Tujina

Tisoči so se v Srebrenici poklonili spominu na umrle v genocidu

Srebrenica, 11. 07. 2017 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred 22 leti je bilo v Srebrenici ubitih več kot 8000 Bošnjakov. Ob obletnici pokola so potekale številne slovesnosti, v spominskem centru Potočari pa so pokopali 71 v preteklem letu identificiranih žrtev. Skoraj tisoč žrtev pokola v Srebrenici je še vedno pogrešanih.

V Srebrenici so se danes množice poklonile spominu na žrtve tamkajšnjega genocida, v katerem je bilo pred 22 leti ubitih več kot 8000 Bošnjakov. V mestu je potekala slovesnost, med katero so v spominskem centru Potočari pokopali 71 v preteklem letu identificiranih žrtev.

Muslimansko enklavo Srebrenico so 11. julija 1995 zavzele enote bosanskih Srbov. V dneh, ki so sledili, so v okolici mesta ubile približno 8300 moških in fantov.
Muslimansko enklavo Srebrenico so 11. julija 1995 zavzele enote bosanskih Srbov. V dneh, ki so sledili, so v okolici mesta ubile približno 8300 moških in fantov. FOTO: AP

Muslimansko enklavo Srebrenico so 11. julija 1995 zavzele enote bosanskih Srbov. V dneh, ki so sledili, so v okolici mesta ubile približno 8300 moških in fantov. Njihova trupla so po koncu vojne odkrili v več množičnih grobiščih. Med 900 in 1000 jih še vedno velja za pogrešane.

V Potočarih so doslej pokopali 6504 ljudi, danes so pokopali še 71 žrtev, med katerimi je tudi ena ženska.

"Sprave in boljše prihodnosti ne bo, dokler ideologija, ki je ustvarila genocid v Srebrenici, ne bo popolnoma poražena," je na današnji slovesnosti dejal član predsedstva BiH Bakir Izetbegović. Zato je Srbe pozval, naj "sprejmejo resnico in prenehajo z zanikanjem genocida v Srebrenici ter s tem končno naredijo korak k resnični spravi in boljši prihodnosti za vse".

Današnje slovesnosti se niso udeležili predstavniki Srbije, ker po besedah srbskega predsednika Aleksandra Vučića niso prejeli vabila. Vučić je sicer znova obsodil dejanja v Srebrenici. Takšen zločin se ne bi smel nikoli več ponoviti, je dejal v ponedeljek zvečer, ob tem pa se je izognil omembi besed "pokol" ali "genocid".

Sedaj je po njegovih besedah pogled treba usmeriti v prihodnost - odnosi med Srbi in Bošnjaki so za prihodnost regije ključnega pomena, je dejal v televizijskem nastopu.

Današnje obletnice se spomnijo tudi v Sloveniji. Kot že tradicionalno se je tudi letos na pot od Velenja do Srebrenice odpravila skupina slovenskih kolesarjev, so sporočili iz kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes. Dodajajo, da se predstavniki slovenske javnosti letos udeležujejo tudi pohoda miru dolgega približno 100 km.

Z minuto miru so se žrtvam genocida poklonili tudi v državnem zboru.
Z minuto miru so se žrtvam genocida poklonili tudi v državnem zboru. FOTO: AP

Predstavniki Islamske skupnosti v Sloveniji, med njimi mufti Nedžad Grabus, generalni tajnik Nevzet Porić in ljubljanski imam Senad Karišik pa se glede na navedbe zavoda udeležujejo slovesnosti v Potočarih. Poleg tega so se v Islamski skupnosti v Sloveniji danes ob 12. uri s posebno molitvijo spomnili vseh žrtev genocida v Srebrenici.

Z minuto miru so se žrtvam genocida poklonili tudi v državnem zboru. Kot je v nagovoru dejal predsednik DZ Milan Brglez, je spominjanje "namenjeno vsem srebreniškim žrtvam ..., preživelim in vsem, ki so v tem zločinu vseh zločinov izgubili svoje najdražje".

"In, ne nazadnje, namenjeno je vsem nam. Da srebreniške in druge tovrstne grozote vtkemo v naš kolektivni spomin in ga prenesemo na zanamce v upanju, da jim bo služil kot bridek opomin na posledice nepojmljivega sovraštva," je dejal.

Obletnice sta se v izjavi spomnila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in komisar za širitev Johannes Hahn. Kot sta zapisala, so vrednote, ki so bile dramatično kršene pred 22 leti, sedaj v središču evropske integracije BiH. V tej luči sta omenila tudi sredino srečanje voditeljev držav regije v Trstu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3