Tujina

Trump: Zgradili bomo zid na meji z Mehiko

Washington, 25. 01. 2017 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal dva izvršna odloka, ki naj bi okrepila varnost na mejah in omejila nezakonito priseljevanje z gradnjo zidu ob Mehiki. To je označil kot ''velik dan'' za nacionalno varnost. Trump je sicer znova tudi pogrel izjave o lažnih volivcih.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Predsednik ZDA Donald Trump je uresničil napovedi in danes podpisal prve odloke za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko. "O tem smo govorili že od samega začetka," je dejal med obiskom na ministrstvu za domovinsko varnost. Že včeraj je na svojem Twitter profilu naznanil, da bo to "velik dan" za nacionalno varnost.

Izgradnjo zidu na 3200 kilometrov dolgi meji z Mehiko, ki bi jo spremljali tudi strožji ukrepi v zvezi s priseljevanjem, je Trump napovedal že ob začetku volilne kampanje. Kdaj bo zid stal na meji, sicer ni znano. Minister za domovinsko varnost John Kelly je namreč na zaslišanju pred imenovanjem dejal, da zid verjetno ne bo tako kmalu zgrajen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še v tem tednu se pričakuje, da bo napovedal omejitve priseljevanja iz sedmih afriških in bližnjevzhodnih držav, med temi iz Sirije, Jemna in Iraka. Prav tako naj bi ustavil dotok beguncev.

Trump za nadaljevanje gradnje spornih naftovodov

Močno je razburil tudi Trumpov podpis memorandumov v zvezi z nadaljevanjem gradnje dveh naftovodov na severu države, ki sta sporna za okoljevarstvenike in domorodne Indijance.

Srečal se je tudi s tremi velikimi avtomobilskimi podjetji, na katere stavi, da bi zagotovili več delovnih mest. Direktorjem General Motorsa Mary Barra, Fiat Chryslerja Sergiu Marchionneju in Forda Marku Fieldsu je tako kot drugim ameriškim podjetjem mahal s korenčkom v obliki nižjih davkov in krčenjem obsega regulacij, če bodo odpirali delovna mesta v ZDA, ter palico v obliki mejnega davka, če jih bodo selili na tuje.

Ob najavi odprave regulacij je znova zagotovil, da takšnega okoljevarstvenika, kot je on, ni na svetu, saj je na tem področju prejemal številne nagrade. Kljub temu bo njegova vlada odpravila prepoved nadaljevanja gradnje naftovodov Keystone XL in Dakota Access na severozahodu ZDA. Naftovoda povezujeta Kanado in ameriške rafinerije na jugu ZDA.

Administracija predsednika Baracka Obame je leta 2015 ustavila naftovod Keystone, uradno zaradi pogajanj o pariškem podnebnem sporazumu, lani pa še Dakoto, ker je bila gradnja predvidena pod jezerom Oahe, iz katerega indijansko pleme Stoječa skala dobiva pitno vodo, blizu pa so tudi njihova zgodovinska nahajališča.

Trump ne more kar tako ukazati nadaljevanja gradnje, ker pri tem sodelujejo razne agencije vlade in seveda tudi Kanada, ki ji je gradnja sicer v interesu, ampak je le izrazil namero, da bodo šli v to smer. Pri tem je zaukazal, da je treba surovine za naftovode delati v ZDA, za kar ni nobene zakonske podlage.

Trumpova najava glede naftovodov vpliva na trgovanje, Dow Jones prvič prek 20.000 točk

Borze v New Yorku so današnje trgovanje začele spodbudno, potem ko sta indeksa S&P 500 in Nasdaq v torek dosegla nove rekordne vrednosti. Najbolj znani indeks na Wall Streetu, industrijski indeks Dow Jones, je uvodoma prvič presegel psihološko mejo 20.000 točk.

Tudi na pomembnejših borzah v Evropi so pozitivna gibanja. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je doslej pridobil 1,43 odstotka vrednosti. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej zvišal za 1,77 odstotka, v Parizu je indeks CAC 40 pridobil 1,08 odstotka, v Londonu pa je indeks FTSE 100 0,30 odstotka nad izhodiščem.

