Moore: Trije razlogi, zaradi katerih se Američani tako 'radi' pobijajo

Revščina, strah z rasizmom in sebičnost so razlogi, zaradi katerih v ZDA beležijo tako veliko število krvavih pokolov. Michael Moore meni, da ostrejša zakonodaja glede dostopnosti orožja lahko pripomore k zmanjšanju števila umorov, vendar pa zaradi tega ne bo manj krvavih pokolov, kot se je pred kratkim zgodil v Newtownu.

Michael Moore

(Foto: Reuters)

Ameriški filmar in avtor Michael Moore se je v svojem zadnjem blogu, objavljenem na spletni strani časopisa Huffington Post, razpisal o problematiki dostopnosti orožja v ZDA.

Zapisal je, da se oboroženi pokoli v ZDA še ne bodo tako kmalu končali. "Žal mi je, da moram to reči. Vendar pa se globoko v sebi zavedamo, da je tako," meni Moore. Dodaja, da bi si vsi želeli, da bi predsednik v sodelovanju s kongresom sprejel ostrejšo zakonodajo glede posedovanja orožja.
"Potrebujemo prepoved avtomatskega in polavtomatskega orožja ter nabojnikov, v katere gre več kot sedem nabojev," piše Moore in dodaja, da bi morali tudi bolje preveriti preteklost ljudi, ki želijo imeti orožje. Hkrati bi morali omejiti tudi politiko do streliva.

Zgornje omejitve bi po njegovem mnenju zagotovo pripomogle k zmanjšanju ubojev s strelnim orožjem. Pri tem navaja primer New Yorka, v katerem je po njegovih besedah praktično nemogoče kupiti pištolo. Število umorov v enem letu je z zaostritvijo zakonodaje namreč padlo z 2200 na 400.

Pa bi zgolj omejitev dostopnosti orožja zadostovala?

Vendar pa ta ukrep po mnenju Moora še ne bo popolnoma omejil krvavih pokolov. Pravi, da se ti ukrepi ne dotikajo bistva problema. "Connecticut ima eno ostrejših zakonodaj v državi, vendar to 14. decembra ni preprečilo umora 20 otrok," je prepričan ameriški publicist.

Svoje besede podkrepi z dejstvom, da napadalec v mestu Newtown ni imel kriminalne kartoteke in ga pri preverjanju ozadja zagotovo ne bi odkrili. Tudi vse pištole, ki jih je uporabil pri napadu, je kupil popolnoma legalno. Nobena ne ustreza pravnemu opisu "napadalnega orožja". Je pa imel verjetno morilec duševne motnje in njegova mati ga je prisilila, da si je poiskal pomoč. Tudi to ni pomagalo.

Pomagalo ni niti to, da so šolo še, preden je prišel napadalec iz varnostnih razlogov, zaprli. "Tu pa je tisto umazano dejstvo, o katerem liberalci tako neradi govorimo. Morilec se je vdal šele, ko je videl policiste – može z orožjem, ki so vdrli na šolsko dvorišče. Ko je videl, da je prišlo orožje, je nehal prelivati kri in si je sodil. Pištole v rokah policistov so preprečile nadaljnjih 20, 40 ali celo sto žrtev. Tako orožje včasih tudi deluje," meni Moore.

Adam Lanza

20-letni Adam Lanza je v Newtownu v zvezni državi Connecticut ubil 20 otrok in šest žensk.

Ob tem pa ponudi še nekatere druge podatke. Kanada, ki prav tako tolerira posedovanje orožja, beleži precej manjšo stopnjo umorov kot ZDA. Nasilne filme in nasilne računalniške igre igrajo tudi japonski ter avstralski otroci, vendar tam nimajo toliko umorov. Nasilno igro Grand Theft Auto so naredili Britanci, vendar v Veliki Britaniji kljub temu letno beležijo 58 umorov na 63 milijonov prebivalcev.

"Oni se preprosto ne pobijajo med seboj tako kot mi. Zakaj? To je vprašanje, ki si ga moramo zastaviti, ko omejujemo posedovanje orožja. Kdo smo mi? Želim odgovoriti na to vprašanje," nadaljuje Moore.

Razlogi tudi v zgodovini

Po njegovih besedah ameriški voditelji uradno sankcionirajo nasilje, hkrati pa ga tudi uporabljajo za uresničitev pogosto nemoralnih ciljev. "Izvajamo invazije na države, ki nas niso napadle. Trenutno v več državah uporabljamo brezpilotna letala, ki pogosto ubijajo tudi civiliste."

"To za nas verjetno ne bi smelo biti nič pretresljivega, saj smo narod, ki je nastal ob genocidu in je zrasel na plečih sužnjev. V državljanski vojni smo poklali 600.000 svojih ljudi. Z revolverjem smo ukrotili divji zahod, ženske pa pretepamo in posiljujemo v zelo skrb vzbujajočem številu (vsake tri ure je v ZDA ubita ženska, vsakih tri minute je posiljena, vsakih 15 sekund pa je pretepena)."

