Tujina

FOTO: Tirana: Gre za huliganstvo srbskih navijačev in patološko sovraštvo do albanskih simbolov

Beograd/Tirana, 19. 10. 2014 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na nogometni tekmi v srbski prestolnici je zagorela albanska zastava. Uradna Tirana je srbske oblasti pozvala, naj najde odgovorne, srbske politike pa, da se jasno distancirajo od tovrstnih dejanj, ki jih je vse več in imajo nepredvidljive posledice za prihodnost in stabilnost Balkana.

Na včerajšnji nogometni tekmi v Beogradu, kjer sta moči merila večna rivala Partizan in Crvena zvezda, je zagorela albanska zastava. Gre za zadnji v vrsti incidentov, ki krepijo politične napetosti med Srbijo in Albanijo. Zastavo so sicer med tekmo zažgali navijači na tribuni Crvene zvezde.

Navijači Crvene zvezde
Navijači Crvene zvezde FOTO: Reuters

Uradna Tirana je dejanje že ostro obsodila. Albansko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost poudarilo, da je bilo na omenjeni nogometni tekmi znova izraženo "huliganstvo srbskih navijačev in patološko sovraštvo do albanskih simbolov". Srbske oblasti so pozvali, naj najdejo odgovorne, srbske politike pa, da se jasno distancirajo od tovrstnih dejanj, ki jih je vse več in imajo nepredvidljive posledice za prihodnost in stabilnost Balkana.

Obisk albanskega premierja prestavljen

Premierja Srbije in Albanije, Aleksandar Vučić in Edi Rama, sta se v današnjem telefonskem pogovoru dogovorila, da bodo uradni obisk Rame v Srbiji s srede preložili na 10. novembe. V skupnem sporočilu za javnost sta kot "nesrečne" označila incidente, do katerih je prišlo v torek v Beogradu med nogometno tekmo med Srbijo in Albanijo.

Premierja sta poudarila, da še vedno obstajajo jasna nesoglasja glede tega, kako je prišlo do incidenta, da pa ne smejo in nočejo izpustiti priložnosti za srečanje in prizadevanja za ohranitev stabilnosti v regiji. Čas je, da obrnemo nov list v političnih in gospodarskih odnosih med Srbijo in Albanijo, sta še zapisala.

Obisk Rame, ki bo prvi obisk kakega albanskega premierja v Srbiji v zadnjih 68 letih, je bil sprva napovedan za 22. oktober.

Policisti na tekmi
Policisti na tekmi FOTO: Reuters

Spomnimo, da so pred dnevi v Beogradu zaradi izgredov morali prekiniti nogometno tekmo med Srbijo in Albanijo. Ti so izbruhnili, ko je igrišče preletel daljinsko voden kvadrokopter s pritrjeno zastavo Velike Albanije.

Rama je sicer že v petek potrdil, da se je kljub incidentu odločil odpotovati v Beograd, saj je obisk v interesu obeh držav. Dejal je, da je stališče albanskih oblasti o obisku enako "kljub razočaranju, ki so ga povzročili incident na tekmi in reakcije srbskih uradnih predstavnikov".

Vrstijo se napadi na albansko in tudi druge manjšine

Iz Vojvodine so konec tedna znova poročali o napadih na poslopja manjšin, potem ko bili tarče napadov v minulih dneh predvsem objekti v lasti Albancev. V Novem Sadu so ponoči neznanci s kamenjem obmetavali znano slaščičarno v lasti pripadnika ene od manjšin in pri tem zlomili stekla na izložbi. V Subotici pa so neznanci danes podtaknili požar v džamiji, pri čemer so zgorela samo vhodna vrata.

V četrtek antifašistično zborovanje

Partizanovi navijači
Partizanovi navijači FOTO: Reuters

Nevladne organizacije in meščani Novega Sada so zaradi napadov na slaščičarne in pekarne Albancev, pa tudi objekte drugih manjšin, za 23. oktober napovedali antifašistično zborovanje v mestu. Vlado v Beogradu so pozvali k nujnemu sprejemu ukrepov za zaščito predstavnikov narodnih manjšin, ki so tarča skrajnih in profašističnih skupin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni