak dan jih vidiš na TV, celo ministre in do skoraj tudi predsednik vlade Koštunjavi...
REMINGTON
21. 12. 2010 11.16
V kaj se je človek pripravljen spuščati samo da opere svoj obraz.
blade_runner
21. 12. 2010 10.28
@mjolnir @vukanovic82 Meni je to pojasneval prijatelj, še enkrat sem ga vprašal, povedal mi je da ima doma sklop 4 knjig, sicer malo starejših, ki govori o zgodovini ilirov... Tiste knjige na kratko govorijo prav o tem preseljevanju in da so albanci potomci ilirov... Bom še malo googlav, dejte tut vi.... Se bomo malo prosvetlili... ;)
Crazy_Horse
21. 12. 2010 09.57
"Namen tega poročila je škoditi ugledu Kosova, njegovih prebivalcev in vseh Albancev na tem območju" kakšen ugled neki saj ga nimate ti si priskrbi odvetnike samo s čim boš plačal ledvice so ti pošle
papaaa!
21. 12. 2010 04.45
Apolonie20.12.2010, 22:03-3 mjolnir; V antični dobi so na ozemlju današnje Albanije živeli Iliri, ki so jugozahodni Balkan naseljevali pred Slovani, Rimljani in Grki. Rimljani so deželo osvojili leta 229 pr. n. št. in jo poimenovali Ilirikum. Po razpadu rimskega je območje leta 395 prišlo pod Bizantinski imperij. Iliri so se izognili asimilaciji. Malo za poduk in splošno razgledanost to da ste se albanci, izognili asimilaciji se vam še danes pozna. ja. res škoda da ste, tudi mentalno na ravni iz leta 395.
mjolnir
21. 12. 2010 00.38
@shqiponja Ganjliva štorija! Skoraj vsak Alabanec na internetu ima eno tako! Če bi človek vse to verjel bi pomenilo da je NATO še premalo povedal ko je rekel da so Srbi pobili 100 000 Albancev! Seveda, to da so neodvisne raziskave pozneje pokazale da je vseh skupaj na Kosov umrlo okrog 12 000- tako Srbov kot Albancev in drugih (Romi itn). Tu nismo tolk naivni da nesedamo na te pravljice, če je temu tako pejt z to štorijo v Haag!