Tujina

'Abdeslam se je želel razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je nato premislil'

Bruselj, 19. 03. 2016 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glavni osumljenec za napade v Parizu Saleh Abdeslam, ki so ga prijeli v spektakularni akciji, je zapustil bruseljsko bolnišnico. Abdeslama so tudi uradno obtožili napadov, njegov odvetnik pa je napovedal, da bo Abdeslam nasprotoval izročitvi Franciji.

Abdeslamov odvetnik Sven Mary.
Abdeslamov odvetnik Sven Mary. FOTO: AP

Glavni osumljenec krvavih terorističnih napadov v Parizu novembra lani Salah Abdeslam je tudi uradno obtožen v povezavi z masakrom, je povedal njegov odvetnik Sven Mary.

Kot so pozneje pojasnili tožilci, ga obtožujejo "terorističnega umora" in sodelovanja v aktivnostih teroristične skupine.

Abdeslam je priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To je bil večer, ko je v usklajenih bombnih in strelskih napadih na restavracije, bare, stadion Stade de France in koncertno dvorano Bataclan umrlo 130 ljudi.

Mary je sicer povedal, da je Abdeslam v priporu in sodeluje z belgijskimi pravosodnimi oblastmi. "Izročitev Franciji bo na tej stopnji zavrnil," je dejal odvetnik na sedežu bruseljske policije.

Francoski tožilec Francois Molins je pozneje v Parizu dejal, da je Abdeslam belgijskim preiskovalcem povedal, da se je "želel razstreliti" pri stadionu Stade de France, a si je nato premislil.

Pravni strokovnjaki ocenjujejo, da lahko nasprotovanje zavleče izročitev francoskim oblastem, ne more je pa preprečiti. Podlaga je evropski nalog za aretacijo, ki ga je EU uvedla prav z namenom pohitritve tovrstnih primerov.

Odvetnica Nathalie Gallant, ki zastopa Abdeslamovega brata Mohameda, je za televizijo RTBF povedala, da družina občuti nekaj olajšanja. "Najprej ker so ga prijeli živega - družina je upala na to. Olajšanje pa je tudi, ker je končno lova nanj konec. Morate razumeti, da je bila družina zadnje štiri mesece pod nenehnim pritiskom," je povedala Gallantova.

Francoski predsednik Francois Hollande je v petek kmalu po Abdeslamovi aretaciji v Bruslju poudaril, da si bo Pariz prizadeval za njegovo čim prejšnjo izročitev.

Abdeslam je bil v včerajšnji spektakularni aretaciji v bruseljski četrti Molenbeek ranjen, vendar so ga danes zjutraj odpustili iz bolnišnice in je stopil pred preiskovalnega sodnika.

Aretirani v spektakularni akciji

26-letni Abdeslam in še štirje osumljenci so bili aretirani v petkovi akciji v bruseljski četrti Molenbeek. Glavni osumljenec je bil med aretacijo lažje ranjen na nogi, so pojasnili tožilci.

Francoski premier Manuel Valls je na Twitterju pohvalil "velik uspeh" belgijskih varnostnih sil in visoko raven belgijsko-francoskega sodelovanja v boju proti terorizmu.

Takojšnjo izročitev Abdeslama Franciji so medtem zahtevali tudi svojci žrtev pariških napadov. "Bal sem se, da bo Abdeslam ušel ali bo ubit," je dejal predsednik združenja svojcev žrtev George Salines. "Zdaj mu bodo lahko sodili," je bil zadovoljen.

Salines je izrazil še upanje, da bo aretacija Abdeslama vodila do identifikacije vseh, ki so v pariških napadih vlekli niti.

Aretacija Abdeslama je "velik udarec" Islamski državi v Evropi, je danes ocenil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. "Vojno proti terorizmu bomo zmagali brez premirja ali popuščanja," je poudaril po zasedanju francoskega obrambnega sveta, ki ga je vodil Hollande.

Kot je dodal, je bilo od začetka leta v Franciji aretiranih 74 ljudi, povezanih s terorističnimi aktivnostmi. Od tega so proti 37 vložili obtožnice, 28 pa jih je pridržanih.

