Tujina

FOTO: Abouyaakouba ustrelili, pri sebi je imel vrečko z noži in lažni samomorilski pas

Barcelona, 21. 08. 2017 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./K.H./STA
Komentarji
236

Katalonska policija je potrdila, da je Younes Abouyaakoub mrtev. Izsledili so ga v bližini Barcelone in ga ubili, ko je pokazal, da nosi samomorilski pas. Izkazalo se je, da je bil ta lažen. Število žrtev terorističnih napadov v Kataloniji je sicer naraslo na 15. Z napadi so namreč povezali še eno žrtev, ki so jo našli zabodeno v avtomobilu, ki ga je med begom ukradel napadalec.

Španska policija je v kraju Subirats, 50 kilometrov zahodno od Barcelone, ustrelila Younesa Abouyaakouba, glavnega osumljenca za teroristični napad v Barceloni. "Potrjujemo, da je v Subiratsu ubita oseba Younes Abouyaaqoub, napadalec iz Barcelone," je prek Twitterja sporočila policija.

Policija je najprej dobila klic, da so v bližini železniške postaje v Subiratsu videli moškega, ki bi lahko bil iskani napadalec. Nato pa jih je poklicala še hčerka lastnika enega izmed vinogradov v Subiratsu. Prepričana je bila, da je sumljivi moški, ki se potika v bližini, prav Abouyaaqoub.  

Policisti so se takoj odpravili tja in v vinogradu našli mladega moškega. Ko so zahtevali, da jim izroči osebni dokument, je moški pokazal, da okoli pasu nosi napravo, ki je bila videti kot samomorilski pas. Policija ga je ustrelila. Nato so posredovali bombni tehniki, ki so truplo pregledali z robotom.  

Po temeljitem pregledu naprave so ugotovili, da je šlo za lažni samomorilski pas, je dejal regionalni šef policije Josep Luis Trapero. Je pa 22-letnik nosil vrečo z noži, ki jih zdaj analizira policija.

Fotografije, ki jih je objavil španski El Pais, je ujela nadzorna kamera nekaj minut po napadu s kombijem.
Fotografije, ki jih je objavil španski El Pais, je ujela nadzorna kamera nekaj minut po napadu s kombijem. FOTO: AP

Osem teroristov mrtvih, štirje v priporu. Preiskava se nadaljuje

Trapero je dejal, da je 12-članska teroristična celica zdaj tudi dokončno razbita. Osem teroristov je mrtvih – poleg Abouyaakouba še peterica, ki jih je policija ubila med napadom v kraju Cambrils, dva pa sta umrla, medtem ko sta pripravljala eksploziv v hiši v Alcanarju noč pred napadom v Barceloni. Policija je sporočila, da je eden od ubitih v eksploziji tudi imam Abdelbaki Es Satti, ki so ga prav tako iskali v povezavi z napadom in ki naj bi radikaliziral mlade fante. 

Štirje člani teroristične celice pa so v priporu. Vendar katalonska policija je opozorila, da to ne pomeni, da je preiskava končana. Z delom bodo tako nadaljevali.

Napadalec med begom ustavil in umoril voznika 

Število smrtnih žrtev terorističnih napadov v Kataloniji minuli teden je naraslo na 15, je danes sporočil katalonski notranji minister Joaquim Forn. Kot je pojasnil, so z napadoma v Barceloni in Cambrilsu povezali žrtev, ki so jo našli zabodeno v avtomobilu v četrti katalonske prestolnice Sant Just.

Gre za moškega, čigar avtomobil naj bi ukradel Younes Aboyaaqoub, za katerega policija domneva, da je v četrtek zapeljal v množico ljudi na ulici La Rambla v Barceloni.

Katalonski pravosodni minister Carles Mundo je danes sporočil, da so identificirali vseh 15 smrtnih žrtev – šest je bilo Špancev, trije Italijani, dva Portugalca, Belgijka, Kanadčan, Američan ter britansko-avstralski državljan. Dve žrtvi sta bila otroka.

