Tujina

'Težave obstajajo že 17 let'

Zagreb, 12. 11. 2008 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Če bi Nemčija in Francija urejali probleme z enako hitrostjo kot Hrvaška in Slovenija, danes ne bi imeli Evropske unije," je dejal evropski komisar za širitev Rehn.

Olli Rehn
Olli Rehn FOTO: Dare Čekeliš
Rehn se bo na dvodnevnem obisku v Zagrebu srečal tudi s predsednikom države Stipetom Mesićem in predsednikom sabora Luko Bebićem ter z drugimi visokimi predstavniki.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je po srečanju s hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem povedal, da je dvostranska vprašanja med Slovenijo in Hrvaško treba urejati na dvostranski ravni. "Če bi Nemčija in Francija urejali probleme z enako hitrostjo kot Hrvaška in Slovenija, danes ne bi imeli Evropske unije," je danes v Zagrebu dejal Rehn.

Odpiranje in zapiranje katerega koli pogajalskega poglavja zahteva konsenz vseh držav članic EU, med njimi tudi Slovenije, je odgovoril Rehn na novinarsko vprašanje glede obmejnega spora med Zagrebom in Ljubljano, zaradi katerega je Slovenija blokirala odpiranje in zapiranje nekaj hrvaških pogajalskih poglavij za vstop v EU. Rehn je poudaril, da omenjeni spor ne bi smel biti povezan s hrvaškimi pogajanji z EU. "Želim opogumiti obe državi, naj uredita omenjene probleme, ki obstajajo že 17 let. Lahko zgolj prosim obe vladi, naj uredita spor v evropskem in dobrososedskem duhu," je izjavil Rehn.

Sanader je ponovil, da ni dobro, da se zaradi dvostranskih vprašanj blokirajo pogajanja, in spomnil, da je Slovenija vstopila v EU in Nato z neurejenim vprašanjem meje. Izrazil je upanje, da bo prišlo do premikov v mandatu nove slovenske vlade premierja Boruta Pahorja, da bi Hrvaška lahko do konca leta, še v času francoskega predsedovanja EU, odprla in zaprla čim več pogajalskih poglavij. Rehn je izpostavil, da ima Evropska komisija stališča za osem poglavij, ki bodo lahko odprta.

Rešiti težavo s kriminalom

Sanader in Rehn v Zagrebu
Sanader in Rehn v Zagrebu FOTO: Reuters

Sicer pa je Rehn pričakovano kot najpomembnejšo prioriteto med nalogami Hrvaške za okvirno načrtovan vstop v EU poudaril pravosodno reformo ter boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu. "Nedavni tragični umori kažejo na pomembnost uresničitve konkretnih rezultatov," je dejal Rehn. Po njegovih besedah Bruselj od hrvaških oblasti pričakuje, da bodo dokazale, da so sposobne pripeljati storilce omenjenih umorov na sodišča.

Evropski komisar za širitev je tudi povedal, da je prispel na obisk na Hrvaško, da bi jo opogumil, potem ko je Evropska komisija prejšnji teden v poročilu o napredku Hrvaške zapisala, da bo država lahko sklenila pristopna pogajanja do konca prihodnjega leta, če bo izpolnila vse pogoje. Gre za prvo določitev okvirnega datuma za končanje hrvaških pristopnih pogajanj z EU.