Moore še dodaja, da so ZDA tudi med državami, ki imajo še vedno uzakonjeno smrtno kazen (ob boku Severne Koreje, Savdske Arabije, Kitajske in Irana). Prav tako Američanom po besedah Moora ni mar za deset tisoče sodržavljanov, ki vsako leto umrejo, ker si ne morejo privoščiti zdravstvenega zavarovanja in posledično obiska pri zdravniku.

Revščina, strah, rasizem in egoizem

V nadaljevanju pa Moore bralcu v razmislek ponudi tri glavne razloge za tako veliko stopnjo nasilja v državi. Na prvo mesto je postavil revščino. Pri tem izpostavlja dejstvo, da kar 50 milijonov ameriških državljanov živi pod pragom revščine. Vsak peti Američan vsaj enkrat letno ni imel denarja za hrano. Tudi večina tistih, ki niso revni, živi iz meseca v mesec. "Brez dvoma to ustvarja vse več nasilja in kriminala. Zaslužki srednjega razreda preprečujejo nasilje," pojasnjuje Moore in bralca izziva, naj razmisli, koliko sosedov, ki letno zaslužijo 50.000 dolarjev, bi lahko s puško vdrlo v njegov dom, ga ustrelilo in mu vzelo televizor.

Na drugo mesto Moore postavlja strah in rasizem. Moore meni, da so Američani zelo plašljivi, saj nikoli niso bili napadeni. Sprašuje se, zakaj morajo imeti Američani kar 300 milijonov kosov orožja na svojih domovih. Pravi, da razume Ruse, da so nekoliko zastrašeni, saj jih je v drugi svetovni vojni umrlo več kot 20 milijonov.

Plakat, ki ponuja orožje

Plakat Američanom, ki bodo volili, ponuja puško. (Foto: Reuters)

Prepričan je, da se preveč belopoltih Američanov boji temnopoltih. "In pika! Velika večina orožja v ZDA je prodana belopoltim, ki živijo v predmestjih ali na vaseh. Kakšno sliko si ustvarimo, kadar razmišljamo, da nas napadajo na ulici ali pa nam jemljejo denar ali kradejo v hiši? Je to pegasti fant iz soseske ali pa je to nekdo temnopolt ali pa vsaj reven," se sprašuje.

Po mnenju Moora bi morali najprej narediti vse za izkoreninjenje revščine, spet ustvariti srednji razred, kot je obstajal nekoč, in nehati ustvarjati podobo temnopoltega človeka kot tistega, ki jih bo napadel. "Umirite se, belopolti ljudje, in odložite svoje orožje," poziva avtor bloga.

Kot tretji razlog pa Moore vidi sebično razmišljanje Američanov. Ti se po njegovem mnenju preveč egoistično vedejo do težav svojih sodržavljanov, ki se znajdejo v stiski, ko ostanejo brez denarja za operacijo, študij ali ko jim banka zaradi dolgov zarubi hišo. "Slej ali prej bo to postal naš problem, mar ne? Če ukinete preveč varnostnih omrežij, bodo vsi začeli čutiti posledice. Si želite živeti v takšni družbi, v kateri boste imeli legitimne razloge za strah? Jaz si tega ne želim," pravi Moore.

Priznava, da tudi zunaj mej ZDA položaj ni idealen, vendar pa je v civiliziranih državah vseeno videl, kako imajo vsi korist od tega, da si medsebojno pomagajo.

Sprašuje se, zakaj tega ne morejo storiti tudi v ZDA. Meni, da je tako zato, ker se v številnih drugih državah ljudje ne gledajo kot na razdeljene in osamljene, temveč kot združene na življenjski poti, na kateri je vsaka oseba sestavni del celote. "Trudijo se pomagati tistim, ki imajo težave in jih ne kaznujejo, zato ker niso imeli sreče ali pa kakšno slabo obdobje v življenju."

"Moram verjeti, da je eden od razlogov, da je število umorov z ognjenim orožjem v drugih državah na tako nizki ravni tudi zato, ker je tam miselnost osamljenega volka manj zastopana med njihovimi državljani. Številni med njimi so vzgojeni v duhu povezanosti. Zato se tudi težje pobijajo med seboj," ugotavlja Moore.

Na koncu pa je zapisal, da lahko Američani med prazniki malo razmislijo. Hkrati pa meni, da tisti, ki za usmrtitev jelena potrebujejo cel okvir nabojev, puške ne potrebujejo, saj niso lovci.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 73
Lolek a Bolek 26.12.2012 09:24:00
Med sabo naj se pobijejo do zadnjega,nedolžne po svetu pa naj pustijo pri miru,saj so znani po tem da morijo nedolžne po svetu z NATO-m na čelu.
ONniON 26.12.2012 14:26:02
UKINIT NATO !!!
Več komentarjev