Dow Jones je bil okoli 15.45 pri 20.011,56 točke, kar je 0,56 odstotka več kot v torek. Z rastjo nadaljujeta tudi preostala pomembnejša indeksa, tehnološki indeks Nasdaq je doslej pridobil 0,68 odstotka, širši indeks S&P 500 pa 0,52 odstotka vrednosti.

Med vlagatelje se je vrnil optimizem, potem ko je rast kapitalskih trgov ob zmagi Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA v sredini decembra zastala, a se po njegovi zaprisegi vrnila. Po mnenju analitikov je za preobrat zaslužna Trumpova najava, da bo nadaljeval z gradnjo naftovodov Keystone XL in Dakota Access na severu države.

Bo Guantanamo še naprej obratoval?

Trump zahteva tudi oceno o ameriških metodah za zasliševanje terorističnih osumljencev ter možnost ponovnega odprtja zaporov zunaj ZDA pod vodstvom obveščevalne agencije CIA.

Ukaz naj bi prav tako umaknil ameriško zavezo, da po 15 letih zapre zloglasni vojaški zapor Guantanamo na Kubi.

Nezakoniti volivci?

Trump sicer želi, da se govori predvsem o njegovih ukrepih za izboljšanje gospodarstva in drugih predvolilnih obljubah, vendar pa je bila glavna tema političnih razprav v ZDA v torek tudi njegova trditev, da je od tri do pet milijonov nezakonitih priseljencev volilo za demokratko Hillary Clinton.

Zaposleni v ameriški Agenciji za zaščito okolja (EPA) so od tranzicijske ekipe ameriškega predsednika Trumpa dobili ukaz, da ne smejo komunicirati z novinarji, prav tako tudi ne smejo sklepati nobenih novih pogodb ali aktivnosti. Podobne prepovedi sta deležna tudi kmetijsko in notranje ministrstvo. Pri EPA so morali po navodilih izbrisati tudi vse podatke o podnebnih spremembah.

To je povedal v ponedeljek kongresnim voditeljem v Beli hiši, ker ga očitno še vedno boli, da je Clintonova dobila skoraj tri milijone glasov volivcev več od njega. S tem si je nastavil mino, ki so jo dopisniki Bele hiše z veseljem pograbili in z vprašanji o volilnih prevarah ter s tem legitimnosti volitev tako dolgo oblegali tiskovnega predstavnika Bele hiše Seana Spicerja, da je ta predčasno in nenadno zapustil novinarsko konferenco. Uradni izgovor je bil listek papirja, ki mu ga je prinesla sodelavka.

Čeprav so teh izjav siti že tudi nekateri njegovi podporniki, je Trump danes prek Twitterja napovedal, da bo zahteval preiskavo o domnevnih volilnih prevarah. "Zahteval bom veliko preiskavo o prevarah v zvezi z volivci, ki so registrirani v dveh državah, ki so nezakoniti ali so celo bili registrirani za volitve, čeprav so že dolgo mrtvi," je zapisal. Napovedal je, da bodo v ZDA glede na izide preiskave poostrili volilne postopke.

'Zakaj to pogreva?'

Nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee je na televiziji Fox zatrdil, da ni prav nobenega dokaza o Trumpovih trditvah in mu ni jasno, zakaj to pogreva. Senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je predsedniku sporočil, naj predstavi dokaze ali pa končno utihne o tem. Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je podobno zagotovil, da ni bilo prevar in da so volitve legitimne.

Na vprašanje, zakaj v bistvu pljuva v lastno skledo, je Spicer odgovoril, da je Trump že dolgo časa prepričan, da nezakoniti priseljenci volijo njegove nasprotnike na podlagi informacij, ki jih ima. Sam teh informacij menda nima. Od tri do pet milijona nezakonitih udeležencev volitev bi bil največji volilni škandal v zgodovini ZDA in sledilo je logično vprašanje ali bo Bela hiša sprožila preiskavo. Niti Spicer ni mogel ohraniti resnega izraza in je med smehom dejal, da morda bodo.

