Tujina

Tragedija v Siriji: v zračnih napadih na dve šoli ubitih 25 otrok in šest učiteljev

Sirija, 27. 10. 2016 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zračnem napadu na šolo v sirski provinci Idlib, ki je pod nadzorom upornikov, je bilo ubitih 22 otrok in šest učiteljev. "To je tragedija. To je škandal. Če je bil nameren, je to vojni zločin," opozarja direktor Unicefa. Danes so uporniki odgovorili z razstrelitvijo šole v vladni četrti in ubili najmanj tri otroke, 14 pa ranili.

Med žrtvami sredinega zračnega napada je bilo 22 otrok in šest učiteljev, je sporočil Unicef. Po poročanju Sirskega observatorija za človekov pravice so ruska ali sirska vojna letala izvedla šest zračnih napadov na cilje v bližini kraja Has v provinci Idlib južno od Alepa, vključno s šolo.

V zračnem napadu na šolo je bilo ranjenih 50 ljudi, večina je bila otrok.
V zračnem napadu na šolo je bilo ranjenih 50 ljudi, večina je bila otrok. FOTO: AP

Direktor Unicefa Anthony Lake zatrjuje, da so v petih letih vojne šolo "večkrat napadli", ta pa bi lahko bil najbolj smrtonosen napad doslej. Raketa naj bi zadela šolski vhod med tem, ko so jo šolarji zapuščali. Vodstvo šole jih je namreč poslalo domov zaradi obstreljevanja, je dejal aktivist opozicijskega Idlib Media Centra.

V petih letih vojne je bila šola v Hasu večkrat napadena. A nikoli tako silovito.
V petih letih vojne je bila šola v Hasu večkrat napadena. A nikoli tako silovito. FOTO: AP

Iz Moskve so medtem odgovornost oziroma vpletenost ruskih ali režimskih bojnih letal zavrnili. Letala ruskih in režimskih sil se v preteklih devetih dneh niso približevala Alepu, je danes zjutraj povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov in dodal, da niso letela bližje od 10 kilometrov od Alepa.

"To je tragedija. To je škandal. Če je bil nameren, je to vojni zločin," je v New Yorku povedal Lake. Napad bi lahko bil najbolj smrtonosen, odkar se je pred več kot petimi leti začela vojna.

Še ena šola tarča napadov

Po sredini ostrelitvi šole v kraju Has so uporniki v Alepu danes svoje letalske izstrelke usmerili na šolo v četrti pod nadzorom vladnih sil in ubili najmanj tri otroke, 14 pa ranili.

V drugem napadu, v katerem je raketa zadela hišo, pa so ubili tri otroke, brate, četrtega brata pa ranili. 

Observatorij pa je sporočil, da je bilo danes v bombardiranju sirskih letal v uporniškem mestu Duma blizu Damaska ubitih najmanj osem ljudi, med njimi en otrok.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je zahteval takojšnjo neodvisno preiskavo napada. "Če je bil ta napad nameren, bi šlo lahko za vojni zločin," je dejal. "Če se bodo takšna grozljiva dejanja dogajala še naprej, je to v veliki meri zato, ker se odgovorni, ki se nahajajo v oblastnih hodnikih ali uporniških utrdbah, ne bojijo pravice. Treba jim je dokazati, da se motijo," je poudaril.

Njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric je kasneje sporočil, da je odgovornost sirske vlade, da preišče napad, da pa obstajajo tudi druge možnosti, kot na primer Varnostni svet ZN ali Mednarodno kazensko sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevid
28. 10. 2016 11.35
+0
Ni mogoče verjeti zakaj se RESNICA vedno pretvarja in se ne pove VZROKA te zadeve ? PIŠE se samo o POSLEDICAH !
jzkzfzmz
28. 10. 2016 09.18
+0
V egiptu bo potekala posebnna vaja specialnih enot med Egiptovsko vojsko in Rusko. Že pred mesecem dni so najavili da se bodo oddaljili od amerike in sprejeli novega zaveznika. Rusijo. ENako kot Filipini, kjer s emorajo amerosi umakniti v 2 letih. Sami so se obrnili na stran Rusov in Kitajcev. Duterte je jasno povedal kaj si misli o obami in sploh o jenkijev.
jzkzfzmz
28. 10. 2016 09.14
+0
Ta naslov je zanimiv "Syrian girl misteriously "saved" again and again (PHOTO, VIDEO)" Verjento vam bo znana. Rešena je bila kar nekajkrat. Ja nekajkrat hehe. Propaganda žal ne pomaga več.
jzkzfzmz
28. 10. 2016 09.10
+0
24 ur. Na podlagi čega vi trdite da je bil letalski napad s strani Rusov? A imate dokaze da lahko po krivem nekomu sodite? Veste koliko dokazov je proti vam da javnost zavajate? Zanimivo je in dokazano da je po naključju bil v tistem trenutku napada tam ameriški MQ-1B Predator drone. Spodaj Zrkizz je lepo napisal kar je v konferenci povedal Konashenkov. Nemogoče da bi bilo bombardirano. V bližini so bile bele čelade ali tako imenovani al-qaida propagandna ekipa to se ve in iz tega lahko veste kdo je miniral bolnico (čeprav je v dobrem stanju). NATO pakt. Zakaj ne napišete zraven te bolnice, doam še 300 mrtvih v zadnjih dnevih v Siriji na račun amerosov in v Jemnu, kjer delajo vsak dan masaker. Da ne omenim Mosula. Hvala.
Zrkizz
27. 10. 2016 22.32
+5
V tej soli je na fotografijah, ki so jih ti "opazovalci" posredovali, porusen zid, vse mize, pa stojijo na svojih mestih, na njih je le nekaj prahu. Dobro so Rusi povedali, to je nemogoce, ce gre za eksplozijo bombe, da ostane pohistvo na svojih mestih.
jzkzfzmz
28. 10. 2016 09.20
+0
Ate_ist
27. 10. 2016 21.43
+17
Ruska videokonferenca je danes objavila posnetke brezpilotnika, ki je preletel omenjeno šolo. ŠOK, šola še stoji, še več, nepoškodovana. Brez vidnih kraterjev od padcev bomb. Komu ste mediji danes nasedli?
contadino
27. 10. 2016 20.48
-1
Že tvoje ime veliko pove o tebi , pa tudi iz značke ni razvidno gdo je na njej , morda Buš , morda Janša . Za pojasnilo pa vendarle dva stavka .Orožje iizdelujejo in prodajajo tudi države za katere se ti niti ne sanja , da bi to počele . Po svetu se prodaja orožje in pri tem prav nikogar ne briga, gdo ga bo uporabljal . Žal je tako . Slovenija izdeluje cigarete pa je prav nič ne zanima če bo gdo zaradi nje umr . Slovenijo sem dal seveda ,samo kot primer .Če ne maraš pravoslavcev , še ne pomeni , da so Rusi krivi za morije .Kar pa se tiče 3. svetovne vojne velja , da ravno tisti, ki pozivajo da bi prišlo do nje , ponavadi potisnejo ženo , staro mamo , otroka predse, da se zaščitijo .
Ate_ist
27. 10. 2016 21.38
+0
Sloveniji so tobačno industrijo odvzeli. Vse v smislu plačila demokratizacije
Naveli?anec
27. 10. 2016 20.42
+7
Direktor Unicefa pa naj bo rajši tiho, kajti to je največja lopovska organizacija na svetu. Njihove reklame bi pa morale bit ilegalne na TV. Čudo prečudno je da kažejo izstradanega na posnetku in prigovarjajo da brez naše pomoči nebo preživel. Na posnetku kaže kak ga fujtrajo (seveda po celem obrazu, še najmanj v usta). Zdaj pa vprašanje: Kako lahko trdijo da nebo preživel brez našega denarja, če na posnetku dobiva hrano? A je to reklamna poteza za kamero, potem mu pa izšaflajo hrano iz ust z žlico? Poleg tega preden pride naših 5 eur tja, bo on že zdavnaj izstradal. Poleg tega ne razumem zakaaj bi morali mi bit odgovorni da na neobljudnem terenu razsaja lakota, a število otrok in prebivalcev pa vseeno narašča? To je samo en navaden biznis, ta denar hrani samo veljake firme in pa generira vse te migrante ki prihajajo k nam ki so se tako razkamotili da mislijo da jim hrana, denar, obleke, stanovanje, državljanstvo in itd. preprosto pripadajo brez kančka vloženega dela.
contadino
27. 10. 2016 20.49
-4
tali?ni tom
27. 10. 2016 20.36
+7
zjutraj je bla baje ena šola! jutri bojo verjetno tri,v nedeljo cela četrt šol! pač propaganda! me pa zanima tista afganistanska bolnica! američani,"napaka",hja kaj je?
Naveli?anec
27. 10. 2016 20.35
+4
Propagandi stroj melje naprej. Kolikor vem bi morale bit šole v času vojne razpuščene ali pač? Ali se vsi do zadnjega trenutka pridno učijo da bojo lahko v Evropi uporabili svoje doktorate?
SSHanjarDivision
27. 10. 2016 17.48
-20
ISIS ima ruske tanke, ruske puške, RUSKI KORNET (anti tankovska raketa), s tem streljajo na turške tanke, imajo ruske haubitze, in kar je najpomembnejše imajo SARIN, ki jim ga je podaril Assad Pravoslavski Smećarski. V zadnjih 2 mesecih rusi niso niti enega ISIS-ovca zbombardiral. Dejte no američani, ne odlašajte s 3. svetovno in predajte že te dokaze kdo je zares ustvaril ISIS.
HorstWiesel
27. 10. 2016 17.56
+8
Nekaj sarina so isisovci ukradli iz vojaški skladišč, nekaj so ga pa dobili preko tihotapskih poti iz Turčije, povsem verjetno od Cie. Isis ima Toyote ima orožje iz celega sveta in vseh sort kalibrov, ima tako ruske kot ameriške protitankovske sisteme,,.. Da imajo v Siriji v glavnem rusko orožje niti ni tako nenavadno, ker je in ima sirijska vojska večinoma rusko orožje, isisovci so pa kradli iz sirijskih vojaških skladišč. Veliko orožja ruske licence prihaja tudi iz Floride, kjer ima firma rusko licenco za izdelovat kopije ak47, seveda sodobnejše. Kdo je ustvari isis vemo vsi, le vi amerofilski podrepniki se neki sprenevedate, kjb temu, da če ste vsaj malo pismeni in imate z logiko pošlihtano, vam je lahko vse jasno.
SSHanjarDivision
27. 10. 2016 18.03
-16
TI ŽIVIŠ V RUSSIA TODAY FANTAZIJI in njim podobni, VSI DRUGI SO KRIVI SAMO RUSI NE. taki kot si ti, se ne smejo ubijat! smrt je za vas nagrada!
HorstWiesel
27. 10. 2016 18.34
+6
Ti pa v CNN,.... fantaziji. Hja, sej, če imaš kake želje, da bi me fental, zberi pogum in jajca pa poskusi.
HorstWiesel
27. 10. 2016 18.35
+9
Kjerkoli se tile tvoji qrčevi kauboji pojavijo naredijo štalo, drek, folk trpi, kri teče,......
mutnavoda
27. 10. 2016 19.59
+4
