Tujina

Tajani se je posul s pepelom, za Cerarja zgodba zaključena

Rim / Ljubljana, 14. 02. 2019 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ti.Š./STA/L.Š.
Komentarji
118

"Globoko me žalosti in obžalujem, da so moje besede med vašimi sodržavljani naletele na takšen odziv," je v pismu ministru za zunanje zadeve Miru Cerarju zapisal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Dodal je, da njegova namera ni bilo ustvarjanje napetosti, še manj pa izražati ozemeljske pretenzije. Med drugim se je na dogodek v Bazovici odzval tudi italijanski predsednik Matterella in zapisal, da s predsednikom Pahorjem deli zaskbljenost glede zaostritve tonov in verbalnih ekscesov, ki po njegovem ne smejo kaj početi v skupnem evropskem prostoru.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. FOTO: AP

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je odzval na pismo zunanjega ministra Mira Cerarja v zvezi z izjavami ob dnevu spomina 10. februarja pri Bazovici.

Cerar je pismo, v katerem izraža izraža zaskrbljenost in razočaranje nad Tajanijevim govorom, poslal 12. februarja.

Zunanji minister Miro Cerar je od Tajanija v sredo dobil pismo, v katerem se je predsednik Evropskega parlamenta njemu in slovenskemu narodu opravičil za svoje besede na nedeljski slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve fojb v Bazovici, ko je med drugim dejal, "naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

"Globoko me žalosti in obžalujem, da so moje besede med vašimi sodržavljani naletele na takšen odziv," je uvodoma zapisal Tajani in dodal, da njegova namera ni bilo ustvarjanje napetosti, še manj pa izražati ozemeljske pretenzije.

"Moja omembna italijanske Istre in Dalmacije je zadevala istrske in dalmatinske izseljence, njihove otroke in vnuke, ki so bili navzoči na slovesnosti v velikem številu," nadaljuje predsednik Evropskega parlamenta. "Kot tudi sami ugotavljate, je vse moje politično delovanje vedno temeljilo na vrednotah prijateljstva in bratstva ter na preseganju preteklih delitev, kar je osnovni gradnik Evropske unije," v pismu med drugim še piše Tajani.

Cerar: Tajani je s pismom oblikoval opravičilo, kot smo ga pričakovali

"Tajani je v pismu, ki mi ga je poslal, oblikoval opravičilo za besede, izrečene v Bazovici, kot smo ga pričakovali," pa je danes na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani dejal zunanji minister Cerar.

Po Cerarjevih besedah je zgodba s tem zaključena, je pa zdaj predvsem pomembno, da se v prihodnje kaj takšnega ne ponovi, ne s strani Tajanija, ne s strani koga drugega, sicer bo morala Slovenija "odreagirati še bistveno bolj odločno".

Zunanji minister se je odzval na sredino opravičilo predsednika Evropskega parlamenta.
Zunanji minister se je odzval na sredino opravičilo predsednika Evropskega parlamenta. FOTO: POP TV

Mattarella v pismu Pahorju: določeni verbalni ekscesi ne bi smeli imeti prostor v skupnem evropskem domu

Glede neprimernih izjav, izrečenih v okviru praznovanja dneva spomina, se je na pismo slovenskega predsednika Boruta Pahorja odzval njegov italijanski kolega, predsednik Sergio Mattarella. Pahorju je sporočil, da z njim deli zaskrbljenost glede vzdušja, ki ga danes zaznavamo v Evropi. "Tudi sam ugotavljam zaostritev tonov, manjše upoštevanje drugačnih mnenj in verbalne ekscese, ki ne bi smeli imeti prostor v našem skupnem evropskem domu. Uspeli smo zgraditi Evropo, ki presega meje, ki gleda naprej in ki nas združuje onkraj zgodovinskih dogajanj. Biti moramo ponosni na dosežene rezultate in na dejstvo, da meje, ki so bile svoj čas določene med našimi ozemlji, predstavljajo zdaj mesto srečanj, sodelovanja, skupnega kulturnega, gospodarskega in družbenega delovanja." 