Trumpovi odvetniki so v času, ko je kandidatka zelenih Jill Stein zahtevala ponovno preštevanje glasovnic v nekaterih državah na sodiščih trdili, da ni nobenega dokaza o volilnih prevarah ali nezakonitostih. Trump torej od njih ni dobil informacij o milijonih nezakonitih volivcih.

Trump naj bi se, po poročanju Washington Posta, v soboto hudo razjezil, ko je videl televizijske posnetke z množico protestnikov, ki je bila večja od tiste na njegovi inavguraciji. To ga je tako razkurilo, da je na sedežu Cie isti dan trdil, da je bila njegova množica celo večja od tiste na inavguraciji predsednika Baracka Obame. Spicerja pa je nagnal pred novinarje, da jih okrega, kar je tudi storil, pri čemer je navajal napačne statistične podatke.

Svetovalka Kellyanne Conway je potem legendarno izjavila, da je Spicer le predstavljal alternativna dejstva in celoten cirkus je v ZDA krepko povečal prodajo uspešnice Georga Orwella 1984, ki opisuje življenje v totalitarni družbi, kjer ni dejstev razen tistih, ki pridejo z vrha. Knjiga 1984 je sedaj med petimi najbolje prodajanimi na Amazonu.

Vendar pa se Trump ne da. Dopisniki Bele hiše poročajo, da na steni predsednikovega domovanja na javnem mestu od torka visi velika fotografija množice na petkovi inavguraciji s Trumpovo zahvalo fotografu. Fotografija je osredotočena na prostor blizu kongresa, ki je bil res povsem poln, praznega prostora dlje nazaj po National Mallu pa na njej ni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (975)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

