Tujina

Moore: Trije razlogi, zaradi katerih se Američani tako 'radi' pobijajo

New York, 25. 12. 2012 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Revščina, strah z rasizmom in sebičnost so razlogi, zaradi katerih v ZDA beležijo tako veliko število krvavih pokolov. Michael Moore meni, da ostrejša zakonodaja glede dostopnosti orožja lahko pripomore k zmanjšanju števila umorov, vendar pa zaradi tega ne bo manj krvavih pokolov, kot se je pred kratkim zgodil v Newtownu.

Michael Moore
Michael Moore FOTO: Reuters

Ameriški filmar in avtor Michael Moore se je v svojem zadnjem blogu, objavljenem na spletni strani časopisa Huffington Post, razpisal o problematiki dostopnosti orožja v ZDA.

Zapisal je, da se oboroženi pokoli v ZDA še ne bodo tako kmalu končali. "Žal mi je, da moram to reči. Vendar pa se globoko v sebi zavedamo, da je tako," meni Moore. Dodaja, da bi si vsi želeli, da bi predsednik v sodelovanju s kongresom sprejel ostrejšo zakonodajo glede posedovanja orožja.
"Potrebujemo prepoved avtomatskega in polavtomatskega orožja ter nabojnikov, v katere gre več kot sedem nabojev," piše Moore in dodaja, da bi morali tudi bolje preveriti preteklost ljudi, ki želijo imeti orožje. Hkrati bi morali omejiti tudi politiko do streliva.

Zgornje omejitve bi po njegovem mnenju zagotovo pripomogle k zmanjšanju ubojev s strelnim orožjem. Pri tem navaja primer New Yorka, v katerem je po njegovih besedah praktično nemogoče kupiti pištolo. Število umorov v enem letu je z zaostritvijo zakonodaje namreč padlo z 2200 na 400.

Pa bi zgolj omejitev dostopnosti orožja zadostovala?

Vendar pa ta ukrep po mnenju Moora še ne bo popolnoma omejil krvavih pokolov. Pravi, da se ti ukrepi ne dotikajo bistva problema. "Connecticut ima eno ostrejših zakonodaj v državi, vendar to 14. decembra ni preprečilo umora 20 otrok," je prepričan ameriški publicist.

Svoje besede podkrepi z dejstvom, da napadalec v mestu Newtown ni imel kriminalne kartoteke in ga pri preverjanju ozadja zagotovo ne bi odkrili. Tudi vse pištole, ki jih je uporabil pri napadu, je kupil popolnoma legalno. Nobena ne ustreza pravnemu opisu "napadalnega orožja". Je pa imel verjetno morilec duševne motnje in njegova mati ga je prisilila, da si je poiskal pomoč. Tudi to ni pomagalo.

Pomagalo ni niti to, da so šolo še, preden je prišel napadalec iz varnostnih razlogov, zaprli. "Tu pa je tisto umazano dejstvo, o katerem liberalci tako neradi govorimo. Morilec se je vdal šele, ko je videl policiste – može z orožjem, ki so vdrli na šolsko dvorišče. Ko je videl, da je prišlo orožje, je nehal prelivati kri in si je sodil. Pištole v rokah policistov so preprečile nadaljnjih 20, 40 ali celo sto žrtev. Tako orožje včasih tudi deluje," meni Moore.

20-letni Adam Lanza je v Newtownu v zvezni državi Connecticut ubil 20 otrok in šest žensk.
20-letni Adam Lanza je v Newtownu v zvezni državi Connecticut ubil 20 otrok in šest žensk. FOTO:

Ob tem pa ponudi še nekatere druge podatke. Kanada, ki prav tako tolerira posedovanje orožja, beleži precej manjšo stopnjo umorov kot ZDA. Nasilne filme in nasilne računalniške igre igrajo tudi japonski ter avstralski otroci, vendar tam nimajo toliko umorov. Nasilno igro Grand Theft Auto so naredili Britanci, vendar v Veliki Britaniji kljub temu letno beležijo 58 umorov na 63 milijonov prebivalcev.

