Tujina

Tri leta za zlorabe

Houston, 28. 09. 2005 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško vojakinjo Lynndie England, ki je zlorabljala iraške zapornike, so obsodili na tri leta zaporne kazni.

Englandovo so uklenjeno odpeljali iz sodišča
Englandovo so uklenjeno odpeljali iz sodišča FOTO: Reuters

22-letno vojakinjo Lynndie England je petčlanska vojaška porota v ameriškem oporišču Fort Hood v Teksasu obsodilo zaradi zarote, trpinčenja zapornikov v iraškem zaporu Abu Graib in sodelovanja v nespodobnem incidentu. Pred izrekom kazni se je Englandova opravičila za njena dejanja in hkrati poudarila, da ostaja ameriški patriot.

Grozilo ji je sicer do 10 let zapora. Englandova je zadnja od devetih vojakov in podčastnikov, ki so bili kaznovani zaradi zlorab, katerih fotografije so leta 2004 obkrožile svet.

“Potem ko so bile fotografije objavljene, sem slišala, da so zaradi njih napadali ameriške sile. Zaradi tega se opravičujem koalicijskim silam in družinam žrtev,” je dejala obsojenka. Poleg tega se je opravičila še vsem zapornikom in sovojakom. Ob tem pa je zatrdila, da se ni zavedala, kaj počne, ker je bila zaljubljena v vojaka Charlesa Granerja, ki naj bi jo izkoristil.

Englandovo so poleg izrečene kazni še nečastno odpustili iz ameriške vojske.

Kljub priznanju pred sodiščem

Englandova naj bi bila nad zlorabami navdušena
Englandova naj bi bila nad zlorabami navdušena FOTO: Reuters

Zgodba Lynndie England, ki jo je svet videl na fotografijah z golimi iraškimi ujetniki v nekdanji mučilnici režima Sadama Huseina, je nenavadna. Vojakinja je maja priznala krivdo za zlorabe v pričakovanju nižje kazni, vendar je sodnik polkovnik James Pohl njeno priznanje zavrnil in odredil nov postopek. Po priznanju je namreč sodišče poklical vojak Charles Graner in zatrdil, da je Englandova delala po njegovih navodilih in da ni kriva. Graner velja za vodjo zlorab in je od januarja zaprt v vojaškem zaporu.

Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je pred dnevi objavila poročilo, da so se v Iraku nad ujetniki rutinsko izživljali tudi pripadniki znane 82. zračne divizije. Ameriška vojska naj bi o tem že uvedla preiskavo.

Sodnik je na podlagi tega sklenil, da ne more sprejeti priznanja, vendar Englandove ni oprostil, ampak odredil novo sojenje, kjer se je bila prisiljena izreči za nedolžno. Vojaška porota pa je verjela tožilstvu, ki je trdilo, da je bila vojakinja leta 2003 navdušena udeleženka zlorab. Porota jo je spoznala za krivo štirih primerov zlorab, enega primera sodelovanja v zaroti in enega primera nedostojnosti. V ameriški vojski je nedostojnost kazniva.

Obramba je trdila, da je Englandova padla pod Granerjev vpliv, ker je bila mlada, naivna, neumna, depresivna in zaljubljena. Z Granerjem, ki je sicer poročen, je v času službovanja v Abu Graibu tudi zanosila.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou