Tujina

Tajske oblasti: Nikogar ne bomo poslali v smrt

Bangkok, 07. 01. 2019 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
167

Potem ko je 18-letna Savdijka Rahaf Mohamed al Kunun pobegnila od družine, ki naj bi jo silila v poroko, nato pa zaradi odvzetega potnega lista ostala 'ujeta' na letališču v Bangkoku, so tajske oblasti sporočile, da je ne bodo na silo izgnale iz države. Mohamed al Kununova je v okviru zaščite predstavnika UNHCR zapustila letališče.

Mlada Savdijka Rahaf Mohamed al Kunun je minuli konec tedna v strahu za svoje življenje in prihodnost zbežala pred svojo družino na Tajsko, kjer pa so ji v nedeljo preprečili nadaljevanje poti proti Avstraliji in je tako 'obtičala' na letališču v Bangkoku.

Tajske oblasti so zdaj sporočile, da je ne bodo prisilno izgnale in da jo bo Tajska zaščitila.

Vodja oddelka za imigracijo Surachate Hakparn je sporočil, da je Tajska ne bo izgnala in da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da jo čimbolj zaščitijo: "Zdaj je na območju Tajske in nihče je ne more prisiliti, da oddide kamorkoli. Z njo bomo komunicirali in naredili karkoli bo želela. Nikogar ne bomo poslali v smrt."

Izničili so tudi odločitev tajskega sodišča, ki je pred tem odločilo, da morajo 18-letnico deportirati nazaj v Kuvajt. Mohamed al Kununova je v okviru zaščite predstavnika UNHCR kasneje zapustila letališče. "Ima dovoljenje, da ostane ... sedaj je pod oskrbo UNHCR," je dejal Hakparn.

Kot je sporočila prek Twitterja, se zdaj počuti varno, končno pa so ji vrnili tudi potni list. 

Zabarikadirala se je v hotelsko sobo

Ko so jo tajske oblasti želele izgnati iz države, se je Savdijka zabarikadirala v svoji hotelski sobi na letališču v Bangkoku. "Zabarikadirana je v sobi in pravi, da ne bo odšla, dokler se ji ne omogoči srečanje s predstavniki Združenih narodov in zaprositve za azil," je sporočil predsednik azijske podružnice človekoljubne organizacije Human Rights Watch (HRW) Phil Robertson.

Najstnica je vztrajno zavračala deportacijo, čeprav so pred njeno sobo že več ur predstavniki tajskih oblasti, ki jo želijo spraviti na letalo za Kuvajt, kjer naj bi bila njena družina. K zadržanju njenega izgona so tajske oblasti pozvali tudi v HRW.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Savdijka zahteva, da ji omogočijo vložitev prošnje za azil in dovolijo srečanje s predstavnikom Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Kot je zatrdila za več medijev, je njeno življenje ogroženo.

"Družina mi grozi, da me bo ubila. In to zaradi nepomembnih reči oziroma iz najbolj malenkostnih razlogov" pravi Mohamed al Kununova in dodaja da jo v Kuvajtu čakajo bratje in savdski diplomati. "Ubili me bodo. Moje življenje je v nevarnosti."

Družina naj bi ji namreč v preteklosti že večkrat zagrozila s smrtjo, večkrat je bila tudi žrtev psihičnega in fizičnega nasilja. Prepričana je, da jo bodo ob morebitni vrnitvi takoj zaprli.

Tajski odvetniki skušali preprečiti izgon

Tajska odvetnica za človekove pravice Nadthasiri Bergman je želela na kazenskem sodišču v Bangkoku doseči preprečitev njene deportacije, a je sodišče danes sprva zavrnilo njeno zahtevo. "Odgovorili so nam, da nimamo dovolj dokazov," je pojasnila odvetnica in dodala, da se nameravajo na odločitev sodišča pritožiti.

Vodja tajskega urada za imigracijo Surachate Hakparn pa je kasneje na novinarski konferenci pojasnil, da Savdijke ne bodo izgnali proti njeni volji in da se bo kmalu sestala s predstavnikom ZN.

"Na voljo imamo zelo malo časa in Rahaf se sooča z veliko nevarnostjo," pa je ob tem dejal Robertson.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Takšna odločitev sodišča bi pomenila, da bi Rahaf Mohamed al Kunun z letalom lahko poslali nazaj v Kuvajt, kjer je bila na počitnicah z družino. Prav tam pa se je pred dvema dnevoma odločila pobegniti, saj jo je njena družina, kot zatrjuje, silila v poroko.

18-letna Savdijka Rahaf Mohamed al Kunun je pred dvema dnevoma v bojazni za svoje življenje in prihodnost pobegnila iz Kuvajta, kjer je bila na počitnicah s svojo družino. Cilj je bila Avstralija, kjer je nameravala zaprositi za azil, a je 'obtičala' na letališču v Bangkoku. Tajski uradniki za migracije 18-letnico želijo deportirati v Kuvajt, kjer je njena družina. Danes so jo tako pričakali pred hotelsko sobo, a je mladenka ni želela zapustiti.