"Oni se preprosto ne pobijajo med seboj tako kot mi. Zakaj? To je vprašanje, ki si ga moramo zastaviti, ko omejujemo posedovanje orožja. Kdo smo mi? Želim odgovoriti na to vprašanje," nadaljuje Moore.

Razlogi tudi v zgodovini

Po njegovih besedah ameriški voditelji uradno sankcionirajo nasilje, hkrati pa ga tudi uporabljajo za uresničitev pogosto nemoralnih ciljev. "Izvajamo invazije na države, ki nas niso napadle. Trenutno v več državah uporabljamo brezpilotna letala, ki pogosto ubijajo tudi civiliste."

"To za nas verjetno ne bi smelo biti nič pretresljivega, saj smo narod, ki je nastal ob genocidu in je zrasel na plečih sužnjev. V državljanski vojni smo poklali 600.000 svojih ljudi. Z revolverjem smo ukrotili divji zahod, ženske pa pretepamo in posiljujemo v zelo skrb vzbujajočem številu (vsake tri ure je v ZDA ubita ženska, vsakih tri minute je posiljena, vsakih 15 sekund pa je pretepena)."

Moore še dodaja, da so ZDA tudi med državami, ki imajo še vedno uzakonjeno smrtno kazen (ob boku Severne Koreje, Savdske Arabije, Kitajske in Irana). Prav tako Američanom po besedah Moora ni mar za deset tisoče sodržavljanov, ki vsako leto umrejo, ker si ne morejo privoščiti zdravstvenega zavarovanja in posledično obiska pri zdravniku.

Revščina, strah, rasizem in egoizem

V nadaljevanju pa Moore bralcu v razmislek ponudi tri glavne razloge za tako veliko stopnjo nasilja v državi. Na prvo mesto je postavil revščino. Pri tem izpostavlja dejstvo, da kar 50 milijonov ameriških državljanov živi pod pragom revščine. Vsak peti Američan vsaj enkrat letno ni imel denarja za hrano. Tudi večina tistih, ki niso revni, živi iz meseca v mesec. "Brez dvoma to ustvarja vse več nasilja in kriminala. Zaslužki srednjega razreda preprečujejo nasilje," pojasnjuje Moore in bralca izziva, naj razmisli, koliko sosedov, ki letno zaslužijo 50.000 dolarjev, bi lahko s puško vdrlo v njegov dom, ga ustrelilo in mu vzelo televizor.

Na drugo mesto Moore postavlja strah in rasizem. Moore meni, da so Američani zelo plašljivi, saj nikoli niso bili napadeni. Sprašuje se, zakaj morajo imeti Američani kar 300 milijonov kosov orožja na svojih domovih. Pravi, da razume Ruse, da so nekoliko zastrašeni, saj jih je v drugi svetovni vojni umrlo več kot 20 milijonov.

Plakat Američanom, ki bodo volili, ponuja puško.
Plakat Američanom, ki bodo volili, ponuja puško. FOTO: Reuters

Prepričan je, da se preveč belopoltih Američanov boji temnopoltih. "In pika! Velika večina orožja v ZDA je prodana belopoltim, ki živijo v predmestjih ali na vaseh. Kakšno sliko si ustvarimo, kadar razmišljamo, da nas napadajo na ulici ali pa nam jemljejo denar ali kradejo v hiši? Je to pegasti fant iz soseske ali pa je to nekdo temnopolt ali pa vsaj reven," se sprašuje.

Po mnenju Moora bi morali najprej narediti vse za izkoreninjenje revščine, spet ustvariti srednji razred, kot je obstajal nekoč, in nehati ustvarjati podobo temnopoltega človeka kot tistega, ki jih bo napadel. "Umirite se, belopolti ljudje, in odložite svoje orožje," poziva avtor bloga.

