Tujina

Tožilstvo zaradi napada na Huthovo Cosbyja ne bo preganjalo

New York, 17. 12. 2014 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožilstvo igralca Billa Cosbyja ne bo preganjalo zaradi obtožb o spolnem napadu na 55-letno Judy Huth pred 40 leti. Primer je namreč zastaral, pravi tožilstvo. Kalifornijski zakon sicer mladoletnim žrtvam spolnih napadov dovoljuje tožbe tudi veliko let po posilstvu, a morajo dokazati, da so imele psihične težave.

Ameriški komedijant Bill Cosby
Ameriški komedijant Bill Cosby FOTO: Reuters

Ameriški tožilci so v torek sporočili, da ne bodo sodno preganjali priljubljenega ameriškega komika Billa Cosbyja na podlagi obtožbe, ki jo je proti njemu vložila 55-letna Judy Huth zaradi spolnega napada leta 1974. Tožilstvo se je tako odločilo zaradi zastaranja primera.

Tožilstvo je pojasnilo, da tudi, če bi lahko začeli postopek, to ni mogoče, ker je zakon iz leta 1974 določal, da spolni napadi zastarajo v treh letih.

Huthova je v začetku meseca igralca tožila na sodišču v Los Angelesu v skladu s kalifornijsko zakonodajo, ki mladoletnim žrtvam spolnih zlorab omogoča tožbe veliko let kasneje, če so šele kasneje ugotovile, da so imele zaradi zlorab psihične posledice. Huthova trdi, da je od zlorabe imela psihične težave, šele pred tremi leti pa je spoznala, kako jo je ta dogodek pred 40 leti zaznamoval. Njena odvetnica odločitve tožilstva še ni komentirala.

Kar 20 obtožb o spolnih napadih

V zadnjem času je 20 žensk sedaj 77-letnega Cosbyja javno obtožilo, da jih je v preteklosti spolno napadel ali posilil. Večina napadov naj bi se zgodila v 60. letih prejšnjega stoletja. Doslej ga je tožila samo Judy Huth.

V ponedeljek se je oglasila Cosbyjeva soproga. Camille Cosby, ki je z njim poročna že 50 let, se mu je postavila v bran in dejala, da je čudovit mož in oče ter da je žrtev neutemeljenih obtožb, ki jih mediji objavljajo, ne da bi jih preverili.

Cosbyjeva 38-letna hčerka Evin pa ga je v torek v kratki izjavi označila kot dobrega očeta in se mu za to zahvalila.

Minuli konec tedna se je glede zadeve prvič oglasil tudi Cosby. V kratkem pogovoru za New York Post se je poklonil svoji soprogi, ki mu s svojo podporo in ljubeznijo pomaga, da vzdrži pritisk zaradi obtožb. Dodal je, da so mu odvetniki svetovali, naj ne govori z mediji. Novinarje je pozval k nepristranskosti, dejal pa, da pričakuje, da bodo samo "črni mediji ostali nevtralni" glede obtožb proti njemu.

Od izbruha afere je Cosby izgubil že več projektov in nastopov, po 32 letih pa je odstopil iz odbora zaupnikov philadelphijske univerze Temple, kjer je nekoč študiral.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
17. 12. 2014 18.13
+0
No, prva plastik-fantastik beyba je padla. Preostane jih še 19..
AnonimniSlo
17. 12. 2014 15.39
-1
'Topla kri in človeško meso sta padala po meni. Bilo je grozno' - lepo da ste preprečl komentiranje. Ste se bali da bo spet nekdo pokazu na vaš naslov in rekel da je namenjen ustrahovanju? Sram vas je lahko, te strani berejo tudi otroci. VI GRESTE PA V EKSTREMNE DETAILE kajne?? 'Topla kri in človeško meso sta padala po meni. Bilo je grozno'. 'Topla kri in človeško meso sta padala po meni. Bilo je grozno''Topla kri in človeško meso sta padala po meni. 'Topla kri in človeško meso sta padala po meni. Bilo je grozno''Topla kri in človeško meso sta padala po meni. Bilo je grozno. Me res zanima ali je res potrebno njihove grozote opisovati do potankosti?
flum
17. 12. 2014 15.12
+0
same stare grde in zanemarjene,ga tožijo-obrekujejo ki hočjo mal publicitete
flum
17. 12. 2014 15.13
+0
dr_fik
17. 12. 2014 13.23
+1
Ma ja zdaj ko v življenju niso nič dosegle, ko so stare in nezanimive, pa so se jih tud možje in otroc odrekle...zdaj so pa odkrile Cosbija, pa posilstva v mladosti, pa bog se jim je prikazal pa angele vidjo...babe stare. mena so temu učas rekli, sam normalnih žensk ni tako bedasto metalo...
Ramzess
17. 12. 2014 12.02
-1
Vsaka zadeva prej ali slej zastara ... sicer govorimo o drugotnih interesih.
flum
17. 12. 2014 15.15
-1
ma kaj takele stvari -babe ne bodo zastarale v usa. to ni slo, kjer vsak drug gospodarski kriminal zastara
Ramzess
17. 12. 2014 12.01
+1
Jasno da so vsi primeri zastarani, to ja vsak ve, sploh ni cilj kazen ali zapor, temveč omadeževanje in imena in življenja osebe.
plays
17. 12. 2014 11.56
-4
v to čiz verjamem,da so se kavsal vse povprek,da bi šlo za posilstvo pa dvomim,prepričan sem,da so vse ženske po svoji lastni volji mu nastavle,pa tudi naprimer če ji je kej obljubu v zameno za sex,pa tega ni izpolnu to ne gre za posilstvo,ampak si je sama kriva ker je bla naivna.
bb5a
17. 12. 2014 11.34
+2
Nč ne bo za dnar se lahk pod nosom obrišejo, kje so pa ble k je bil čas za to... Aja niso hotle škodovat karieri, oziroma jim je ta podvig kvečemu koristil... Zdej k so pa mal bl stare pa ni več tok dela so se pa na Cosbija spomnile...