Po petkovih aretacijah na begu le še en osumljenec

Med aretiranimi v petek so sicer še moški, poznan po lažnem imenu Amine Choukri oziroma sirskem lažnem imenu Monir Ahmed Alaaj, ter trije člani družine, ki je skrivala Abdeslama. Ta je v Molenbeeku vodil bar skupaj z bratom Brahimom.

Brahim Abdeslam se je sicer razstrelil v pariških napadih in je bil v četrtek diskretno pokopan na bruseljskem pokopališču. Njegov brat pa naj bi zavrnil samorazstrelitev in se dan po napadih vrnil v Bruselj, kjer je domnevno preživel vse štiri mesece.

Po petkovih aretacijah je na begu le še en osumljenec, ki naj bi bil vpleten v pariške napade, Mohamed Abrini, ki so ga kamere ujele z Abdeslamom dva dni pred napadi na bencinskem servisu na avtocesti blizu Pariza.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aobri2
20. 03. 2016 08.28
+1
24 neumnih poptv js prav temu portalu.polovico clankov ne mores komentirati.A smo se osamosvojilo in borili za taksno "SVOBODO GOVORA"? zakaj pocnete to,,Zivimo v domokraticni drzavi in svoboda govora je ustavma pravica vseh drzaljanov,kajne?Torej zakaj nam odvzemate ustavne pravice do svobode govora in pravico DA LAHKO VSAK NAPISE kar hoce zef
xzy 1
20. 03. 2016 14.06
ne, ker imajo tudi admini/ustanovitelji te strani, da jo urejajo kakor želijo in če hočjo zapret komentarje majo vso pravico to narediti in s tem ne kršijo tvojih pravic. če vam kej ne paše je na voljo še miljon drugih strani, nehejte se že bunit za brezveze k mejhni otroci pod usakim člankom. sej se strinjam po eni strani, sam nč ne boste dosegl s tem da se jokate tuki v komentarjih :)
Uporabnik960530
19. 03. 2016 22.51
+8
Ja, Mein Kampf je dobra zadeva...
Uporabnik960530
19. 03. 2016 22.53
+11
Kakorkoli si kdo razlaga to... ja bil pa red in disciplina... brez pardona ali odvetnikov....
Uporabnik960530
19. 03. 2016 22.54
+1
tudi Tito ali Slobodan nista bila napačna... je se vedlo....kaj kdo lahko...
VolkBrenin
19. 03. 2016 22.55
+1
Ja ...ampak samo za izbrane ...Torej je že v osnovi zgrešen .
VolkBrenin
19. 03. 2016 22.59
-1
Red in disciplina ...se strinjam ...vendar so tudi drugačni načini za red in disciplino. ..živiš pa v pbdobdobju ...kjer je možno red in disciplino uvesti samo s čipiranjem posameznika ...in takrat bova oba midva ...dober približek vola na paši ...z repom bomo mahali toliko in v tisto smer ...kot se bo eliti zahotelo ...in tudi toliko časa seveda ....če pa bi kdo slučajno prestopil električnega pastirja ...bo pa prej na vrsti ...
Petrovc
19. 03. 2016 22.39
+10
PRJATLI-RAZUMNI: zavedati se moramo dvoje: 1. Da nam naše roparske mreže (elite) pripravljajo genocid!, Slovencem! In da so tile protestniki samo njihova dimna zavesa! 2. Da nam genocid pripravljajo, Europejcem, tudi Juuudovske elite! In da so ti protestniki njihovi plačanci!
VolkBrenin
19. 03. 2016 22.44
+9
Judovske ne ...hazari da ...elite da ...Svet se dejansko vrti okoli kapitala ...Toliko o tem čudovitem zahodnem demokratičnem svetu ....duhovnosti ni več - nisem vernik - gonilna sila vsega je samo - dobiček ...pa tudi če brat nstegne brata ...
Uporabnik960530
19. 03. 2016 22.56
+2
in tudi tukaj je dobiček... vprašanje je smo za koga.... kdo je tisti ki ima dobiček....
aojz
19. 03. 2016 22.34
+6
Ni samo eden še zunaj. Veliko jih je. Bomo kmalu videli.
VolkBrenin
19. 03. 2016 22.37
