Tujina

Tihotapljenje 'morilskega orodja' v srce Evrope: kalašnikovka 500 evrov, pištola le 150

Beograd, 29. 11. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Potrebujete kalašnikovko v Belgiji? Ni problema." Na Balkanu naj bi bilo mogoče z nekaj evrskimi stotaki kupiti strelno orožje in zagotoviti, da skrito v avtomobilu ali tovornjaku prispe na cilj. Za kalašnikovko od 500 evrov dalje, za pištolo 150 evrov, pravi srbski vojni veteran.

Po informacijah o balkanskem izvoru orožja pariških napadalcev, se poraja vprašanje, kako lahko je pravzaprav priti do njega? Srbski vojni veteran, s katerim so govorili Reutersovi novinarji, pravi, da to ni nobena težava. Kot pravi, sam sicer ne tihotapi orožja, vendar pozna več ljudi, ki orožje, kakršno je bilo uporabljeno v krvavih napadih 13. novembra v Parizu, brez težav spravijo kamorkoli. Ogromno število ilegalnega orožja na območju Balkana opisuje kot zapuščino jugoslovanske vojske.

Streljanje
Streljanje FOTO: Reuters
Ne bombe, bolj popularno je strelno orožje

Doslej so največjo grožnjo pri terorističnih dejanjih predstavljali bombni napadi, a v zadnjih letih so se francoski in belgijski džihadisti, ki so se vrnili iz urjenja v Siriji, v največ primerih napadov posluževali strelnega orožja. Kalašnikovko je maja lani uporabil 29-letni napadalec na židovski muzej v Bruslju. S prav takim orožjem so teroristi izvršili napad v prostorih časopisa Charlie Hebdo in v košer trgovini v Parizu. Nazadnje so se teh avtomatskih pušk poslužili v dvorani Bataclan, kjer so z njimi pobili 89 ljudi. To je odprlo staro rano - vprašanje obstoja tihotapskih poti v srce Evrope.

Ena od glavnih poti poteka čez Balkan

Izvor vsega orožja, uporabljenega v napadih v Parizu, še ni pojasnjen, a znano je, da več kosov izvira iz srbske orožarske tovarne Zastava Oružje v Kragujevcu. Na vprašanje, kako lahko orožje pride v roke ekstremistov, Srb odgovarja: "V avtomobilu ali tovornjaku je veliko kotičkov, kamor lahko skriješ razstavljeno avtomatsko puško. Nekateri jih skrijejo v tank za gorivo, na primer," pravi.

Kaj pa cene?

Kot pravi drug sogovornik po imenu Milan, je potrebno za kalašnikovko jugoslovanske proizvodnje odšteti približno 700 evrov, medtem ko sta albanska in kitajska verzija nekoliko bolj ugodni. "Tiho orožje je dražje, prav tako polavtomatsko, ki ga je lažje skriti. Pištole so poceni, približno 150 evrov za en kos," pravi.

Vodja Europola Rob Wainwright je nedavno v Evropskem parlamentu ob opozarjanju na možnost nadaljnjih napadov dejal, da je terorizem tesno povezan s kriminalom. Še posebej je izpostavil balkansko podzemlje, ki domače džihadiste oskrbuje z orožjem. Ne gre za novo grožnjo, Francija in Belgija se že leta borita z dotokom nelegalnega orožja. To dokazuje podatek belgijske policije o skoraj 6000 letnih zasegih strelnega orožja.

Avtomatska puška
Avtomatska puška FOTO: Reuters

Ukrepi EU niso dovolj

Sprejem novih ukrepov proti orožju na ravni EU po mnenju obeh sogovornikov, kot tudi srbskega kriminalista, s katerim so se novinarji Reutersa še pogovarjali, njaverjetneje ni dovolj. Kot pravi omenjeni kriminalist, policija morda odkrije tretjino pošiljk, nič več. Težava je v tem, da je takšno posamično orožje precej lahko dobro skriti. V dokaz je opisal primer, ko jim je na meji voznik avtomobila dejal, da je reven in da ima s seboj zgolj staro harmoniko. Ob pregledu vozila se je izkazalo, da je v tanku za gorivo odprtina, zaprta zgolj z močnejšim lepilnim trakom. V tanku so našli 20 avtomatskih pušk. Pištole, ki so še manjše najdejo denimo v sendvičih.

Črni trg na Balkanu cveti

Na območju EU naj bi bilo po ocenah pristojnih organov okoli 80 milijonov kosov strelnega orožja. Večino tega je nadzorovanega in v lasti posameznih držav. Kar Balkan postavlja v središče, je pravzaprav lahek dostop do starejšega nelegalnega orožja na črnem trgu. "Ne vemo, kje se nahaja vso to orožje, kdo ga poseduje in zakaj bo uporabljeno," pravi Ivan Zverzhanovski z beograjske agencije za nadzor lahkega orožja.

Minuta molka za žrtve - 17
Minuta molka za žrtve - 17 FOTO: Reuters

En teden pred napadi v vozilu makedonskega državljana našli osem kalašnikovk, njihov cilj je bil Pariz

Zanimivo je, da je Srbija le teden dni pred napadi v Parizu sporočila, da so zaključili obsežno preiskavo zoper kriminalne združbe, ki je trgovala z orožjem na relaciji Srbija - Francija. Skoraj istočasno so nemški organi ustavili golfa, ki ga je vozil makedonski državljan. V vozilu so našli osem kalašnikovk, več pištol in eksploziv. Končna destinacija na navigaciji v vozilu je bil Pariz. Povezave s terorističnimi napadi sicer niso odkrili, a odkritje bojda ni osamljen primer, pravijo.

Francoska policija
Francoska policija FOTO: Reuters

Strokovnjak: v Bruslju do orožja v pol ure

Zaskbljujoče je, s kakšno lahkoto orožje potuje po Evropi, ironija pa je, da prav Bruselj, prestolnica EU in dom zveze Nato, postaja tržnica ilegalnega orožja. "Če imaš v žepu od 500 do 1000 evrov, lahko do orožja prideš v pičle pol ure," opozarja Bilal Benyaich, strokovnjak za radikalni islamizem na bruseljskem inštitutu Itinera. "To Bruselj nekako enači s podobno velikimi ameriškimi mesti," dodaja.

"Ko je dogovor o nakupu in prodaji enkrat sklenjen, lokalni preprodajalci orožje razstavijo in odpošljejo," postopke opisuje prej omenjeni Reutersov sogovornik iz Beograda. "Najtežje je pretihotapiti stvari v schengensko območje, prek Madžarske. Znotraj meja pa je pametno nekajkrat zamenjati vozilo. To pomeni, da potrebuješ mrežo ljudi, ki ti pomagajo, da se izmuzneš policiji," pojasnjuje.

A prodajo islamskim skrajnežem označuje za "umazan posel". "Mislim, da nihče iz Srbije, noben kristjan ali kak drug normalen človek, ne bi zavestno prodal orožja tem islamskim morilcem," še meni.

S čim EU računa, da bo črni trg ustavila?