Italijanski predsednik Sergio Mattarella se je odzval na Pahorjevo pismo ter potrdil, da tudi sam zaznava zaostritev tonov v evropskem prostoru.
Italijanski predsednik Sergio Mattarella se je odzval na Pahorjevo pismo ter potrdil, da tudi sam zaznava zaostritev tonov v evropskem prostoru. FOTO: AP

Spomnil je, da je bil dan spomina v Italiji vpeljan z državnim zakonom z namenom, da se spomnimo velike tragedije, ki je povlekla za sabo posameznike, družine in skupnosti zaradi dogajanj, ki jim niso bili kos – od druge svetovne vojne do hladne vojne. "Gre za počastitev žrtev in sočustvovanje z družinami tistih, ki so morali zapustiti domove, in za vzpostavljanja vzdušja solidarnosti, ki jim ga Italija v prvih letih po koncu vojne ni zagotavljala," je poudaril italijanski predsednik.

Navaja še, da dan spomina ni bila nikdar slovesnost, uperjena proti nečemu, ampak kot dogodek, ki naj poudarja tako ponovno vrnitev v institucije in ljudsko zavest kot "zgladitev, na mednarodni ravni, s prijateljskimi državami Slovenije in Hrvaške, v skupnem zavračanju vsakršne totalitarne ideologije, v skupni potrebi, da bi vselej spoštovali pravice oseb in odklanjali nacionalistični ekstremizem".

Na teh ozemljih, ki so od pamtiveka stičišče etnij, jezikov ter kultur in ki se dolga stoletja med sabo oplajajo, ni več pregrad, mej in vojn, poudarja Mattarella. "Danes Gorica ni več razdeljena na dvoje z žično mrežo. Namesto tega je vstopila Evropa, skupni prostor integracije, dialoga, promocije pravic, ki je izločila zidove in vojne. Prijateljski in bratski narodi danes sodelujejo skupaj v EU za mir, napredek, obrambo demokracije in blaginjo."

Dodal je še, da je pozitivna prisotnost veleposlanikov Slovenije, Hrvaške in Črne gore ob njegovem uradnem govoru, v katerem je izrazil stališče Italijanske republike, to ponovno potrdila in da je bil nad tem še posebej zadovoljen. "V tem smislu se duh, ki preveva naše odnose in skupno delovanje najinih držav, ne sme odmakniti od tistega, ki preveva skupno izjavo naših predhodnikov, Türka, Josipovića in Napolitana v Trstu 12. julija 2010," je zaključil Mattarella.

Erjavec: Ne vidim smisla v tem, da nekdo odstopi dva ali tri mesece pred volitvami

Na Tajanijeve izjave se je danes v Bruslju odzval tudi predsednik stranke DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec. Na vprašanje, ali bi moral Tajani odstopiti, kot še vedno pozivajo v SD, je odgovoril, da ne ve, koliko je smiselno, da nekdo odstopi dva ali tri mesece pred volitvami. "Meni se zdi zelo pomembno, da se je opravičil, da je ugotovil, da je naredil napako," je še dejal.

Stranka DeSUS sicer po Erjavčevih besedah obsoja Tajanijeve izjave kot neprimerne. Težko si je predstavljati, da nekdo, ki opravlja tako pomembno funkcijo, daje takšne izjave, je poudaril in ocenil, da bi morali biti evropski poslanci previdnejši pri izbiri predsednika.

Še zlasti bo to pomembno v naslednjem sklicu parlamenta, ko je tam pričakovati "vse sorte, tudi verjetno neke radikalce, ki bi želeli, da se vrnemo v neke druge čase", je opozoril Erjavec in poudaril, da bodo imeli evropski poslanci veliko odgovornost.

Nemec k podpisu peticije za odstop Tajanija pozval še druge poslance

Poslanec SD Matjaž Nemec pa je danes medtem druge poslance državnega zbora pozval k podpisu peticije za odstop Tajanija zaradi njegovih izjav. Ob predstavitvi pobude je ponovil, da je Tajani storil premalo in da še naprej zahtevajo njegov odstop.

