Tujina

Tajno poročilo: Amri je bil 'tedenska tema' oblasti

Berlin, 16. 01. 2017 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je napadalec z nemškega božičnega sejma Anis Amri mrtev, se preiskava o njegovi teroristični dejavnosti v Nemčiji nadaljuje. Mediji so se dokopali do poročila, iz katerega je razvidno, da Amri ni bil le na radarju oblasti, ampak je bil prepoznan kot zelo resna grožnja, o kateri so se redno pogovarjali.

Anis Amri je moril s tovornjakom.
Anis Amri je moril s tovornjakom. FOTO: AP

Nemški mediji so se dokopali do poročila, ki razkriva, kako zelo zaskrbljene so bile že leta 2015 oblasti zaradi Tunizijca Anisa Amrija, ki je nato konec leta 2016 z ukradenim tovornjakom napadel božični sejem v Berlinu in umoril 12 ljudi, 50 pa ranil, med njimi številne huje.

Bild.de piše, da je bil Amri od konca 2015 skoraj tedenska tema varnostnih in pravosodnih organov. Sumili so, da "nekaj namerava". Do njegovega pravega imena naj bi se dokopali šele 11. januarja lani, na podlagi fotografije, ki je bila posredovana iz Italije. Do takrat so ga poznali le pod imenom, s katerim je zaprosil za azil in je bilo lažno. Uporabljal naj bi od 4 do celo 14 lažnih imen.

Najprej se je na radarju oblasti znašel kot uživalec drog. Priljubljeni izbiri - kokain in ecstasy. Tudi preprodajal jih je - večinoma v berlinskem mestnem parku - Görlitzer Park. Amri je sicer že doma imel obsežno kriminalno kartoteko, zaradi prestopkov, povezanih z drogami.

Mediji se na podlagi poročila tudi sprašujejo, na kakšen način so oblasti Amrija nadzirale oziroma sodelovale z njim. Po nekaterih interpretacijah naj bi ga dojemale kot ovaduha s terena, saj naj bi občasno razkril podatke o kateri od terorističnih celic v Nemčiji.

Čeprav so Amrija na begu pred oblastmi v Italiji ubili, njegov primer ostaja predmet poglobljene preiskave, na podlagi katere želijo oblasti tudi izboljšati način odzivanja v primeru prepoznane grožnje. Javnost je namreč po napadih najbolj razburil podatek, da je bil Amri na radarju oblasti, pa ga vseeno niso uspeli ustaviti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
17. 01. 2017 10.51
Ja, po terorističnem napadu,ko so pa mrtvi, pa takoj privlečejo dosjeje teh morilcev. Le zakaj jih prej ne eliminirajo??
MA007
16. 01. 2017 18.13
+14
Jaz krivim Merklovo , in medije ki nam turijo imigrante tudi 24 ur ste med njimi
Megaclite
16. 01. 2017 18.07
+9
Torej so oblasti krive za smrt 12 ljudi. Pika.
akmt
16. 01. 2017 17.22
+13
Ampak so ga pustili pri miru, ker je Nemcija IZREDNI NATANCNA. glede vdora v zasebnost.Tako zelo, da raje tvega smrt.mnogih nedolznih.Upam, da bodo vsaj svojci zrtev protestirali proti taksnemu nacinu....
dzek.the.ripper
16. 01. 2017 17.37
+16
V USA bi ga takoj pohopsali, pri nas pa imamo množice alternativcev z refugees welcome transparenti. Verjetno si obetajo večje število dilerjev