Kot tretji razlog pa Moore vidi sebično razmišljanje Američanov. Ti se po njegovem mnenju preveč egoistično vedejo do težav svojih sodržavljanov, ki se znajdejo v stiski, ko ostanejo brez denarja za operacijo, študij ali ko jim banka zaradi dolgov zarubi hišo. "Slej ali prej bo to postal naš problem, mar ne? Če ukinete preveč varnostnih omrežij, bodo vsi začeli čutiti posledice. Si želite živeti v takšni družbi, v kateri boste imeli legitimne razloge za strah? Jaz si tega ne želim," pravi Moore.

Priznava, da tudi zunaj mej ZDA položaj ni idealen, vendar pa je v civiliziranih državah vseeno videl, kako imajo vsi korist od tega, da si medsebojno pomagajo.

Sprašuje se, zakaj tega ne morejo storiti tudi v ZDA. Meni, da je tako zato, ker se v številnih drugih državah ljudje ne gledajo kot na razdeljene in osamljene, temveč kot združene na življenjski poti, na kateri je vsaka oseba sestavni del celote. "Trudijo se pomagati tistim, ki imajo težave in jih ne kaznujejo, zato ker niso imeli sreče ali pa kakšno slabo obdobje v življenju."

"Moram verjeti, da je eden od razlogov, da je število umorov z ognjenim orožjem v drugih državah na tako nizki ravni tudi zato, ker je tam miselnost osamljenega volka manj zastopana med njihovimi državljani. Številni med njimi so vzgojeni v duhu povezanosti. Zato se tudi težje pobijajo med seboj," ugotavlja Moore.

Na koncu pa je zapisal, da lahko Američani med prazniki malo razmislijo. Hkrati pa meni, da tisti, ki za usmrtitev jelena potrebujejo cel okvir nabojev, puške ne potrebujejo, saj niso lovci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
26. 12. 2012 09.24
+7
Med sabo naj se pobijejo do zadnjega,nedolžne po svetu pa naj pustijo pri miru,saj so znani po tem da morijo nedolžne po svetu z NATO-m na čelu.
ONniON
26. 12. 2012 14.26
+2
srpko
26. 12. 2012 08.38
+14
Moore: Trije razlogi, zaradi katerih se Američani tako 'radi' pobijajo Z malo sreče, v dobro sveta, upam da jim bo uspelo - se pobiti do konca.
Neznamsipomagat
26. 12. 2012 07.42
-2
2 amandma je zelo pomemben saj se lahko američani zaščitijo/ uprejo pred vlado. Zgodovina se ponavlja, obama=hitler
JurijGrmMlajsi
26. 12. 2012 01.00
+0
Ne razumem teh minusov! Mar vi res mislite, da so ljudje lahko solidarni v taki metropoli, kjer nobenega ne poznajo, sploh ko so zafrustrirani ker so dalče stran od tistih za katere jim JE mar! aNi tako kotpri nas, ko greš v Ljubljano in si nenehno v intezivnm stiku s starim okoljem, družino, prijatelji iz šole ali otroštva in vsem kar je domačega in vzdržuje občutek varnosti in tudi dolžnosti, kar pripelje do te opevane solidarnosti.
JurijGrmMlajsi
26. 12. 2012 11.11
+3
JurijGrmMlajsi Vsi z minusi ste navadni hinavci in nimate pojma ! ko boste "solidarni" in "nesebični" v enem New Yorku, se lahko oglasite! DEJSTEV se ne da spremeniti z minusi! Človek je zaprt, in tiste, ki jih spusti v življenje zgodaj so nenadomestljivi, Pozneje se najde nekaj novih, a če je okolje popolnoma tuje in še tako kot so metropole je konec vsake aolidarnosti. okolje nas ravno tako oblikuej, in kdor izkušnje iz manjših mest, varne dežele, kjer ima družino in stare prijatelje, prenese v popolnoma drugačen svet in eno največjih metropol na svetu, bo hitro tako ali drugače uničen. Če ga ne pogoltne tema, bo vsaj večkrat izkoriščen, izdan in uničen na druge načuine! Uživajte v vašem sprenevedanju!!!
ZakoniZdravja
26. 12. 2012 00.00
-11
ne ampak satanizem v vseh porah zivljenja. otroci slavijo noc carovnic...stari stanaski praznik... oblacijo se v mrtvece in carovnike in to da nekoga prestrasojo jim predstavlja zabavo.
mumblyy
26. 12. 2012 00.11
+6
Ne piši o nečem, česar ne poznaš in to ne povezuj s krščanstvom, ker s tem zavajaš. Najprej se o stvari poduči in potem poskusi nekaj pametnega napisati.
judoka
26. 12. 2012 00.49
+3
jao, preprosta duša, poglej malo ven iz tistega kar si bežno slišal v cerkvi.
ZakoniZdravja
26. 12. 2012 08.13
-5
hehe najbolj smesno je to da vidva nista preden sta kaj napisala si prebrala. preberita si noo in se poducita ..naucita se necesa o svojem poganskem katolistvu in katolistva ne povezuta z krscastvom.
JurijGrmMlajsi
25. 12. 2012 23.06
+5
Kar lemajte minuse iz svojih domov, kjer ste največ dve uri vožnje stran od metsa kjer ste odarasli in imate redne stike s starši, bratranci in prijatelji. V New Yorku, Londonu, Berlinu in kjerkooli bi kaj hitro postali indiferentni in odtujeni, ker je to narava teh mest, kjer je koncetracija ljudi, ki so brez vezi.
JurijGrmMlajsi
25. 12. 2012 22.35
+3