Še eno oboževalec Fox News. Je pa neverjetno da admin ni reagiral na tvoj nick.
Naveli?anec
27. 10. 2016 20.44
+0
3/4 sveta ima ruske tanke in rusko opremo, ker je pač cenejša in zanesljiva. Ni najbolj natančna ali najbolje narejena, pa vendar se velikokrat izkaže da je enostavnejše boljše. poleg tega je to biznis in se tako obračajo milijarde.
krutz
27. 10. 2016 21.01
+0
veck kot polovico orozja so dobile iz hrvap
Ate_ist
27. 10. 2016 21.47
+4
ISIS ti je ustanovila državna sekretarka Hitlary, no ko je to še bila. Sama se s tem hvali. In za razliko od ZDA, ki bombardira buldožerje, Rusi dejansko bombardirajo teroriste
Ate_ist
27. 10. 2016 21.57
+1
Samo Smeče, ko že pozivaš ZDA h 3. vojni, to so samo tvoje mokre sanje. ZDA sami dobro vejo, da Rusi ne potrebujejo jederskega orožja, da uničijo cel njihov kontinent. Zadostuje le močnejša bomba, oziroma hipersonična raketa v Yellowstone in vse ostalo opravi super vulkan. Nobenega sevanja, klasična in ne jederska vojna.Zato se bogataši že tajno selijo v Argentino
Zrkizz
27. 10. 2016 22.33
+5
ISIS je dobil amerisko protiletalsko opremo in ostalo orozje. Darilo prijaznih neznancev.
jzkzfzmz
28. 10. 2016 09.22
+1
Američani so v zadnjem mesecu dostavili isis 50 ton opreme. To pove vse!
SSHanjarDivision
27. 10. 2016 17.37
-19
Neverjetno kako komentatorji (Putinovi plačanci) priskočijo na pomoč Rusiji ko ta zgreši zločin. Ne rečem da so američani čisti, vendar priznajo napako in se opravičijo. Vsaka čast Samanthi Power ki edina direktno kritizira ta barbarizem v ZN
Lublančan
27. 10. 2016 17.44
+9
Imaš kar primeren nickname, paše tvoji mentaliteti.
.jest
27. 10. 2016 20.15
+2
Ate_ist
27. 10. 2016 21.52
+3
Samo Smeče! Samantha Power odkrito zagovarja glavoreze, še posebno sedaj, ko jim gori puščava pod nogami. (ZDA se proti njim nikoli niso borile, so se pa proti redni vojski Sirije) Rusi pač preveč temeljito uničujejo njihove investicije. In ti si temu nasedel. Iz ZDA ni še nikoli nič dobrega prišlo. NIKOLI! In za informacijo, šola še stoji, saj ta v Siriji, in nepoškodovana. Za razliko od tiste v Mosulu, ki so jo zbombardirale ZDA v petek.
kakafonijaprava
27. 10. 2016 17.34
+4
Odrešili so jih pred ISISOVO državo! Unicef, druga najbolj skorumpirana organizacija na svetu! razzen če hočete islamski kalifat vse do UK!
Draža
27. 10. 2016 17.32
+0
Nato,kdo pa drug.
Ate_ist
27. 10. 2016 16.29
+10
V petek so ZDA v Mosulu bombardirale šolo za dekleta, ste tudi tokrat zamešali kraj in zločinca? Zakaj ZDA in njihova koalicija ne izvaja video konferenc kot to počne Rusija? Le kaj prikrivajo NATOvci s tem? Svoje zločine, ali nesposobnost? in to v našem imenu!
Alan Bokši?
27. 10. 2016 16.14
+16
AMERIKA SAMO PROBLEME DELA!
kiboko
27. 10. 2016 16.49
+0
tali?ni tom
27. 10. 2016 16.52
+1
kiboko,misliš???po moje je zlo verjetno kaka "pomota" s strani zda,podona tisti ko so v afganistanu zbombardirali bolnišnico z jasnimi oznakami,koordinatami! al pa v jemnu ko so zbombardirali pogrebce! hja,rusi si med drugim upaj vedno na oči z videokonferencami,zda nikoli!
Ate_ist
27. 10. 2016 16.57
+2