Aboyaaqoub naj bi ustavil avtomobil, ford focus, in z njim prebil policijsko blokado, pri čemer je poškodoval policista. Vozilo s truplom lastnika na zadnjih sedežih so nato našli na obrobju Barcelone.

Policisti so na forda streljali in sprva so domnevali, da je moški, ki so ga našli v avtomobilu, umrl pod streli. Šele preiskava je razkrila, da je bil zaboden.

Sicer je bilo v napadu s kombijem na znameniti La Rambli ubitih 13 ljudi, še ena oseba pa je bila ubita v napadu nekaj ur kasneje v Cambrilsu, približno 100 kilometrov južno od Barcelone.

Policija je sporočila še, da je napadalec po napadu s kombijem zbežal peš, voznika pa je ustavil in umoril na obrobju mesta. Posnetki nadzornih kamer, ki jih je objavil španski El Pais, kažejo glavnega osumljenca Abouyaakouba, ki je po napadu zbežal peš. 

Osumljenec je po napadu zbežal peš, nato pa ubil nekega voznika in ukradel njegov avtomobil.
Osumljenec je po napadu zbežal peš, nato pa ubil nekega voznika in ukradel njegov avtomobil. FOTO: AP

22-letnega Abouyaaqouba so iskali po vsej Evropi, saj so domnevali, da bi lahko pobegnil čez mejo. Opozarjali so tudi, da bi lahko bil osumljenec oborožen.

Pridigar dveh obrazov: v molilnici pridigal o bratstvu, v stanovanju o džihadizmu

V povezavi z napadom preiskujejo tudi čezmejne kontakte pridigarja Abdelbakija Es Sattija, ki naj bi radikaliziral člane domnevno 12-glave teroristične celice, ki je prejšnji teden sejala smrt po Španiji.

Younesa Abouyaaqouba so iskali po vsej Evropi, a se je izkazalo, da je bil le 50 kilometrov stran od Barcelone.
Younesa Abouyaaqouba so iskali po vsej Evropi, a se je izkazalo, da je bil le 50 kilometrov stran od Barcelone. FOTO: AP

Pridigar je v kraj Ripoll prispel leta 2015. Tamkajšnja muslimanska skupnost ga je sprejela z naklonjenostjo. "Težko je najti imama in zdelo se nam je, da bo dobro opravljal svojo službo," je za El Pais dejal tajnik muslimanske skupnosti v Ripollu Hammou Minhaj.

Posnetek Younesa Abouyaakouba, ki ga je v javnost dala policija.
Posnetek Younesa Abouyaakouba, ki ga je v javnost dala policija. FOTO: AP

Čeprav večina pripadnikov muslimanske skupnosti v Ripollu pravi, da niso opazili nič posebnega, kaj šele sumljivega v dejavnosti pridigarja, se zdaj, ko vedo, da naj bi prav on stal za radikalizacijo teroristične celice, vseeno sprašujejo, ali niso bili morda preveč naivni, ko je šlo za lokalnega pridigarja. Šele zdaj so namreč izvedeli, da je že imel bližnja srečanja z zakonom, ker naj bi tihotapil drogo, nekateri pa šele zdaj ugotavljajo, da so imeli prav znanci in sorodniki iz Maroka, ki so jih opozarjali, naj mu ne zaupajo.

"Mislim, da je bil to inteligenten človek, ki je vse do potankosti načrtoval, zato pa nismo ničesar opazili," menijo domačini, ki ne želijo biti imenovani.

Alarmi so prvič zazvonili šele nekaj dni pred napadom, ko je bilo že prepozno. Takrat naj bi jih imam obvestil, da potrebuje tri mesece dopusta. Skupnosti se je to zdelo preveč, kar so mu tudi povedali, a je kar izginil.

Es Satty je nekaj časa bil v Belgiji, vendar belgijskim oblastem ni bil znan in ni dokazov, ki bi ga povezovali s terorističnimi napadi v Bruslju marca lani, kažejo podatki tožilstva v Bruslju.

