Tujina

Policisti ubili napadalca, ki je zadrževal talce v trgovini na jugu Francije, njegovo partnerico zaslišujejo

Pariz / Toulouse / Bruselj, 23. 03. 2018 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / K.P. / Ti.Š.
Komentarji
186

Policija je ubila napadalca, ki je v trgovini v Trèbesu na jugu Francije zadrževal talce. Po dosedanjih podatkih je napadalec - šlo naj bi za 26-letnega Redouana Lakdima - ubil tri ljudi, še 16 pa ranil. Policiji je bil sicer znan kot manjši prekupčevalec z mamili, a ga niso imeli za teroristično grožnjo. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Policija je po nekajurnih pogajanjih ubila napadalca, ki je v trgovini v mestecu Trèbes na jugozahodu Francije dopoldne zajel več talcev, poročajo francoski varnostni viri.

Po dosedanjih podatkih je napadalec skupno ubil tri ljudi, še 16 pa ranil, od tega dva huje. Pred tem so varnostni viri sicer poročali o štirih ranjenih. Po besedah tamkajšnjega župana Erica Menassija je ena od smrtnih žrtev zaposleni v trgovini. Iz portugalske vlade pa so sporočili, da je ena od smrtnih žrtev portugalski državljan.

Drama s talci v trgovini v Trèbesu je končana, večina strank je sicer že takoj pobegnila iz trgovine.
Drama s talci v trgovini v Trèbesu je končana, večina strank je sicer že takoj pobegnila iz trgovine. FOTO: AP

Kot je povedal francoski notranji minister Gerard Collomb, je bil napadalec 26-letni Francoz Redouane Lakdim, ki se je rodil v Maroku in da je deloval sam. Policiji je bil sicer znan kot manjši prekupčevalec z mamili, a ga niso imeli za teroristično grožnjo. "Bil je že pod nadzorom, ko se je nenadoma odločil za akcijo," je povedal Collomb na kraju incidenta.

Kot je pojasnil francoski protiteroristični tožilec Francois Molins, so Lakdima poleti 2014 dodali na seznam morebitnih islamističnih skrajnežev zaradi radikalizacije in povezav s salafističnim gibanjem. Leta 2011 so ga spoznali za krivega, ker je imel prepovedano orožje, leta 2015 pa zaradi uživanja mamil.

Leta 2016 in 2017 so ga preiskovale obveščevalne službe, a preiskava ni pokazala, da bi lahko izvedel teroristični napad.

Šlo naj bi za simpatizerja oziroma privrženca teroristične skupine Islamska država (IS), ki je že prevzela odgovornost za napad. Tudi francosko tožilstvo primer obravnava kot teroristično dejanje.

Policisti prijeli Lakdimovo partnerico

Žensko, ki je živela z Lakdimom so medtem policisti pridržali zaradi zaslišanja, je še Molins. Sumijo jo "povezave s kriminalci s ciljem izvedbe terorističnih dejanj". Kot je dodal tožilec, poteka preiskava. Skušajo ugotoviti, kje in kako je napadalec dobil orožje ter ali je imel sodelavce.

Povedal je še, da je Lakdim trdil, da je 'vojak' džihadistične skupine Islamska država in da je pripravljen umreti za Sirijo, ko je oborožen vdrl v supermarket.

Drama s talci v Trèbesu, slikovitem srednjeveškem mestecu na jugozahodu Francije z okoli 5000 prebivalci, je trajala okoli tri ure.
Drama s talci v Trèbesu, slikovitem srednjeveškem mestecu na jugozahodu Francije z okoli 5000 prebivalci, je trajala okoli tri ure. FOTO: AP

Oboroženi Lakdim je ob 11. uri in 15 minut v Trèbesu vdrl v supermarket družbe Super U in zajel več talcev, je poročal francoski portal Le Figaro. V času njegovega napada je bilo v trgovini okoli 50 ljudi.

Strelec, oborožen z noži, puško in granatami, je ob vstopu v trgovino vzklikal "Alah akbar" ("Alah je velik"), nato pa hitro začel streljati, je za radio FranceInfo povedala ena od strank v trgovini. Ubil je stranko in zaposlenega, nato pa se je zabarikadiral v trgovino. 