In pše enkaj- govori o raznih ''mehanizmih'', ki so pravzaprav PRISILA in s tem ni nič narobe, a ravno to je dokaz, da NE GRE drugače. Gremo ukiniti dabke in socialno pa bomo videli koliko ljudi bo stradalo,ker se bomo zanašali na "dobro voljo". Glede prejšnjega- vsi tisti, ki mislite, da se tako ne bhis meli obnašati v neznam, novem inrazčlovečnem okolju (vlemesta) pa nimate pojma, kaj življenje v takem okolju pomeni! Danes idealioziramo solidarnost, ki so jo poznali v vaseh in mestecih, kjer so živeli naši predniki, AMPAK, če oz ko so ti ljudje prišli v oddaljenaa velemesta kot gastarbajteri jih je vsaka solidarbnost i8n sočutje hitro minilo, saj niso več bili v okolju, kjer so ljudje za katere jim je mar. Kdor misli, daje bilo drugače, je naiven!
JurijGrmMlajsi
25. 12. 2012 22.30
+7
To o osamljenem voljku je njegova ILUZIJA preostanka sveta! pbožne želje! Kar pozablja je dejstvo, da smo v starem svetu povezani z DRUŽINO, s starimi prijatelji, da se ne selimo na drugi konec celine vsako leto itn Američano9m so "vsi družina" (iztirjenost, ki je preostanek sprevržene hipijevske ere), PRAVO družino oz kri pa veselo ignorirajo (nikjer ni toliko odtujenosti med starši in otroki, brati) Če je človek v ogromnem mestu, kjer noebnega ne pozna MORA biti odtujemn, in drugače NE more biti. Ravno Ameri8čani zastrupljajo svet s svojim ''univerzalizmom'' in prislino, zaigrano toplino (free hugs- da te tujec nenadoma objema, mislim, da bi ga verjetno zložil na tla,ker bi vsak z malo pameti prej pomisli na rop, sploh v velikih mestih) ''bottom line'' kot bi Amneri rekli- odtujenost JE problem, a ljduje nismo univerzalisti, in če jih ločite od korenin, starih prijateljev, znanega okolja, BO osamljen volk., in mu NE bo mar....tako kot mene skrbi zdravjhe sosede, ni mi pa mar za nobenga v kaki AFriki ali pa tudi ZDA. Ljudje DISKRIMINIRAMO, ne mislim na rasno ali kako drugo, pač pa na to, da se obnašamo zelorazlično glede na naravo pvoezave z durgimi. ln če bi jutri šel živet v New York, bi sigurno bil osamljeni volk, ki gleda samo lastno r** Pač, v povsem tujem okolju, med neznaimi lčjudmi, v drugi kulturi in tempu, odrasel človek več ne more najti svoje skupine. Ljduje brez "svojih" (družine in starih prijateljev) so po pravici osamljeni in sebični. Vsak iskren človek, ki živi v velikem mestu, sploh če je prešl od dlače bo povedal isto. tisti, kine, pa lažejo! V današnjem svetu, kjer so tiste skupnosti, ki nam največ pomenijo in nas oblikujejo izginile, ker so bile na poti "napredku" bodo osamljenost, odtujenost in posledično sebičnost ostali dokler obstajajo velemesta, pretirana mobilnost in sodeoben tempo. To kar sanjači hočejo je neizvedljivo, ker je to kar sodoben sistem potrebuje NEZDRUŽLJJIVO - razkroj naravnih skupnosti IN solidarnost ki jo pznajo SAMO take skupnosti.
NotMe
25. 12. 2012 22.29
+15
Moore je legenda. Sam upam, da ne bo komu v napoto, je en redkih, ki ima pogum povedat resnico
ochi
25. 12. 2012 23.46
+5
lahko se pa vprašaš, kdo je dejansko njegov voditekj iz ozadja, da ga še vedno niso utišali. je za razmislit. trust no one.
lnterReflections
25. 12. 2012 21.54
+6
ZDA so tretja največja država na svetu, pa imajo največ zapornikov in umorov na svetu, več kot Indija in Kitajska. Po tem se vidi učinkovitost kapitalizma in najbolj kapitalistične države na svetu.
odprioci
25. 12. 2012 23.03
-3
V enem postu se strinjaš da kapitalizem ne obstaja . zdaj pa spet trobiš neumnosti. Sej se ve da ste "duh časa" sami komunisti
ZakoniZdravja
26. 12. 2012 08.13
+1
ratio
25. 12. 2012 19.51
+41