Družina v šoku

Medtem so novinarji v Maroku obiskali stare starše teroristov, ki so morili v Španiji. Dedek in babica Younesa Abouyaaqouba pravita, da ne moreta verjeti. "Prosim, povejte svetu, da nismo ekstremisti," sta prosila novinarje. "Takšnih stališč zagotovo ni dobil tukaj. Šolal se je v Španiji, nikoli ni kazal ekstremnih nagnjenj," sta povedala in zaprosila za odpuščanje za vnukov morilski pohod.

Da se mladi v Ripollu niso ukvarjali z ekstremizmom, ampak s šolo in delom, je potrdil tudi Mohamed Abouyaaqoub, sovaščan, ki pa ni sorodnik pobeglega osumljenca. Tudi on verjame, da za ekstremizmom lokalne mladine stoji izginuli pridigar: "Hodil sem v to molilnico. Tam sicer ni razlagal kakšnih skrajnih stališč ali govoril o Islamski državi, očitno jim je o tem govoril, ko so bili sami v njegovem stanovanju."

Šokirani so tudi v maroškem kraju Aghbalá, kjer se je rodil eden od teroristov, ki so morili v Španiji, Moussa Oukabir. V domovino naj bi se vračal le približno vsaka štiri leta, domačini pa pravijo, da je očitno padel pod vpliv skrajnežev Islamske države. "Ti mladeniči imajo prazno glavo, IS pa jo napolni z norimi idejami," pravi sosed Nacer Bouyadnomma, ki ga skrbi vpliv, ki ga imajo skrajneži na labilne mlade. Gre za veliko težavo, s katero se spopadajo ne le priseljenske skupnosti v Evropi, kjer bijeta boj tradicija staršev in sodobna zahodna kultura, ampak tudi v domačem Maroku, kjer se ekstremizem rojeva iz boja med tradicijo in željo po napredku, ki ji oporekajo predvsem skrajni tradicionalisti. Olje pa na ogenj prilivajo še velika revščina, brezposelnost in družbena razslojenost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indiana2222
22. 08. 2017 09.56
+2
Evo, tak postopek je vzor kako se dela z Bavčarji in jemu podobne.....
-BZ-
22. 08. 2017 09.52
-1
pa dajte no, dajte pokazat truplo če ste ga res, ne neke slikce iz fb profilov, pa to...do sedaj še niti enega ujetega ali mrtvega niso pokazli, imajo pa ful nekih lepih slik od njih pa vse vejo o njih, samo dobijo jih pa ne , ?!?!?
indiana2222
22. 08. 2017 09.29
+1
Ja big deal, pač so počl enga modela, pa??? Pr vsej armadi, ki jo imajo ...Itaq je pa to samo farsa za rajo.
Diškor
21. 08. 2017 22.51
+37
Pri nam jih pa po hišah naseljujejo in kjer se krajani uprejo, nastopi RTV novinarke in jih zmerjajo za zahvalo, ko ljudje plačujejo RTV prispevek
CtrlDelete
22. 08. 2017 09.03
+4
Si provokator, kaj? Taki so po navadi reveži v službi N24tv greznice.
srebrnibreg
22. 08. 2017 10.24
+3
Ubožček stonickni je spet ubral standardno pot. Od enih svojih nickov napiše tik pred zaprtjem komentarjev nekaj postov in si potem ponareja pluse češ naj zjutraj ljudje vidijo kako je nekaj pametnega napisal in kako ga ljudje pozitivno ocenjujejo. Sebi in svojim pluse drugače mislečim pa ponareja minuse. Siromak drugače kot z prevaro ni zmožen priti do spoštovanja svoje osebnosti vendar se ne zaveda, da je s takimi prevarami zdavnaj izgubil svojo kredibilnost.
FlatyEric
21. 08. 2017 22.14
+43
Bravo španska policija. Samo tak zaključek je dober zaključek.
fiftgear
21. 08. 2017 22.24
+8
