Tujina

Talibani napadli nemško veleposlaništvo v Afganistanu: najmanj dva mrtva in 30 ranjenih

Kabul, 10. 11. 2016 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Talibani so napadli nemško veleposlaništvo na severu Afganistana. Pri glavnih vratih so razstrelili avtomobil, napolnjen z eksplozivom. Lokalni prebivalci poročajo o siloviti eksploziji, ki je zdrobila stekla na okoliških stavbah. Dve osebi sta umrli, najmanj 30 ljudi pa je ranjenih.

Informacijo o napadu na nemško veleposlaništvo v mestu A Mazar-i-Sharif na severu Afganistana je potrdil Sher Jan Durrani, predstavnik policije v provinci Balkh.

Talibani so ob konzulatu razstrelili avtomobil, napolnjen z eksplozivom. "Eksplodiralo je pri glavnih vratih ob 23.10 po lokalnem času. Eksplozija je uničila vrata in steno," je po poročanju tiskovne agencije AP sporočil Abdul Raziq Qaderi, vodja varnostnih sil v provinci.

Po poročanju BBC-ja sta dve osebi umrli, ranjenih pa je najmanj 30 ljudi, med njimi tudi trije policisti. "Policisti so obkolili območje in ga zavarovali," je še dodal Qaderi. Vendar pa varnostniki nemškega konzulata pripadnikov afganistanskih varnostnih sil niso spustili v zavarovano območje, da bi preverili škodo.

Lokalni prebivalci poročajo o močni eksploziji, ki je zdrobila stekla na bližnjih stavbah. Po besedah enega od njih je bilo nekaj minut po napadu slišati tudi strele in vzklike Alahu Akbar oziroma Alah je velik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemški veleposlanik v Afganistanu Walter Hassmann je sporočil, da napad še traja, ni pa posredoval nobenih drugih informacij.

Nemčija ima v sklopu Nata v Afganistanu 938 vojakov, večino v provinci Balkh.

Talibani so v pismu že prevzeli odgovornost za napad. Njihov predstavnik Zabihullah Mujahid je sporočil, da je napad maščevanje za nedavne zračne napade na severno mesto Kunduz. Tam je namreč umrlo 30 civilistov, med njimi tudi ženske in otroci. Preiskava dogodka še poteka.

Pred napadom pa so afganistanske posebne enote v Kunduzu med operacijo proti talibanom ubile dva ameriška vojaka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
11. 11. 2016 15.35
+2
Najboljše, da jih še par milijonov Merklova povabi v Nemčijo, kakor je storila pred dvemi dnevi, ko je povabila Turke.
Kollerik
11. 11. 2016 11.48
-2
Nemci so še NAJMANJ krivi vse te kalvarije.
Squares
11. 11. 2016 11.22
+3
Spet ni res in so ponovno ZDA krivec in zarote al.?
NiVseRes
11. 11. 2016 10.38
+3
Kaj sploh pocne nemska ambasada v afganistanu..cakajo da dobijo po p...