Izrečene besede predsednika Evropskega parlamenta izhajajo iz nekega drugega časa, pripadajo nekemu drugemu krogu in so nedopustne, je na novinarski konferenci v DZ povedal Nemec. "Temu se bomo zoperstavili, in, seveda, z jasnim sporočilom tudi tistim, konkretno Janezu Janši, da smo le enotni močni, in če ne znamo biti močni in se postaviti zase, se bodo ti dogodki ponavljali," je poudaril.

"Ključno je, da se zavedamo, da je leto 2019 in da je to poseganje v avtonomijo evropskih držav nedopustno, zato zahtevamo odstop brezpogojno," je še izpostavil poslanec, ki vodi tudi zunanjepolitični odbor DZ.

Na poslance je tako naslovil pobudo, da se pridružijo mednarodni peticiji za odstop predsednika Evropskega parlamenta, ki jo je sprožila SD in pod katero se je doslej podpisalo več kot 3800 ljudi.

Povabil jih je, "da se tudi oni kot predstavniki slovenskega ljudstva, kot poslanci državnega zbora zavzemajo za tisto, kar nas ohranja za Slovence in Slovenke, za Evropejce in Evropejke, da ohranimo svoj jasen jaz, svojo pripadnost tako Evropi kot Sloveniji, seveda, zavedajoč se, da je treba ohranjati dobre medsosedske odnose".

Spomnimo ...

Na slovesnosti je Tajani izjavil, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". V ponedeljek je izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene, in dodal, da je želel posredovati sporočilo miru. V sredo pa se je po sestanku s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci Evropske ljudske stranke še opravičil za te izjave.

Cerar je predsedniku Evropskega parlamenta zaradi njegovih izjav v Bazovici pisal v torek, in sicer kljub njegovemu ponedeljkovemu opravičilu na seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Kot je Cerar pojasnil v pismu, tedaj ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija.

Tajani je po ministrovih besedah "kot predsednik Evropskega parlamenta, institucije, ki predstavlja državljanke in državljane unije, na slovesnosti podal izjave, ki niso ne v duhu Evropske unije ne njenih ustanovnih vrednot". "Prav nasprotno, vaše izjave nas vračajo v čase, ko se je z nevarno retoriko v Evropi spodbujalo k sovražnostim do drugih narodov ter ustvarjalo napetosti med narodi in državami," je dodal Cerar.

Tajani se je opravičil tudi hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović in hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću. Pismi so v sredo objavili na spletnih straneh hrvaške predsednice in hrvaške vlade.

Pismo Cerarju v celoti objavljamo v priponki:

Pismo Antonia Tajanija Miru Cerarju
Prevod pisma italijanskega predsednika Borutu Pahorju
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
15. 02. 2019 11.33
Komunisti so počeli zločine, predvsem nad svojimi ideološkimi sovražniki, svoje lastne krvi. Nekak tako kot domobranci dokler so imeli nemško municijo in MVAC dokler so imele italijansko in italijanske plače. Težko je spati tudi, če prebiraš kaj so počeli fašisti in njihovi pomagači s Slovenci, civilisti, starčki in otroki na osnovi njihove narodnosti, ozemlje so namreč želeli etnično poitaljaniti, ampak očitno to ni tako pomembno, da bi postavljali na tehtnico s prvim. Tako je logično prva stvar, ki nam pride na pamet ob izraženem italjanskem dobrososedstvu, da hitimo na pamet prikimavati koliko Italjanov so iz zlobe pobili komunisti in navijanje in držanje pesti, da bi jih bilo čim več.
JohannDoe
15. 02. 2019 11.36
No namreč bolj državotvornega in domoljubnega dejanja kot, da se skupaj z Italjani, v svoji domovini boriš za njihovo stvar in interese.
JohannDoe
15. 02. 2019 10.58
+1
Je Cmerko že vprašal za dodatno pojasnilo?
dacer
15. 02. 2019 10.35
+3
Tajani - dokončno zaključena zgodba, ki bo odstranjen z izvolitvijo novega EU parlamenta; škoda, da jo Šarec ne more zaključiti tudi s Cerarjem, ker bo ob takih potezah poleg priznanja ukrepanj v zvezi z venezuelskim samooklicanim precednikom le-ta na poti potopa sedaj uspešnega vodenja vlade!
scipio
15. 02. 2019 10.09
+0
prav, tudi zame je zaključeno in je zdaj vrnjeno na raven pravičnosti. Tajani je razložil kaj je on(!) s tem mislil. Povedal je, da je s tem mislil ljudi italijanskega porekla, ki so se takrat hoteli ali morali preseliti iz regij vzhodne jadranske obale na zahod in pri tem so nekateri nedolžni tudi tragično izgubili svoja življenja. Vojne so praßice za vse na vseh straneh, najbolj pa za nedolžne. Zdaj čakam še Salvinija, da sporoči kaj je on(!) mislil s svojimi besedami in ne da mi govori na RAI , kako sem ga narobe razumel. Sicer pa menim, da je z s poštenimi in pametnimi Italijani potrebno sodelovati, in teh je veliko.
Terezinka
15. 02. 2019 09.05
+7
Res smo nič če nismo sposobni enotnosti to je jasno če sledimo odgovorim na poziv k podpisu peticije.ob odgovoru JJ in komentarjih na to je jasno da za državo nismo zreli
Kruh+sol!
14. 02. 2019 20.59
-6
Kaj bomo mi revcki butalci. Imamo se bolj mafijsko drzavo kot je Italija, butalsko rdecezvezdnisko vlado in parlament, brez vojske in prave policije, 2tir, karavanke, tes6, magno, pobeg iz zapora...A smo sploh se drzava? Roparji ze podnevi hodijo krast, na cesti pa polno rjuharic in revnih crncev. Od kod le. A ja, Soros je dobil od kucana zlati red za zasluge. Pol je pa marsikaj jasno.
Ost1234
14. 02. 2019 21.05
+15
jg57
14. 02. 2019 21.56
-5
HorstWiesel
14. 02. 2019 22.31
+12
Zagovorniki fašizma in negovih zločinov nam nimajo kaj modrovati. Imajo dovolj svojih smeti za pometat.
Ost1234
14. 02. 2019 22.35
+5
Jest sem Ost 123.... Ost nima presežka soli. Žal ti jo ne morem posodit ...Sicer pa kam bi jo ti vskladišči Premajhen prostor imaš ;-))!
Terezinka
15. 02. 2019 08.32
+9
Veliko naštetega je res pozabil pa si da tistih komunistov ki jih imaš cepljene b glavi ni več. Delate v desnici z bivšim komunistom na čelu in namesto za enotno državo delate razdor in sovraštvo. Zato nobenem primeru politika ne zna vztrajati enotno zato res se šolo če sploh kdaj ne bomo zrela država.hlapci za hlapce rojeni sprti med seboj ker ne znamo odpuščati brat bratu in sosedu, za dejanja dedov izpred več kot 70 let.
