Tujina

Belgija znižala stopnjo teroristične ogroženosti

Bruselj, 24. 03. 2016 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Dva dni po terorističnih napadih v Bruslju, ki so terjali 32 mrtvih in več kot 300 ranjenih, so v Belgiji znižali stopnjo teroristične ogroženosti s četrte (najvišje) na tretjo. Medtem pa se oblasti v Bruslju soočajo s kritikami, da niso upoštevale opozoril iz Turčije, ki jih je svarila pred Ibrahimom El Bakraouijem.

Belgijska policija nadaljuje preiskavo terorističnih napadov na letališču in postaji podzemne železnice v Bruslju, ki so terjali najmanj 31 življenj, ranjenih pa je bilo najmanj 300 ljudi. Oblasti so danes potrdile, da je v kritičnem stanju še vedno približno 60 ljudi.

Belgijski krizni center Ocam je v večernih urah sporočil, da so danes znižali stopnjo teroristične ogroženosti s četrte na tretjo. Četrta stopnja ogroženosti pomeni neposredno teroristično nevarnost, tretja pa morebitno ali verjetno nevarnost. Znižanje med drugim pomeni, da na velikih železniških postajah ne bodo več izvajali sistematičnih varnostnih kontrol, ampak le še naključna preverjanja. Vhode na postaje podzemne železnice bodo sicer še naprej nadzorovali vojaki, prav tako bodo kontrole na vhodu v bruseljsko letališče Zaventem, ki ostaja zaprto.

Napadalci, ki so bili vpleteni v napade v Parizu in Bruslju: 

Napadalci - grafika popravljena
Napadalci - grafika popravljena FOTO: Napadalci - grafika popravljena

Belgijska policija je že identificirala dva samomorilska napadalca, in sicer brata Kalida in Ibrahima El Bakraouija. Belgijski zvezni tožilec Frederic Van Leeuw je pojasnil, da je Ibrahim napad izvedel na letališču, Kalid pa naj bi pozneje detoniral bombo na postaji podzemne železnice Maalbeek. 

Ibrahim, 29-letni belgijski državljan, ki so ga identificirali s pomočjo prstnih odtisov, je po besedah tožilca napisal oporoko. Dokument so našli na računalniku, ki so ga preiskovalci odkrili v smetnjaku. V njem je zapisal, da je v naglici, da ne ve, kaj naj stori, in da ga iščejo vsepovsod. Če bo "to zadevo zavlačeval", bo pristal v zaporu, je po besedah Van Leeuwa še dodal Ibrahim.

Za Kalidom El Bakraouijem je bila izdana tiralica

Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da so 11. decembra lani izdali mednarodni nalog za prijetje Kalida El Bakraouija. Iskali so ga v zvezi s terorističnimi napadi v Parizu novembra lani. Interpol je potrdil, da je izdal tiralico za njim zaradi terorizma, ni pa želel razkriti, kdaj je bila prvič objavljena.

Turčija je sporočila, da je Ibrahima El Bakraouija aretirala in izgnala junija lani ter Belgijo posvarila, da gre za tujega borca, a je ta njena opozorila ignorirala. Belgijske oblasti to zanikajo in trdijo, da je bil El Bakraoui poslan na Nizozemsko in ne v Belgijo. Nizozemske oblasti so to potrdile, a obenem poudarile, da njihovim organom pregona pač ni bil znan in da ni bil ničesar osumljen, zato ga niso prijeli. V luči očitkov, da so bile očitno s strani belgijskega pravosodja in organov pregona narejene hude napake, sta svoj odstop ponudila notranji in pravosodni minister Jan Jambon in Koen Geens, a ju premier Charles Michel ni sprejel.

Po navedbah tožilstva je bil Kalid osumljen, da je pod lažnim imenom Ibrahim Maaroufi najel stanovanje v Charleroiju, ki naj bi ga kot bazo uporabljali pariški napadalci. Kalid naj bi z istim namenom najel tudi stanovanje v bruseljski četrti Forest. V tem stanovanju se je vse do 15. marca skrival glavni osumljenec za napade v Parizu Salah Abdeslam. Takrat je belgijska policija izvedla racijo stanovanja, pri čemer je bil ubit 35-letni Alžirec Mohamed Belkaid. Abdeslamu je uspelo pobegniti in ujeli so ga šele tri dni kasneje, v petek, v stanovanju v četrti Molenbeek.