ni dober, je pa edini pošten - kar seješ to žanješ pravijo
batom@pinkponk.com
21. 08. 2017 22.49
-10
Samo vprasanje je, kdo seje in kdo zanje. EU samo se zanje...
thetech
21. 08. 2017 22.57
+15
Aja zato ISIS kolje tudi po Afriki in Aziji... Sem ti za trenutek verjel, ampak se takoj spomnil, da se je danes zgodil teroristični napad na Filipinih v katerem je umrlo najmanj 9 ljudi.. Pa ja Filipini niso v EU; ali pač?!?
Slovenec007
21. 08. 2017 21.57
+14
Dobrodošli "begunci".
CtrlDelete
22. 08. 2017 09.04
+1
nikhrast
22. 08. 2017 09.27
-1
NiVzdevka76
21. 08. 2017 21.52
+1
Gremo z linije! Lahko noč! :))))
Niky21
21. 08. 2017 21.48
+59
Tudi večina muslimanov pri nam uživa v teh napadih. Ko se kaj takega zgodi so veseli samo da tega neupajo pokazati. Nisem še od nobenega slišal da se zgraža nad napadi. Potuhnjeni so kot lisice.
romeob
21. 08. 2017 22.14
-17
Nism muslim...pa se zgrazam nad napadi na irak libijo afg....
batom@pinkponk.com
21. 08. 2017 22.49
-7
thetech
21. 08. 2017 22.59
+13
Nisem NATO fan pa se zgražam nad napadi skrajnih islamističnih skupin na Švedskem, Finskem, Filipinih, v Indoneziji, Bangladešu, Pakistanu, Afganistanu, Indiji, Tuniziji, Maroku, Alžiriji, Egiptu, Jemnu, Jordaniji, Somaliji, Nigeriji itd....
proofreader
21. 08. 2017 21.28
+14
Ta se vsaj ne bo izogibal zaporu tako kot Bavčar.
lipovec
21. 08. 2017 21.05
+71
Bravo španska policija.. nobenih aretacij in sodnih mlinov in podobnih jajc.. šus pa adijo. Bog je v tem primeru zares velik!
Mogočnež
21. 08. 2017 21.05
+61
Ni vsak musliman terorist, je pa vsak terorist musliman!!!
JbmTiMt
21. 08. 2017 21.56
-7
v siriji so teroristi americani tukaj so pa oni
FlatyEric
21. 08. 2017 22.15
+18
Potem pa naj po Ameriki letajo. Kaj imajo Španci s tem.
LuckyBastardo
21. 08. 2017 21.02
+14
Sožalje svojcem žrtev. Obsojam tako strahopetno in hinavsko dejanje.
milankovic
21. 08. 2017 20.34
+8
Ali lahko nekdo pojasni kako to, da le nekaj dni po umazanem morilskem pohodu policija ima pred seboj pojasnila za dogodek, in jih prezentira javnosti ? V mestecu poleg Barcelone naj bi bila ustanovljena zločinska združba na očeh policije. Ne vem ali je že policija pojasnila vse o eksploziji hiše v okolici Barcelone, ko naj bi šlo za nesrečo med morilci.Ali tega ni nihče raziskoval pred krvavo vožnjo kombija po Rambli? Očitno bomo priča postavljanju novih varnostnih " spomenikov " v mestih, ki bodo onemogočali vožnjo po peš coni. Angleži to ponekod že imajo. Ta dogodek , ki je očitno tudi posledica slabega sodelovanja španske in katalonske policije bo le pospešil željo Kataloncev po osamosvojitvi. Po tem dogodku v Evropi ni nihče več varen.Varni so pa Gadafijevi dolžniki, ker se njim ne more nič zgoditi.
johanca123
21. 08. 2017 20.34
+21
Kwa je mu že imam zraven? A nimamo teh tud v najlljepshem mjestu na svijetu?
srebrnibreg
21. 08. 2017 20.33
+18
Zdi se mi, da prihaja čas kako bo za vsakega obvezna oprema elektrošoker.
Degnar
21. 08. 2017 20.37
+7
Pomoje bo soker mal premal. Prot kombiju ne dela prot strelnim orozjem ne dela najbols, ce se enmu cist odlep je pa manjsa distrakcija. Ampak ja kako palco bomo rabl.
saturnsky23 saturnsky23
