Tujina

VIDEO: Tankerju pred kitajsko obalo grozi eksplozija, naraščajo tudi okoljevarstvene skrbi

Šanghaj, 08. 01. 2018 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H./STA/A.I.
Komentarji
2

Tankerju, ki je pred vzhodno obalo Kitajske trčil s tovorno ladjo in izbruhnil v plamenih, grozita eksplozija in potopitev. Po 36 urah od nesreče še vedno ni nobenih novic glede 32 ljudi, ki jih pogrešajo. Iztekanje lahke nafte pa bi lahko imelo tudi hude posledice za okolje.

Tanker, ki je v soboto pred vzhodno obalo Kitajske trčil s tovorno ladjo, še vedno močno gori. Na njem je okoli 136.000 ton lahke nafte. Z območja se vije gost črn dim, pri gašenju požara pa sodeluje deset vladnih ladij in več ribiških.

Tako naraščajo okoljevarstvene skrbi, saj se po dveh dneh od trčenja v morje še vedno izteka nafta. Kakšne so razsežnosti onesnaženja, še vedno ni jasno. Lahka nafta, ki jo je prevažal tanker, je lahko celo bolj nevarna od surove nafte, opozarjajo naftni strokovnjaki.

"Večja možnost je, da nafta izpareva in se pomeša z vodo," je za BBC dejal John Driscoll, direktor podjetja JTD Energy Services.

Poleg tega je takšna nafta pogosto brez barve in vonja, kar pomeni, da jo je težje prepoznati, zbrati in očistiti, je še opozoril Driscoll.

Lahka nafta, ki jo je prevažal tanker, je zelo nevarna.
Lahka nafta, ki jo je prevažal tanker, je zelo nevarna. FOTO: AP

O 32 pogrešanih s krova ni sledi

Oblasti zaenkrat nimajo še nobenih novic o 30 Irancih in dveh državljanih Bangladeša, ki so sestavljali posadko ponesrečenega 274-metrskega tankerja.

Danes so reševalci v bližini kraja sicer našli eno truplo, a ga še niso identificirali. 

Tanker Sanchi, ki je proti Južni Koreji plul pod panamsko zastavo, je s tovorno ladjo trčil približno 300 kilometrov vzhodno od ustja reke Jangce pri Šanghaju.

Tovorna ladja CF Crystal je prevažala 64.000 ton žita, ki naj bi ga iz ZDA pripeljali v kitajsko provinco Guangdong. 21-člansko posadko tovorne ladje so po nesreči rešili.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rekx
08. 01. 2018 11.00
+12
Ko se pa pri nas malo bolj skozi en "raufnk" kadi,pa že razmišljajo o davku na dim....
RedRocket
08. 01. 2018 09.52
+21
Morje postaja ena velika greznica.