Na dan sicer prihaja vse več informacij o povezanosti bruseljskih in pariških napadov. Brata El Bakraoui naj bi bila del teroristične celice okoli v Molenbeeku rojenega Abdelhamida Abaaouda, glavnega organizatorja pariških napadov in vidnega člana skrajne Islamske države, ki je bil ubit v policijski operaciji nekaj dni po pokolu v Parizu.

Sta brata načrtovala napad na belgijski nuklearki?

Belgijski časnik Dernier Heure danes ekskluzivno poroča, da naj bi Khalid in Ibrahim načrtovala napad na belgijski nuklearki. Njune načrte pa naj bi pokvarila prav petkova aretacija Abdeslama.

Kot pravijo, naj bi brata celo namestila skrito kamero ob vhodu v hišo vodje belgijskega nuklearnega programa. V hišnih preiskavah v najetih stanovanjih naj bi zasegli več ur dolge posnetke, ki kažejo, da sta napadalca očitno redno spremljala omenjeno osebo.

Prav zaradi tega odkritja so na dan napadov evakuirali nuklearki Doel in Tihange, na območje pa so poslali vojsko.

Kdo je moški v svetlih oblačilih na letališču?

Na letališču sta se sicer razstrelila dva samomorilska napadalca. Drugi je bil, kot kaže, 24-letni Najim Laachraoui. Belgijske oblasti so sicer sprva domnevale, da je pobegnil, a so viri v policiji sporočili, da je bil ubit v eksploziji. Uradne potrditve sicer še ni. Tudi Laachraouija so že iskali v povezavi z lanskimi terorističnimi napadi v Parizu, so povedali viri v belgijski policiji.

Laachraoui, ki je bil rojen 18. maja 1991 in je februarja 2013 odpotoval v Sirijo, je pod lažnim imenom Soufiane Kayal najel stanovanje v Auvelaisu v bližini mesta Namur v osrednji Belgiji, kjer so prav tako potekale priprave na napad v Parizu 13. novembra lani. Isto lažno ime je uporabil 9. septembra na meji med Avstrijo in Madžarsko, ko je bil na poti skupaj z Abdeslamom, ki so ga prijeli v petek.

Osumljenci za napad
Osumljenci za napad FOTO: ENEX

Tretji domnevni napadalec na letališču, ki ga je v svetlih oblačilih videti na posnetkih nadzornih kamer, pa je pobegnil in ga policisti še iščejo. Njegova identiteta uradno še ni znana, belgijski mediji poročajo, da gre za Mohameda Abrinija.

Iščejo tudi drugega domnevnega napadalca na podzemno železnico

Belgijske oblasti še vedno iščejo tudi drugega osumljenca v zvezi z napadom na postajo podzemne železnice Maalbeek v Bruslju, v katerem se je en samomorilski napadalec razstrelil, ubitih pa je bilo 20 ljudi.

Nadzorne kamere so poleg Kalida El Bakraouija, ki se je razstrelil, posnele še enega moškega z veliko torbo. Neimenovan policijski vir je povedal, da naj bi se Bakraoui pogovarjal z njim, ta pa nato ni šel z njim na vlak. 

Salah Abdeslam pravi, da ni vedel nič v zvezi z napadi v Belgiji.
Salah Abdeslam pravi, da ni vedel nič v zvezi z napadi v Belgiji. FOTO: AP

Abdeslam pristaja na izročitev Franciji

Medtem pa si glavni osumljenec terorističnih napadov v Parizu Abdeslam želi čimprejšnje izročitve Franciji, da bi se soočil z obtožbami, je povedal njegov odvetnik Sven Mary. Ob tem je dodal, da Abdeslam trdi, da ni vedel za načrte za torkove napade v Bruslju. Danes bi moral stopiti pred sodnika, a je odvetnik zahteval več časa za preučitev dokumentacije. Zato je sodnik razpisal nov datum obravnave za 7. april.

Kot je znano, so 26-letnega Abdeslama prejšnji petek po več kot štirih mesecih bega prijeli med spektakularno akcijo v Bruslju. Proti njemu je belgijsko tožilstvo nato vložilo uradno obtožnico zaradi sodelovanja v pariških napadih. Obtožujejo ga "terorističnega umora" in sodelovanja v aktivnostih teroristične skupine.

