Tujina

Tajske dečke odpustili iz bolnišnice, spregovorili so o svoji izkušnji

Chiang Rai, 18. 07. 2018 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dvanajst tajskih dečkov, ki so bili več kot dva tedna z njihovim nogometnim trenerjem ujeti v jami, so odpustili iz bolnišnice. Skupaj s potapljači, ki so jih rešili iz jame, so imeli tiskovno konferenco, na kateri so se pojavili v nogometnih dresih. Spregovorili so tudi o trenutku, ko so spoznali, da so ujeti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tajski dečki pred novinarje
    02:37
    Iz 24UR: Tajski dečki pred novinarje
  • Iz SVETA: Tajski dečki spet doma
    02:32
    Iz SVETA: Tajski dečki spet doma
  • Tajski dečki nekaj minut igrali tudi nogomet
    00:43
    Tajski dečki nekaj minut igrali tudi nogomet

Dečki so danes na že predhodno napovedani tiskovni konferenci v Chiang Raiju nagovorili svetovne medije. Prišli so oblečeni v nogometne drese, nekaj minut pa so celo igrali nogomet.

Po besedah zdravnikov se vsi dečki in trener počutijo dobro, pridobili pa so tudi tri kilograme. Klinični psiholog je dodal, da so dečki tudi "duševno lahko kos vsakemu pritisku v družbi". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fanti iz nogometne ekipe Divje svinje so se predstavili medijem, povedali svoje vzdevke in celo katero pozicijo zasedajo v ekipi. Ob dečkih so bili tudi tajski tjulnji, potapljači, ki so z njimi ostali v jami, dokler jih niso rešili.

Trenutek, ko so jih našli

Ardoon Sam-aon, štirinajstletnik, ki je postal znan kot edini fant v ekipi z znanjem angleščine, je spregovoril o tem, kako šokirani so bili, ko so jih našli britanski potapljači. Ardoon je bil, tako kot drugi dečki, zaposlen s kopanjem rovov, saj so iskali potencialen izhod iz jame. Zazdelo se jim je, da slišijo glasove.

Petindvajsetletni trener Ekkapol Chanthawong, poznan kot Ake, je ekipi rekel, naj bodo za trenutek tiho. Prosil je enega izmed dečkov, da gre bližje robu in posveti s svetilko, a je bil ta deček preveč prestrašen, zato se je namesto njega javil Ardoon. Ko so se na površju vode pojavili britanski potapljači, je bil fant tako šokiran, da je rekel samo: "Hello!" je sam povedal na tiskovni konferenci.

Kako so se sploh znašli v jami?

Novinarje je seveda zanimalo, kako so se sploh znašli v jami. Njihov nogometni trener Ake je odgovoril, da so bili dečki radovedni, saj še nikoli niso videli notranjosti tega sistema jam. Prav tako ni bilo nenavadno, da so po treningu na sobotne popoldneve skupaj preživljali čas.

Ekipa je podzemne tuneli raziskovala kakšno uro, preden so se odločili, da se bodo vrnili. Opazili so, da so tuneli že delno poplavljeni, kar jih je prisililo, da so se začeli vračati nazaj tja, kjer so vstopili v jamo. A tisti vhod je bil že poplavljen in izhoda ni bilo. Skupina se je odločila, da bo poiskala mesto, kjer se bodo lahko namestili in si spočili.

"Ne spomnim se, kdo je prvi postavil vprašanje, če smo se izgubili," je povedal trener Ake, ki je fantom zagotovil, da jih ne sme biti strah in da bo pomoč prišla.

Strah se je pojavil ob dviganju vode

V prvih desetih dneh, ki so jih preživeli v vodi, se je skrb pojavila, ko je Ake ugotovil, da se gladina vode dviga, in to hitro. Dečkom je takrat dejal, naj se pomaknejo više. Ker ga je skrbelo, da bi jih lahko poplavilo, je naročil skupini, naj začne kopati in iskati potencialen izhod.

