Tujina

FOTO: Slovenec na Titaniku: Srečen, ker je preživel, a izkušnja je bila grozljiva

New York, 14. 04. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

39-letni Slovenec Franc Karun in njegova hčerka Manca sta si pred stotimi leti izborila mesto na reševalnem čolnu številka 15 in tako preživela nesrečo Titanika. Po nesreči je Karun dejal, da je za njim grozljiva izkušnja.

Če bi šlo vse po načrtih, bi aprila 1912 časopisi pisali o veličastni plovbi ladje Titanik, a sto let po tem bi se o njej verjetno le redki pogovarjali. Ker so se načrti izjalovili in je v noči s 14. aprila 1912 nepotopljivi Titanik trčil v ledeno goro in se nato 15. aprila 1912 potopil, se o njem pogovarjamo še danes. Tragična nesreča je v teh dneh še posebej aktualna, saj od nje mineva 100 let. Ko je Titanik plul po svoji prvi in hkrati zadnji poti je bilo med potniki tudi nekaj Slovencev.

Največ podatkov je znanih o 39-letnem Francu Karunu in njegovi štiriletni hčerki Manci. Karun je pred nesrečo Titanika živel v ZDA, v mestu Galesburg, kjer je imel v lasti penzion. V ZDA se je iz Slovenije preselil skupaj z ženo in štirimi otroki, medtem ko so eno hčerko pustili doma. Manca je bila namreč za prvo pot čez ocean premajhna. Leta 1912 je bil Karun spet v Sloveniji. Nekateri viri pravijo, da se je v domovino vrnil, da bi prodal domačo kmetijo, a večinoma velja, da je v Slovenijo prišel po Manco.

Na pot v ZDA se je skupaj s Karunom in Manco odpravil še Karunov svak Janez Markun. Na ladjo se je trojica vkrcala v francoskem Cherbourgu, potovali pa so v tretjem razredu. Na seznamu potnikov je Karun vpisan kot Franz Karun, Manca kot Anna Karun, Janez Markun pa kot Johann Markun. Karunovo izkušnjo na Titaniku so v preteklih letih objavljali tako tuji kot slovenski mediji, različni viri pa jo pripovedujejo drugače.

Zgodba, kot jo je leta 1912 opisal Karun

Kaj se je dogajalo na ladji in kako je uspel preživeti, je Karun po nesreči opisal za časnik Galesburg Evenin Mail. Po navedbah časnika je Karun takrat dejal, da je v času, ko je Titanik zadel ob ledeno goro, spal. Sam trk ga ni zbudil, ni pa mogel preslišati hitenja in kričanja potnikov. Slišal je nekoga, ki je dal ukaz, da potnikom posadka da reševalne jopiče. Čeprav je vladala panika, je Karunu uspelo dobiti reševalni jopič. V naročje je vzel Manco in se odpravil proti palubi. Ker je bil precej velik moški, se mu je uspelo preriniti skozi gnečo.

Zgodb o tem, kako si je Karun pridobil mesto na čolnu, je več, jasno pa je, da je bil eden redkih moških, ki je nesrečo preživel.
Zgodb o tem, kako si je Karun pridobil mesto na čolnu, je več, jasno pa je, da je bil eden redkih moških, ki je nesrečo preživel. FOTO: Reuters

Posadka je potnikom vztrajno govorila, da se pomaknejo nazaj, pri tem pa so nekateri grozili tudi s pištolami. Ko so ga pri časniku Galesburg Evening Mail vprašali, ali so člani posadke streljali na moške, ki so se poskušali prebiti v reševalne čolne, je Karun odgovoril, da je videl le, kako so grozili s pištolami, dejanskega streljanja pa ne.

Spet in spet so potnike porivali nazaj, Karun pa je vedno znova uspel obdržati svoj položaj na začetku množice. Nenadoma pa je opazil, da z ladje spuščajo rešilni čoln. Pohitel je naprej in skupaj s hčerko mu je uspelo dobiti mesto v čolnu, čeprav so se ostali potniki pritoževali, saj jih je bilo v čolnu že petdeset.

Ko se je Titanik potopil, je slišal kričanje ljudi in videl, kako se v vodi borijo za preživetje. Po štirih urah in pol v reševalnem čolnu je zagledal ladjo Carpathia, ki je prišla na pomoč. Še pet ur je trajalo, da se je skupaj s hčerko na ladjo tudi vkrcal.