Abdeslam je priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu. To je bil večer, ko je v usklajenih bombnih in strelskih napadih na restavracije, bare, stadion Stade de France in koncertno dvorano Bataclan umrlo 130 ljudi. Na prvem zaslišanju je prav tako dejal, da se je v Parizu nameraval razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je premislil.

Belgija se je poklonila z minuto molka

V Belgiji je danes zadnji dan tridnevnega žalovanja po napadih.

Žrtev eksplozij na bruseljskem mednarodnem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice Maelbeek so se po vsej Belgiji ob 14.30 spomnili z minuto molka. Že v sredo opoldnepa so se žrtvam poklonili z minuto molka v Bruslju.

Z minuto molka so se spominu na žrtve napadov v Bruslju ob začetku seje poklonili tudi člani slovenske vlade.

Čeprav se življenje v belgijski in evropski prestolnici počasi vrača v stare tirnice, bo letališče Zaventem za potniški promet zaprto vsaj do vključno nedelje, so sporočili z letališča. Ker forenzična preiskava še poteka, predstavniki letališča še nimajo dostopa do stavbe. Dokler ne bodo mogli oceniti škode, ne bo znano, kdaj bo promet lahko znova stekel, so zapisali na spletni strani.

Minuta molka - 9
Minuta molka - 9 FOTO: AP

Notranji ministri EU pozvali k bolj usklajenemu boju proti terorizmu

Notranji ministri EU so na izrednem zasedanju izrazili solidarnost z Belgijo in pozvali k bolj usklajenemu boju proti terorizmu ter doslednejši uporabi obstoječih pravnih instrumentov. Niso sprejeli nobenih novih odločitev, so pa objavili izjavo, v kateri so izrazili podporo Belgiji po napadih in pripravili seznam, kaj vse bi bilo treba storiti za bolj usklajen in učinkovit boj proti terorizmu.

Slovenska policija je z okrepljenimi aktivnostmi na področju protiterorističnih dejavnosti začela že takoj po lanskih terorističnih napadih v Franciji. Ob tokratnih napadih v Bruslju je policija ponovno pregledala navodila in jih dopolnila z nekaterimi ostrejšimi ukrepi, predvsem na mejnih prehodih in letališčih ter s spremljanjem določene populacije v notranjosti države. Špenga je povedal, da bo slovenska policija še okrepila sodelovanje z varnostno-obveščevalnimi agencijami in tudi z mednarodnimi partnerji.

Zasedanja se je iz Slovenije udeležil državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga, ki je poudaril, da napad v Bruslju ni bil napad na eno od članic EU, temveč še en v seriji napadov na vrednote, za katere smo se desetletja borili in na katerih temelji celotna unija. Pozdravil je besedilo izjave in se pridružuje stališču, da moramo v boju proti terorizmu poskrbeti, da bomo upoštevali tiste vrednote, ki so bile predvčerajšnjim v Bruslju napadene: demokracija, človekove pravice, strpnost, solidarnost in mir. Po njegovih besedah so se na zasedanju strinjali, da je učinkovitost boja proti terorizmu odvisna predvsem od hitrega odzivanja. Med predlaganimi ukrepi je izpostavil potrebo po tesnejšem sodelovanju, izmenjavi podatkov in usmerjanju razpoložljivih kapacitet obveščevalnih in varnostnih organov tudi s čimprejšnjo vzpostavitvijo enote nacionalnih protiterorističnih strokovnjakov pri Evropskem centru za boj proti terorizmu.