-2
Logično vprašanje bi bilo recimo ....zakaj ?
VolkBrenin
19. 03. 2016 22.38
-2
Ne zagovarjam Nobenega terorizma ...Vsi teroristi pa nekaj sporočajo ...komu in zakaj ?
Petrovc
19. 03. 2016 22.41
+5
Pametnim, sporaočajo, da se je nasilju treba upreti še z večjjim nasiljem! In Sporočajo zmedenim, da bodo kasneje, tudi oni na vrsti!
VolkBrenin
19. 03. 2016 22.53
+0
Uporabnik960530
19. 03. 2016 22.57
+0
Ja aojz.... najeeebal smo ga...njih je dosti, pri nas pa samo vsak zase...
VolkBrenin
19. 03. 2016 22.18
+2
In eu je uvedla "pohitritve " ....res presenečate iz dneva v dan. ..še dobro da nisem več tako mlad ...ker v nasprotnem primeru in s takšnim tempom "novega pravopisa " slovenščine ne bi razumel več že čez nekaj let ...
Desnica boli
19. 03. 2016 22.07
+17
Kdo mu je dal pravico do odvetnika in ktermu odvetniku je tolk pomemben denar, da bo delal pproti lastnemu narodu ??? Take bi moral poslat direkt na minsko polje.
VolkBrenin
19. 03. 2016 22.19
+1
Northwest
20. 03. 2016 08.31
Sodisce mu ga je dolocilo,ker ga nihce ni hotel branit.
eiffel
19. 03. 2016 22.05
+9
Kar naenkrat je začel verjet v evropsko pravno državo, vidim.
VolkBrenin
19. 03. 2016 21.53
+8
Francoski notranji minister bernardek je tudi svojevrsten pacient - ni pa edini ...njegova izjava - prijetje salame abdala je velik udarec islamski državi v Evropi - ...kje on vidi to državo ne vem - je oa zelo pomenljivo da vrhovi politike ves čas to organizacijo enačijo tudi z državo ...Najbolj logičen sklep bi bil , da namerno na fin način pripravljajo rajo ..Poleg tega ne smemo pozabiti da bo samo v Franciji že v nekaj letih več kot 50 % prebivalcev muslimanov ...Enako velja za večino Evrope ...samo v letih je razlika , kdaj bo do tega prišlo ..Ob aretaciji omenjenega - osebno ne verjamem da je 6 ljudi sposobnih načrtovati , logistično in vsem kar paše poleg ...izvesti omenjeno dejanje - bo zanimivo predvsem nadaljevanje ....glede na demokratične poteze "zahoda " sedaj in v preteklosti ...in na predviden prirast vernikov ...bo kljub obsodbi čez recimo 5 let izpuščen - postal bo "heroj " ...ker bodo vladali tisti , ki bodo v večini ...torej oni ...ker nikjer ne piše , da tudi oni ne morejo zasesti pomembnih položajev - primer Nemčija - v nemškem parlamentu je tudi "turkinja " ....Kakšen kaos pa lahko nastane med prebivalci eu in tako imenovanega zahoda ...ko dojamejo da teorij zarot ni ...in ravno "tej novi " razkrinkajo vse zločine zahoda ...pa si niti ne predstavljam ...Konec koncev ...če isil ne bi bil tako agresiven , bo celo na zahodu imel precej podpore in razumevanja ....ker so tej ljudje okradeni in še kaj - od nikogar drugega kot od mega korporacij ...ki so vse praviloma doma na zahodu ...
Uporabnik960530
19. 03. 2016 22.03
+4
Se strinjam... v svoji državi, pa naj bo to EU, b morali staroselci vzdrževati red...ne pa kar eden, ki pride BTW....
Petrovc
19. 03. 2016 22.32
+1
Čitajte Mein Kampf, tam piše o tem! Vse je bilo jasno!
VolkBrenin
19. 03. 2016 22.35
+1
Ma pust to ....dolfe je šel v drugo skrajnost ...in to zelo preveč ..poznam izvlečke. ..
Petrovc
19. 03. 2016 21.33
+7
Radi bi podirali meje Slovenije, Europe! naj gredo v S. Korejo, ki jo tako obožujejo, pa tam podirajo meje!
Uporabnik960530
19. 03. 2016 21.51
+7
