Tujina

Tožilec ni zadovoljen ne s sodbo ne s kaznijo za Oscarja Pistoriusa

Pretoria, 27. 10. 2014 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Južnoafriško tožilstvo se bo pritožilo na sodbo in kazen, izrečeno južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu. Mnogi v Južni Afriki se sicer čudijo sodbi sodnice in opozarjajo, da bi ta lahko vodila v prepričanje ljudi, da je neodgovorno streljanje upravičeno.

Oscar Pistorius na poti v zapor.
Oscar Pistorius na poti v zapor. FOTO: Reuters

Južnoafriško tožilstvo je sporočilo, da se bo pritožilo na sodbo in kazen, izrečeno južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu. Ta je bil pred dnevi na pet let zapora obsojen zaradi nenaklepnega uboja svojega dekleta, izognil pa se je strožji obsodbi zaradi umora, kot je to zahtevalo tožilstvo.

Tožilstvo se bo pritožilo tako na sodbo kot na kazen, je danes sporočil predstavnik Nathi Mncube. Tožilstvo je med sojenjem Pistoriusu poskušalo dokazati, da je atlet lani na valentinovo naklepno ustrelil 29-letno Reevo Steenkamp, a sodnica Thokozile Masipa je sklenila, da ni dovolj dokazov za obsodbo za naklepen umor.

Oscar Pistorius je petletno kazen začel prestajati prejšnji teden, zapor pa bi lahko že po desetih mesecih zapustil.

Podrobnosti pritožbe še niso znane, a južnoafriški odvetniki za kazensko pravo so bili presenečeni, ko je Masipova prišla do sklepa, da Pistorius ni mogel predvideti, da bi nekdo lahko umrl, ko je začel streljati. Pravni strokovnjaki so zatrdili, da bi to lahko odprlo pot sistematičnim zlorabam pravnega sistema in do prepričanja med ljudmi, da je neodgovorno streljanje upravičeno.

Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas sojenja zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, in zato poprijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice in ubil svoje dekle.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.