Ministri so pozvali tudi k čimprejšnjemu sprejetju direktive o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih (PNR). Slovenija je podprla predlog, da bi bila direktiva sprejeta že na aprilskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, je še pojasnil Špenga, ki je ob robu zasedanja obiskal svetovalca za policijsko sodelovanje in schengen na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU, ki je bil ranjen v napadih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (495)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
25. 03. 2016 12.06
Belgija znižala stopnjo ogroženosti!? Slovenski svečkarji alarm! , dodajte še titih nekaj kapljic ta belega olja na žerjavico naj se čuti kako ste ogroženi! Strahopetstvo brezvezno!
Biofanatik
25. 03. 2016 08.28
+3
Zblojeni novinarji; s takimi zadevami nam NI treba živet. Orban je lepo dokazal kako mora država poskrbeti za svoje ljudstvo, naši izdajalci pa samo za svoje ... "elito" in prisklednike.
Frane Šajn
25. 03. 2016 12.11
Zakaj ne ločiš smiselno kdo je prisklednik in kdo izdajalec in kam spadaš ti. Vsekakor nikamor ker nikjer nimaš teže v smislu pomembnosti. Posledice pa nosiš tako enih kot drugih. Seveda imena in primki teh elit so ti pa deseta briga glavno , da nabijamo in se imamo ob tem celo za pametne.
Biofanatik
25. 03. 2016 20.59
Moje stranke in sindikata še ni, čakam. Levi desni vsi isti fašisti ali ti še kaj narišem.
+12
Moram reči da me čudi s kako lahkoto priseljenci in (neo)socialisti uporabljajo besedo fašizem in fašisti. Fašizem je po definiciji državni kapitalizem (izhaja iz Italije). Državni kapitalizem pa imamo v SLO že 70+ let- Kdo vzdržuje ta sistem?! LEVICA! Torej so in teroristi in fašisti na levici.
Fifi 24
24. 03. 2016 21.43
-10
Od kot tebi ta definicija ? A potem je Musolini recimo primer Angelijem VZEL FIAT ?? ko je bil na oblasti ?? Daj ne nori
+7
Hah. Tam brez žegnja države nisi mogel pisnit. Z Agnelijem sta si bila kot brata. FIATa je reševala italijanska država neštetokrat. Privatno firmo?! Saj Gavrilović tudi ni ime kakega komunista pa je šlo za državno kapitalistično firmo. FIAT je proizvajal orožje in vojaška vozila!
Bofur
24. 03. 2016 21.48
-3
Državni kapitalizem imajo tudi Združene države,
Bofur
24. 03. 2016 21.49
+2
Državni kapitalizem imajo Združene države Amerike, ZDA so pravzaprav izumile koncept, socialnega liberalizma, državnega kapitalizma, Roosevelt, New Deal. Prav ZDA je prekršila prvo pravilo prostega trga, laissez-faire, ter so z obilnimi DRŽAVNIMI denarnimi inekcijami reševale propadle banke, finančne ustanove po zadnji krizi. Fašizem si je izmisl Musolini, ki je sovražil ne-Italijane, Slovence, tako zelo, da ni dopustil niti slovenskih imen ali priimkov. Še na nagrobnikih so jih morali spreminjati. Zato jaz domobrance, belo, plavo gardo, na Slovenskem, ki so se spajdašili s tem po tvojem mnenju "socialistom" Musolinijem nikoli ne prištevam za pripadnike Slovencev, slovenskega naroda, gre za proti-Slovence, gre za izdajalce in sovražnike slovenskega naroda.
+0
Saj delno se celo strinjam s tabo ;) Je pa nekaj. Če je nekdo mislil dobro, ga ne moreš obsojat. Tudi če je naredil napako.
Bofur
24. 03. 2016 21.57
+3
Vsekakor da ne. Nisem revanšist. Dopuščam vse možnosti, ne vem, tudi sam ne vem, kako bi ravnal in kaj bi izbral, ko si soočem s trenutno izbiro, ki ti lahko vzame življenje. Za Slovenijo bi si pa najraje želel, da bi bili (ustavna) kraljevina po Norveškem modelu, kjer imajo tako desnica kot levica ali sredina ali skrajne stranke isti pogled denimo na svoje lastne kvizlinge. Ali pa primer Anglije. Laburiste, torijce druži isti pogled na 2. svetovno vojno. V Sloveniji pa je razlika med levico in desnico, pravzaprav samo to - ločnica med partizani in anti-partizani.
Frane Šajn
25. 03. 2016 12.00
+1
Bilder škoda ker ne premoreš toliko znanja zgodovine kot bujne domišljije , bi lahko kaj pametnega napisal. Tako pa je kar je!
aaaaaa122121
25. 03. 2016 14.18
Fifi 24
24. 03. 2016 21.20
+15
Aktualni levičarji so sramota za partizane, oni so namreč branili domovino pred sovražnikom in varovali mejo z OROŽJEM prav tako niso dopuščali verskega ekstremizma ____________________pravzaprav podrobneje pogledano Partizani niso bili levičarji bili so borci imeli pa so rdeče polit komisarje pa niti ti rdeči politkomisarji ne bi prebavili aktualnih levičarjev
Frane Šajn
25. 03. 2016 12.03
+1
Kako učena teorija o partizanstvu, seveda je na žalost zavita v preveč prozoren "ta beli" celofan.
Biofanatik
25. 03. 2016 21.00
Amminah
24. 03. 2016 21.11
+3
Amerika Izrael Britanija. To so teroristi. Oni so ustvarili vse to. Zakaj ni napadov na Ameriko. zakaj ne v Izraelu??? Ker to so oni!!!!!
Elias47
30. 03. 2016 13.31
CyberWorm90
24. 03. 2016 20.56
+1
cmero pa wlada ma trenutno čist druge probleme : ))) trenutno morjo rešit bramorja pa ostalo profesorsko elito k so jh dobli pr kraji dodatkou pa awtorskih : )))) multikulturni dogodtki so za njih tretjerazredna nema : ))))
Biofanatik
25. 03. 2016 08.31
askralj
24. 03. 2016 20.44
+3
Vohunili so vodji nuklearnnega programa. In verjetno tudi on ima družino in vsak ki gleda film ve kaj to pomeni. Potni listi niso kr tak za brezveze in Cerar se je okolical za čuvaja schengena. Spuščali smo ljudi brez kontrole v eu sedaj se nam komaj govori resnico da so zraven tudi zaporniki teroristi vse je vedel že takrat. In če je vse res je naročilo pizze na dom preprečilo največji teroristični napad popolno naključje torej. Res se počutim varnega ker mi vlada govori da nismo v nevarnosti in imamo najslabšo vojsko in policijo z opremo ki ji je potekel rok uporabe. Sedaj se naseljuje prikrito te ljudi k nam a ni to super...
Biofanatik
24. 03. 2016 20.42
+2
Zaustavite Zemlju silazim, gre še kdo zraven da se rešimo te bedarije ki se dogaja na Zemlji.
flum
24. 03. 2016 20.31
+11
naj pridejo razstrelit slo parlament, vsaj ne bo nobene škode ¨!
+6
Saj to je čudno da tega ne naredijo. V takem primeru bi celo poželi naklonjenost naroda. Simpatije. To se prav vidi da nekaj ne gre skupaj.
aaaaaa122121
24. 03. 2016 20.47
-3
hehe ja pacienta a vidva bi napadala sebe, terorizem je orodje elit za ustrahovanje ofcic:)
aaaaaa122121
24. 03. 2016 20.49
-1
ja terorist bi napadu del pentagona, ki ga ravno obnavljajo;)
Bofur
24. 03. 2016 20.55
+0
Tukaj bi se celo strinjal. Najbolj učinkovito je pa itak, če napadeš denimo relejne postaje za elektriko, transformatorje, daljnovode, nobenih človeških žrtev, učinek pa je gromozanski, država brez elektrike obstane, velika mesta se znajdejo v kaosu, obstane proizvodnja. Ubijanje nedolžnih, otrok, žensk, sprehajalcev, potnikov na letalih..., kaj s tem dejansko dosežeš ?? Razen strahu in groze, ki se kmalu spremenita v ogorčenje in veliko željo po maščevanju. V bistvu si kot terorist sam podpišeš smrtno obsodbo. In nič drugega. Ti teroristi so ali skrajno neumni, da izbirajo takšne cilje in takšen način "delovanja", ali pa pa je v ozadju nek drug interes in gre za podtalno delovanje (evropskih) tajnih služb.
aaaaaa122121
24. 03. 2016 20.17
-1
Čeprav je naziv Gladio oznaka za italijanski del natove operacije Stay behind, se to ime v javnosti uporablja kot sinonim za vse podobne natove enote, ki jim nekateri pravijo tudi "super NATO". Izkazalo se je, da so te enote povezane z mnogimi terorističnimi dejanji, ki so jih do tedaj pripisovali skrajnim komunistom, Rdečim brigadam. Temu odkritju je sledila razprava v parlamentu EU, ki je že 22. novembra sprejel resolucijo, s katero je obsodil 40-letni obstoj vzporedne obveščevalne službe, zahteval popolno preiskavo in razpustitev in razorožitev teh enot, ki so ušle vsej demokratični kontroli.
