Tujina

Tolimir prišel v Haag

Sarajevo/Novi Sad/Strasbourg, 01. 06. 2007 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tretjega najbolj iskanega obtoženca haaškega sodišča so že odpeljali v Haag, kjer mu bodo sodili za genocid.

Zdravka Tolimirja so že prepeljali v Haag
Zdravka Tolimirja so že prepeljali v Haag FOTO: Reuters

Tretjega najbolj iskanega obtoženca haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Zdravka Tolimirja so dan po aretaciji odpeljali iz Sarajeva v Haag, kjer mu bodo sodili za genocid in vojne zločine.

Tolimirja je policija Republike srbske prijela v četrtek v sodelovanju s srbsko policijo na območju Republike srbske blizu mesta Bratunac, ko je skušal prečkati mejo med BiH in Srbijo brez dokumentov. Pred aretacijo naj bi se skrival v Srbiji.

Trenutno je v priporu v Scheveningenu, že v ponedeljek pa naj bi popoldan prvič stopil pred sodišče in se izrekel o krivdi. Obtožnica ga med drugim bremeni poboja več kot 7000 bosanskih muslimanov iz Srebrenice julija 1995.

Sedaj 58-letni Tolimir je bil med pokolom 8000 bošnjaških moških in fantov v Srebrenici leta 1995 glavni pomočnik generala Mladića, sicer pa je bil njegov tesen sodelavec v času vojne v BiH (1992-1995), pristojen za obveščevalno dejavnost. Tolimir naj bi bil tudi ključni organizator mreže, ki sodeluje pri Mladićevem skrivanju.

Pozitivni odzivi na aretacijo

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schwarz-Schilling je v Sarajevu pozdravil aretacijo in poudaril, da gre za prvi primer, da je policija Republike srbske prijela haaškega obtoženca. "Aretacija je izjemnega pomena," je povedal.

Zdi se tudi, da je sedaj Srbija korak bliže Evropski uniji. Evropski komisar za širitev Olli Rehn je sporočil, da bo EU obnovila pogajanja s Srbijo, in sicer bo datum določila po vrnitvi glavne haaške tožilke Carle Del Ponte iz Beograda na podlagi njenih ugotovitev.

Kot "zelo pozitiven razvoj dogodkov" je aretacijo ocenil tudi Nato. Tiskovni predstavnik zavezništva James Appathurai je pojasnil, da zato, ker kaže na sodelovanje s haaškim sodiščem in ker gre za zelo hude obtožbe, ki zahtevajo odgovore.

Generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis je dejal, da daje aretacija družinam žrtev iz Srebrenice upanje, da se bodo odgovorni za zločine le znašli pred roko pravice.

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki je prav tako pozdravil aretacijo, pa je ob tem pozval k aretaciji še preostalih haaških obtožencev. Poleg političnega in vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, Radovana Karadžića in Mladića, so sedaj na begu še trije haaški obtoženci.

Srbija: Obnovitev zaupanja

Predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić meni, da bo aretacija pripomogla k obnovi zaupanja med Haagom in Beogradom. Meni tudi, da gre za velik korak v smeri uresničevanja srbskih obveznosti do haaškega sodišča, ob tem pa ni želel potrditi, da so s tem bližje aretaciji generala Ratka Mladića. Zanikal je tudi govorice, da je prijetje Tolimirja povezano z za naslednji teden napovedanim obiskom glavne haaške tožilke Carle Del Ponte v Beogradu.

Javier Solana pozdravlja aretacijo
Javier Solana pozdravlja aretacijo FOTO: Reuters

V Srbiji se je na aretacijo pozitivno odzvala tudi stranka G17 Plus, najmanjša koalicijska partnerka v vladi premiera Vojislava Koštunice. Kot so sporočili iz stranke, pričakujejo, da bo imela Tolimirjeva aretacija pozitivne učinke na obnovitev pogovorov o pridruževanju med EU in Srbijo.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enopitar@hotmail.com
02. 06. 2007 06.58
treba je še ostalih 999999 srbov aretirat!
Rijad Proši?
01. 06. 2007 23.51
Smatram da se je Tolimir predal sam, ker je v kratkem preživel dve možganski kapi in mu verjetno vsa zdravniška oskrba , ki mu bo pripadala v Haagu lahko samo reši življenje.
Felix2
01. 06. 2007 15.42
Škoda, da se niso ustavli mimogrede v Sloveniji, tudi tu imamo precej komunistov, ki so še kako primerni za obdelavo v Haagu. Napaka!
amel505@msn.com
01. 06. 2007 15.27
Djte na.Ti glupi v Hagu pa na vse skup nasedejo,da ga je res aretirala policija iz tkz RS?Zdj je z itk prepozn,k je ze star prasc,bo hitr crkno...