Problem Amerike je problem vseh nas, saj z globalizacijo vse kar je ameriškega prihaja k nam. Tudi ameriški lobi je pri nas zelo močan. Trenutno imamo pri nas vlado, ki zelo dobro in neposredno sodeluje z njimi. Neoliberalizem, popolni individualizem, ki pojma družbene odgovornosti sploh ne pozna, populizem, uničevanje kulture, načrtno poneumljanje ljudi... skratka, edina zares priznana vrednota je denar. Amerika je v zadnjih 10 letih postala ena najbolj totalitarnih držav na svetu. O demokraciji v dobrem pomenu besede, je v primeru Amerike popolnoma brezpredmetno še razpravljati. Demokracija je postala zgolj ameriški izvozni artikel in opravičilo za nove in nove križarske vojne. Zaenkrat v Aziji in Afriki. Vse pojave, ki jih opazuje Moore lahko opazite tudi pri nas. Najpomembnejši pojav, ki je seštevek vsega kar se dogaja je izginjanje srednjega sloja. Le ta je vedno bila in ostaja nosilec vrednot in kulture v vseh družbah. Zato nobena družba ne more biti družba zadovoljnih ljudi, če ni pravična, socialna in družbeno odgovorna.
petelin7
25. 12. 2012 21.22
+12
večino,kar si napisal,bi jaz skrajšal na NWO!! ne smemo se jim pustiti,ker drugače se nam ne piše dobro,še veliko slabše bo kot je!!!
nikolesnik
25. 12. 2012 23.22
+7
žal povprečni ljudje nimajo lastne pameti ali pa ji ne zaupajo dovolj samozavestno in se jih da zelo hitro speljat v tok vladajočih elit. Te znajo manipulirati in mali človek, čeprav se jim z zavednim delom upira ga nezavedno pelje tja kamor ga vladajoči spretno usmerjajo. In mimo grede se znajde tam, kjer si nikoli ni želel biti. Npr. na kakšnem shodu za granitno kocko v roki. Se opravičujem, za tale povsem "off topic" komentar.
ratio
26. 12. 2012 10.57
+1
Sploh ni "off topic". Kako osebno vidimo in doživljamo te stvari, je pomemben vidik, ki ga ljudem nihče ne razlaga. Pa bi morali. Ker je naokoli ogromno pasti, ki jih ljudje prepozno opazimo.
Neznamsipomagat
25. 12. 2012 19.23
+5
poglejte če prepovejo orožje bodo zalaufala koncentracijska taborišča( preko 600 jih je v Ameriki) , google : FEMA Camps ; agenda 21
arto56
25. 12. 2012 19.25
+4
NotMe
25. 12. 2012 22.26
+4
Teorije zarot, pa chemtrails, pa feme, pa dejte no jit malo na luft, miška in tipkovnica vam škodi
Dobri Ivek
25. 12. 2012 19.21
+2
In zakaj med nami Slovenci ni toliko orožja? Dejstvo je, da pri nas dobiš orožje "na črno" ceneje, kot pa po "dolgotrajni in dražji uradni poti"! Pa tudi mi branimo svoje družine, ne samo američani!
pika poka ježek
25. 12. 2012 19.35
+2
ONniON
25. 12. 2012 19.19
+24
ZDA naj bo sram naj si zgled jemljejo po severnih sosedih Kanadčanih , imam prijatelja iz Kanade in pravi da hvala bogu da ne živi v ZDA in ne mara, ni mu všeč njihov način razmišljanja in življenja skratka vse pa tudi kar se tiče služb in zdravstva ima vse raje v kanadi, še michael moore je rekel da mu je kanada super
civitasstain@gmail.com
25. 12. 2012 19.23
+2
Samo o zdravstvu mi ne razlagaj. Več kot polovica Amerikancov zavrača tak način zdravstvenega zavatovanja, kot ga imamo v Evropi. Ne bom razlagal zakaj,!
ONniON
25. 12. 2012 19.28
+7
js ti govorim o kanadi in ne o evropi si vredu prebral ???
Te vidim
25. 12. 2012 20.39
+6
Že Moore je pokazal razliko od Zda in Canade, kot noč in dan. V Zda se zaklepajo in jih je strah, v Canadi pustijo odklenjena vrata in gredo spat. Kar se zdravstva tiče v ZDA je lepo Moore pokazala v Sicko dokumentarnem filmu.
JurijGrmMlajsi
25. 12. 2012 21.55
civitasstain Ko so že tako daleč prišli, jih celo razumem! poglej koliko debeluhov, kadilcev, džankijev in drugih ki bi mroali plačevati trikrat višje zavarovanje imajo tam! Po drugi strani imajo tudi 20 milijonov ilegalcev, in obstaja nevarnost, da bodo ti začeli izkoriščati sistem, ki je namenjen IZKLJULČNO državljanom in tistim z urejenim statusom. Ko bi uvedli obvezno zavarovanje kot ga ima večina evropskih držav,bi to uredili, sam ne vem, če je tam dovolj reda in discipline, da se prej omenjenim zlorabam izognjo.
gringo123
25. 12. 2012 22.28
-5
V Ameriki število debeluhov pada, pri nas pa še vedno strmo raste in mislim, da smo že prehiteli ZDA. Kdo pri nas plačuje tole a?
JurijGrmMlajsi
25. 12. 2012 22.45
+5
gringo hahaha....ameriška propaganda vam načenja presojo! Pri nas več debelih kot v ZDA??? Dj nehaj,!! Pri njih je stagniralo, zato ker huje niti ne more biti....95% prebivlastva žene bo v takem stanju. Drugače so na Danskem že poskrbeli za to, mi b jih ilahko posnemali!
JurijGrmMlajsi
25. 12. 2012 22.50
+0
Super_Ježek tisto je pretiravanje ikn holivdski oprstip ''dokumunetarcu'', kii je njegova odlika. Dvomim, da je tako kjerkoli razen v kakem zelo majhnem in izolirnaem mestu, pa še tam več ne gre tako, ker so vsepvvsod ceste, proge in neznanci. Ne vem, zakaj ne bi zaklepali, imeli alarme, varovali premoženje. če nekdo hoče biti prijatelj ti đže ne bo vstopil v hišo brez trkanja. Poleg tega je povsem normalno, avarujemo zasebnost. Ko sem bil star 14 let so moji mlahko vstopili samo ko sem dovolil, ne vem zakaj potem odrasli ne bi smeli varovati zasebnosti pred neznanci, čle je NORMALNO , da pred starši? Če nekdo ni voajer mu še na misel ne pride, da ne bi imel žaluzije ali zavese in zaklenjena vrata. Če pa je....za to so psihiatri!
FAUSTOS1
25. 12. 2012 19.15
+41
TALE MORE JE PREVEČ PAMETEN ZA AMERIKO TAKO DA MU GROZI ATENTAT
Aljaž Bencik
25. 12. 2012 19.39
-8
+10
Zakaj sodiš ljudi po zunanjosti..tipično ameriško ;) !
lordG
25. 12. 2012 20.27
+6
JurijGrmMlajsi
25. 12. 2012 21.57
+5
hvonus Tipično ameriško je, da imaš 50 kil preveč in to s ponosom razkazuješ. Debelost so še v stari Grčiji pojmovali kot dokaz značajskih pomankljivosti (razvajenost, požrešnost, hednoizem, premao volej) fortunat Ravno zato, ker je ON prepameten je Amerika izgubljena, ekr on sploh ni zanimiv, globok, ali karkšenkoli mislec. Včasih ima prav, včasih naklada, a vedno ej sila preprost, gleda črno-belo in vse osrtalo akr je ''ameriškim ovcam všeč.
Jožajoža
25. 12. 2012 19.13
-1
se Američani tako 'radi' pobijajo. narobe. razlogi, zakaj američani tako radi pobijajo. pustimo ameriko. po svetu američani tako radi pobijajo otroke,ženske,vojake,......ker ti branijo svojo domovino. in domoljubje je američanom tuje
civitasstain@gmail.com
25. 12. 2012 19.27
+0
Si pozabil Afganistan in Irak? Tam vsak teden letijo otroci, ženske in civilno prebivalstvo v luft radi avtobomb. No kdo se vluft spušča ti nebom razlagal. Odpri mal oči!!!!!!!
JurijGrmMlajsi
25. 12. 2012 22.02
+2
Jožajoža Odvisno od države- talibani niso nobeni domoljubi-! Sovražijo jih tudi drugi AFganistanci.
upornik22
25. 12. 2012 19.03
-1
moje orožje so roke, ne rabim še dodatnega podaljška.
pika poka ježek
25. 12. 2012 19.05
+7
Kdo govori o orožju kot predmetu za napad in obrambo. Zame je moje orožje kot recimo smuči in palice za Tino Maze, ali pa tenis lopar za Katarino Srebotnik, šporni rekvizit, halo...... Res pa je, da lahko Tina koga udari s palico, Katarina pa z loparjem, HEH
upornik22
25. 12. 2012 19.09
-5
če znaš mojstrske veščine kot so may tay ne potrebuješ nobenega orodja.
Biribombiribom
25. 12. 2012 19.21
+6
