Tujina

Družina pešca, ki ga je ubil strmoglavljeni helikopter: Bil je najbolj prijazen človek na svetu

London, 17. 01. 2013 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi nesreče helikopterja, ki je trčil v žerjav, bodo londonske mestne oblasti znova preverile pravila o osvetljevanju visokih stavb in drugih visokih predmetov. Izdelava uradnega poročila o nesreči bo trajala več mesecev, neuradno pa naj bi bila za tragedijo kriva gosta megla.

Helikopter je trčil v žerjav.
Helikopter je trčil v žerjav. FOTO: Reuters
Vremenske razmere naj bi imele ključno vlogo pri včerajšnji nesreči helikopterja v Londonu, v kateri sta umrla pilot helikopterja in pešec, 13 ljudi je bilo ranjenih. Preiskovalci se bodo osredotočili predvsem na vprašanje, ali je pilot v takšnih razmerah sploh lahko videl vrh žerjava.

Londonski župan Boris Johnson je že napovedal, da bodo znova preverili sistem osvetljevanja žerjavov in visokih stavb, a da bi bilo prezgodaj trditi, da je bilo prav to krivo za nesrečo.

Pilot Pete Barnes, ki je umrl v nesreči, je pred tem zaprosil za dovoljenje za pristanek, saj naj bi bilo vreme preslabo za letenje. Mnogi zato menijo, da je zelo verjetno, da je bila megla tako gosta, da varnostnih luči sploh ni opazil. Gradbeni delavci so namreč po nesreči dejali, da je bilo tako megleno, da še oni niso videli vrha žerjava, pa je pritrjen na stavbo, ki jo gradijo. Pojavila so se celo ugibanja, da varnostne luči na vrhu žerjava niso bile prižgane.

Johnson je prepričan, da je šlo za srečo v nesreči, saj bi lahko umrlo še mnogo več ljudi. "Sam pogled na goreče razbitine in poškodovano stavbo je dovolj, da je vsakemu jasno, kako velika tragedija bi se lahko zgodila, če bi razbitine padle na avtobus ali bi helikopter trčil v naseljeno stavbo," je dejal.

Očividka Sharon Moore je povedala, da se je že večkrat spraševala, kakšna je vidljivost "tam zgoraj", ko so nebotičniki tako oviti v meglo, da ni mogoče videti njihovih vrhov. Je pa včeraj videla nesrečni helikopter. "Letel je normalno, nato pa se je začel tresti, premetavalo ga je v zraku, nato je trčil v roko žerjava," je povedala.

Obstaja seveda možnost, da ni bila kriva le megla. Oktobra je namreč James Harvard obvestil policijo, da na vrhu žerjava sploh ni varnostnih luči, zato naj bi bilo letenje na tem območju nevarno. Sporočilo je objavil tudi na Twitterju, kjer pa je v odgovor dobil le, da morajo biti po zakonu žerjavi na določeni višini osvetljeni, če niso, sledijo globe.

V britanski agenciji za civilno letalstvo so povedali, da so piloti o posebej visokih objektih posebej obveščeni, da lahko podatke upoštevajo pri načrtovanju leta, to je veljalo tudi v primeru žerjava iz včerajšnje nesreče. Poleg tega ne vedo, zakaj je pilot letel tako blizu žerjava, obstaja namreč omejitev, kako zelo se lahko helikopterji približajo visokim objektom.

Policija nesreče še ni komentirala, pojasnili naj bi le, da morajo na gradbiščih vsak dan obvezno preveriti, ali so žerjavi ustrezno osvetljeni.

Pešec, ki je umrl, ko je helikopter treščil na tla, je bil 39-letni Matt Wood, ki je bil na poti na delo. "Ko bi le bil včeraj zamujal v službo," je medijem dejal njegov brat Darren.

V spomin na Matta je družina v izjavi dejala, da je bil izjemno prijeten in prijazen človek. Družina je že zdaj preživljala težke čase, saj je lani umrl njegov oče. "Vedno je potrebe drugih postavil pred svoje," je povedala njegova sestra Amanda.

Darren je še povedal, da sta si z bratom med njegovo potjo v službo pošiljala sms-sporočila v zvezi z nečakom, ki je v bolnišnici. "Ko sem slišal za nesrečo, sem ga nenehno klical, a ni bilo odgovora. Vedel sem, da gre po tej poti v službo. Potem pa so na vrata potrkali policisti. Novica nas je zlomila," je še dodal.

Precej bolj srečno se je včerajšnji dan razpletel za upravljavca žerjava, ki sta oba zaspala in zamudila v službo ravno toliko, da sta na kraj dogajanja prispela po nesreči.

Preden bodo preiskovalci sestavili končno poročilo, bo minilo še več mesecev, mnogi pa so že zdaj prepričani, da za nesrečo ni kriva neizkušenost pilota. 50-letni Barnes je imel namreč za seboj več kot 10.000 ur letenja, pilotiral je za policijo, reševalce, celo za potrebe enega od filmov o Jamesu Bondu, med drugim je bil med kolegi spoštovan zaradi dramatičnega reševanja motorista sredi poplav.

Po strmoglavljenju je razbitine in več avtomobilov zajel ogenj.
Po strmoglavljenju je razbitine in več avtomobilov zajel ogenj. FOTO: Reuters Video


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemski_ovcar
17. 01. 2013 13.46
+1
ne vem zakaj bog (če obstaja) vedno vzame take ki so dobri.
filip136
17. 01. 2013 13.42
+0
Ne more bit kriva megla-ali je kriv pilot ali helikopter(okvara),ali je krivo gradbišče žerjava... Megla je pač vremenski pojav,kateremu se je treba prilagoditi
thinkP
17. 01. 2013 13.19
+1
Dns ni varno niti zuni vec hodit.. Lahko ti helikopter na glavo pade!
telstar
17. 01. 2013 10.16
+2
Očividka je videla helikopter kako je trčil, delavci na stavbi pa niso videli niti vrha žerjava. Svizci so pa med tem ves čas zavijali čokolade.
Ramzess
17. 01. 2013 11.50
+4
Dobra fora. Saj vemo da očividci skoraj nikoli niso to, za kar se izdajajo.
majorb
17. 01. 2013 09.27
-16
Izkušen vedno pravi, da se kaj takega njemu ne more zgoditi, torej verjetno ni bil izkušen.
Hugh_Mungus
17. 01. 2013 09.56
+11