Tujina

'To norost lahko ustavimo'. Britanski politik opozarja, da referendum ni pravno zavezujoč

Bruselj, 25. 06. 2016 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Zunanji ministri ustanovnih članic Evropske unije - Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Nizozemske in Luksemburga - so se zavzeli za čimprejšnji začetek pogajanj o odhodu Velike Britanije iz EU. "Ne bomo dopustili, da bi nam kdo odvzel Evropo," je izjavil nemški zunanji minister Steinmeier.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Črpanje evropskih sredstev
    01:54
    Iz 24UR: Črpanje evropskih sredstev
  • Iz 24UR: EU za čimprejšnji izstop
    02:18
    Iz 24UR: EU za čimprejšnji izstop

Poslanec britanskih laburistov David Lemmy je danes kolege v parlamentu pozval, naj ne podprejo odločitve o izstopu iz EU, ki je bila sprejeta na četrtkovem referendumu. Opozoril je, da gre le za posvetovalni referendum, ki ni pravno zavezujoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zbudite se! Tega nam ni treba storiti," je preko Twitterja pozval Lemmy iz okrožja Tottenham. "To norost lahko ustavimo in z glasovanjem v parlamentu ustavimo to nočno moro," je dodal in pozval h glasovanju o referendumu v parlamentu že v naslednjem tednu.

Potem ko so britanski volivci v četrtek na referendumu z 51,9-odstotno večino sprejeli odločitev o izhodu iz Evropske unije, so to mnogi nasprotniki Brexita sprejeli z zgroženostjo in obupom. Do večera je že dva milijona ljudi podpisalo peticijo z zahtevo po ponovitvi referenduma, ker da se ga je udeležilo manj kot 75 odstotkov volivcev, odločitev pa podprlo z manj kot 60-odstotno večino. Udeležba na referendumu je bila sicer 72-odstotna.

Po objavi izidov referenduma je konservativni premier David Cameron, ki je podpiral obstanek Velike Britanije v EU, napovedal odstop in dejal, da bo odločitev in vodenje procesa odhoda iz EU prepustil nasledniku. Stolček pa se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP maje tudi prvaku laburistov Jeremyju Corbynu, ker da mu med kampanjo ni uspelo prepričati delavskega razreda, da bi podprl nadaljnje članstvo v uniji.

Dva poslanca sta že zahtevala glasovanje o nezaupnici Corbynu, ki pa odgovornost zavrača. "Storil sem vse, kar sem lahko," se je odzval preko Twitterja.

A kot kažejo rezultati, je več kot tretjina tradicionalnih volivcev laburistov nasprotovalo stališču stranke, da bi bilo za Veliko Britanijo bolje, če bi ostala članica EU. Kar 37 odstotkov volivcev laburistov se je namreč pridružilo taboru za brexit, še poroča AFP.

"Ne bomo dopustili, da bi nam kdo vzel Evropo"

Evropska unija bo prestala šok zaradi britanske odločitve o odhodu iz zveze, je danes ob začetku zasedanja zunanjih ministrov ustanovnih članic EU v Berlinu izjavil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. "Ne bomo dopustili, da bi nam kdo odvzel Evropo," je zatrdil.

Škotska regionalna vlada si želi takojšnje pogovore z Brusljem za "zaščito položaja Škotske v EU", je po današnjem nujnem zasedanju vlade dejala prva škotska ministrica Nicola Sturgeon. Vlada se je zavzela tudi za ponoven referendum o neodvisnosti Škotske.

"Ne smemo dopustiti, da zapademo v histerijo ali paralizo," je  še dejal nemški gostitelj in opozoril, da je EU po vsem svetu znana kot "uspešen projekt miru in stabilnosti".

Po srečanju pa je Steinmeier povedal, da so se zavzeli za čimprejšnji začetek pogajanj o odhodu Velike Britanije iz EU. "Ta proces bi se moral začeti kar se da hitro, da ne podaljšujemo tega obdobja negotovosti, ampak da se raje posvetimo prihodnosti Evrope in si za to prizadevamo," je po koncu srečanja v Berlinu dejal Steinmeier. Poudaril je še, da mora Velika Britanija čim prej sprožiti postopek, kot je predviden po 50. členu lizbonske pogodbe.