21. 08. 2017 20.38
+6
Crnogorci se prebujajo . Celidan spavanje, a sada " Žurka". Dolazi srbski korintos srebrnibrijeg, rodžak.
srebrnibreg
21. 08. 2017 20.42
-1
komarec
21. 08. 2017 21.05
+5
srebrni, vse se bo poštimalo verjemi, če ne zlepa, pa z grda.
komarec
21. 08. 2017 21.05
+1
srebrni, vse se bo poštimalo verjemi, če ne zlepa, pa z grda.
srebrnibreg
21. 08. 2017 21.11
+1
RobespierreWithGuillotine
21. 08. 2017 20.32
+16
No, no. Napisal sem, da bomo ponovno potrebovali teritorialno obramo. Enkrat mesecno hodili na strelske vaje in oborozeni hodili po Ljubljani in ostalih krajih in adimin to brise. Zakaj ze?
slovenc79
21. 08. 2017 21.17
-6
super ideja, da se fentamo med sabo, še preden teroristi odkrijejo, kje sploh je slovenija.
Janez23
21. 08. 2017 22.09
+3
oježeš
21. 08. 2017 20.11
+5
Dobro bi bilo, da bi fantje napumpani s strani 'političnih komisarjev' sprevideli, da taka dejanja niso prava dejanja in vsem prej ali slej skrajšajo življenjsko dobo. Dobro se je zavedati, da noben od tistih, ki mlade učijo o slavni smrti, ne bo šel tako prostovoljno v smrt, kot tisti, katere napumpajo z neumnostmi. Na žalost znajo mladim tako oprati možgane, da ne vidijo več kaj je prav in kaj ni. K sreči je tak tip pri nas le skregal narod med seboj, do kaj hujšega pa ni prišlo. Torej, malce je treba znati razmišljati in pravi čas spoznati, kdo te želi izkoristiti za svoj dobrobit, za tebe mu tako ni mar. Je pa žalostno, da je na svetu ogromno labilnih ljudi, ki ne sprevidijo, da jih uporabljajo le kot orodje za dosego svojih ciljev, čeprav ti skregani z vso pametjo in družbo. Je pa res, najlažje je pobijati nedolžne, ki se še braniti ne morejo, kot pa napadati tiste, ki so krivi za razno razna protičloveška dejanja. AMpak že v osnovi je človek sovražnik človeku in velik izkoriščevalec. Za doseg svojih ciljev ne izbira ne orodja ne načina in ko uspe, mu vsi dosedanji pomočniki ne pomenijo nič. To je znano in delano že iz dalnje zgodovine do danes in se bo nadaljevalo tudi jutri. Človek je resnično eno žalostno bitje, ki je do smrti prepričan, da bo lahko večno izkoriščal druge.
korintos23
21. 08. 2017 20.09
-11
Skrajni desničar je skrajni desničar, pa ima pod pazduho koran ali sveto pismo.
RobespierreWithGuillotine
21. 08. 2017 20.35
+12
Skrajni levicar je zrcalno nasprotje skrajnega desnicarja. In ti korintos23 si skrajni levicar, veliki humanist in anarhist.
saturnsky23 saturnsky23
21. 08. 2017 20.41
+8
On humanist? On in lopata, dvoje "brata".Ipak, dobio državljanstvo in...imamo ga na grbi.
johanca123
21. 08. 2017 20.06
+2
Še po dunajski pešconi mora eden zapeljat. pa bomo kompletno evropski!
saturnsky23 saturnsky23
21. 08. 2017 20.05
+19
Ne bi smeli več enega spustit v Evropo. Kakšni otroci. dvanajstletni so že vzgojeni teroristi. mi moramo na brzino opravit sCmerarji, Šefici, šalamunkanami itd. Popolnoma uničujejo še preostanek Slovenskega naroda.
saturnsky23 saturnsky23
21. 08. 2017 20.15
+4
A, ma tisi, bradonja iz Saraoca. že zdavnaj smo te Slovenci prepoznali. je pa res, da se dodobra skrivaš. Meni bi bilo pod čast v Srbiji kot Slovencu "pričati Srbsko".