Sanader je še poudaril, da bo naslednje leto lahko "veliko" za Hrvaško, ker bo vstopila v Nato in končala pogajanja z EU. "Storili bomo vse, da bomo to dosegli," je poudaril Sanader.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
13. 11. 2008 09.05
Tale gospod Rehn ocenjuje vse težave kar po pavšalu. Primerjati Nemčijo in Francijo je popolnoma nerealno. Tam so imeli neprimerno več časa da so se dogovorili takrat ko so rešitve dozorele. Tukaj pa misli, da bo dve mali državici na hitro stisnil ne glede na vse in zopet urejal z argumenti moči..Ista zgodba se pojavlja pri vinjetah, ko mislijo da je mogoče pri nas taka vprašanja reševati z izsiljevanjem. Če enkrat to postane praksa, se ne bo nikoli več končala.. Vse kaže, da bo Slovenija morala v Bruslju pokazati zobe in to odločno, pa kakšnemu teh komisarjev nastaviti tu pa tam dobro zanko, da se prav nesramno osmešil in se še dolgo ne bo mogel izvleči iz nje. Zakaj ga ne bi prikazali s pravim obrazom, kot podpornika neonacijev in fašistov. To bi bil dober poduk tudi za ostale s podcenjujočim odnosom do nas. Naš interes je, da podrobno preučimo dokumente, ki jih naša soseda pošilja v Bruselj in vse poskuse goljufije v kali zatremo in ne samo to, pridobiti si prednosti danes, ki jih bodo spoznali šele čez leta. Podobne rešitve, kot smo imeli z republiko v Jugoslaviji, ko smo imeli zakonite možnosti za odhod iz goljufive druščine.
dragica
13. 11. 2008 08.34
šr dvajset let ne
4evercvicek
13. 11. 2008 08.27
MARKO-TITO \"hrvatj niso sposobno rešiti nobenega problema s sosedami, ker to koristi dnevni politiki, se pravi ko želiš preusmeriti pozornost povlečeš na plano mejo ali pa zrežiraš incident.... to je relnost naše južne sosede\" prav tako je tudi realnost slovenije da vsake toliko pošilja svojega velikega predstavnika g.Jorasa...Slovenija je sedaj žrtev cele zgodbe? Slo politika prav tako smrdi kot hrvaška...
Tomaž Jerov?nik
13. 11. 2008 08.27
Locutus
13. 11. 2008 06.50
umor je &039;tragičen&039;, še posebej za umorjenega in njegovo družino. za morilca pa le, če ga oblasti uspejo privesti pred sodišče. vrašanje torej je ali so &039;umori&039; na hrvaškem res &039;tragični&039; ?
bnam 2707
13. 11. 2008 00.05
Težave obstojajo že od leta 45 in ne 17 let.Slovenija nikoli ne sme popustiti južni balkanski obubožani sosedi,ker ima zgodovinske izskušnje,ki ji niso prinesle nič dobrega.Če gospod Rehn ne pozna zgodovine,naj se neha ukvarjati z politiko.Slovenija je bila v svoji zgodovini prevečkrat ogoljufana vse od leta 1915 naprej in nima kaj popuščat nikomur.Čas je,da se vsa odprta vprašanja reši in to dokončno .Moramo se končno obnašat kot suverena država,bogata z tragičnimi izkušnjami,za katere smo plačali visok davek v svoji zgodovini! Kako so reševali odprta vprašanja me Nemčijo in Francijo je povsem stvar zgodovine.na katero pa Slovenijani z ničemer vplivala,razen to,da je bila na zavezniški strani,med tem ,ko so bili južni balkanski sosedje na drugi strani in nagrajeni z slovenskim ozemljem,ki jim nikoli ni pripadal.
Ta Rehn je enak bik kot Sanadar zato tudi topla brata spadata skupaj.Hehehehe
Navihanko
12. 11. 2008 23.37
hrvatj niso sposobno rešiti nobenega problema s sosedami, ker to koristi dnevni politiki, se pravi ko želiš preusmeriti pozornost povlečeš na plano mejo ali pa zrežiraš incident.... to je relnost naše južne sosede
komentarus
12. 11. 2008 23.24
kakšna je razlika med Slovenci in hrvati? hrvati imajo boljše sosede (Slovence).
zavedenSLO
12. 11. 2008 23.11
pardon cona B, ki je pripadla Jugoslaviji
MILEVOLLIDISCO
12. 11. 2008 22.33
Najbolj srečen narod v evropi niso nemci ali francozi. To so ITALIJANI !!!! Pa veste zakaj? IMAJO JADRANSKO MORJE A NIMAJO HRVATE!!!!!
LazniviZares
12. 11. 2008 21.37
Lepo jim je Olli Rehn povedal balkancem oboji enaki so - balkanci eni in drugi, trmasti kot osli in neumni ravno toliko!
nightangel
12. 11. 2008 21.17
Jožajoža 12.11.2008, 21:14 HRVATI IMAJO PAČ TO SMOLO, DA IMAJO ZA SOSEDE SLOVENC Upam,da si mislil ravno obratno!
Jožajoža
12. 11. 2008 21.14
HRVATI IMAJO PAČ TO SMOLO, DA IMAJO ZA SOSEDE SLOVENCE
Napihnjenka
12. 11. 2008 21.07
O kaksnem premiku to Sanader govori?
MR.BURNS
12. 11. 2008 21.04
Piranski zaliv se nikoli ni imenoval piranska uvala! Zatezena nacija, tezi sama sebi in vsem ostalim okoli nje.
MATEJA-MALNAR
12. 11. 2008 20.59
Mali_Piko
12. 11. 2008 20.54
Res je, dejmo hrvaski vse kar si zeli, naj ima celoten piranski zaliv, pa tudi vsa obmocja okoli meje na slovenski strani, naj vzame tudi slovence ob meji in jim da hrvasko drzavljanstvo, ce bodo seveda Joras in podobni to sprejeli, ce ne pa naj zivijo na obmocju z omejenim gibanjem. Za namecek pa jim dajmo se kaksen kos v Ljubljani, da bo ja mir. Naj koncno vstopijo v Evropo, in bogatejsi za milijon hektarjev slovenske zemlje. Kaj na to porecejo Hrvati??
sladoledcebula
12. 11. 2008 20.46
mafije mate tok k mi hoste pa so opet ljuti slovenci krivi seljak
sladoledcebula
12. 11. 2008 20.45
HRVAT2 si sedaj vidil kaj pomeni gospodarstvo na robu prepada, ne? še fehtal bote hehe prej ali slej ehehehhhe tebi mentalni razvoj zavlačuje