Tujina

'Trenutna politika zadrževanja na zunanjih mejah EU povzroča smrt'

Gorica, 16. 12. 2017 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na protestu v Gorici, katerega povod so razmere v predoru pod gradom, v katerem so migranti mesece bivali v nemogočih življenjskih razmerah, se je zbralo okoli 350 ljudi. Stanje se ne izboljšuje, so poudarjali na shodu, podobne ali celo slabše razmere kot na Goriškem pa so tudi v Pordenonu, Vidmu in Trstu.

Zaradi teh prizorov (predor so nedavno sicer spraznili) je v Gorici potekal protest,
Zaradi teh prizorov (predor so nedavno sicer spraznili) je v Gorici potekal protest, FOTO: POP TV

Na Goriškem so danes pripravili mednarodni protest "Restiamo Umani/Dobrodošla človečnost", s katerim so želeli opozoriti na nehumano politiko italijanske vlade in EU do migrantov in beguncev. Na shodu se je zbralo okrog 350 udeležencev, med katerimi jih je približno 100 organizirano prišlo na shod.

Povod protesta v Gorici so razmere v predoru pod gradom, v katerem so migranti mesece bivali v nemogočih življenjskih razmerah. Predor so pred mesecem dni zaprli, del migrantov, ki jih niso preselili v italijanske nastanitvene centre izven Gorice, pa se je zatekel na obrežje Soče, ki je za bivanje še bolj neprimerno okolje.

"Levica Goriška se je pridružila protestu, saj menimo, da je politika do beguncev napačna tako v Italiji kot tudi v Sloveniji ter drugod po državah Evropske unije. Trenutna politika zadrževanja na zunanjih mejah EU povzroča smrt in nedovoljeno trgovino z ljudmi. Komur pa uspe priti preko meja, se odvzame osebna svoboda in omeji svoboda gibanja, ob grožnji izročitve v prvo državo vstopa v EU, kar je prelaganje odgovornosti na revnejše države na jugu in vzhodu Evrope," je pred začetkom protestnega shoda povedal Marko Rusjan.

Današnji shod so budno spremljali tako slovenski kot italijanski policisti, saj na ozkem obmejnem območju v Italiji protesti niso dovoljeni.

Protest smo pripravili zaradi kršenja človekovih pravic, kar je bilo najbolj vidno pri beguncih, ki so prebivali v predoru. Stanje se je trenutno nekoliko izboljšalo, begunci so dobili začasno prenočišče v velikem šotoru," je povedal Darjan Vovk iz društva Insieme con voi (Skupaj z vami).

Vendar je tudi šotor, ki so ga postavili v parku zavoda Contavalle v Gorici, že poln, v njem je že preko 60 beguncev, prihajajo pa vedno novi. Dnevno prihaja samo v Gorico med deset pa vse do 25 prosilcev za azil, ki jih nimajo kje nastaniti. Stanje se ne izboljšuje, so poudarjali na današnjem shodu, podobne ali celo slabše razmere kot na Goriškem pa so tudi v Pordenonu, Vidmu in Trstu.

"Zato ker mestne in tudi državne oblasti ne naredijo dovolj za nastanitev ljudi, ki bi bile primerne človeških življenj, protestiramo v Gorici tudi proti drugim evropskim državam," je še povedal Vovk. Društvo je poleg ostalih humanitarnih organizacij poskrbelo tudi za pomoč beguncem z oblačili, odejami in tudi hrano, ob tem so pomagali tudi Slovenci.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1