Tujina

Tožilstvo preiskuje Sarkozyjevo kampanjo

Pariz, 07. 07. 2010 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francosko tožilstvo je uvedlo preiskavo o trditvah nekdanje računovodkinje najbogatejše Francozinje, da je blagajnik predvolilne kampanje predsednika Sarkozyja nezakonito prejel denar.

Tožilstvo v zahodnem pariškem predmestju Nanterre je odredilo preiskavo o trditvah Claire Thibout, da je Eric Woerth, ki je zdaj minister za delo, v začetku leta 2007 prejel 150.000 evrov gotovine. Thiboutova je v torek za francoske medije povedala, da je Woerth kot pristojen za finance v Sarkozyjevi Uniji za ljudsko gibanje (UMP) spomladi leta 2007 za financiranje predsedniške kampanje od upravitelja Bettencourtinega premoženja Patricea de Maistrea dobil omenjeno vsoto v gotovini.

Je Sarkozy nezakonito prejel denar za svojo kampanjo?
Je Sarkozy nezakonito prejel denar za svojo kampanjo? FOTO: Reuters

Če trditve Thiboutove, ki je za Bettencourtovo delala 12 let, in sicer do novembra 2008, držijo, je bila Sarkozyjeva predsedniška kampanja financirana nelegalno. V Franciji namreč lahko posamezna politična stranka na leto prejme le 7500 evrov donacij, posamični kandidat na volitvah pa 4600 evrov.

Računovodkinja je povedala tudi, da je Sarkozy, že ko je bil med letoma 1983 in 2002 župan bogatega pariškega predmestja Neuilly, "prejemal kuverte od Bettenocurtove", ki je danes osumljena utaje davkov.

Sarkozy je v torek obtožbe, ki jih je na njegov račun in na račun ministra za delo Woertha izrekla računovodkinja, označil za "obrekovanje, ki ima en sam cilj – očrniti". "Kako zelo si želim, da bi se država ukvarjala z velikimi problemi, kot so zdravstvo, organizacija zdravstva, pokojnine, kako bomo ustvarili rast, ne pa da se navduši nad prvo strahoto, obrekovanjem," je na neki okrogli mizi o zdravstvu blizu Pariza dejal francoski predsednik.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.