aaaaaa122121
24. 03. 2016 20.17
-1
V začeku 80-ih let je mladi italijanski sodnik Felice Casson začel preiskavo o bombnem napadu v Peteanu leta 1972. Preizkava je pokazala, da je bombo podstavil Vincenzo Vinciguerra v tesnem sodelovanju z vojaško obveščevalno službo SID. Preiskoval je še naprej in leta 1990 dobil dovoljenje za ogled arhivov SISMI. Tam je našel dokumente, ki so dokazovali, da je v Italiji obstajala skrivna vojska z imenom Gladio (meč), ki je bila del vojaške tajne službe. Našel pa je tudi dokumente, ki so Gladio ter desničarski terorizem v Italiji in zahodni Evropi povezovali z ZDA. Na osnovi odkritih dokumentov se je povezal s parlamentarno preiskovalno komisijo za terorizem. To je zavrtelo klopčič odkritij po celi evropi.
rde?kar
24. 03. 2016 20.15
+3
Dejte še naše zločince pokomentirat pa samo tega Karađiča kažejo.
+10
A veste kako so v Kolumbiji obračunali z mafijo?! Ko so državni organi enega dobili (ali samo osumili) so eliminirali in njega in vso njegovo družino, sorodnike, prijatelje in simpatizerje. Drugače več ni šlo! Tile so sedaj mučeniki, pa njihove družine polne denarja. V omenjenem primeru pa bi bilo to precej drugače. Bo vsak premislil kaj počne.
aaaaaa122121
24. 03. 2016 20.17
-2
kolumbijo je prvleku pacient na plano:)wtf:)
+12
Veste zakaj se Rusov bojijo?! Kako so pa Rusi to rešili?! Ko so tile (Hesbollah) enkrat ugrabili ruske diplomate, so Rusi takoj ulovili enega sorodnika šefa hesbollaha, ga eliminirali in mu odrezali mednožje in glavo, ter to poslali šefu Hesbollaha. Zraven pa pripisali da bodo tako končali vsi njegovi. To je naredil KGB. So vse diplomate takoj izpustili in od takrat pustijo Ruse pri miru.
+8
Iz istega razloga se ne upajo lotevat bogatašev. Ker bogataš ne bo klical policijo. On bo najel plačane morice ki bodo takega ulovili in mu prizadejali tako veselje da si bo želel umret. Njemu in vsem njegovim.
rde?kar
24. 03. 2016 20.08
+9
Kmalu boste tudi pri nas poročali o bombnih napadih pa ni daleč stran.
learza
24. 03. 2016 20.13
+7
Zato jih je treba cim prej eliminirati, da se to ne bo zgodilo!
aaaaaa122121
24. 03. 2016 20.08
-2
V 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja so po Evropi pokale bombe. Odgovornost za napade so pripisovali različnim skrajno levim skupinam, kot so npr. Rdeče armade. No, tako je veljalo do 24. oktobra 1990, ko je italijanski predsednik vlade Giulio Andreotti priznal obstoj tajne NATO-ve vojske, ki se je v Italiji imenovala Gladio. Parlamentarna preiskava je pokazala, da so te skupine, v katere so bili vključeni tudi fašistični vojni zločinci iz druge svetovne vojne, odgovorne za mnoge bombne napade v Italiji, vključno z masakrom v Bologni. To je sprožilo val preiskav po celi zahodni Evropi, ki pa so v glavnem naletele na zid molka odgovornih in ameriške CIE, ki je te enote pomagala ustanoviti, jih opremljala in včasih tudi nadzorovala
DržavniSekretar
24. 03. 2016 19.58
+5
Donald J. Trump Evropa in zda mora takoj prenehajte jemati v ljudi iz sirije. To bo uničenje civilizacije, kot jo poznamo! Tako žalostno! Bilo je objavil, da čim več kot 5000 isis borci prodrli v evropi. Prav tako, mnogi v zda, saj sem ti rekel! Samo jaz lahko popravim ta problem!
learza
24. 03. 2016 19.57
+15
SMRT ISLAMU ZA VEDNO!!!!!!!
Apostol1
24. 03. 2016 20.27
-12
zakaj in od kod ti pravica da kaj takega napišeš
learza
24. 03. 2016 20.36
+4
Zato, ker je to moje mnenje in ga lahko izrecem, poleg tega pa predstavlja nevarnost nasi odprti druzbi, katero oni sovrazijo!!!