EU se na to ne more zanesti, zato uvaja nove ukrepe. Predvidene spremembe vključujejo strožja pravila za prepoved nekaterih polavtomatskih orožij za posameznike in za pridobitev orožja ali delov orožja na spletu, boljšo sledljivost orožja ter strožje pogoje za onesposobljeno orožje in za zbiralce orožja. Poleg tega je komisija sprejela skupne standarde za onesposobitev strelnega orožja, ki naj bi zagotovili, da onesposobljeno orožje dejansko postane neuporabno, ter naj bi veljali tako v nacionalnih kot čezmejnih primerih. Upoštevali so celo nevarnost, ki jo prinašajo moderne tehnologije. V preteklosti so namreč posamezniki že naredili pištole z uporabo 3D tiskalnikov, zato Francija poziva EU, da prepove izdelavo programske opreme, ki bi to omogočala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (307)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
30. 11. 2015 13.02
+3
mene pa zanima,če je še kaj orožja od to v skladiščih
kure bedne
30. 11. 2015 18.49
+3
odpisan2x
30. 11. 2015 19.40
SEJ VEM V INTERESU DRŽAVNE VAROSTI JAVNO NEDOSTOPNI PODATKI
Jimi1
30. 11. 2015 12.55
+2
Dejstvo... Bolj se bo omejevalo posest legalnega orožja med civilisti, več bo ilegalnega (avtomatskega) orožja na trgu in manjša bo sledljivost poti le tega. V takšnih razmerah bodo civilisti postali še lažje tarče, teroristom pa bo omogočeno še bolj nenadzorovano nabavljati orožje za najhujše zločine.... To je podobno, kot da bi neki "moralisti" skušali sex prepovedati. Vsak prepovedan sadež je na civilnem trgu še slastnejši, kot bi bil na sicer reguliranem trgu, pa še spolne bolezni se brez nadzora lažje širijo v epedimijo...
dixy333
30. 11. 2015 11.05
+1
Ne vem zakaj vsi v Europi ne sprejemajo Srbijo za resno državo. Mislim, če ti neka država javi da je ujela kriminalno združbo, ki je preprodajala orožje v tvojo državo kaj za Boga čakajo takoj narediti akcijo in razkrinkati to hudodelno družbo.
jzkzfzmz
30. 11. 2015 09.35
+2
24 ur, saj ste pisalo da so prvo to samo begunci, no potem ste pod pritiskom popustili in njapisali migranti, ampak da so nenevarni. Hmmm kaj sledi naslednje? Tudi pri vaših ritkah bo pokalo, saj smo v izti bananarepubliki.
Tone781
30. 11. 2015 09.30
+8
Pištole za 150 EUR in M70 pa za 700. Mogoče za kak šrot. Drugače je pa M70 najboljši kalaš na trgu in ima ceno kar bližje 1000. Če je pa nelegalen je pa verjetno samo dražji. Pištola za 150 je pa verjetno tudi kak ostanek ostanka, ki je skoraj bolj nevaren na tej strani cevi. Da ne bo pomote . Strinjam se, da je kriminalcem mnogo prelahko priti do orožja sama cena je pri tem nerelevantna. Legalno je postopek zelo dolg in drag z veliko papirjev izpitov in preverjanja. Seveda pa so sedaj birokratski geniji prišli do zaključka ,da je potrebno vsem lovcem in športnim strelcem omejiti dobavo. Me res zanima koliko islamistov, teroristov in podobnih norcev je legalnih lastnikov.
Jimi1
30. 11. 2015 12.58
+2
Bi rekel, da se EU birokrati bolj bojijo lastnih poštenih državljanov, kot pa teroristov, oboroženih kriminalcev in norcev skupaj... Slednji pa so itak "šiba božja" državljanom, da kot ovce iščejo pomoč pri neučinkovitih policijskih aparatih držav, ki so v resnici varuhi elite in biriči 2 razreda....
jesenvoyo
30. 11. 2015 08.52
-5