Nato se je usedla na letalo za Avstralijo s postankom v tajski prestolnici, kjer pa se je situacija zanjo drastično zapletla.

Kot je tajska policija včeraj povedala za BBC, 18-letnica naj ne bi imela urejene tajske vize, zato naj bi ji zavrnili vstop v državo. A mlada Savdijka trdi, da ima avstralsko vizo, ter da ji je v nedeljo, ko se je izkrcala z letala na letališču Suvarnabhumi v Bangkoku in skušala prestopiti, nek savdski diplomat zasegel potni list. Oblastem je ob sicer pojasnjevala, da sploh ni nameravala ostati na Tajskem.

Savdsko veleposlaništvo v Bangkoku pa je v pisni izjavi pojasnilo, da so Mohamed al Kununovo pridržali na letališču, ker ni imela povratne letalske karte in da jo bodo izgnali v Kuvajt, kjer živi večji del njene družine. Nadaljevali so, da Savdska Arabija nima pristojnosti, da jo zadržuje na letališču ali kje drugje ter da ji niso zasegli dokumentov. Kot so dodali, so oblasti v stiku z njenim očetom, ki je prosil za pomoč.

Kot so še sporočile tajske oblasti, jo bodo v naslednjih urah posedli na letalo za Kuvajt, o zaseženem potnem listu pa naj ne bi imeli informacij.

So si oblasti zgodbo izmislile?

Po informacijah nevladne organizacije Human Rights Watch (HRW), ki je ob tem izrazila resno zaskrbljenost, tajske oblasti sodelujejo s savdskimi. Izmislili naj bi si zgodbo, da dekle ni imelo urejenih dokumentov ter dopustili savdskim predstavnikom, da jo pričakajo na letališču in ji zasežejo potovalne dokumente. Ob tem se sprašujejo, če ima Tajska sploh ustrezno pravno podlago za njen izgon.

Dekle je pozornost sevtovne javnosti pritegnila predvsem minuli konec tedna, ko je začela na Twitterju opozarjati na svojo zgodbo.

Podobna zgodba je lani doletela tudi dubajsko princeso Latifo bin Mohamed Al Maktoum, ki je v želji po svobodi pobegnila od doma, nato pa so jo na jahti ob indijski obali našli očetovi vojaki.

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da so lahko Savdijke, ki zbežijo, pogosto žrtve družinskega nasilja in jim kratijo svobodo, če jih vrnejo proti njihovi volji.

Savdska kraljevina je bila večkrat tarča kritik zaradi pravic žensk. V državi velja sistem skrbništva, ko moški nadzorujejo in se odločajo v imenu ženskih sorodnic. Ženske pa so še vedno lahko kaznovane za 'moralne' zločine ali postanejo tarče 'ubojev iz časti', ki jih izvedejo družinski člani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

