Tujina

Tožilstvo še naprej dokazuje, da je Karadžić odgovoren za genocid

Haag, 30. 09. 2014 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
12

Tožilci rušijo Karadžićeve trditve, da srbske sile niso odgovorne za napad na tržnico Markale. Karadžić je celo zatrjeval, da gre za zrežiran napad oziroma da za njim stojijo bosanske vojaške sile.

Na haaškem sodišču se je nadaljevala predstavitev zaključnih besed s strani tožilcev v sojenju proti nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću. Karadžić bo svoje zaključne besede predstavil v sredo in četrtek. Prihodnji teden pa bodo na vrsti še replike na argumente nasprotne strani.

Tožilstvo za Karadžića zahteva dosmrtno zaporno kazen, prvostopenjsko razsodbo proti njemu pa je pričakovati prihodnje leto. Obtožen je vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v BiH, tudi genocida najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995. Tožilstvo je že napovedalo, da bo za Karadžića zahtevalo dosmrtno ječo.

Sodni proces proti Karadžiću poteka od leta 2009, obtožen pa je vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida.
Sodni proces proti Karadžiću poteka od leta 2009, obtožen pa je vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida. FOTO: Reuters

Tožilec: Karadžićeva krivda za genocid je brez dvoma dokazana

"Politika etničnega čiščenja je v celoti povezana s Karadžićem kot gonilno silo," je v sklepni besedi danes pred haaškim sodiščem dejal tožilec Alan Tieger. Kot je še dejal tožilec, je Karadžićeva krivda za genocid brez dvoma dokazana. Več sto prič in skoraj 50.000 strani dokumentov dokazuje, da je želel 69-letni Karadžić brezpogojno uresničiti svoj načrt o "etnično čisti srbski državi", je še dejal tožilec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Tragedije, vsaka posebej, so njegova krivda," je sodnikom haaškega sodišče še dejal Tieger. Skupaj s pokojnim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem in vojaškim poveljnikom bosanskih Srbov Ratkom Mladićem je Karadžić po besedah tožilca želel v BiH z območij, kjer so živeli Srbi, odstraniti vse Bošnjake in Hrvate.

Danes je tožilstvo z dokaznim gradivom skušalo dokazati, da so Karadžićeve trditve lažne. Ena izmed njih je tudi ta, da so bošnjaške vojaške enote odgovorne za napad na tržnico Markale. Sam meni, da gre za zaigran dogodek. A tožilstvo je danes s številnimi dokazi in celo meritvami dokazovalo, da njegove izjave niso resnične. Tako je na primer pokazalo načrt mesta, na katerem so bili označeni položajo srbskih in bošnjaških sil. Z meritvami so dokazovali, da bošnjaške sile s svojega položaja nikakor niso mogle izstreliti raket na tržnico, na kateri je umrlo 68 ljudi, 144 pa je bilo ranjenih.

Priča obrambe, in sicer gre za zdravnico, je tekom sojenja pričala, da je na primer pod truplom ene izmed žrtev premalo krvi, saj bi bilo od vrste rane za pričakovati večjo količino krvi. To naj bi bil dokaz, da gre za zrežiran dogodek. Tožilstvo je danes te navedbe zavrnilo s svojimi dokazi.

Matere Srebrenice pričakujejo dosmrtno ječo za Karadžića

Predstavnice društva Matere Srebrenice, ki zastopa žrtve genocida v Srebrenici, kjer so vojaške sile bosanskih Srbov ubile skoraj 8000 moških in dečkov, so danes na galeriji spremljale sklepno besedo tožilca.

"Pričakujemo, da bo Karadžić obsojen na dosmrtno ječo, da bo spoznan za krivega, ne samo genocida v Srebrenici, pač pa tudi genocida v drugih mestih," je pred začetkom tožilčevega nastopa dejala tiskovna predstavnica društva Munira Subašić.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gongash
01. 10. 2014 10.51
+1
V zapor krme zavaljeno
acim
01. 10. 2014 07.09
+9
Rašo in Ratko sta srbska junaka in pika.Če ne bi bilo teh dveh ponosnih možakov bi danes Bilal Bosnič bil predsednik Islamske države Bosne in Hercegovine.
acim
01. 10. 2014 09.38
+4
Se strinjam da je bilo zločinov na vseh straneh,tudi s strani Srbov vendar nič manjši niso zločini Muslimanov ali Hrvatov.Žal mi je bosenskih muslimanov (bolj povedanov Slovanov ki so sprejeli islam),ki vse bolj postajajo inštrument v rokah "džihadsistov".A res mislijo globalisti da so naši predniki bili neumni ko so branili Dunaj pred Turki?
zvit kot presta
01. 10. 2014 10.00
+3
Rašo in Rastko sta kvečjemu tragična srbska junaka.
acim
01. 10. 2014 10.07
+2
Glavna naloga EU in Bruslja je čim prej jasno in glasno povedati da Evropa ni ZDA in da Evropa ima svoje stališče do islama in arabskega sveta.
babicagrenajug
01. 10. 2014 03.03
+3
Človeku je potrebno pustiti upanje. Ene 70 let bi mu dali, več ne.
skorumpiranpolitik
30. 09. 2014 17.23
+7
Če Karađića obsodijo dosmrtno, bi mogli haško Busha In obamo kaznovat z ustrelitvijo ali obešanjem!
puspan
30. 09. 2014 19.29
-7
A to ti menis v Beogradu, ali Republiki Srpski?
flum
30. 09. 2014 17.21
+1
A so poj po cel EU sodniki klovnese ?
TurboBart
30. 09. 2014 15.15
-5
Ja Rado,oni ne nasedajo na take finte kot tu na balkanu.(Neprijatelj vreba sa svih strana) he he he he,ko ti pokažejo dokaze lahko samo rečeš jao majko.
Sirius.2
30. 09. 2014 14.49
+16
Pa tole vsi vedo da je bila režija. Poglejte posnetek Muslimanske ttelevizije.
zeleni_janez
30. 09. 2014 19.27
+6