Priznam da sem večkrat razmišljal o pridobitvi dovoljenje za orožje in to bolj zato, ker na nek način to pomeni, da ima država zaupanje v svojega državljana (mene). Bi pa ta dokument zame bil povsem dovolj, nabava samega orožja pa me dalje že manj mika, v današnji ekonomski krizi je to zame nepotreben strošek. Dalje, te stvari so lahko še kako nevarne, odvisno od spleta okoliščin, že slaba hramba (pridejo poleg otroci, ali druge osebe, itd) lahko pomeni katastrofo.
Apostol1
30. 11. 2015 09.06
-2
Me zanima za kaj bi ga pa sploh rabil , zame je nakup orožja proč vržen denar
-zvitisir-
30. 11. 2015 09.18
+2
ob zadnjih dogodkih, tud sam priznam da sem pomisil na nakup kakega manjšega kosa. Sem odgovoren in nenevaren, ampak če pa res pride do kakega sranja z temi skrajneži tu pri nas, pa bom branil sebe in bližnje z vsem kar imam.
Shinan79
30. 11. 2015 10.18
+0
Jimi1
30. 11. 2015 13.06
+2
Ve se za kaj se potrebuje legalno orožje.... Lov,šport, samoobramba. Cca 99% orožja uporabljenega v zlih dejanjih je ilegalnega. V terorizmu 100% avtomatsko ilegalno.... Če kdo orožja ne prenese, naj ga pač ne omejuje svojim sodržavljanom. Otroci naj nimajo samostojnega dostopa do orožja, pištola, ki jo postavič na mizo pa tudi ni še nikoli nikogar sama od sebe ustrelila. Meni je stari oče dal slednji življenski nauk.... Dokler imaš orožje imaš možnost sam odločati o svojem življenju, ko ga imajo drugi pa oni odločajo o tebi, lahko tudi o temu kdaj in kako boš umrl... ali stari rimski pregovor.... Če boste po vojni meče prekovali v pluge boste morali delati za one, ki tega ne bodo storili... Poučne misli ?
macek_garfield
30. 11. 2015 08.23
+8
he he he ... to so kalasnikovi,ki jih je podkupljivi ivan prodajal bosancem za gotovino ha ha ha
felix58
30. 11. 2015 09.48
+1
menda ja ne......mogoče je varka podobnost.....njegove niso mele lukenj v cevi, si lahko sam kaliber izdelal
Viejo cabron
29. 11. 2015 20.11
+15
Lahko vam zaupam iz lastnih izkušenj, da bi lahko imel po vojni v G.Radgoni cel arzenal orožja v svojem skladišču, saj med samo vojno ni bilo kontrole nad orožjem katerega je zapuščala JLA in potem se ne čudite, da se pojavlja orožje iz vojaških arzenalov bivše JLA v Sloveniji! Na položaju ob reki Muri sem spal na celih skladovnicah protitankovskih "zolijev" in nihče po vojni ni vpraševal od kod je to orožje ampak so ga samo pobrali in odpeljali v neznano!
piljan
29. 11. 2015 21.02
+11
No,po vsem tem orožju, pa DR ivan in njegovi verniki še trdijo,da nas je Kučan razorožil.
jg57
29. 11. 2015 21.13
-9
Kučan je v bistvu Smradac v malih letečih medvedkih.
piljan
29. 11. 2015 21.16
+8
Brez Kučana nebi bilo samostojnosti,DR ivan bi pa bežal in od strahu bi mu teklo iz zadnje plati.
-zvitisir-
30. 11. 2015 09.20
+2
poznam primer, ko je bilo po vojni na eni kmetiji na pohorju v kleti še par let par zabojev. Lastnik je nato odšel v vojašnico povedat da so pri njih nekaj pozabili in je vojska prišla pobasat.
felix58
30. 11. 2015 09.51
+1
PeterPan....prekmurci smo najbolj "čistokrvni" slovenci, zaradi česar so nam takrtat zaupali.....ker tisti mešanci se bojo pa itak med sabo iztrebli
antiXfashizmXeuXgso
29. 11. 2015 19.50
+22