Slovaška desničarska stranka Ljudska stranka naša Slovaška (LSNS) bo v ponedeljek pričela zbirati podpise za referendum o članstvu Slovaške v EU. Za razpis referenduma morajo zbrati 350.000 podpisov.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je opozoril, da je zdaj "igre mačke z mišjo konec" in da to velja tako za EU kot Veliko Britanijo. "Stvari je treba razjasniti. Ljudstvo je spregovorilo. In mi moramo te odločitve izvesti," je dejal Asselborn.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je Camerona odkrito pozval, naj čimprej "izprazni prostor za novo vodstvo" in tako omogoči začetek izstopa Otoka iz EU. "Imenovan bi moral biti novi premier. To bo terjalo nekaj dni," je še dejal Ayrault.

Brexit
Brexit FOTO: Thinkstock

Juncker: To ne bo prijateljska ločitev, a tudi ni bila intimna ljubezenska zveza

Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozval k čimprejšnji ločitvi Velike Britanije od EU. "Ne razumem, zakaj mora britanska vlada čakati do oktobra, da se odloči, ali bo poslala ločitveno pismo v Bruselj," je dejal v petek zvečer za nemško televizijo ARD. "Želim si, da bi bilo to takoj," je dodal.

Britanski premier David Cameron je namreč po porazu na četrtkovem referendumu, na katerem se je nekaj manj kot 52 odstotka udeležencev glasovanja odločilo za odhod Združenega kraljestva iz EU, napovedal, da bo odstopil do oktobrskega kongresa konservativne stranke in da bo pogajanja o brexitu prepustil nasledniku. Juncker se čudi, zakaj je treba zdaj čakati toliko časa.

Predsednik Evropske komisije je sicer priznal, da je upal, da bodo Britanci ostali v EU, vendar pa je zdaj po njegovih besedah ključno, da se ločitev izvede kar najhitreje in z najmanj bolečin. "To ne bo prijateljska ločitev, a tudi ni bila intimna ljubezenska zveza," je dejal in dodal, da "to ni bil dober dan za Britance in Evropsko unijo, a moramo naprej".

Cameronovo odločitev, da bo čakal do oktobra, je sicer kritiziral tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Prav tako v izjavi za ARD je to Cameronovo napoved označil za škandalozno, britanski premier pa da je celoten kontinent vzel za talca.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa zdaj od Londona pričakuje načrt, kako konkretno si predstavljajo proces ločitve in kako si predstavlja odnose z EU v prihodnje. Izrazila je tudi pričakovanje, da ta proces ne bo trajal v nedogled, a po drugi strani se po njenih besedah tudi ne mudi.

Kot je dejala na srečanju vodstva konservativne unije CDU/CSU, Evropska unija v pogovorih o ločitvi ne bi smela biti zlobna do Velike Britanije. Zavzela se je, da ostaneta EU in Velika Britanija tesno povezani, tako na gospodarskem področju kot tudi v okviru Nata, sicer pa mora biti prva prioriteta teh pogovorov o ločitvi, da ne spodbudijo še ostalih članic k izstopu iz EU in k organizaciji referendumov po britanskem vzoru. Zavzela se je predvsem za vsebinska pogajanja o izstopu Britanije iz EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V prvi vrsti pa mora zdaj britanska vlada pokazati, kako si predstavlja uresničitev referendumske odločitve. "Iskreno rečeno to ne more večno trajati, vendar pa se ne bi tudi omejevala na nek kratek čas," je dejala Merklova v odzivu na vse glasnejše pozive vodilnih iz EU, da bi se moral proces ločitve začeti takoj.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker FOTO: AP

Pogajanja o brexitu naj bi vodil visoki belgijski diplomat

Pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU naj bi na strani EU vodil visoki belgijski diplomat Didier Seeuws, ki bo v Svetu EU vodil posebno skupino za brexit, je poročal belgijski časnika Het Nieuwsblad. Seeuws je bil do konca leta 2014 vodja kabineta tedanjega predsednika Evropskega sveta Hermana van Rompuya.

Belgijski diplomat trenutno zaseda mesto direktorja v Svetu EU, ki je predstavništvo držav v Bruslju, navaja nemška tiskovna agencija dpa, ki dodaja, da so navedbe belgijskega časnika potrdili tudi diplomatski viri v Bruslju.

Moody's po brexitu znižal bonitetno oceno Velike Britanije

Bonitetna agencija Moody's je v petek znižala obete za Veliko Britanijo v "negativne", ker bi odločitev Britancev za odhod iz EU lahko ogrozila gospodarski napredek. Ocena sicer ostaja na visoki Aa1.

Agencija Moody's meni, da se bo po četrtkovi odločitvi za brexit britansko gospodarstvo upočasnilo, prav tako bo trpel proces oblikovanja gospodarskih politik, med procesom ločitve od EU pa bodo trpele tudi britanske finance.

"V več letih, v katerih bo morala Velika Britanija na novo izpogajati svoje gospodarske odnose z EU, v Moody's pričakujemo povečano negotovost, zmanjšano zaupanje ter nižjo potrošnjo in investicijo, kar se bo odrazilo v šibkejši rasti," so opozorili.

Borzno dogajanje na Wall Streetu je minuli teden oblikoval britanski referendum o usodi članstva države v EU. V pričakovanje je uvodoma višalo borzne indekse, ker so analitiki stavili na odločitev za nadaljevanje članstva, presenetljiva četrtkova večinska podpora odhodu pa je v petek borzne indekse potopila.

Dodali pa so še, da če Veliki Britaniji na dolgi rok ne bo uspelo doseči ugodnih trgovinskih dogovorov z EU in drugimi državami, "potem se bodo obeti za britansko rast zmanjšali precej bolj, kot so v državi pričakovali".

V Moody's tudi menijo, da bodo med pogajanji Londona o prihodnjih političnih, ekonomskih in trgovinskih odnosih z EU zastale številne investicije in odločitve za potrošnjo. Veliko bo odvisno predvsem od tega, kakšni bodo bodoči trgovinski odnosi med Otokom in EU, so opozorili.

Dodatno negotovost bi lahko prinesel tudi napovedan odstop britanskega premierja Davida Camerona, saj bi se lahko poslabšala finančna disciplina. Dodali pa so še, da britanski prihranki, ko jim ne bo treba več prispevati v proračun EU, ne bodo nadomestili izpada zaradi negativnih učinkov šibkejše rasti.

Rezultat referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU je povzročil ogromne padce na svetovnih borzah, pa ugotavlja analitik pri družbi Finančni trgi Luka Gubo. Trgi so izgubili 2000 milijard dolarjev vrednosti v enem dnevu. Delniški trgi so v petek v povprečju izgubili več kot pet odstotkov, najmočneje so upadle evropske in japonske delnice.

Izstop VB iz EU
Izstop VB iz EU FOTO: Thinkstock

Britanski mediji po brexitu ostajajo razdeljeni

Britanski mediji danes različno ocenjujejo izid četrtkovega referenduma. Nekateri so referendum poimenovali za "rojstvo nove Britanije", drugi pa se sprašujejo, kaj zdaj. 

"Prikloni se, Britanija," je na naslovni strani zapisal evroskeptični Daily Mail. "To je bil dan, ko so se tihi Britanci dvignili proti arogantnemu in oddaljenemu političnemu razredu ter ošabnim bruseljskim elitam," je zapisal časnik. "Dovolj nam je zaničevanja in preziranja v zadevah, ki so pomembne za nas," so zapisali.

Daily Express, ki se je prav tako zavzemal za izstop, je referendum označil za "veličastno zmago". Časnik Daily Telegraph pa je slavil "novo rojstvo Britanije". "23. junij si bomo zapomnili kot dan, ko so se Britanci odločili, da znova prevzamejo oblast nad lastno državo," so zapisali.