Kerun je dejal, da je imel v kovčku, ki se je potopil skupaj z ladjo, 750 dolarjev. "Ni mi mar za denar. Lahko ga spet zaslužim," je takrat dejal Karun, ki je poudaril, da je hvaležen, ker ima svoje življenje in svojo hčerko. Srečen je bil, ker je preživel, a je dodal, da je bila izkušnja grozljiva.

Karun o grozljivih prizorih

V dneh po nesreči so Karunovo zgodbo objavili tudi v časniku Galesburg Republican Register. Po poročanju časnika je bilo snidenje Karuna in Mance (v časniku pišejo, da je otroku ime Amie, op.a.) z ostalimi člani družine ganljivo. Karunovo psihično zdravje je bilo po nesreči precej načeto. "Čutim to v svoji glavi," je takrat dejal.

Karun je povedal, da je, potem ko je Titanik trčil v ledeno goro, odšel na palubo in videl, da spuščajo v vodo rešilni čoln, ki je bil najverjetneje zadnji. Njegovo hčerko so v čoln spustili s pomočjo vrvi, nato pa so z vrvjo spustili še njega. "Ne vem, zakaj so to storili. Mogoče, ker je bil to zadnji čoln in je bilo še nekaj prostora v njem," je besede Karuna povzel omenjeni časnik. Karun je menil, da je bil zadnji moški, ki se mu je uspelo rešiti z ladje.

"Sledil je grozljiv prizor. Ljudje so se utapljali in kričali na pomoč. Nikoli ne bom pozabil tega prizora," je povedal. Dodal je, da je bila njegova hčerka med čakanjem na ladjo, ki bi jih rešila, zelo pogumna. Ko je Carpathia prišla in so se nanjo končno vkrcali, so ljudje kričali, tudi sam je bil v šoku. "Nikoli nisem doživel kaj takšnega. Zaradi te izkušnje sem zbolel, vplivala je na mojo glavo," je dejal Karun in dodal, da posledice čuti tudi njegova hčerka.

"Ljudje so se utapljali in kričali na pomoč," je leta 1912 Karunove besede povzel ameriški časnik.
"Ljudje so se utapljali in kričali na pomoč," je leta 1912 Karunove besede povzel ameriški časnik. FOTO: Reuters

Zgodba, kot jo je svojcem pripovedovala Manca

Ana Juvan, žena Mančinega sina Marjana Juvana, je za Delo zgodbo povedala nekoliko drugače, kot sta jo leta 1912 objavila ameriška časnika. Pri tem je Juvanova poudarila, da lahko pove le to, kar je sama slišala od Mance. Po Mančinem pripovedovanju je oče po njo prišel, ko je bila stara pet let (po nekaterih podatkih je bila Manca v času nesreče stara štiri leta, op. a.). Karun je s sabo na pot vzel tudi domače žganje, ki ga je potem kot napitnino dajal tistemu, ki je čistil kabine. In ravno ta čistilec naj bi Karuna na usodno noč opozoril, da se ladja potaplja ter Karunu in Markunu prinesel reševalna jopiča.

Juvanova je dejala, da so Manco vzeli iz očetovega naročja in jo dali v rešilni čoln. Ker moška nista imela možnosti za vkrcanje na čoln, sta predvidevala, da bosta umrla. Začela sta piti, saj sta menila, da bosta tako lažje dočakala smrt. Ni jasno, koliko sta moška popila, a Karun se je odločil, da se ne bo zlahka predal, in je skočil v morje. Markun mu ni upal slediti in takrat je Karun tudi zadnjič videl svojega svaka. Karun je plaval vstran od ladje in se oprijel enega izmed rešilnih čolnov. Menda je bil v njem ravno čistilec, ki mu je Karun dajal žganje za napitnino, in čistilec ga je potegnil iz vode. Na Karunovo srečo pa je bila v čolnu tudi Manca.

Seznam potnikov
Seznam potnikov FOTO: Reuters

Čez leto dni spet bližnje srečanje s smrtjo

Da je bil Karun rojen pod srečno zvezdo, se je izkazalo na prvo obletnico Titanikove nesreče. 14. aprila 1913 se je namreč zrušila stena v njegovem penzionu v mestu Galesburg. Pri tem nihče ni umrl, se je pa Karun komaj izvlekel izpod ruševin. Nedolgo zatem se je družina Karun vrnila v Slovenijo. Po smrti prve žene se je Franc Karun vnovič poročil in dobil še enega otroka. Štirje otroci iz Karunovega prvega zakona so se v naslednjih letih odločili za vrnitev v ZDA, medtem ko je Manca ostala v Sloveniji. Franc Karun je umrl v Miljah 7. julija 1934, Manca pa 18. septembra 1971.

