Tujina

Tepco: Trudimo se po najboljših močeh

Tokio, 13. 04. 2011 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mesec dni po uničujočem potresu na Japonskem in cunamiju, ki je sledil, se upravitelj jedrske elektrarne Fukušima trudi končati nuklearno krizo. Čeprav jim delo otežujejo nemirna tla, se razmere stabilizirajo, ocenjujejo.

Tepco, upravitelj japonske jedrske elektrarne Fukušima Daiči, se mesec dni po katastrofalnem potresu 11. marca in cunamiju, ki je sledil, še vedno trudi končati nuklearno krizo in za to izdeluje podroben načrt. Kljub temu da jim delo otežujejo popotresni sunki, zaradi katerih odrejajo začasne evakuacije delavcev, njihov predstavnik pravi, da se razmere počasi stabilizirajo.

"Kot nam je naročil premier Naoto Kan, se pogovarjamo o podrobnostih izdelave načrta, s katerim bomo čim prej obvladali situacijo. Po vseh močeh se trudimo ustaviti sevanje, da bomo lahko začeli s sanacijo," je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Tepca Masataka Shimizu.

Predstavniki Tepca zatrjujejo, da delajo po svojih najboljših močeh.
Predstavniki Tepca zatrjujejo, da delajo po svojih najboljših močeh. FOTO: Reuters

Japonska agencija za nuklearno varnost je namreč sporočila, da so se stopnje radiacije v morju zadnjem tednu podvojile in dosegle že 23-krat višjo vrednost od običajnih. Inženirji poskušajo odstraniti radioaktivno vodo iz enega od šestih reaktorjev, kar jim bo omogočalo, da popravijo hladilni sistem, ki je ključen za delovanje reaktorjev.

popravila v Fukušimi
popravila v Fukušimi FOTO: Reuters

Kot je znano, so japonske oblasti zaradi težav z  elektrarno že včeraj povečale nevarnost nuklearne krize s pete na najvišjo, sedmo stopnjo Mednarodne lestvice jedrskih in radioloških dogodkov INES, ki je enaka ravni nesreče v Černobilu leta 1986. "Uhajanje radioaktivnih snovi se še vedno ni ustavilo, naša skrb je, da bodo ravni radiacijskega sevanja sčasoma presegle tiste iz Černobila," je sporočil uradnik iz Tepca.