Mojster123
24. 03. 2016 20.37
+2
Tanja. :-) Malo se umiri prosim. Ne gre tako, da bi jih kar vse eliminirali... nenazadnje je Pakistan jedrska sila. Ni pa nam jih potrebno sprejemati v svojo bližino, naj jih sprejemajo muslimanske države, mislim da je tako najbolj pošteno.
learza
24. 03. 2016 20.45
+3
imas prav, samo to kar se dogaja zadnje case, je pac vse povezano z njimi, zivim v Nemciji in najbrz si spremljal kaj se je dogajalo v Kölnu, to so pac barbari, kateri sovrazijo naso kulturo in vrednote zato je treba zascititi sebe in nase ljubljene, da ne bomo postali njihovi suznji.
Mojster123
24. 03. 2016 20.51
+1
Te razumem Tanja in te nekako podpiram. Ampak moramo kljub vsemu ohraniti trezno glavo in mirne živce, drugače nazadnje ne bomo nič dosti boljši kot so oni. Vsekakor pa moramo povedati, da niso več dobrodošli in naj gredo kam drugam, evropsko kulturo in tradicijo tako in tako prezirajo. Pri selitvi v muslimanske države se jim lahko pridružijo tudi njihovi podporniki in tam gradijo svojo multikulti Indijo Koromandijo. To pravico imamo in jo lahko uveljavimo!
learza
24. 03. 2016 21.00
+6
Pred nekaj dnevi v Nemciji je neki Mustafa ali karkoli je ze bil, svoji zeni pred ocmi otroka stolkel obraz do neprepoznavnosti ter ji poskusal odrezati glavo, ne recem nasa druzba ima tudi kriminalce ampak z njimi kriminal narasca in narasca. Zenske in otroci se sedaj poleti ne bodo upali v kopalsica in se bi lahko nastevala, Zato jih tako sovrazim, ker oni tudi ne spostujejo nas, zakaj pa potem zenske lahko hodijo z burko in zabubane naokoli? Ce bi sla jaz v njihovo mosejo poletno oblecena bi me ze cakali s kamenjem v roki. Evropa jim nudi vse oni pa v zahvalo delajo to kar delajo in pljuvajo po nas.
Mojster123
24. 03. 2016 21.08
+1
zato pa, bolje da se naše in njihove kulture ne meša. muslimanski begunci naj bodo lepo sprejeti v muslimanske države. tisti ki so že v Evropi pa se morajo podrediti evropskim zakonom in običajem ali pa jih je potrebno izgnati. Bolje je to storiti prej kot da se z njimi zgodi kaj veliko hujšega kdaj v prihodnosti.
learza
24. 03. 2016 21.11
+5
Saj to je problem, nikoli se ne bodo. Na zalost sem delala nekaj casa za muslimana in ja kako so nas diskriminirali. Vedno so sukali muslimansko glasbo in ko so bili njihovi prazniki so bili prosti, mi ne-muslimani smo pa delali in celi cas so se pogovarjali v arabscini - na delovnem mestu ki se nahaja v Nemciji. In nisem edina ki tako pravi, je dosti ljudi ki tako trdi. Pac enako kot pridem k nekomu na obisk in se nebi znala obnasati, bi razgrajala, razbijala, zalila...tako je situacija tukaj.
Fifi 24
24. 03. 2016 19.50
-8
VPRAŠANJE ?________________Koliko islamskih teroristov je napadlo EU PREDEN je le ta napadla/bombarirala Irak, Afganistan, Libijo ,Sirijo ??___________________________________Odgovor je zelo preprost !! NIČ _____Torej je vse to posledica EU vojne politike
PS2Xministri
24. 03. 2016 19.58
+9
aaaaaa122121
24. 03. 2016 20.07
-4
aaaaaa122121
24. 03. 2016 20.07
-2
Mojster123
24. 03. 2016 20.43
+1
vprašanje je brezpredmetno. za zločin ni opravičila.
askralj
24. 03. 2016 19.49
+10
Da bi nuklearka eksplodirala bi me zanimalo kdo bi bil kriv da imamo toliko teroristov ki so brez kontrole prišli v eu. Ta vlada kasira brez javnih razpisov za ograjo da jo spet postavi in poruši na naš račun hkrati pa ni denarja za policijo in vojsko. In vse se prikriva.
CyberWorm90
24. 03. 2016 19.53
-3
sej nuklearka nemore kr tko explodirat : ))) lohk pa zlo onesnaži okolje : ))) primer černobil : )))
LLLEPI
24. 03. 2016 19.45
+8
Mi jih pa tako veselo uvazamo in se pripravljamo na multikulturo ki nas bo stala glave