S tem, ko evropa uvaja strožja pravila za legalno nabavo orožja, prepoveduje polavtomatsko orožje kategorije B7,..,.... samo kaznuje poštene državljane, ki smo legalno in pošteno prišli do orožja, opravili vse predpisane preverke, opravili vse tečaje in zdravniške preglede, plačali vse takse,.....nikakor pa s tem ne bo niti malo zajezila ilagelni promet z vojaškim avtomatskim orožjem kategorije A, ki je že zdaj prepovedano za civiliste. Treba se je zavedat, da bodo barabe, kriminalci, teroristi vedno prišli do orožja in bodo vedno oboroženi, ne glede na to, kako ostro mislil zakonodaja priviti lovce, športne strelce,.... da legalno po vseh predpisih in zakonih kupijo pri legalnemu trgovcu z orožjem na legalen način legalno orožje, ki je vedno in povsod v vseh potrebnih evidencah in je natančno sledlivo. V vsakem trenutku se točno ve za vasakega posameznega lovca, športnerga strelca,.. kakšno orožje poseduje, česar za kriminalce in teroriste ne moremo reči. S tem zaostrovanjem evropa ne bo nič pridobila na varnosti svojih državljanov in prepečila, da se minuli masakri z vojaškim avtomatskim orožjem v rokah teroristov ne bodo več ponovili. Kaznovala bo le nas, ki vestno spoštujemo predpise, upoštevamo zakonodajo in smo varnostno preverjeni po vseh načinih in predpisih, ki jih je določil zakonodajalec, država.
Shinan79
30. 11. 2015 10.22
+1
Tocno tako. Treba it zdaj v nabavo legalne dokler se ni uveljavljen ta zakon,ker pol ne bo mogoce in ko se bo treba branit pred teroristi se ne bomo imeli s cim...
?UMBUS
29. 11. 2015 18.54
+20
NE ŠĆITIM KRIMINALCE,ALI,ALI ĆE FOLK DELA ZA PLAĆE 700EU,JUŽNIJE I ZA 300,ŠTO MISLITE DA NE ŠVERCAJU.LEPO VAS PROSIM,LJUDI OD NEĆEG MORAJU DA SE PREŽIVLJAJU.SISTEM SE MORA POD NUJNO SPREMINJAT.
masni
29. 11. 2015 19.30
-16
Spuči se od koder si se priklativ saj pojma nimaš v Slovenščini,če pa lahko v Bosni ,Srbiji ali v kateri iz južnih republik negdanje jugoslavije prodajaš orožje si izbral napačno državo .Pa se čudite tujci, da vas ne maramo preveč ????
antiXfashizmXeuXgso
29. 11. 2015 19.48
+15
Đumbus, mirne duše lahko uporabiš jezik katere od bivših jugoslovanskih republik, bom razumel, nikakor pa ne razumem tele spakedranščine.
tron3
29. 11. 2015 19.51
+15
masni, biznis je biznis, vsak gleda na svoj profit, pa če je tudi ameriški črni petek, jim pač prodajajo svinjarijo za pol cene!! Drugače pa ne seri, narod se bo moral braniti sam to ti pa bi bilo že lahko jasno, sredi Slovenije ti neki musliman pove, da boš čez 20 let musliman haloo!!!
abigail
29. 11. 2015 20.01
+11
Tudi jaz bolje razumem, na kateri problem je opozoril Đumbus kot pa tole čudno slovenščino od "masni", ki je menda nestrpen čistokrvni Slovenec, vendar nima pojma o slovnici ali pravilni slovenščini. "priklativ", "negdanje"...da o pravilni uporabi uporabi velike začetnice ne izgubljam besed. Pa še to: niso samo tujci krivi za kriminal v Sloveniji, ga sami čistokrvni Slovenci tudi kar dobro obvladajo.
-zvitisir-
30. 11. 2015 09.32
+1
mislim, da je med pravili komentiranja tudi člen, ki navaja pisanje komentarjev v slovenščini. Ko je bil članek o Putinu, kjer je bil govor, kako on zaščiti svoje in da se morajo manjšine prilagoditi in opraviti jezikovne izpite ste vsi ploskali. Zdaj, ko je govor o jezikovnih sposobnostih naših priseljencev pa je vse vredu, mi itak razumemo, svoje otroke pa že bomo naučili malo srbsko bosansko in makedonsko, da bodo vsaj zobozdravnike razumeli. Malo še pa bodo slovenščino v šolah učili makedonci in srbi.
-zvitisir-
30. 11. 2015 09.35
+0
đumbus, brez zamere, ne leti nate osebno. Razumem, da se ti pač ni potrebno naučit slovensko, ker te vsi razumemo. Mi pač take sreče nimamo in na hrvaškem morju še cigaret ne moremo kupit, če ne znamo njihovega jezika