nenitomožne
15. 02. 2019 16.29
Tebi pa res manjka soli , in to precej, v glavi imaš pa gotovo slamo, da stresaš takšne neumnosti. Tebi ni nič jasno, pa če še stokrat napišeš " Pol je pa marsikaj jasno ."
ivanzDoba
14. 02. 2019 20.17
+30
"Italija je leta 1942 ustanovila koncentracijsko taborišče na hrvaškem otoku Rabu, kamor je bilo po ocenah preseljenih okoli 15.000 ljudi, med njimi dve tretjini Slovencev. Taborišče je kmalu po nastanku postalo pretesno. Taboriščnike so začeli seliti na sever Italije, kjer so od poletja 1942 do septembra 1943 delovala taborišča v krajih Gonars, Monigo pri Trevisu, Chiesanuova pri Padovi, Višek (Visco) in Renicci di Anghiari v Toskani. "V njih so bili internirani Slovenci, Hrvati, Hercegovci, Dalmatinci in Črnogorci," pripoveduje Herman Janež, 76-letni preživeli interniranec italijanskih taborišč Kampor na Rabu in v Gonarsu ter predsednik taboriščnega odbora Rab-Gonars. V taboriščih so bili internirani pretežno civilisti, pregnani s svojih domov."
korintos23
14. 02. 2019 19.49
+13
Leta 1943 so se tudi opravičili?
MrNurmic .
14. 02. 2019 19.20
+22
ne morem se odločiti kdo je večji Pokemon. Cerar ali Grims. škodljiva in bedaka oba
nenitomožne
15. 02. 2019 16.35
Samo prvi je transparenten pravnik vedno za vladavino prava, pa čeprav še vedno ni povedal, za kakšno vladavino in katerih pravnikov naj bi šlo. Drugi, kamenoslovec, je pa itak pa itak vse drugo, kot pa normalno razmišljajoč človek, je torej bedak non plus ultra.
puspan
14. 02. 2019 19.19
+8
Včasih je iskreno opravičilo vredno več, kot držanje obeh rok s figo v žepu, stati raskoracenih nog in prisostvovati spravni masi.
za bojši jutri
14. 02. 2019 19.04
+21
Cerar je sramota Slovenije
MrNurmic .
14. 02. 2019 18.53
+25
Če ne odstopi Tajani naj odstopi Cerar
Ost1234
14. 02. 2019 18.36
+32
Ta pisma so polna praznih besed.... Nič od nič!! Od našega zunanjega ministrstva bi kot prizadeti državljan pričakoval vsaj ostro protestno noto!! Ne pa sluzavega cmeranja cmeravega!! Naj odstopita oba Tajani in Cerar!!
JohannDoe
15. 02. 2019 11.00
+1
Ost1234
14. 02. 2019 18.27
+26
Za Cerarja je zgodba zaključena ... In s tem zaključena tudi tvoja politična kariera! SMC je itak v zadnjih zdihlajih ....
sodelujem
14. 02. 2019 18.00
+3
Malo je družbeno experimentiral,pa so elitneži skočili....
sodelujem
14. 02. 2019 17.52
+21
A ni cerar enkrat rekel da bo odstopil......Pa še vedno kar stopa...
pop greznica
14. 02. 2019 18.19
+14
JohannDoe
15. 02. 2019 11.05
S temi odstopi je vedno hec. Janša je, denimo, rekel, da se bo umaknil iz politike in posvetil predavanju. Zdej, ali so bile vse predavalnice ravno v obdobju letnih dopustov ali pa je po tričetrt življenja v državni upravi ugotovil, da si s FDV izobrazbo v javni upravi in politiki mogoče car, v realnem sektorju pa približno neka nula. Je hudič s temi odstopi. Pri nas še, če mazneš sendvič in potem odstopiš, te javnost ogorčeno požre. Za razliko, če samo mazneš in vztrajaš z glavo skozi zid da ne odstopiš, potem te podpre.
Thinc25
14. 02. 2019 17.47
-24
Bodite pošteni, Italijanski fašizem je povzročil veliko gorja, Jugoslovanski povojni komunizem pa še malo več. Kaj vse so sprijeni Jugoslovanski komunisti počeli v Kočevskih gozdovih, Kamniški Bistrici, Teharjah.... Pa se ni nihče opravičil, ubijali so brez vsakega sojenja..