O ostalih Slovencih znanega bolj malo

Že omenjeni Janez Markun, Karunov svak, je bil v času nesreče star 33 let. Prihajal je iz Srednje Bele pri Preddvoru, po Karunovih besedah pa je doma pustil ženo in pet otrok.

Encyclopedia Titanica piše, da je iz Slovenije prihajal tudi 22-letni Janko Vovk, in sicer z Jesenic. Ni bil poročen, namenjen pa je bil v ameriško mesto St. Joseph v Minnesoti.

Na Titaniku je bil še 21-letni Jakob Pašič, ki je bil neporočen kmet iz Štrekljevca pri Semiču. Na Titanik se je vkrcal kot potnik tretjega razreda, potoval pa je v mesto Aurora v Minnesoti. Marun, Vovk in Pašič nesreče niso preživeli.

Nesrečo Titanika sta sodeč po številnih virih od Slovencev torej preživela le Franc in Manca Karun. A Marcel Štefančič jr. je sinoči za nacionalno televizijo dejal, da so nesrečo preživeli trije Slovenci. Poleg Karunovih naj bi nesrečo preživel tudi njegov daljni sorodnik, prav tako Slovenec. Štefančič njegovega imena ni navedel.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

triton
15. 04. 2012 10.37
+0
Dobro jutro Pa sej ne moreš verjet kok se da enim kregat zaradi enga članka :).
I_LL_BE_BACK
15. 04. 2012 07.44
+2
In zdej en Marcel Štefanćič jr. ve vse.
veselo-na-delo
15. 04. 2012 02.06
+4
Sam to pa res grozno, kaj se je godilo,in kako so morali trpeti.
toiler
15. 04. 2012 02.04
+2
Zanimivo, ampak iz pietete do umrlih bi lahko v članku vsaj pravilno zapisali priimke umrilih. Enkrat piše eno, drugič drugo...
Quatflow
15. 04. 2012 01.47
+3
Je najbolj znana, ne pa tudi najbolj tragična nesreča. Ampak vseeno, žalostno..
dejzi123
14. 04. 2012 22.41
-5
UBOGI REVEŽI,,,,,ampak to potovanje pa ni bilo najbrž LAST MINUTE.....
toxicox
14. 04. 2012 20.41
+36
samo dodali bi besedo takrat 39 letni... in vse bi bilo prav
Madridista177
14. 04. 2012 20.41
+9
*kaj vam ni...39 let je meu leta 1912 ko je bil na titaniku-...mau logicn razmislite folk.
?okolino-mafijc
14. 04. 2012 20.01
+21
Pa kak ne razumete? Če je star 39 let, je biu na dan katastrofe pač -61..logičn!
jamajaka
14. 04. 2012 20.24
+2
divus
15. 04. 2012 08.18
-1
kaj ste čudni- človek je bil ob tragičnem trenutku star 39 let, ko pa je umrl jih je štel menda več, kaj je nerazumljivo?
divus
15. 04. 2012 08.19
-2
divus
15. 04. 2012 08.21
-2
ne bil je star 39, tako se naredi, če na brzino prebereš in to je to
povrsniste24kur
14. 04. 2012 19.15
+14
NE VEM PA IN TO BI ME RES ZANIMALO, KATERI OD UREDNIKOV ME NEPRESTANO ODJAVLJA IZ RAČUNA IN MI ONEMOGOČA TAKOJŠNJO PONOVNO PRIJAVO, ZATO DA PREPREČI ŠIRJENJE RESNICE! NAJ TE OPOZORIM, DA SE VSE TO TUDI DANES SKRBNO BELEŽI, AVTOMATSKO KOT DOKAZNO GRADIVO. JASNO JE, DA BRISAT NE SME, KER NI ŽALJIVEGA ČISTO NIČ IN KER SO ZARADI TEGA IZ MOJE STRANI ŽE IMELI NEVŠEČNOSTI S KATERIMI SE ŠE VEDNO UBADAJO, KI SO TRENUTNO ŠE V PROCESU, ZATO STE SE OČITNO ZAČELI POSLUŽEVAT TE TAKTIKE, AMPAK DVOMIM, DA TO LAHKO POČNETE NA UREDNIŠTVU, DA ZAVEDNO NEPRESTANO ODJAVLJATE DOLOČENO UPORABNIŠKO IME LE S CILJEM, DA ONEMOGOČITE SVOBODO GOVORA, KI NI SOVRAŽEN! TUDI TO JE KAZNIVO IN DOKAZAL VAM BOM. NENAZADNJE MI NITI NI JASNO KAJ TOČNO IMATE OD TEGA, AMPAK VIDELI BOSTE SAMI, ČE SE VAM JE SPLAČALO.
Nerry Lepa
14. 04. 2012 20.20
+1