ČE znaš ja... ne če si misliš, da znaš.
civitasstain@gmail.com
25. 12. 2012 19.29
+0
Mojstrske veščine te ne bodo obranile pred orožjem. Sicer pa zakaj sme sploh narod nosit orožje?????
Jimi1
25. 12. 2012 19.42
+4
Med posedovanjem in nošenjem orožja so VELIKE razlike. Za posedovanje in nošenje po svojem zemljišču vsaj za me ni nič spornega. Ko pa pride do nošenja v mestih, pa mora biti zakonodaja bolj rigolozna. Posesti tudi sploh ni mogoče nekomu trajno preprečiti, je pa možno omejevati nošenje orožja... Sploh pa, kadar država ni sposobna prebivalcem varnega življenja zagotoviti nošenje orožja med civili dobi legitimno pravico...
pika poka ježek
25. 12. 2012 19.00
+3
Če koga zanima legalen nakup orožja naj vloži vlogo za nabavo orožja na svoji krajevno pristojni upravni enoti. Tam dobi vse nadalnje napotke in navodila. Je pa treba reskirat nekaj denarja še za varnostni izpit in zdravniško spričevalo.
Jimi1
25. 12. 2012 19.49
+3
Ja legalno, kontrolirano pripravljalno, varnostno in pravno-zdravstveno poučno se mora pridobivati orožje podobno kot dovoljenje za vožnjo vozil... S tem se kar se da preprečijo poškodbe z njim. Ob omejevanju brez pravih argumentov pa pride do nastanka vakuuma, ki ga zapolne "črni trg". Tam za kupce in vrste orožja nobena pravila ne veljajo...
JurijGrmMlajsi
25. 12. 2012 21.59
+1
Jimi1 Pravilno! Nič drugačekot pri voznišklem!A tudi brez psoebnih ''potreb0''
odprioci
25. 12. 2012 18.51
+0
2.5 milijonov krat na leto se orožje uporabi za OBRAMBO kar je 7 krat več kot za kaznjiva dejanja. Masovna stralanja niso na porastu, kot nam "mediji" govorijo ampak ravno nasprotno. V območjih kjer je več oroža oz. je lažje dostopno je manj kriminala. V Avstraliji so prepovedal orožje pred enim letom rezultat? Večja stopnja umora, ropa (kar za 47%) in posilstev. Če ste proti orožju in ga hočete uničiti potem naj velja isti standart tudi za države, ker je država pobila več kot 262 milijonov ljudi v 20. stoletju in v tej številki niso zajete vojne.
pika poka ježek
25. 12. 2012 18.58
+6
Civilno orožje je pljunek v morje v primerjavi s trgovino z orožjem, ki ga prodjajajo in kupujejo vlade. Največ orožja prodajo stalne članice OZN (ZDA, Rusija, Kitajska, V. Britanija in Francija).
pika poka ježek
25. 12. 2012 18.48
+4
Strelstvo je lep šport in kot vsak šport zahteva veliko treninga, se pravi veliko streljanja. Je tudi ogromno strelskih disciplin. Na IPSC, IDPA in IASC- kar so kratice za dinamične strelske discipline se strelja s polavtomatskim stremim orožjem, kjer se uporabljajo revolverji, polavtomatske pištole, puške izpeljane iz sodobnih vojaških pušk in polavtomatske šibrenice. Na Benchrest strelskih disciplinah se strelja tudi na 1000 metrov, z malokalibrskim orožjem od 25 -100 metrov. Odkar je v Sloveniji v veljavi nov zakon o orožju, se je strelstvo lepo razvilo in je pravzaprav na vrhunskem nivoju.
pika poka ježek
25. 12. 2012 18.53
+4
Slovenski Zakon o orožju ima omejitve kdo ne more legalno pridobiti orožja. Če ima prosilec nasilno kriminalno preteklost, če je duševno bolan, če je odvisen od alkohola ali mamil, če živi v razmerah, ki ne dopuščajo posesti orožja, se takšnemu prosilcu vloga zavrne, a ker ponavadi takšni ljudje niti ne poskušajo sreče na občini, le ta v glavnem potrjuje zahtevkom po izdaji nabavnega dovoljenja za orožje.
Jimi1
25. 12. 2012 19.52
+4
Za takšne ljudi je še vedno na voljo "črni trg" kjer oni nabavljajo, kar ne morejo legalno pridobiti...