V siriji imajo zakonito vlado! Vlado, ki je prosila Rusijo za pomoč v boju s teroristi. ZDA s koalicijo tam operirajo brez dovoljenja Sirijske vlade in ZN. In Hitlery že grozi, da bo zaprla tam zračni prostor. Zanima me kako? Bistvo je, da Rusi tam uničujejo investicijo ZDA in v tem je ves problem Sirije.
Alan Bokši?
27. 10. 2016 17.16
+1
JA NEVEM KAJ MA ZDA ZA DELAT TLE OKOL!! DELEJ RED TAM PO TEXASU TLE NAS PA PR MIR PUSTTE! NEVEM ZAKAJ SE TAKO POVEZUJEMO Z AMERIKO GLEDE NA TO DA VEMO DA JE ZNAMI KER NAS POTREBUJE! PA NISM NEKI ZA RUSIJO SAM U SIRIJI MA RUS PRAVICO RED DELAT ZDA PA NE!!!
contadino
27. 10. 2016 15.56
+9
Ko je lažnjivec enkrat razkrinkan , mu nihče več nikoli ne verjame . In ravno to se je zgodilo Nato koaliciji .
gremonadesno
27. 10. 2016 15.37
+6
Mediji, oziroma množična občila, so vse, kar je namenjeno množični komunikaciji, oziroma prenašanju informacij. Tisk, televizija, radio, splet, film, in tako dalje. Vsakdo ima svoj najljubši medij in občila, ki jim nikakor ne zaupa. Leta 2012 smo Slovenci najbolj zaupali Pop TV in časniku Finance (vir) in tako kot povsod po svetu, jih tudi mi delimo na “leve” in “desne”, oziroma na liberalne in konzervativne. A če smo natančnejši in bolj iskreni, mediji kljub idealom niso svetilnik objektivnosti in resnicoljubnosti za vsako ceno. Je pa ravno cena tista, okrog katere se vrtijo. Ne glede na položaj v političnem spektru ima vsak medij le en cilj: plus na bančnem računu. Ne gre za moraliziranje, ampak za oris realnosti. Mediji imajo vsak svojega lastnika in vsak lastnik ima svojo agendo. Niso mediji potrošniški produkt, ampak njihovi bralci, gledalci in poslušalci. Več občinstva kot ima določen medij, več jih lahko proda oglaševalcem – in s tem služi svoj vsakdanji kruh. Temu primerne so tudi vsebine. Večina medijev objavlja tiste novice, za katere so bolj ali manj prepričani, da bodo brani: katastrofe, intrige, spletke in kraljevi novorojenec. To prinaša klike, oči in ušesa; in s tem potencialne kupce, ki jim med ponavadi neuporabnimi informacijami ponudijo paleto izdelkov in storitev, ki so jim na voljo. Lastniške strukture v medijih pa lahko pomenijo tudi diktiranje vsebine. Če je lastnik časopisa ameriški Jud, mu ne bo všeč, če bodo njegovi uslužbenci udrihali po Izraelu. Če je lastnik politična stranka, bo medij često uporabljen za blatenje nasprotnikov ali povzdigovanje dotične politične stranke. Gre torej za koristnoljubno prijateljstvo med novinarji in (ob)lastniki. Mediji dobijo ekskluzivne informacije, ki so “pobegnile”, v zameno pa morajo pisati tisto, kar je ukazal stric s čekom.
gremonadesno
27. 10. 2016 15.26
+2
novice , ki ne pasejo nasim medijem , so izbrisane , taksnih medijev ne rabimo !
gremonadesno
27. 10. 2016 15.30
+3
S pomočjo takratnega urada za varstvo konkurence pod vodstvom Andreja Plahutnika sta se leta 2000 združila Pop TV in Kanal A. Z izkoriščanjem prevladujočega položaja pa njun lastnik, Pro Plus, onemogoča razvoj drugih medijev v Sloveniji.
aink
27. 10. 2016 15.22
+6
pa kaj vi res mislite da smo tok glu.i da nedojemamo da nas farbate dejte porocat o temu kako americani klatijo vse po vrsti vsak dan o temu ne duha ne sluha in na nek nacin ste tudi vi mediji krivi za smrtne zrtve v siriji zato ker ste na strani tistih ki so vojno zanetili lahko vas je sram vse po vrsti