V proevropskem časniku Daily Mirror so se medtem spraševali "kaj se bo zdaj zgodilo", Guardian pa je nad fotografijo britanskega premierja Davida Camerona zapisal "konec je". "Država se je odpravila na nevarno pot, na kateri se bosta morala naša politika in gospodarstvo preoblikovati," piše v uvodniku Guardiana.

Mediji na Škotskem pa so se osredotočili predvsem na morebitni škotski referendum. Na naslovnici časnika Scottish Daily Mail so zapisali "razdruženo kraljestvo".

Referendum kot neustrezno sredstvo

Ključni instrument demokracije, referendum, se je izkazal za neustreznega za informirano in odgovorno politično odločanje, pa so na okrogli mizi na ljubljanski fakulteti za družbene vede (FDV) ugotavljali mednarodni strokovnjaki po odločitvi Britancev, da izstopijo iz Evropske unije.

V prvi vrsti so razpravljavci prišli do ugotovitve, da brexit zahteva premislek o delovanju demokracije v globaliziranem svetu. Rezultati referenduma kažejo na sistemske pomanjkljivosti demokracije na nacionalni, evropski in globalni ravni, so opozorili.

"Ključni instrument demokracije, referendum, se je namreč izkazal za neustreznega za informirano in odgovorno politično odločanje. Tako se je v referendumski odločitvi namesto kompleksnih in vseprisotnih razsežnostih sodelovanja britanske družbe v EU odrazilo predvsem nezadovoljstvo državljanov glede vodenja notranje politike Velike Britanije, pa tudi posameznikov upor proti njegovi siceršnji marginalizaciji in nevpetosti v politične procese," so ugotavljali udeleženci.

Akademiki so poudarili, da morajo države nujno nasloviti vzroke za izid glasovanja o Brexitu, zlasti razrast nacionalizma in populizma, saj do tega prihaja tudi v drugih evropskih državah oziroma globalno.

Na ravni EU je treba ponovno vzpostaviti legitimnost evropskega projekta. To je med drugim možno doseči z utrjevanjem supranacionalnega delovanja in nujno z obnovo dejanskih pozitivnih učinkov evropske integracije - predvsem z vidika vzpostavljanja socialne države ter odpravljanja družbenih in ekonomskih neenakosti, so prepričani.