Jožajoža
29. 11. 2015 18.22
+7
pa kaj se sedaj čudite. ko nas je janša razorožil, je naše orožje prodal na balkan. po končani moriji je narod nekoč bogate juge ubobožal in orožje menjaval za hrano, in to orožje je končalo v rokah nepravih ljudi. leta 2015 , na koncu leta, se je šengen razsul, še posebaj slovenski, in v evropo se je prešvercalo vse, od mamil,orožja,ljudi.....in to vsem na očeh, uradno . zato,ne se čudit,in, ker so policaji tako "vestno" opravljali naloge, želijo sedaj povišico. mislim, da bi moralo biti obratno.
CURVANORD Zanetti
29. 11. 2015 18.38
+9
korintos23
29. 11. 2015 18.41
+3
Kdo je imel vojsko prek, Kučan ali predsedstvo SFRJ?
Ronin SLO
29. 11. 2015 18.51
+11
No to je zgodovina, danes nas bo razorožila demokratična EU.
Jožajoža
29. 11. 2015 18.54
-3
ŠE VAM NI JASNO, JLA JE NILA NARODNA VOJSKA, KUČAN JE BIL NAŠ ČLOVEK, IN SAMI SEBI BI RAZOROŽILI???? čudno si vi to razlagate. JLA i TO so razorožili tisti, ki so začeli rušit jugo, ker so se bali, da se jim narod ne bi postavil po robu. v sloveniji se ni, južno od nas je pa bilo drugače.
yarrick
29. 11. 2015 19.31
+5
@ronin..točno tko.Čist DEMOKRATIČNO na bodo razorožili, pol pa spustili islamiste v državo.Očitno imajo v mislih da se bomo borili z plastičnimi žlicami proti fanatikom z AK-ji ...
masni
29. 11. 2015 19.35
-5
Pa odkot si se privleko B.E.D.A.K ,KUČANA PA LAHKO NA MURGLAH OBIŠČEŠ PA SE SKUPAJ ZJOKAJTA ZA NEGDANJO JUGOSLAVIJO
jan333
29. 11. 2015 19.46
+2
Razorožil nas je Milan in Murgel, tisti Milan, ki mu osamosvojitev Slovenije ni bila nikoli njegova najintimnejša opcija, z njo se ne morem sprijazniti, je dejal. Da ne govorimo o aferi mariborsko letališče in njegova prodaja orožja v BiH.. Saj ne rečem da tudi JJ ni trgoval, samo treba je biti malo realen in se ne sprenevedat..
felix58
29. 11. 2015 20.29
+0
jan333 se vidi da pojma nimaš in da si pripravnik v sekti
piljan
29. 11. 2015 18.13
+7
Verjamem,da se pri DR ivanu da dobiti tudi ceneje.
Tai94
29. 11. 2015 17.38
+16
Kje pa se da to dobit? Počasi bomo vsi rabli orožje. Bomo pač skrival.
KardinalFrancRodeVKristusu
29. 11. 2015 17.52
+12
Če nam bojo legalno orožje prepovedali, bomo pa kupovali na črno... Med prohibicijo se potreba po alkoholu ni nič zmanjšala, prav nasprotno...
komunjara 1
29. 11. 2015 15.37
+7
pretiravate 500€ je zastava.... romunske in bolgarske ..to so tiste z bakelitnimi rocaji kundaki in okvirji so po 300-400€ :))))
felix58
29. 11. 2015 17.54
+16
pa če maš mercatorjev kupon ali upokojenško kartico...kolko pa potem navrže ?
korintos23
29. 11. 2015 18.21
+7
felix58, če te dobijo? Najmanj 6 mesecev pogojne! hahaha
yarrick
29. 11. 2015 19.29
+1
kje so zastave po 500? jz bi jih mel cel kontejner ;)
HumanNOTsheep
29. 11. 2015 15.35
+2
hahaha 500 eu ... vidi se da imate zelo slabe vire 24ur ...
KardinalFrancRodeVKristusu
29. 11. 2015 15.21
+26
PREPOVEDALI NAM BOJO VSE!..... Polavtomatsko orožje, onesposobljeno polavtomatsko orožje, onesposobljeno orožje ki izgleda kot vojaško orožje, replike vojaškega orožja itd.... SEDAJ BOJO MORALI ZBIRALCI Z NEKAJ DESET TISOČ EVROV VREDNIMI ZBIRKAMI VSE PREDATI ORGANOM IN SE JIH ZNEBITI???? Nekateri, ki zbirajo že celo življenje, vlagajo svoj trud in denar, plačujejo državi za nabavna dovoljenja, plačujejo državi za dovoljenje za posest, plačajo tisoče evrov za redek zbirateljski kos itd... SEDAJ PA NAJ SE ZA VSE OBRIŠEJO POD NOSOM? Sedaj je vse na plečih naših poslancev, da Državni zbor te represivne in izkoriščevalske zakone zavrne!... Nihče še ni naredil terorističnega napada s prijavljenim orožjem, z onesposobljenim pa to niti ni mogoče.....