neprestano te odjavljajo k pišeš neumnosti in misliš, da si nevem kako resnico povedal o tej tragediji....dobesedno pišeš neumnosti...Pišeš, da je pred stotimi leti svetovna velesila naredila ladijo s katero je spravila na kolena ves svoj imperij, ladijo na kateri je bil vsak kotiček skrbno načrtovan in narejen vrhunsko, ladijo ki je vsebovala tedanje najboljše materijale celega sveta, od porcelana do zlata....najdražje svetovno vino, žgane pijače in še bi lahko našteval...naredili so jo po tvojem blebetanju samo zato da bi ubili 3 ljudi, koliko jih umre v manjši nesreči...sploh takrat, ko se je poceni atentiralo, z raznimi boleznimi, kugami...takrat ko so bila sodišča skorumpirana, ko ni bilo medijev....
povrsniste24kur
14. 04. 2012 20.51
-1
sodišča so bila skorumpirana takrat? medijev ni bilo? o kaki kugi ti sploh? kugo so takrat dobivali bogati oz najbogatejši? še kakšen podoben argument k tvoji izjavi? s tabo se ne bom obremenjeval, vidim da niti o osnovnih stvareh nimaš pojma, kaj šele o kakšnih bolj zapletenih, ki terjajo dodatna raziskovanja, razmišljanja in študije, dobro da itak grem oldskul sukat čez slabo uro za hobi keš in mi tega več ne bo treba brat in prepričevat nekih adminov, kar mogoče ti res si, meni je dovolj če so vsaj trije šli podrobneje raziskovat in brat o potopu titanika še v kakem tujem jeziku, internet je poln podatkov. lepo se imejte! sicer pa kaj je takega potopit eno ladjo s polno zlata, porcelana in tisoči somišljeniki, če veš da boš s tem potopil največje sovražnike in bodo še 100 let kasneje nasedale ovce tvojega mišljenja, sam pa boš ob tem stokratni milijarder na račun obresti držav, ker si jim natisnil denar na papirju.
Wrako
15. 04. 2012 10.25
+0
Perac 46
14. 04. 2012 18.45
+15
39-letni Slovenec Franc Karun in njegova hčerka Manca sta si pred stotimi leti... He??
poldek_tedy
14. 04. 2012 18.33
+32
Slovenski šnopc dokazano rešuje življenja :D
Dejan sha30
14. 04. 2012 18.14
-6
ahahaha tota pa bo ja se dobro da slovencev na raketi ni blo daj bejz
ill_be_back
14. 04. 2012 20.45
+5
Dejan sha30
15. 04. 2012 00.21
-2
upornik_007
14. 04. 2012 17.28
+1
jzt sm bil na tem potovanju bilo je adrenalinsko!
fb_100001709605424
14. 04. 2012 16.58
+9
v skoraj vsakem komentarju preberem: 24 ur, *, kaj se ne zavedate da članke berejo tudi otroci? a vi dragi komentatorji se ne zavedate da komentarje tudi berejo otroci?
Andreja Anda Jagodi?
14. 04. 2012 16.53
+8
Ti, Majda, upam, da boš na naslednjem potopu vsem odstopila mesto v čolnu...
Maja Majdi? 1
14. 04. 2012 16.08
+12
tudi moja babica je bila gor. Ampak je morala nazaj dol zato ker ni blo več mesta :D hvala bogu
primorc123
14. 04. 2012 20.36
+2
travarpero
15. 04. 2012 09.02
TowerRider
14. 04. 2012 15.36
+33
Verjamem da je marsikomu, ki ga ne zanima preveč vse v zvezi s titcanikom, težko prepbrat cel članek, ampak v tem primeru je vseeno bolš da ne komentirate, ker sami izpadete bedaki in 'smetite' članek, ki je dejansko dober.
TowerRider
14. 04. 2012 15.37
+7
norec79
14. 04. 2012 14.54
+78
banda šalabajzerska, 2 reklami, video pa ne dela!!!
Osvald
14. 04. 2012 14.53
+11
