Tujina

Na Iberskem polotoku odpovedanih skoraj 800 poletov

Lizbona, 08. 05. 2010 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
11

Vulkanski pepel z Islandije je zaneslo nad severni del Iberskega polotoka, zaradi česar so morali zapreti nekatera letališča na Portugalskem in v Španiji.

Vulkan
Vulkan FOTO: Reuters
Leti med Evropo in Severno Ameriko bodo imeli številne zamude, opozarjajo v Eurocontrolu.

Oblak, ki ga bruha ognjenik na Islandiji, je zdaj zaneslo nad severni del Iberskega polotoka, zaradi česar so morali davi za letalski promet zapreti letališče v Portu na Portugalskem ter letališča na severu Španije. Letala preko Atlantika pa morajo zaradi oblaka leteti po precej daljši poti.

V Španiji so zaradi širjenja oblaka pepela poleg letališč v Santiagu, Vigu, Santanderju, Burgosu, Leonu, Asturiji in La Coruni zaprli še letališča v Bilbau, San Sebastianu, Vitorii, Pamploni in La Rioji, medtem ko so zvečer letališča v Zaragozi, Salamanci in Valladolidu že odprli.

Letališča bodo tako zaprta najmanj do jutri zjutraj, so sporočile španske letalske oblasti. Od popoldneva je zaprto tudi drugo največje špansko letališče v Barceloni. Doslej so morali v tej državi odpovedati že 673 poletov, družba Iberia je za danes tako odpovedala vse polete na sever Španije.

Španski in portugalski meteorologi napovedujejo skorajšnje izboljšanje razmer, saj naj bi se oblak pepela ponoči pomaknil proč od obale proti sredini Atlantika.

Preko sto poletov so zaradi težav z vulkanskim pepelom odpovedali tudi na Portugalskem. Oblak pa naj bi dosegel tudi jug Francije, zato so na letališču v Marseillu že odpovedali nekaj za zvečer napovedanih poletov letal.

Oblak, ki je dolg okoli 2000 kilometrov, sega pa do višine 10.500 metrov, se razteza nad severnim Atlantikom, zato so morali po navedbah evropske agencije za varnost letalskega prometa Eurocontrol spremeniti pot za večino čezatlantskih poletov.

Preusmeritev zadeva okoli 600 poletov dnevno, ki jih izvaja 40 letalskih družb. Zaradi preusmeritve je pot preko Atlantika daljša za do dve uri, saj morajo letala opraviti tudi do tisoč kilometrov daljšo pot, s tem pa se je tudi znatno povečala poraba goriva. V povprečju namreč letalo za uro poleta porabi okoli 8500 litrov goriva. Zaradi tega pa prihaja tudi do precejšnjih zamud na letih iz Evrope v Severno Ameriko in obratno.

Z Islandije medtem poročajo, da je začel vulkan Eyjafjöll spet bruhati več pepela, zaradi česar je 60 ljudi zapustilo domove, čeprav oblasti uradno niso razglasile evakuacije območja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
09. 05. 2010 08.56
TO ŠE NI VSE,KAR NAS ČAKA NASLEDNJE LETO BO ŠE HUJŠE
hotchilipoper
09. 05. 2010 08.27
Narava se ne da
Allstar87
08. 05. 2010 22.54
Mksonce, malo pomisli prej da karkoli pišeš! če pa ne znate met pametnih komentarjev, je pa boljše da ste tiho!! poslovni načrt je narejen za leto in več vnaprej in po poslovnem načrtu mora biti toliko in toliko dobička, da se jim vse izplača, drugače imajo izgube, tudi če je mali plusek na računu, so še vseeno ogromne izgube, ker ni to predvideno v poslovnem načrtu. ne kr neka bluzit, če že pišete pišite vsaj pametne komentarje, ali pa raje idite ven na zrak, bo več koristi... lep dan!
mksonce
08. 05. 2010 21.02
bogi lastniki avionskih združb. čist bojo obubožal saj ne bo tolk dobička, kot so prčakval. z manj pa itak več niso zadovlni
skydrol7
08. 05. 2010 13.26
zracne letalske steze (flight paths)med severno amer. in evropo zaradi vulk.pepela so ze prepolne.............letala katerih druzb imajo prednost ??? cene letalskih vozovnic se bodo dvignile ....
Madeya
08. 05. 2010 11.52
In ta pokvarjenec bruha pepel brez sogčasja za adaptacijo, priglasitve del in lokacijske informacije za svoje delo pa nima niti gradbenega dovoljenja ter poravnanih sodnih in občinskih taks.. Kje je inšpekcija v riti tam kjer je zmeraj.
Madeya
08. 05. 2010 11.43
Mene zanima če so že pobrali davek od pepela, ter pobrali denar za CO2 ter vse ostalo. Kaj si upa ta Vulkan brez dovoljenja bruhati in izpuščati CO2 brez odkupa kvot in plačila taks ter DDV ja. Groza moral bi se sestati Slovenski Parlament na izredni seji, da prevohali kaj se dogaja ter sprejme rebalans ustanovi komisijo prah in pepel ter se pritoži na svet Evrope..
Tonček Balonček
08. 05. 2010 10.30
Pa Veliki Britaniji bi morala Slovenija tudi pomagati, zdaj, ko smo zlomili komunizem tudi na našeh tleh, lahko pomagamo vsem razvitim državam! Za začetek smo tja poslali Cvikla!
Tonček Balonček
08. 05. 2010 10.08
Koliko bomo pa prispevali tem nerazvitim na Iberskem polotoku? Ene par deset milijončkov bi bilo primerno?
soola
08. 05. 2010 09.41
Še en nateg!!!
MrDIVERBOSS
08. 05. 2010 09.09
zdej kr povsod to bruha prejt pa nč....