Pozvali pa so tudi k premisleku, kako na globalni ravni zagotoviti delovanje demokracije, da bo v pogojih globalizacije omogočala ustreznejšo vpetost državljanov v politični proces, hkrati pa zagotavljala stabilnost mednarodnega sistema.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (443)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ficfiric 1
26. 06. 2016 13.44
+1
Jp..zato ker elita ne bo mela vec miljard so se klosarji na slabsem....hahaha
VolkBrenin
26. 06. 2016 13.13
-1
Še malenkost o izračunih izgub britancev ....menda ste nekateri res tako naivni ...da mislite in verjamete da vrh v uk ni predvidel možnosti izhoda ....Kaj vam recimo povedo finančna sledi in preplet denarja z dvorom... Nigela Faraga. ...in - sicer samo ustna želja kraljice ...da odidejo ....Kmalu bo jasno kdo je res na izgubi ....mogoče frankfurtska borza ...ki je v primerjavi s cityem navadna trafika . ...kjer se ne dogaja nič bistvenega ....oziroma se ne dogaja že ves čas kar bi se moralo ...
dannyer
26. 06. 2016 12.49
+7
skupno smo izgubili več kot pa dobili .poroštva za 1,4 milijarde ter denar za portogalsko ,grčijo itd, da ne omenim prepoved trgovanja za belorusijo rusijo ki šteje že 3-5 milijard govorimo skoraj o 8 milijardah minusa oni pa pravijo da smo dobili 3,8 milijarde ????
cool1
26. 06. 2016 12.35
+1
Ko bodo Britanci izračunali, koliko milijard funtov bodo izgubili zaradi izstopa, se bodo jokali za Cameronom in za EU, hudo jim bo žal, zelo zelo jim bo žal ! Izgubili bodo milijarde funtov, da boli glava, sami so si krivi, saj njihova suverenost ni bila ogrožena, njihova pa še najmanj !
VolkBrenin
26. 06. 2016 12.55
Ma kateri Britanci so to ?? Napiši čez pol leta in čez 2 leti ...koliko je navadna raja .. Torej vsaj 95 % prebivalcev UK na slabšem ....kje , koliko , in zakaj ....
York
26. 06. 2016 11.58
+5
Tudi v Sloveniji se dogaja, da šele izid referenduma strezni navdušene zagovornike. In jim je žal, da so glasovali kakor so. Nato se začne iskanje pravnih lukenj in izhodov iz zagatnega položaja. ...... ....... ....... Tudi v Angliji so glasovali za izstop večinoma tisti, ki niti ne vedo kaj EU je in kakšne koristi imajo od nje. Največi nateg pa, da bo denar, ki ga prispevajo EU po novem dobila zdravstvena blagajna. Nakar izvedo, da je bila to laž za polpismene ovce, ki so ji nasedle. .... ....... Takih ovac, ki nasedajo lažni politični propagandi je v Sloveniji na pretek. Ovce ali se boste česa naučile ali pa še naprej samo blejale in sledile svojemu ovnu v prepad?
cool1
26. 06. 2016 12.36
+0
Bravo , točno tako je to ! Kako jim bo žal, pa še sami ne vedo !
VolkBrenin
26. 06. 2016 12.57
In vidva genija sta bolj sposobna in vsevedna od njih .....glede na vajino znanje in trditve predvidevam da sta vsaj milijonarja v evrih ...
VolkBrenin
26. 06. 2016 12.57
In vidva genija sta bolj sposobna in vsevedna od njih .....glede na vajino znanje in trditve predvidevam da sta vsaj milijonarja v evrih ...
VolkBrenin
26. 06. 2016 11.55
-3
In za koga je "odhod " najbolj boleč ? ?? Zanimivo da vsi tuji politiki lajajo o bodočih težavah britancev. ...Torej imajo britance za bebave in nevedne . ..ker so odšli ...res fino ...
cool1
26. 06. 2016 12.37
+1
Bebavi ravno niso, so pa velik del njih nevedni in tudi izračunano niso imeli koliko milijard bodo izgubili......!
VolkBrenin
26. 06. 2016 12.50
+2
Hebale Vas miljarde ...so vas oprali vse do amena . ...Pa kje in za koga so te miljarde ...??? Pa ne vem kakšnaškoda in bla bla bla ...mogoče pri nogometnem trenerju , ki je ob letnem zaslužku 25 miljonov ob 1, 5 miljona . ..in bo sedaj verjetno hin al kaj ???