Dogovorili so se, kdo bo iz jame šel prvi, če se jim uspe rešiti. Ker niso vedeli, da njihovo reševanje spremlja cel svet, so sklenili, da bo prvi šel tisti, ki živi najbližje jami in bi lahko najhitreje razširil novico o tem, kaj se je zgodilo.

Ake je povedal, da jih je novica o smrti enega izmed potapljačev zelo razžalostila, in da se na nek način celo počutijo krive za njegovo smrt.

Kaj je dečkom prinesla ta izkušnja?

Trener Ake je povedal, da se je naučil predvsem, da bo odslej v življenju ravnal bolj previdno. Ardoon, angleško govoreči fant, je dejal, da čeprav ne moremo predvideti prihodnosti, ga je ta izkušnja naučila, da je vedno treba premisliti o posledicah, ki jih lahko ima neko dejanje, če ravnaš nepremišljeno.

Njihovi prijatelji so povedali, da so dečki poznali tveganje, ki obstaja ob vstopu v jame ta del leta.

Drugi dečki so spregovorili o tem, da si še vedno želijo postati profesionalni nogometaši, nekateri pa celo tjulnji zaradi ljudi, ki so jih rešili.

Tiskovna konferenca pod strogim nadzorom

Oblasti so sporočile, da so mediji posredovali več kot 100 vprašanj za dečke, izbrali pa so jih le par. Preverili so jih celo otroški psihiatri, ki so izbrali takšna, ki dečkov ne bi preveč vznemirila. Guverner province Prachon Pratsukan je dejal, da bo to edini medijski nastop vseh dečkov.

Obstajajo tudi načrti, da bi dečke za kratek čas posvetili v budistične menihe, kakršna je tradicija na Tajskem za moške, ki prestanejo nekaj travmatičnega ali doživijo nesrečo.

Spomnimo … kaj se je zgodilo?

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, je skupaj z njihovim petindvajsetletnim trenerjem odšla v jamo 23. junija. Močan dež je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje. Njihovo izginotje je sprožilo obsežno iskalno operacijo, v katero je bilo vključenih več kot 1000 oseb, med njimi številni strokovnjaki iz tujine. Britanski potapljači so nato 2. julija odkrili sestradano nogometno ekipo kluba Divje svinje na suhem v eni od jamskih dvoran.

Sprva so ocenjevali, da bodo morali dečki zdržati v jami do štiri mesece in počakati, da voda upade. Tajske oblasti so nato prejšnjo nedeljo zaradi bojazni pred novim monsunskim deževjem in poplavami sporočile, da bodo pričele z reševalno akcijo. Reševalci so ta dan iz jame pripeljali štiri dečke, stare od 14 do 16 let, dan kasneje pa so rešili še štiri dečke, stare od 12 do 14 let. V torek so nato v zadnji akciji rešili še štiri člane nogometne ekipe in njihovega trenerja.

Dečke so nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer so ostali več kot en teden. Strokovnjaki so dečkom in njihovim družinam odsvetovali pretiran stik z novinarji, saj bi to lahko vplivalo na njihovo trenutno že tako krhko duševno zdravje.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Machetekills007
18. 07. 2018 17.30
-22
mulci nehvaležni
94001
18. 07. 2018 17.29
-11
Joj, najprej dečki, potlej vatreni... A ni nobene pametnejše novice kot da s tem nabijate že celi poletje?
grevid
18. 07. 2018 17.12
+16
Super da se je tako končalo kot se je. Sedaj lahko dobesedno praznujejo 2 rojstna dneva v letu.
bohinj je zakon
18. 07. 2018 16.47
+37
Zgodil se je čudež............fantje zdej pa naprej v življenje...........naredite kaj iz sebe
Firnk
18. 07. 2018 16.45
+27
srećno otroci v novo življenje smo veseli njihovr rešitve bravo
26277
18. 07. 2018 16.34
-11
Potrditev kar sem pisal, teden dni nazaj....od kje se napajajo Hijene. Hvala
Ramzess
18. 07. 2018 16.30
-2
Zakaj se mi zdi, da fantje nimajo nobene svobode več, o vsem odločajo drugi. Njihova življenja bodo speljali v smer, ki bo morda proti njihovi volji.