den456
26. 01. 2017 21.32
Mehika bo plačala par gramov svinca in stvar bo hitro rešena.
ONniON
26. 01. 2017 11.52
+0
še trump je zgled za slovenijo !
mikica247
26. 01. 2017 09.08
+1
Trumpu manjka v glavi. Ameriki se obetajo predcasne volitve, ker bo postalo nevzdrzno.
ONniON
26. 01. 2017 11.58
-2
volivcem manjka v glavi v sloveniji zato pa je neprspektiva vsako leto vse večja, davki vse večji in vse tanjše denarnice davkoplačevalcev , stanje je nevzdržno in bližajo se volitve kjer bom volil za SDS ponovno
srebrnibreg
26. 01. 2017 15.47
+1
Ti samo voli sekto SDS le s tem se ne hvali in si ne delaj sramoto.
RockSt
25. 01. 2017 22.59
+30
Američani so želeli zid in dobili ga bojo to je pravi človek vse za dobrobit svojega naroda.
komarec
26. 01. 2017 08.34
+1
Želim jim, da ga zgradijo in to čim višji, okoli cele Amerike vse za dobrobit naroda.
komarec
25. 01. 2017 22.54
-8
Kakor koli že, levica je vladala, vlada in bo vladala v Sloveniji, ker je sposobna. Sposobnost se meri tudi s tem, da znaš priti na oblast in to je prava modrost. Tisti, ki na oblast ne zna priti je nesposoben in je nesposoben tudi vladati.
komarec
26. 01. 2017 08.33
+1
Trumpu vsa čast saj je znal priti na oblast.
piljan
25. 01. 2017 22.51
-2
A so mu Mehičani že poslali ček za zid?Mogoče ve Marjanović?
Skunk Works
25. 01. 2017 22.50
+0
piljan
25. 01. 2017 22.51
+2
Pa da se ne pretegneš,za danes dovolj dela.
komarec
25. 01. 2017 22.56
+1
piljan
25. 01. 2017 22.59
+1
Skunk Works
25. 01. 2017 22.42
+15
Trump dela ko raketa....ljublanska oblast pa še ledu ni sposobna počistit...
srebrnibreg
26. 01. 2017 15.48
+2
Čeprav si si naklofal s ponarejanjem pluse ti to nič ne pomaga. Rajši v mestni lenuhi v roke vzemite lopate in si zmečite sneg ne, da vse na druge čakate.
RavnateljSole
25. 01. 2017 22.38
+4
Dobr je zalomastu. Ne bo zdrzou niti do jeseni.
RockSt
25. 01. 2017 22.39
+3
krtofl
25. 01. 2017 22.42
-1
že zdaj bi moral it...škoda še ni velika.....
krtofl
25. 01. 2017 22.42
+1
piljan
25. 01. 2017 22.44
+0
Rock,naslednje leto volitve.Treniraš užičko kolo?
piljan
25. 01. 2017 22.45
+1
Marjanović,saj vemo ,da ne štekaš,ni pa potrebno še javno kazati.Lahko pa zaradi mene gresta na Dob oba janeza.
kajpavzdevek
25. 01. 2017 22.36
+13
Bravo Trump treba je udarit po mizi in nardit red. Kje ste sedaj tisti brihtneži in svetovni mediji ki ste napovedovali drastičen upad delnic, da bo use padlo dol na borzah, cene gor,... itd ??!! Men pa se zdi da gre zadeva okrog Trumpa na bolje in ne na slabše ! Sedaj je še seveda mal prestrašen ko dojema da je res postal predsednik in ne lastna promocija....
CrazyMachines
25. 01. 2017 22.30
+0
Jao Dump...pa ja ne boste menda za zid zapravljali...trend migracije Mehičanov preko meje poteka po tunelih!? :D
piljan
25. 01. 2017 22.35
+3
To mu še nihče ni povedal.Mogoče pa bo postavil globoke temelje.
antirepresija
25. 01. 2017 22.29
+3
Tudi v Ameriki je precej Zombijev, tako kot je nekdo ze napisal spodaj. Ja zombiji se pac ravnajo tako kot jim narocijo fakenews mainstream mediji, zato jih je toliko. To so ljudje, ki ne znajo razmisljati s svojo glavo. In 50% jih mainstream mediji uspesno operejo. Ce bi porocanje medijev bilo uravnoveseno in posteno, bo Trump zmagal s precej visjim procentom. Zdaj pa se pastirji zombijev ne morejo nacuditi, kako so lahko izgubili volitve, ce pa so imeli vse medije (pod)kupljene.
piljan
25. 01. 2017 22.34
+1
Zato vas pa je toliko na NOVI TV.Raje ostani tam,ti bodo vsi vse potrdili.
Skunk Works
25. 01. 2017 22.34
+1
JA zelo podobna situacija kot pri nas, samo da je tukaj še slabše, saj imajo državo že 70 let v rokah...NO morda se bo sedaj kaj spremenilo, ko upam, ne bo več kreditov....Potem se socialistom država čez noč sesuje....saj so brez njih ene uboge nesposobne reve...