Na kraju zločina in bližnjem območju, ki je bilo zaprto za javnost, je bilo več sto policistov in pripadnikov posebnih enot, prav tako 80 gasilcev in reševalcev ter dve helikopterski ekipi za primer nujne bolnišnične intervencije.

Po besedah neimenovanega varnostnega vira, je večini strankam in uslužbencem trgovine sicer uspelo pobegniti že pred posredovanjem policije. "Videla sem odprta vrata v hladilnico in sem pozvala ljudi, da se skrijemo tja," je povedala stranka. "Bilo nas je kakih deset in pobegnili smo skozi zasilni izhod v zadnjem delu trgovine," je še dodala.

Po prihodu policistov na območje trgovine se je napadalec odločil, da zajete talce zamenja za enega policista - ponudil se mu je 45-letni policist Arnaud Beltrame. Lakdim je nato prišel iz trgovine, policista pa uporabil za živi ščit ter zahteval strelivo, preden se je vrnil v trgovino, je tožilec Molins opisal dogajanje.

Ko so posebne enote slišale strele v trgovini, so vdrle vanjo in ubile napadalca ter našle huje ranjenega policista, ki se sedaj v bolnišnici bori za življenje. 

Minister Collomb je ocenil, da je policist, ki je prevzel mesto talcev, velik heroj. Za junaka ga je označil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

V posredovanju posebne protiteroristične policijske enote sta bila ranjena še dva policista, je še povedal varnostni vir.

Policijske specialne enote so se po napadu na policiste v mestu Carcassonne odpravile v osem kilometrov oddaljeni Trèbes, kjer je isti napadalec v trgovini Super U zadrževal talce.
Policijske specialne enote so se po napadu na policiste v mestu Carcassonne odpravile v osem kilometrov oddaljeni Trèbes, kjer je isti napadalec v trgovini Super U zadrževal talce. FOTO: AP

Pred dogodkom v Trèbesu je napadalec najprej zjutraj v bližnjem mestu Carcassonne zajel avtomobil, ustrelil in ranil voznika ter ubil potnika.

Nato se je s tem avtomobilom odpeljal in streljal na skupino policistov, ki se je rekreirala, ter enega izmed njih ranil v ramo. Poškodovani ni v kritičnem stanju.

Zatem se je odpeljal v osem kilometrov oddaljeni Trèbes.

Na parkirišču pred supermarketom so našli avtomobil človeka, ki je dopoldne streljal na štiri policiste v bližnjem Carcassonnu.
Na parkirišču pred supermarketom so našli avtomobil človeka, ki je dopoldne streljal na štiri policiste v bližnjem Carcassonnu. FOTO: AP

Francoski predsednik Macron je incident označil za teroristični napad. "Naša država je bila tarča terorističnega napada," je povedal Macron v televizijskem nagovoru, hkrati pa pohvalil hiter odziv policistov in reševalcev ter napovedal, da se bo z vrha EU v Bruslju kmalu vrnil v Pariz, da bo lahko usklajeval odzive.

Tudi francoski premier Edouard Philippe je situacijo ocenil kot zelo resno. "Vse informacije za zdaj kažejo na to, da je šlo za teroristično dejanje," je dejal. Philippe je zaradi napada tudi prekinil obisk v kraju Mulhouse na vzhodu Francije.

EU izrazila solidarnost s Francijo

Evropska unija je francoskim oblastem in ljudstvu ob napadu izrazila polno podporo in solidarnost.

"Francijo je znova prizadel strahopeten in krvav napad, potem ko jo je že v preteklosti močno prizadel terorizem," je ob koncu vrha EU v Bruslju povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "V svojem lastnem imenu in imenu celotne komisije izražam naše sočutje in polno podporo francoskim oblastem in ljudstvu," je poudaril.

Poklonil se je tudi varnostnim silam, pri čemer je dejal, da je boj proti terorizmu težek in dolgotrajen. "Vendar pa se bomo borili in ga skupaj premagali," je dodal.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je na novinarski konferenci z Junckerjem prav tako izrazil podporo Francozom. "Pozorno spremljamo dogajanje in smo solidarni s Francijo in njenimi državljani," je povedal.

Prvi napad skrajneža po prihodu Macrona na oblast

Ni sicer še povsem jasno, ali je bil napadalec res povezan s skupino IS. Ta je sicer na spletni strani, ki objavlja njihovo propagando, prevzela odgovornost za napad, vendar bo treba počakati še na potrditev teh navedb.