rimska5
29. 11. 2015 15.24
-8
Plemeniti, kupi si orožje pri pooblaščenem prodajalcu. In bo vsem zakonom zadoščeno.
KardinalFrancRodeVKristusu
29. 11. 2015 15.40
+15
rimska5: Vse orožje je kupljeno legalno, pri pooblaščenem prodajalcu, z vsemi dovoljenji.... A PO NOVI ZAKONODAJI BO VEČINA TEGA OROŽJA POSTALA PREPOVEDANA (SKORAJ VSO POLAVTOMATSKO OROŽJE IN SKORAJ VSO ONESPOSOBLJENO OROŽJE), ČETUDI JE BILO KUPLJENO LEGALNO IN IMAM VSA DOVOLJENJA...
Ronin SLO
29. 11. 2015 15.56
+5
Kardinal, kaj boš naredil, če ti bodo vse pobrali? brez odškodnine in seveda uničili?
korintos23
29. 11. 2015 16.00
-3
Kdo ti je natvezil da bodo legalno, prijavljeno orožje pobrali?
Ronin SLO
29. 11. 2015 16.07
+7
Polavtomatske puške in pištole bodo po predlogu odvzete in brez odškodnine uničene... Pridobljene so na osnovi izpolnjenih pogojev iz Zakona o orožju, za nabavna dovoljenja plačali takso, plačali orožje, DDV, zatem še takso pri registraciji orožja...
KardinalFrancRodeVKristusu
29. 11. 2015 16.08
+3
˝...popolna prepoved določenega polavtomatskega strelnega orožja, ki NE BO POD NOBENIM POGOJEM DOVOLJENO V LASTI FIZIČNIH OSEB, tudi če je trajno onesposobljeno;˝
KardinalFrancRodeVKristusu
29. 11. 2015 16.11
+7
Ronin: Ne vem, kaj bom naredil... Vrednost vsega v moji zbirki, kar naj bi bilo po novem prepovedano, je okrog 10.000€.... Zahteva do odškodnine? Ne vem...
Ronin SLO
29. 11. 2015 16.34
+11
En sam kos pride 2.500 EUR z vsemi dovoljenji, bo to država plačala? izpit za varno rokovanje 250 EUR, zdravniški pregled 150 EUR, taksa za vsak kos,...tako je če človek dela vse po pravilih
Jure Strle
29. 11. 2015 17.41
+4
Ronin SLO
29. 11. 2015 18.48
+0
haaaahahahaha
29. 11. 2015 15.15
+3
ja , in , a americani majo pa lahko 7. floto , pa jedrske podmornice pa par tisoc satelitov , jest pa ne smem imet zepne berette 7.65
korintos23
29. 11. 2015 16.02
+3
Zakaj si se pa vsem povprek hvalil da jo imaš! Lepo bi jo imel v omari in nikomor nič.
yarrick
29. 11. 2015 17.07
+3
Ni res.ČE bo Eu parlament dovolj vztrajen bodo prepovedali VSO orožje ki je v privat rokah.Ko se je to govorilo za ameriko se mi je zdelo butasto, ko grozi to nam me grabi sveta jeza da bi eurokratom pokazal ČEMU služi strelno orožje...
korintos23
29. 11. 2015 17.13
+0
yarrick, samo eni pa imajo tega res preveč in prevelike kose! A šarac tudi sem spada?
yarrick
29. 11. 2015 19.33
+1
šarc je norlmalen kos orožja.Anzio 20mm in višje je pa že res preveč ;)
rimska5
29. 11. 2015 15.15
+7
Halo, ne delajmo si utvar. Kdor v Evropi hoče kupiti orožje, ga lahko najde v kateremkoli večjem mestu v Evropi. To vedo tudi vse policije v teh mestih. V kolikor, pa koga zanima konkretna informacija , pa jo lahko dobijo pri , nekaterih vidnih slovenskih osamosvojiteljih. Trditev trdno sloni na trilogiji o orožju.
ivan.z Doba
29. 11. 2015 14.54
+3
Kakšna je bila cena orožja leta 1991?!
biggbrader
29. 11. 2015 14.57
+3
korintos23
29. 11. 2015 16.03
+5
IFF1
29. 11. 2015 14.52
+15
Ko poberejo legalno orožje, bodo orožje imeli samo še kriminalci in teroristi! (in pa še maloštevilna in osiromašena policija in vojska za samoobrambo)
ochi
29. 11. 2015 15.01
+17