A japonska agencija za jedrsko varnost je sporočila, da je radioaktivno sevanje iz poškodovane elektrarne enako desetim odstotkom nesreče v Černobilu. "To so preliminarne ocene, ki obsegajo potencialnost nesreče in nikakor ne trenutnega stanja," je sporočil njihov uradnik. Predstavnik agencije Hidehiko Nišijama je dejal, da je bila v Černobilu bistveno večja izpostavljenost visokim stopnjam sevanja, zaradi česar je umrlo 29 ljudi. Temu v Fukušimi niso bili priče, je poudaril. Poleg tega so v Černobilu "reaktorji eksplodirali", v Fukušimi pa so "ostali nedotaknjeni, čeprav opažamo nekaj puščanja".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realnews
14. 04. 2011 09.38
darko32 , v zadnji 30 letih je imela FUKU 1 več kot 40 nesreč z jedrsko tematiko,že med gradnjo so trije inženirji odstopili zaradi varnosti , pokrov od reaktorja 2 al 3 so KOVALI na licu mesta ,ker ni bil točno narejen in še in še v J E TOKAI so mešali razstopino urana kar v vedru in sprožili jedrsko reakcijo , ko so dodali vodo , da bi "lažje" delali je ratal cel hudič,ko so hoteli "popravit" so naredili še večjo štalo,ki je trajala 20 ur (pozneje so ugotovili ta tipi ki so to delali sploh niso bili kvalificirani za to delo) preveri Tokaimura
realnews
14. 04. 2011 09.18
evo par konkretnih napotkov od CRIIRAD-a neodvisne evropske komisije za jedrsko varnost VODA,stati na dežju ni problem,deževnica ni za pit, podzemni viri in velike reke niso problem. HRANA, zalivanje vrta po zemlji ne po rastlinah, špinača, cvetača, solata in ostale širokolistne rastline zelo absorbirajo jod131, izpiranje listov pod vodo ne pomaga! sveže mleko kravje ,sirčki za mazanje, meso živali ki se pasejo zunaj so v preverjanju,mleko in meso drobnice je veliko bolj dovzetno za "onesnaženje" kot od velikih živali. so pa odsvetovani nosečnicam , doječim materam in otrokom jesti in piti vse to preverite!
Darko32
13. 04. 2011 21.04
Če gledamo vzroke za nesrečo v črnobilo in Fokušimi je nesporno, da so JAponci vlagali veliko v varnost. Niso pa pričakovali, da bodo valovi do 15 metrov. TAko, da ni vzrok za nesrečo malomarno delo v zagotavljanju varnosti ampak potres in cunami skupaj.
bobothecat
13. 04. 2011 19.18
Vodja ruske jedrske agencije Rosatom Sergej Kirijenko je izjavil, da se japonske jedrske nesreče v Fukušimi ne da primerjati s tisto v Černobilu.Pri tem je namignil, da Japonci z zvišanjem stopnje nesreče na sedmo pretiravajo, najverjetneje zaradi finančnih razlogov.
purja kolt
13. 04. 2011 18.45
bobothecat primerjajo te dve stvari po kontaminaciji okolja z radiacijo. in ne kako do tega prišlo. nekatere res ozko gledate na stvari. ta fukušima bo mnogo bolj nevarna od černobila, ker bo kontaminirala svetovni ocean iz katerega mi pridobivamo jod zase. nadomestka naravnega joda ni. vbijte že sebi nekateri to v glavo in nehajte verjeti , da ne bo hujših posledic , ali verjeti TEPCO. Jim nič drugega ne preostaja , kot govoriti , da je vse ok. dobro vedo , da če bi povedali dejanske posledice vsega tega , bi zavladala panika povsod. njihove besede lahko gledamo , kot pravljico za lahko noč , zaradi katere lažje zaspimo.
bobothecat
13. 04. 2011 17.08
Primerjati Černobil in Fukošimo nima nima nikakršnega smisla in le kaže na nepoznavanje tematike. V Černobilu je reaktor praktično eksplodiral: moč mu je tako zelo narasla, da ga niso mogli več kotrolirat, zato se je stalil, vžig grafitne sredice pa je odnesel težke radioaktivne elemente v zrak. V Fukošimi se je reaktor 7 sekund po potresu avtomatsko zaustavil. Ker pa se take reči ne da enostavno popolnoma ugasniki ves čas oddaja manj kot odstotek moči. Vse sredice so lepo na varnem, uhaja pa le radioaktivni jod, ki pa razpada dvesto milijard-krat hitreje kot uran, v 8 dneh, zato posledic ne moramo čutiti.
nosferatu
13. 04. 2011 15.55
TončekBalonček, odlično napisano :) na žalost pa tudi zelo resna težava v današnjem svetu...
Tonček Balonček
13. 04. 2011 15.36
Pahor se tudi trudi! dr. Stritar ima izjemno priliko, da kot Slovenec predlaga inovativno idejo, namreč lestvico razširiti na recimo 20 stopenj, kot nekoč plezalno UIAA, ki je segala le do VI , potem so pa ljudje meje postavljali čedalje višje, danes ne le da razpolagamo s še enkrat višjo, imamo seveda veliko lestvic, ene se ttačnejo i I, druge z 1, tretje z a, potem so še predznaki plus in minus, pa male črke a, b, c, d, medsebojne kombinacije itd. Važno je, da teče čas in se gremo napredek! Več lestvic kot bomo imeli, bolj bomo varni!!???? Kakšna neumnost! Kot trista fora, ko nas je nekoč nategovala ena stranka, danes jih imamo pa deset ali še več takšnih, rezultat so pa samo večji stroški, učinka pa nikakršnega! Imamo seveda tudi ene pet do deset sindikatov, dve Gorski reševalni službi, 10 študenstkih servisov, 60 verskih skupnosti, 100 radijskih postaj in 50 televizijskih.... Šokantno! Če bi pri nas ljudje delali, bi bilo brezposelnik najmanj 300.000, tako malo je dela, ki bi ga bil kdo voljan plačati!
Madyy
13. 04. 2011 14.44
Ne sedma deseta stopnja bo ko bo konec te kalvarije...