Kaj tako dramatizirajo tale titanik, največ smrtnih žrtev je bilo leta 1945 na ladji wilhelm gustloff ki je prevažala begunce iz Konigsberga, rusi so jo potopili z 3 torpedi skupaj z 9,343 begunci in posadko pri titaniku se jih je utopilo pa 1514.
povrsniste24kur
14. 04. 2012 15.11
+16
sam sebi si podal odgovor. ta ladja je prevažala begunce in je tako bila popolnoma nepomembna. pri titaniku pa so stvari bile drugačne. na njem se je nahajalo dosti pomembnih ljudi, tudi najpremožnejših in najbolj vplivnih. eden takih je bil npr John Jacob Astor, najbogatejši zemljan do takrat, katerega premoženje je znašalo TAKRATNIH 500 milijonov $, to bi danes bilo vredno menda nekje okrog 11 milijard $. in ti ljudje so imeli tako velik vpliv, da Jezuiti niso mogli ustvarili t.i. \"Federal Reserve Bank\" dokler se jih niso znebili!
povrsniste24kur
14. 04. 2012 15.27
+13
tako so jih prefinjeno zvabili na največjo/najvarnejšo in najmogočnejšo zgrajeno ladjo do takrat in kapitanu, ki je 25 let pljul po severnem atlantiku in poznal takorekoč vsak meter morja, ukazali, naj ladja potone. ta kapitan je vedel, da pljuje v nevarne vode, bil je celo 8x opozorjen, da pljuje zelo prehitro v te nevarne vode, a se ni odzival. to so dokazane in argumentirane reči.
Die einemaister
14. 04. 2012 17.56
+9
povrsniste24ur- še sebe lahko daš zravn svojega nicka, najbogatejši zemljan je biu John D. Rockefeller 653 miljard dolarjev, na koncu je umrl 338 miljard dolarjev.
povrsniste24kur
14. 04. 2012 18.56
+7
john rockefeller je postal tako pregrešno in nepredstavljivo bogat komaj po 23. 12. 1913, ko je bila podpisana novela »Federal Reserve« in se je ustanovila centralna banka, ki je iz nič, brez kritja začela tiskat denar in posojat bajne kredite na katere so se lepile ogromne obresti na podlagi katerih se je začel ustvarjat gigantski nacionalni dolg sprva amerike, nato pa še skoraj popolnoma vseh ostalih držav na planetu (izjema je recimo libija, pa še kakšna država, vsega skupaj se jih da naštet na prste ene roke). in od teh obresti se je njemu, Morganom in Rotschildom komaj začelo nabirat tisto pravo nepredstavljivo bogastvo. bogastvo, ki se širi in raste še danes! komaj po tem datumu je njegovo premoženje in premoženje ostalih začelo eksponentno rasti. pred tem je bil en navaden bogataš, resda tudi sila nadpovprečen s širokim vplivom, ampak pred ustanovitvijo centralne banke je imel dosti dosti manj od marsikoga, ki je šel na titanik. "John Jacob Astor, najbogatejši zemljan do takrat," - ta "do takrat" sem napisal z razlogom.
Die einemaister
14. 04. 2012 20.54
+2
nabijaš malo Rockefeller je ustvarjal kot prvi novovrednost z imenom nafta stvar ki je takrat imela monopol, nafta je bila praktično edini vir ki je poganjal celo industrijo, se pravi ni bila stvar v oblakih s katero bi služil, isto kot železar ki je biu po bogastvu takoj za njim ustvarjala se je vrednost ki je bila v zametkih vendar pomembnastvar v razvoju industrije, verjamem da se je kasneje z ureditvijo Federal reserve še kakšen povzpel med elito vendar kar se tiče Rockfellerja ti garantiram da je njegovo bogastvo doseglo višek konc 19 stoletja, ker mu je kasneje vlada USA zaradi monopola zmanjšala "Standard oil" kot se je imenovala jo je moral razširitina 34 hčerinskih.