IS je namreč že večkrat podprla napade na zahodne cilje in navedla, da so jih izvedli njihovi 'vojščaki', čeprav je šlo dejansko za tako imenovane 'volkove samotarje', ki so se navdušili nad ideologijo IS, aktivnih stikov s skupino pa dejansko niso imeli.

Če se bo potrdila povezava s skupino IS, pa bo to prvi napad te skupine po prihodu Macrona na položaj francoskega predsednika maja lani.

To je sicer prvi napad v Franciji po oktobru 2017, ko je napadalec pred glavno železniško postajo v Marseillu do smrti zabodel dve ženski.

V Franciji so oktobra lani sicer odpravili izredne razmere, a v državi še vedno vlada visoka napetost zaradi niza terorističnih napadov, ki se je začel leta 2015 z napadom na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu. V tem napadu je bilo ubitih 12 ljudi.

Novembra istega leta je Pariz pretresel usklajen napad džihadistov IS, ki so pobili 130 ljudi v barih, restavracijah, v koncertni dvorani in pred nacionalnim stadionom. Francija je zatem uvedla izredne razmere v državi, kljub temu pa to ni preprečilo napada julija 2016, ko je moški s tovornjakom zapeljal v množico v Nici in ubil 84 ljudi. Tudi ta napad si je pripisala IS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nevzdrzni
24. 03. 2018 16.07
+1
Jožajoža
24. 03. 2018 16.06
+1
policaja je po moje zadela "policijska" krogla. seveda bo uradni zaznamek drugačen.
Mars1212
24. 03. 2018 10.52
+5
A pol je bil musliman? Ma ne... Kako nenavadno!
pmx
23. 03. 2018 21.33
+20
Bodo potrebne čisto drugačen metode za boj proti tem fanatikom in ločeni zakoni, to bi jim lahko bilo že jasno.
kameltrajbar
23. 03. 2018 21.27
+35
..po kratkem postopku..takim šus v glavo..pa adio...ne si delat stroškov...:)))....
mackintosh
23. 03. 2018 22.20
+9
wolfterier
24. 03. 2018 15.49
+2
Partnerico zdaj zaslišujejo v rokavicah.Zapret,pa ključ stran vržt !
Acidic
23. 03. 2018 19.47
+30
Do sedaj so bili psihični bolniki, od sedaj bodo narkomani. Ne vem, kaj bodo za tem, vem pa, da sigurno ne bodo islamisti.
BitterTruth
23. 03. 2018 19.38
+53
nikoli ne bom razumel neoliberalcev... so namreč hujši od nacistov, bojda njihovih najhujših sovražnikov in prekletstvom človeštva... če ne moreš reči bobu bob, črnecu črnec in teroristu terorist, brez da nekdo kriči nate da si rasist in naci.... ja p.zd. v kakem svetu živimo?
white power
23. 03. 2018 20.02
+19
Kollerik
23. 03. 2018 22.26
+8
Reap... živimo v svetu profitov in zaslužkarstva.
trumpet2018
23. 03. 2018 22.34
+10
živiš v svetu liberalne norosti :) ta v Franciji je prvi ki ni duševni bolnik, od kdaj pa prekupćevalci drog vpijejo alahu akbar? :). Fejk kot bankovec za 3 dolarje
wolfterier
24. 03. 2018 15.50
+2
Zaslužkarstvo s tem nima nobene veze.Cigan je Cigan,zamorc je pa zamorc.
BitterTruth
23. 03. 2018 19.30
+24
aha prekupčevalec z mamili... torej je bil kartelski obračun hočete reči? da islam s tem nima veze? da je v bistvu religija miru tisto kar nam manjka v naših življenjih?
supergigi
23. 03. 2018 18.48
+39
Težko se bodo Francozi znebili teh napadov, ker imajo ogromno muslimanov in čez 10 let jih bo še veliko več. Razen če jih pošljejo polovico domov, ne bo miru.
JApajaDAja
23. 03. 2018 18.58
+25
mackintosh
23. 03. 2018 22.21
+5
Mars1212
24. 03. 2018 10.58
+4
Če jih pošljejo polovico "domov" se bo druga polovica radikalizirala zaradi krivice nad njihovimi verskimi brati. Edina rešitev je popolna prepoved islama in izgon VSEH muslimanov. Samo do tega v naši poženščeni, brezjajčni Evropi ne bo prišlo. Še bo huda ura....
wolfterier
24. 03. 2018 15.52
+4
Torej je treba poslati domov VSE do zadnjega,a ne.
srebrnibreg
23. 03. 2018 18.10
+40
Že takrat, ko so jih iz Libije v Italijo prevažali sem trdil, da to morajo zaustaviti pa so me nekateri tisti, ki sedaj prav tako tolčejo po njih takrat grdo napadalo. Časi se spreminjajo.
JApajaDAja
23. 03. 2018 18.25
+20
tudi esmeralda je spregledala...proti koncu serije!
BitterTruth
23. 03. 2018 19.31
+21
razmerje med tistimi ki smo opozarjali na to in tistimi ki so nas pljuvali je bilo 1:1... danes je na žalost 10:1 v našo korist... država gre pa še vedno v isto smer...
dragan krstic
23. 03. 2018 21.47
-1
Ne laži srebrni. Na Kotnikovi si zraven Fajonke in Kučana stal ko ste imeli shod v podporo migrantom.
wolfterier
24. 03. 2018 15.53
+2
Daj,srebrni,tvoji jih sem vozijo,lewaki,nje !!!
AlboBloodz
23. 03. 2018 18.04
+24
Multi kulti, se bojim da nebo slo isto tak koncala...
mario7
23. 03. 2018 18.00
+23
Lepota multikulture.
Tomaz1980
23. 03. 2018 17.52
+40
Vsi tisti, ki ste na tem portalu na tej temi in imate veliko minusov... Vprašanja... Ste mogoče VI teroristi? Želite terorizem?? Želite obglavljene, posiljene ženske in otroke??? MARŠ S TE DRŽAVE SLOVENIJEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
srebrnibreg
23. 03. 2018 17.55
-5
Ti se tudi obremenjuješ s temi ponarejenimi plusi in minusi? Ali si pa samo zato napisal naj ljudje rolajo stran dol in vidijo tvoje delo.
srebrnibreg
23. 03. 2018 18.42
-4
HAHA....vedel sem, da si to ti. Kar nadaljuj, ker druge radosti v življenju nimaš kot je ukvarjanje z lažmi in prevarami. Na srečo drugim ne škodijo tebi pa ne pomagajo vendar si preplitev, da bi to spoznal.
brddd
23. 03. 2018 17.42
+28
Upam da se bodo naši vzvišeni politiki kaj iz tega naučili.
hotchilipoper
23. 03. 2018 17.42
+37
No tako se dela red,ne pa pri nas namesto 16 let aresta dobiš domačo nego
JApajaDAja
23. 03. 2018 17.03
+39
prav perverzno se mi zdi, ko anđela obsoja in izreka sožalje, zgroženost za za takšne "dogodke"!
Jamallllll
23. 03. 2018 16.57
+17
ko enkrat še mediji začnejo tako pisat mora bit res hudo
Puppupapa
23. 03. 2018 17.32
+9
sid33
23. 03. 2018 16.49
+12
Ta bi pa naštepal otrok za fuzbalsko ekipo, če ga nebi razbijanje šip ustavilo...j
JApajaDAja
23. 03. 2018 17.45
+10
superjezek
23. 03. 2018 16.35
+63
Že nekaj časa se izvaja genocid in rasizem do belcev. Mislim, da je čas ko lahko mi uporabljamo besedo rasizem ker oni jo večinoma zlorabljajo. Potrebno bo zapreti meje ker nekateri nič ne razmišljajo in se neverjetno razmnožujejo in s tem nas napadajo. Muslimani pa imajo v napisano, da se naj selijo in zavzemajo ozemlja..
DAEMONIUM
23. 03. 2018 16.11
+78
No a sem vam rekel, malo plina, malo sok bomb in metak v celo. Cist posel, brez stroskov. Za drzavo razen za 20c za naboj, pa se nobenih strahov pozneje kaj bo z njim a se je socializiral ali se ni. Cez 10 min ga bomo ze vsi pozabili, bravo policija!
DeVil66
23. 03. 2018 16.21
+28
ssecnik
23. 03. 2018 16.36
+48
Pa še vso žlahto do 3.kolena izgnat,potem bo teh bolnikov hitro zmanjkal.
BitterTruth
23. 03. 2018 19.33
+13