Maš prav... naj ostanejo v svoji " obljubljeni deželi"... Tudi so bili Slovenci migranti, v Kanado, Argentino....Avstralijo.... pa če hočete tudi Ameriko...pa so se prilagodili kulturi....tukaj gre pa za izsiljevanje njihove kulture....
VolkBrenin
19. 03. 2016 21.57
+5
Takole je petrovc ...če bi meje res bile ...se nihče ne bi prosto sprehajal ...niti begunci ...ker pa so zadaj večji interesi ...smo prišli do kamor smo prišli ...ali je v bilo kateri državi - razen orbana, ki mimogrede prijateljuje s putinom in to kljub protestom bruseljske bande - sploh postavil svojo državo v prvi plan ...Torej rekel ne - to za nas ni ok v takšni obliki ...
Uporabnik960530
19. 03. 2016 21.28
+9
to je pravica kriminalcev= odvetnik... ni pa poštenost... Demokracija = nepoštenost.... Pojdimo na njihovo igro.... oko za oko... naj mu dajo "ledvični" pas...
Petrovc
19. 03. 2016 21.16
+2
Faaaschizzzzzem? Smo komu zavzeli ozemlje? Koga nasilo učimo Slovensko? Komu požigamo kulturne domove??? Laaaažejoooo!
Petrovc
19. 03. 2016 21.15
+7
Azilaaaantje, nakrmili smo jih, napojili, nastanili in denar dobivajo, trdijo, da so prišli delat! pa postopajo po pločnikih, če že ne naaaadleguuuujejo žensk, pa demonstrirajo!
Petrovc
19. 03. 2016 21.13
+11
Radi bi rušili Europo! Tako so vpili! Naj gredo v Rusijo ali Iran in vpijejo, da hočejo zrušiti eno od teh dveh držav! Plačam jim avio karto v A razredu!
Petrovc
19. 03. 2016 21.12
+3
Shod kaosa, podpirancev iz tujine in koritarjev doma!
Petrovc
19. 03. 2016 21.12
-1
Ne morem verjeti, niti besede, ki jo uporabljajo novinarji 24ur, ni mogoče napisati, da ti ne javi, da je taista bededa "neprimerna!"
asdfghjklqwertz
19. 03. 2016 20.58
+10
Pa kaj je temu odvetniku? Jaz da bi bil njegov odvetnik, bi po tihem sodeloval s sodiščem proti njemu. Sicer ne vem kako stroge zakone imajo v franciji proti Belgiji, ampak, več kot bo, boljše bo.
Bendit
19. 03. 2016 21.05
+5
Temu se rece dosezki zahodne civilizacije!
Bendit
19. 03. 2016 21.06
+9
Ti bi muslimansko opcijo - kadija te tuzi kadija ti sudi? Pa roke rezat?
pizzamargerita
19. 03. 2016 20.58
+13
"....družina občuti nekaj olajšanja. "Najprej ker so ga prijeli živega - družina je upala na to. Olajšanje pa je tudi, ker je končno lova nanj konec. Morate razumeti, da je bila družina zadnje štiri mesece pod nenehnim pritiskom..."" RES BLAZNO SE MI SMILI TA ĐIHADISTIČNA DRUŽINA... njih naj popokajo zraven. Itak da vsi držijo skupaj in navijajo za šarijo.
siptar1337
19. 03. 2016 20.57
-25
asdfghjklqwertz
19. 03. 2016 20.58
+10
pizzamargerita
19. 03. 2016 21.00
+14
spokaj se nazaj v leto 1337 med kamele in pusti računalnik pri miru.
EMINENT
19. 03. 2016 21.05
+3
mikkki
19. 03. 2016 20.56
+1
Kaj te odvetnike njihove placuje drzava kjer jim sodijo? Lepo. Odvetnikom mislim
pizzamargerita
19. 03. 2016 21.02
+8
hahahah to je ta smešna pravica do zagovornika in pravičnega sojenja...:( Za take primere bi moral obstajat ugovor vesti med odvetniki, da ga noben ne bi hotel branit! Še boljš bi blo, da bi ga počili in bi prišparali še ta nepotrebni strošek. Izdal itak ne bo nič, obstaja pa nevarnost pobega in pa ugrabitve zahodnih državljanov ter izsiljevanja za izpustitev tega izmečka.
Bendit
19. 03. 2016 21.07
-2
Seveda, saj tebi bi tudi, res skoda zahodnih vrednot za ljudi ki so na mentalni stopnji islamistov
Dloading
19. 03. 2016 20.29
+1
"pohitritve"?