antirepresija
25. 01. 2017 22.43
+1
@pijan:Nisem pristas nobene stranke, tudi omenjene ne. Organsko pa vec ne prenasam skrajnih levicarjev, ker so izgubili stik z realnostjo. NE vidijo niti kdaj jih mediji farbajo. Vsaj delno inteligenten clovek bi se moral v danasnji dobi zavedati, da so danasnje novice le propaganda, iz ene ali iz druge strani. Poglej si npr Mladino. Ne mores verjeti kaj tam vse skupaj ne spravijo, pa tudi RTV in vsi ostali. Tudi Nova, vsak ima svojo zgodbo, zato je nujno,da preberes obe in si potem ustvaris svoje mnenje. Poglej samo RT in CNN, propaganda, pac iz razlicnih strani. Enako je pri nas. No in skrajni levicarji tega ne vidijo,
piljan
25. 01. 2017 22.57
+2
Potem boš vedel kdo so pri nas skrajni levičarji?
komarec
26. 01. 2017 08.30
+1
antirepresija, iz tvojega pisanja je razvidno, da si tudi ti nerazgledan, v bistvu vidiš kar ti paše. Nič ne omenjaš RKC, večje propagande in mafije kot je tam je ni. Tudi tvoj stik z realnostjo je zgubljen.
komarec
26. 01. 2017 08.31
+1
Za volitve v Ameriki me briga ravno toliko kot za predlanski sneg, za katerega ne vem, če je sploh bil.
Skunk Works
25. 01. 2017 22.24
+7
Nisem pa vedela, da imajo tudi v ameriki toliko zombijev,.... smo jih videli zadnjič na protestih z madono....še dobro, da imajo tam elektorski sistem, če ne bi še zmagali, tako kot pri nas.....
piljan
25. 01. 2017 22.26
+0
Kako,da ne,saj ste jih skupaj z tv noro jadrno preselili iz Rusije v Ameriko.Ne se sedaj delati nevednega.
piljan
25. 01. 2017 22.30
+2
Kje vidiš podpis Marjanović?Povej,a imaš spet težave?
krtofl
25. 01. 2017 22.22
+5
ojoj ojoj.....žan klobasa na tv3.....trdi da je govoril z vsemi v ameriki glede obrambe....
Brakedirt
25. 01. 2017 22.25
+3
vazno je da sveckarji niste na anonimnem forumu
piljan
25. 01. 2017 22.27
+2
Marjanović,ti si prvi mojster,ki te ni in ni,razen na jeziku.
krtofl
25. 01. 2017 22.33
+2
Brakedirt
25. 01. 2017 22.34
+2
na skrivaj lahko pokadis samo svojemu sefu
Brakedirt
25. 01. 2017 22.39
+2
JanZiska
25. 01. 2017 22.17
+1
Zamenjal sem v dnevni sobi fotografijo Kučaba s fotografijo Melanije.
piljan
25. 01. 2017 22.28
+3
?asjeza
25. 01. 2017 22.14
+3
birga me za trumpa važno da ima slovenija prvo damo v beli hiši
krtofl
25. 01. 2017 22.24
+2
ne ne....bi se ti takoj ločil.....če si poročen...če ne bi pa iz cerkve izstopil...
AlternativeFacts
25. 01. 2017 22.11
+1
RT že piše, da ZDA niso več "polna" demokracija (US no longer ‘full democracy’ – Economist Group report).....Jap Trump dela na polno. No bo pa baje BIll Gates prvi Trilionar....Franček@ ti si se nekaj repenčil okoli trilijonov, vidiš pa smo te dobili, ti si Bill Gates..... hahaha.....
BildiTheEmperor
25. 01. 2017 22.14
+1
Kako levaki pozorno preberejo vsako mojo izjavo, si jo skopirajo in se jo naučijo na pamet. Vidiš, jaz si pa še ničesar tvojega, zapisanega, nisem zapomnil.
Brakedirt
25. 01. 2017 22.18
+4
sem vedel da ste sveckarji kot zlate ribice,imate spomin od 3 sekunde
krtofl
25. 01. 2017 22.18
+1
Kollerik
25. 01. 2017 22.22
vertex
25. 01. 2017 22.23
AlternativeFacts
25. 01. 2017 22.24
+1
franček@ Dobrih vicev se je vredno zapomniti....
komarec
26. 01. 2017 08.48
Francl levaki te ne jemljejo resno kot komentatorja, jemljejo te resno kot klovna.
vertex
25. 01. 2017 22.05
+2
Brez melanije mu to ne bi uspelo
Kollerik
25. 01. 2017 22.11
ziher, da ne.... Melanči je naše dekle, dostojna hčer pravega, klenega komunista
Kollerik
25. 01. 2017 22.24
+1
Nikar ne sodi po sebi in svojih, nima vsakdo skritega računa pri žlahti.... :))
...U.D.B.A...
25. 01. 2017 22.02
+1
hihihi kako tale Trump JU in politiki smrdi hihihihii.samo kredite za lenuhe še naj ukine...
Maxx365
25. 01. 2017 22.02
+1
zdaj bo zahteval preiskavo o nezakonitih volilcih, na koncu bo pa ugotovil, da so za njega volili