Tujina

Mursi za dialog z opozicijo

Kairo, 06. 12. 2012 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po spopadih med nasprotniki in privrženci islamističnega predsednika Mohameda Mursija je ta izrazil pripravljenost za pogovore z opozicijo. V Kairu so tudi napadli prostore Muslimanske bratovščine, ki so zagoreli.

Tank egiptovske vojske
Tank egiptovske vojske FOTO: Reuters

V politično razdeljenem Egiptu se nadaljujejo nemirni dnevi. V sredo zvečer so v egiptovski prestolnici potekali spopadi med nasprotniki in privrženci islamističnega predsednika Mohameda Mursija, v katerih je bilo ubitih najmanj šest ljudi, skoraj 700 pa je bilo ranjenih, danes pa je egiptovska vojska pred predsedniško palačo v Kairu namestila tanke in oklepna vozila. Tam se je zbralo tudi več sto Mursijevih privržencev, ki so vzklikali gesla v podporo predsedniku in njegovim ukrepom, nato pa so se v skladu s prepovedjo demonstracij na območju razšli.

Proti večeru pa so zagoreli prostori Muslimanske bratovščine, ki je na strani predsednika Mursija.

Mursi je sicer v prvem nagovoru po izbruhu najnovejših krvavih spopadov izrazil obžalovanje zaradi spopadov in žrtev. Izrazil pa je tudi pripravljenost za pogovore z opozicijo. Obljubil je tudi, da bo v primeru zavrnitve predloga nove ustave oblikoval novo ustavodajno skupščino, ki bo spisala nov predlog.

Opozicija pod vodstvom Nobelovca za mir Mohameda El Baradeja in nekdanjega generalnega sekretarja Arabske lige Amra Muse pa je medtem odgovornost za nasilje že pripisala prav njemu in Muslimanski bratovščini. Mursi je odgovoren, ker je z dekretom o imuniteti pred sodišči prekoračil pooblastila, bratovščina pa, ker je napadla protestnike, ki se z Mursijevo odločitvijo ni strinjala, trdijo v opoziciji.

Kriza se je sicer še povečala, ko je ustavodajni odbor prejšnji teden predlagal osnutek nove ustave, ki krepi vlogo islamskih učenjakov v zakonodajnem procesu in krni pravice žensk. O tem osnutku nove ustave naj bi v Egiptu zdaj odločali na referendumu 15. decembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Crazy_Horse
06. 12. 2012 21.11
+10
še kolcalo se jim bo po mubaraku
mirko53
06. 12. 2012 22.19
+6
Podobno sem zapisal tudi jaz, pa je post nekam izginil!? Se popolnoma strinjam!
Jimi1
06. 12. 2012 19.49
+27
Ne se preveč čuditi nad Egiptom. Tudi pri nas kleriki (NSi) sodelujejo v vladi, njihovo radijo Ognjišče se javno pritožuje, ker policisti imajo premalo pooblastil za ognjeno orožje uporabljati po protestnikih, pa nočejo nobene odgovornosti za pokradenih 800 Milijonov Eur, moralizirajo za verouk v javnem šolstvu in se ob prostih dneh z pedofilijo aktivno ukvarjajo.....