Tujina

Toyota naj bi privolila v plačilo 16,4 milijona dolarjev kazni

Washington, 19. 04. 2010 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
2

Toyota naj bi bila zaradi domnevno prepoznega obveščanja o napakah na vozilih pripravljena plačati 16,4 milijona dolarjev kazni, ki jo zahteva ameriška zvezna vlada.

Predsednik uprave Toyote Akio Toyoda
Predsednik uprave Toyote Akio Toyoda FOTO: Reuters

Danes se izteče rok, do katerega se mora Toyota izreči o plačilu 16,4 milijona dolarjev kazni, ki jo je ameriška zvezna vlada naložila Toyoti, ker da ni kupcev pravočasno obvestila o napakah pri stopalkah za plin določenih modelov avtomobilov. Kot poroča ameriška tiskovna agencija, naj bi bili v Toyoti pripravljeni plačati celotno kazen.

Odpoklicanih je bilo več kot osem milijonov vozil

Ameriška vlada pravi, da je Toyota napake ugotovila septembra lani, vozila pa odpoklicala šele januarja letos. Toyota je zaradi omenjenih napak januarja v ZDA odpoklicala 2,3 milijona vozil, po vsem svetu pa zaradi stopalk za plin in težav z zavorami skupno več kot osem milijonov vozil.

Avtomobilski proizvajalci so po ameriški zakonodaji dolžni vlado o ugotovljenih napakah obvestiti v petih delovnih dneh, navaja ameriška tiskovna agencija.

Na ameriškem ministrstvu za promet po navedbah neimenovanega vira pričakujejo, da bo Toyota v izogib sodnemu sporu z ameriško vlado v roku 30 dni plačala naloženo kazen v celoti. Vir še navaja, da družba ni bila pripravljena jasno priznati krivde, vendar ji grozijo tudi civilne tožbe zaradi smrti in poškodb v prometnih nesrečah, ki naj bi bile posledica omenjenih napak na avtomobilih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PikaPoka828
19. 04. 2010 12.43
@zovec123 ta izjava je pa malo mimo :)
zovec123
19. 04. 2010 12.39
kdo ve lahko so američani malo pošraufali! veliko svojih ljudi so pobili, tak da se nebi temu čudil!