VolkBrenin
26. 06. 2016 12.53
Al pa Grki in miljarde ...nihče pa ni povedal da je več kot pol grškega pufa ....seveda spet v miljardah . ..nastalo iz nakupa orožja ....Le od koga ...kajne ...in ja , "prisiljeni" so ga bili kupiti ...
ONniON
26. 06. 2016 11.21
+5
danska nima evra, migrantov ne sprejemajo !!!
BUONcaffee
26. 06. 2016 11.17
+0
Kaj sedaj sledi? Podobna usoda kot v Jugoslaviji. Razpad mogočnega kraljestva, Nato pa vstop posameznih državic v EU. Razpad NATO pakta in oblikovanje Evropskih oboroženih sil. Velika Britanija in NATO je v bistvu zadnji ostanek zgodovine, ki ni doživelo sprememb, katere ne sodijo v današnji čas. Z razpadom NATO pakta propad Ameriškega svetovnega vpliva. Svet se spreminja in oblikuje v nove tvorbe.
emilzapata
26. 06. 2016 11.10
+7
kdor je hodil po večjih mestih Velike Britanije, sploh nima občutka, ta je to država belcev, tako je mavrična, oziroma okopirana. Tako da njihovo razmišljanje podpiram in razumem.
RayManzarek
26. 06. 2016 11.36
+1
Za to ni kriva EU, pusano so za to, ker so si podjarmili razne Indije, Pakistan, JAR, ... in se tam pridno mešali in razmnoževali in veliko teh "hibridov" se je potem odselo na otok. Ko jim je ustrezalo, so na veliko priseljevali, sedaj, ko pa se je doba kolonij mimo, pa nekatere to moti. So pa itak hlapci USA, enako kot avstralci. Upam, da bo EU načelna in jih bo temu primerno obravnavala - enako kot ostale ne članice!
mjrc
26. 06. 2016 11.46
-3
Aha in če nisi bel potem nisi človk al kaj? Eni boste za vedno ostali udarjeni v glavo. Lp
VolkBrenin
26. 06. 2016 11.57
+1
Lulika. ..v Parizu recimo so sami parižani a ne ....za začetek se lahko sprehodiš po kakšnem manjšem bavarskem mestecu ....in napiši koga si srečeval ....
fakinshit
26. 06. 2016 11.01
A kdo ve ker "search phrase" na google.co.uk po brexitu je bil najbolj pogost??? Kaj je EU :)
VolkBrenin
26. 06. 2016 11.52
Na kulinariki net je najbolj pogost klik na kuhanje golaža . ...ali moramo potem sklepati da nihče v sloveniji nima pojma kaj je golaž ....,????
Lublančan
26. 06. 2016 10.34
+5
Pahor zdaj navija za evropsko federacijo, v kateri bomo Slovenci dokončo izgubili vsako možnost odločanja v zunanji, fiskalni, ekonomski politiki, kar pomeni da bomo dokončno postali samo provinca, odločali bodo pa v Bruslju, Berlinu, Parizu in Rimu, tako kot so naši predniki živeli v okviru Avstrijskega cesarstva. Vemo pa kako se je končalo tisto poglavje naše zgodovine, da ne omenjam kako se je končalo jugoslovansko poglavje. Tako da federacije na kratki rok prinesejo nekaj dobrega, dolgoročno pa se končajo z vojno. In tudi ta evropska zgodba se bo končala z vojno in sicer proti Rusiji, če pamet ne bo zmagala. Ravno Britanci pa so najbolj glasno navijali za konflikt z Rusijo, zato sem vesel da so šli, ZDA bodo sedaj imele enega valpta manj znotraj EU. Na žalost pa Nemci ne kažejo kaj več razuma, zaradi njih bo verjetno propadlo še to kar je od Evrope ostalo.Tako da, Slovenci moramo čimprej razmilisti o naši prihodnosti, osebno mislim, da nam znotraj EU grozi izbris kot naroda.
pizzamargerita
26. 06. 2016 09.03
-6
tipicno komunajzarsko novinarstvo. Ker vam izglasovana odlocitev britancev ni vsec, je treba ocrniti in diskreditirati volilce in jih prikazati kot senilne bebce, ki sploh niso vedeli, za kaj glasujejo?! Poden od novinarstva.
Morana7
26. 06. 2016 10.02
-1
De pizza poglej si kampanijo, ki je do tega izzida pripeljala in mi prosim povej, če se ti ti volilci, ki so to kampanjo vzeli za kredibilno zdijo količkaj pri pameti? Populizem pri malo bolj razgledanih ne pali in to je dejstvo.