keved
07. 01. 2019 21.00
-34
Zdaj bo mogla pa v službo začet hodit, konec poležavanja v sobanah z zlatimi palcami.
Maxx365
09. 01. 2019 11.40
+5
Apostol1
07. 01. 2019 20.59
+0
Kje ste sedaj Trumpoljubci , me pa res zanima kaj menite , da bi naredil Trump , verjetno bi vzdignil kazalec in rekel "first America " naredil bi zraven še tak fris , da kakšnega z bolj slabim srcem še kap zadane , ker je tako odvratno odbijajoč . Potem bi jo pa poslal nazaj , ker pri njemu velja samo denar in posel. življenje te mlade Arabke je pa zanj postranska škoda , to je že pri novinarju dokazal pa še kje samo se mi ne da naštevati.
PassionFruit
08. 01. 2019 12.04
+1
Apostol1
08. 01. 2019 16.26
+1
Trump ne pač pa bi rad slišal mnenje Trumpoljubcev , kaj bi Trump na primer storil v tem primeru
Apostol1
07. 01. 2019 20.44
+9
Še dobro , da je na Tajskem , ker v Ameriki bi jo vrnili v skladu z zakoni in s Trumpovimi odredbami nazaj v Saudovo Arabijo , ker Trump je res dosleden kar se tiče odnosa z Saudijci.
peT99
07. 01. 2019 20.34
+6
Ne vem kje so sedaj vse te naše nevladne organizacije. Ko bo ponovna prva zavrnitev nekega migranta prišla v medije bo pa cel kažin ?
M_teorija
07. 01. 2019 20.32
+13
Tole je prava revolucija in arabska pomlad. Tisto pred leti je bila antifevolucija, ker so konzervativci in verski fanatiki prišli na oblast in se za par stoletij vrnili v preteklost. Tale punčka in dogajanja v Indiji so luč napredka, da osvetli in prežene temo verskega fanatizma!?
Alojz69
07. 01. 2019 21.03
Andree
07. 01. 2019 22.55
+2
Alojz a ni čudno,da so potem zvečer hekerji vdirali v račune,ko so popoldne hoteli novi Nemci leteti iz Grčije
Andree
07. 01. 2019 22.57
+3
Nemške Aufenthaltstitel se talq kot bonbončke.
kajpavzdevek
07. 01. 2019 19.59
+22
Končno upanje da zmaga zdrava kmečka pamet
Schnitzel
07. 01. 2019 19.53
+9
Ali bo frau Merkel mladi Arabki ponudila zavetišče?
Schnitzel
07. 01. 2019 20.16
+9
Zelo verjetno, da ne. Ona ga raje ponudi stotisočem muslimanskih moških.
ooResnicA
07. 01. 2019 19.16
+16
...kje je fajonova a je muca popalala jezik?
flatearth
07. 01. 2019 18.53
-3
Če bi ribe pojedle te tajce in une arabere bi jim bili vsi zelo hvaležni,
Sputnik
07. 01. 2019 19.13
+12
flatearth
07. 01. 2019 19.25
-2
Sputnik
07. 01. 2019 19.26
+11
Robespierre
08. 01. 2019 07.29
+2
Ma nisi ksenofob, samo premaknjen si nenaravno v glavi. Glede na tvojo verovanje v ploscato zemljo sem siguren, da imas se bolj gladke mozgane od koale.
Petur
07. 01. 2019 18.50
+17
Vecno bezanje , ker jo bodo bratje , kdo ve koliko jih je ,stalno iskali saj je izneverila ocetovo kupcijo in onecastila druzino,verjetno bogato,saj bi v nasprotnem ne delali toliko pompa o tem
kolbek460
07. 01. 2019 18.17
+56
Ne daj se mlada upornica , svet stoji za tabo ,,!
Darko32
07. 01. 2019 18.13
+74
Kapo dol. Veliko si je upala in prav ima da vztraja. Pri nas bi se veliko decev ustrašilo, kar si je upala ta SAVDIJKA.
flatearth
07. 01. 2019 18.08
+10
Pahor vzami jo za ženo,
Aijn Prenn
07. 01. 2019 18.52
+26
Pred poroko z enim takim onetom je pravkar zbežala...
Think Pink
07. 01. 2019 17.42
+59
Pustite jo živeti
matej1111
07. 01. 2019 17.24
+49
Pa saj toti tam doli niso normalni. Rešit punco pred lastnimi starši in to čim prej. Vaš svečkar.
PanterTheBlack
07. 01. 2019 17.07
+33
Lahko vloži prošnjo za azil pri samih Združenih narodih in tako dobi status UN begunca. Ne bi bila prvi primer. Lahko ji tudi kakšna država ponudi azil, po možnosti Slovenija :) Sam koliko nekih činovnikov je okoli nje, hehe. Po moje je iz neke fancy družine, drugače ne bi toliko skakali okoli nje in ne bi zbujala toliko pozornosti
Apostol1
07. 01. 2019 18.02
+9
Lahko bi ji dala Slovenija , se pa čudim , da ji tega niso ponudili že Grims in podobni saj je Saudijka , SDS sekta pa visoko ceni ZDA in SA.
beware1
07. 01. 2019 18.03
+9
++++. Itak. Samo kej ces, Saudi... je zaveznica USA, ima denarja v nedogled in najbolj " demokraticna" nacija na svetu, jih enostavno potrebuje. Milijardni orozarski posli... bla, bla v nedogled. Njih ne briga za zatiranje zensk ne nobenega drugega. Posel je posel v imenu druzine in mentalitete stednjega veka. In ti srednjeveski bogatuni nam pocasi, toda zanesljivo zasedajo z milijoni zrtev pridobjeno svobodno Evropo. Je imel prav Nostradamus, ko je v neki kitici napisal, da bodo kamele pile vodo z Rena. Madonca, to se sedaj dogaja, pa ce si priznamo ali ne. Eu ima rodnost izpod faktorja 2, ta " drugi" imajo faktor 8!!! Cez 50 nas ne bo vec. V biljardu crna osmica zmeraj zmaga!@. V razmislek vsem.
Apostol1
07. 01. 2019 17.04
+81
Se lahko reče , da ima punca jajca in upam , da ji uspe in si zgradi življenje vredno človeka , ker v SA ga ne bi imela , ker je svobodomiselna in kot kaže tudi hrabra in inteligentna.
Bolfenk2
07. 01. 2019 17.02
+55
Ta punca je bi bila verjetno res v nevarnosti, če bi jo vrnili v domovino. In poglejte koliko časa so si vzeli Tajci, da so ji dali azil. Pri nas pa vsakemu kozjemu pastirju, ki preplava Kolpo, podelijo azil, visoko socialno podporo, brezplačno stanovanje...
borec91
07. 01. 2019 17.02
+83
neverjetno pametna punca ,da se zeli znebit verskih neumnosti in svobodno zazivet
IcePrincePlanet
07. 01. 2019 16.59
+89
Muslimanska vera je ostala v srednjem veku.
Alojz69
07. 01. 2019 17.04
-2
To ne drzi poglej vsi z I-phoni 😀😀😀
matakokoyama
07. 01. 2019 17.21
+37
Pri njih je dejansko srednji vek, glede na štetje so nekje okoli leta 1400+ po mohamedu.
Alojz69
07. 01. 2019 17.34
+10