Tujina

Tretji turist v vesolju

Bajkonur/Washington, 01. 10. 2005 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V vesolje je poletel tretji turist v zgodovini. Američan Olsen je za pot odštel 20 milijonov dolarjev.

Gregory Olsen , William McArthur in Valerij Tokarev
Gregory Olsen , William McArthur in Valerij Tokarev FOTO: Reuters

Ameriški milijonar Gregory Olsen je danes kot tretji turist v zgodovini poletel na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), potem ko je za desetdnevno misijo odštel 20 milijonov dolarjev. 60-letni Olsen je v spremstvu astronavta Williama McArthurja in kozmonavta Valerija Tokareva z ruskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu proti ISS poletel nekaj pred šesto uro po srednjeevropskem času, medtem ko naj bi na ISS prispeli v ponedeljek.

Potovanje v vesolju terja priprave

Olsen je tretji turist v vesolju
Olsen je tretji turist v vesolju FOTO: Reuters

Ameriški izumitelj in proizvajalec optične tehnologije iz New Jerseyja bo proti ISS poletel z ruskim vesoljskim plovilom Sojuz TMA-7. Na misijo se je pripravljal več mesecev, fizične priprave mu niso pripravljale težav, najtežje pa se mu je bilo po lastnih besedah naučiti ruščine.

Olsenu so predtem že zavrnili pot v vesolje iz zdravstvenih razlogov, vendar se mu je zdravje medtem izboljšalo. Na ISS naj bi preučeval rast kristalov, sicer pa Američan upa, da bo s svojo izkušnjo v vesolju uspel pritegniti mlade, predvsem v mestih, da bi svoje kariere posvetili znanosti in izobraževanju.
Pred Olsenom sta kot turista v vesolju že bila ameriški državljan Dennis Tito leta 2001, leto dni kasneje pa še Južnoafričan Mark Shuttleworth. Oba sta za svojo pustolovščino morala odšteti po približno 20 milijonov dolarjev.