maske-so-padle
26. 06. 2016 08.54
+6
v glavnem po mnenju novinarjev v Sloveniji je 17 mil. (starejših) Britov totalno neumnih, zahojenih in neizobraženih ljudi, ki niso niti vedeli o čem glasujejo. Ostalih 16 mil., ki so glasovali za obstanek je pa visoko izobraženih mladih, ki vedo celo tematiko na pamet.
pizzamargerita
26. 06. 2016 08.59
-7
tocno tako. bulshit rdece oprano slo novinarstvo. Isti so bili komentarji pri druz. zakoniku. Da so ga zavrnili neizobrazeni starci s kmetov. Ponizujoce.
.jest
26. 06. 2016 10.11
+3
Ne vem, zakaj mladi kritizirajo starejše. Pa bi šli v večjem številu na volišča. Aja ne znajo tja priti brez pomoči staršev.
ficfiric 1
26. 06. 2016 08.51
+5
Hahahaha...ja res so katasteofa ti referendumi...neki folk odloca ki pojma nima....ljudje sploh ne vedo kaksno skodo so naredili svojim miljarderjem in svojim evropskim poslancem...le kdo bo sedaj njihove zepe filal...ja referendumi so res katastrofa...
Ov3r9000
26. 06. 2016 09.56
+1
Kaj pa tisti, ki bodo izgubili službe zaradi tega? Najbolj bodo kratko potegnili "navadni ljudje" oz reveži. Nekateri miljarderji so še služili na brexitu.
Uporabnik215111
26. 06. 2016 08.40
+4
Cela panika. So šli, pa kaj? Bodo drugi prišli. Nam navadnim smrtnikom se ne bo nič spremenilo....
Gospod .
26. 06. 2016 11.15
Kdo bi naj prisel, turcija? Seveda ja, boljse nove clanice ni...
ROMELS
26. 06. 2016 08.33
+3
Spet palamudi en pravniški teoretik, tako kot v sloveniji. Če so se Britanci odločili da odidejo, jih nobena pravniška pravila ne zadržijo.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
25. 06. 2016 21.56
-9
Britanija se je osamosvojila točno 25 let za Slovenijo..... Čestitke Britancem za osamosvojitev, le škoda, da je bila Slovenija med tem ponovno okupirana....
290ktober
26. 06. 2016 08.32
+4
KardinaIFrancRodeVKristusu2
25. 06. 2016 21.53
+46
Čakam, da pristranski 24ur začne poročati, koliko milijard bo kapnilo v državni proračun na račun TTIP sporazuma in privatizacije vodnih virov.... Mar je vse v denarju???? Katerim svoboščinam se bomo morali odpovedati pa nihče ne omeni.... Za evropske milijarde smo se pripravljeni odreči suverenosti in neodvisnosti, predati oblast korporacijam, jesti GSO, plačevati zrak, ki ga dihamo in umirati na obroke...... VAŽNO DA SO MILIJARDE, DA JIH LAHKO ELITA POKRADE.......
290ktober
26. 06. 2016 08.33
-6
Ciymbalta
25. 06. 2016 21.41
+14
Kaj pa ta nemec sanja nemec ne bo dopustil da mu ne bojo vzeli Evropo, on bo lepo gledal kako EU RAZPADA
BUONcaffee
25. 06. 2016 21.51
+4
BUONcaffee
25. 06. 2016 21.40
-12
Možen scenarij : vojaški konflikt Anglija-Irska. Stvar je resna. Temu sledijo spori znotraj NATO pakta in hiter razpad. NATO je itak v večini članicah EU nezaželjen.
puspan
26. 06. 2016 08.30
+2
Včasih sem od tebe prebral še kakšen pameten komentar, ampak zadnje čase se mi zdi, da nekam zbegano tekaš sem in tja.
York
26. 06. 2016 12.12
@puspan ..... se ne strinjam v celoti s tvojim komentarjem. V prvem stavku je @cavlek zapisal trditev, ki je čisto možna in se je mogoče mi ne zavedamo. Po dvajsetih letih so se v Severni Irski končali krvavi obračuni. In lahko se zopet začno. Anglija Severne Irske ne izpusti iz krempljev. A, si ta želi pripojitev k matični Irski, ki je članica EU in ima euro. In vprašanje je odcepitev Škotske, ki je za Anglijo gonilna sila gospodarstva. ..... .... Zna se zgoditi, da bo tudi nam žal, da so se angleški volilci tako neresno odločali o "ostati ali iti".