HorstWiesel
14. 02. 2019 17.53
+34
To je bilo v glavnem poravnavanje računov za pobijanje, maltretiranje, posiljevanje,... nedolžnih civilov, žensk, otrok, deportacije v koncentracijska taborišča,...
HorstWiesel
14. 02. 2019 17.56
+38
Seveda se je tudi iz naše strani naredil kak zločin proti sovražniku ampak konec koncev, zakaj so pa prišli k nam in nas okupiral? Doma bi bili, pekli pice in kuhali makarone, pa blo vse ok.
JApajaDAja
14. 02. 2019 18.12
+34
če bi švabi in lahi ostali "doma" , na svoji zemlji, bi vsega tega ne bilo! ko si napaden-se braniš in ker si "jezen" se braniš še malo bolj!
HorstWiesel
14. 02. 2019 19.10
+20
nenitomožne
15. 02. 2019 16.45
Thinc 25, pa si se vprašal koliko je bilo tistih iz Teharij, iz kočevskih gozdov in v Kamniški Bistrici odgovornih za zločine v Sloveniji ali drugih delih Jugoslavije? Daj nabijaj še, da niso imeli odvetnikov, pa da so bili vsi po vrsti nedolžne žrtve teh hudobnih komunistov ! Da pa ne boš "nakladal" na pamet še del iz Gorenjskega glasu : "Znani so prvi rezultati nedavnega izkopa prikritega grobišča Macesnovec v Kamniški Bistrici, kjer naj bi bili takoj po vojni ustreljeni in pokopani hrvaški vojaki. Kaj vse nam ob takšnih izkopih lahko povedo okostja, nam je zaupala fizična oz. »skeletna« antropologinja Petra Leben Seljak iz Žirov. Kamniška Bistrica – V dolini Kamniške Bistrice je evidentiranih več prikritih povojnih grobišč – potrjena so vsaj štiri, in sicer Kopišče 1 in 2, Dolski plac ter Macesnovec, kjer so bile pred leti opravljene tudi sondažne raziskave. Medtem ko je bilo za večino omenjenih ugotovljeno, da so v grobiščih pokopani Črnogorci (ti so že pred leti sporočili, da izkopa skelet ne želijo, saj se svojcev lahko spominjajo v Parku spomina in opomina, ki so ga na Kopiščih uredili pred dvema letoma), se je med Kamničani vrsto let predvidevalo, da so v grobišču Macesnovec svoje življenje sklenili slovenski domobranci, zato si številni zelo prizadevajo, da bi žrtve identificirali in okostja predali svojcem. A izkop, ki so ga v Kamniški Bistrici po naročilu Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč opravili pred slabim mesecem dni, je te domneve zavrgel." Če si res star šele 25 let, fant knjige v roke, pa ti bo marsikaj bolj jasno, pa še bedak ne boš v sem na očem s svojim pisanjem.
Neopredeljeni
14. 02. 2019 17.34
-9
Italijani so prijatelji, ne hrana....
Ost1234
14. 02. 2019 18.29
+16
Aha, pol so prazne buče kot ti na slikci ;-))!
JApajaDAja
14. 02. 2019 17.31
+26
medlo "opravičilo" za medlo persono! to ni bilo opravičilo glede vsebine govora, to je bila bolj obrazložitev.....za mireka in desnico!
HorstWiesel
14. 02. 2019 16.42
+27
Ja, v taki momentih vidiš kok so deklarirani "desničarji" res domoljubni, nacionalni, slovenski,... Oni so glasni samo, kadar je treba kako čez migrante rečt. Ok, tudi jaz ne maram migrantov ampak ne samo migrantov, ne maram nobenega sovražnika moje dežele pa naj bo to migrant, pripadnik dolenjske zaščite manjšine, srbjanc, nemc, avstrijec, lah, hrvat, ustaššš,..... nima veze. Gre samo za njegov odnos do mene in moje dežele.
pop greznica
14. 02. 2019 17.09
+25
hehe samo poglej kako se je trio Zver, Šulin, Tomc poklonoil temu lahu. In se imajo za neke domoljube
HorstWiesel
14. 02. 2019 17.30
+23
Lej, polulam se jest na njihov "domoljublje".
sodelujem
14. 02. 2019 17.55
-9
Kaj so jih našteti metali v jame?? A tisto pa so bili "domoljubi"??