Tujina

Trump spregovoril v mirnejšem tonu: Amerika si želi miru

Washington, 01. 03. 2017 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Amerika mora svoje državljane postaviti na prvo mesto. Le tako jo lahko spet naredimo veliko," je dejal Trump v svojem prvem govoru pred obema domovoma kongresa. Napovedal je svetlo prihodnost, polno delovnih mest, nizkih davkov, dostopnega zdravstva, v zunanji politiki pa zavzemanje za mir. Za spremembo je njegov govor minil dokaj konvencionalno, brez velikega razburjenja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predsedniški Donald Trump
    02:52
    Iz 24UR: Predsedniški Donald Trump
  • Iz 24UR: Trump čaka na novo zver
    02:52
    Iz 24UR: Trump čaka na novo zver

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem govoru pred obema domovoma kongresa postavil Američane, ZDA in ameriške interese na prvo mesto. Naštel je doseženo od prisege na položaj 20. januarja naprej in napovedal svetlo prihodnost, polno delovnih mest, nizkih davkov, dostopnega zdravstva, v zunanji politiki pa zavzemanje za mir.

Glede notranje politike ni Trump povedal nič takšnega, česar ne bi govoril v zadnjem letu in pol, razen tega, da je omogočil možnost imigracijske reforme. Glede zunanje politike pa je zagotovil, da si želi miru in ne bo iskal spopadov z vpletanjem v notranje zadeve drugih držav.

Trump je v kongresnem govoru ZDA postavil na prvo mesto.
Trump je v kongresnem govoru ZDA postavil na prvo mesto. FOTO: AP

Izrekel je trdno podporo zvezi Nato ob spoštovanju finančnih obveznosti zaveznic in denar je po "odkritih pogovorih" menda že začel pritekati v potokih.

Ameriška zunanja politika bo močno povezana s svetom, ZDA bodo spoštovale zavezništva in zgodovinske ustanove, vendar tudi pravice suverenih držav. "Amerika spoštuje pravico vseh držav do svoje poti. Moje delo ni predstavljati sveta, ampak Ameriko," je dejal Trump.

"Amerika se mora iz preteklih napak nekaj naučiti, Amerika je pripravljena na nove prijatelje in partnerstva. Želimo si harmonije in stabilnosti, ne pa vojne in konflikta," je dejal in zagotovil, da Amerika želi mir.

Bela hiša je sicer sporočila, da predsednik še ne bo podpisal novega predsedniškega ukaza o prepovedi vstopa v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav in beguncem. Domnevno zaradi pozitivnega poročanja medijev o njegovem govoru v kongresu.

Govor za spremembo minil dokaj mirno

Trumpov govor je v nasprotju s prvim mesecem njegovega predsednikovanja minil dokaj konvencionalno, brez velikega razburjenja. Zanj so poskrbele le demokratske poslanke, ki so zaradi protesta do njegove odnosna do ženske prišle oblečene v belo. Prva dama ZDA Melania Trump je medtem s posebnimi gosti in drugimi družinskimi člani sedela v loži, oblečena v črno.

Prva dama ZDA Melania Trump je medtem s posebnimi gosti in drugimi družinskimi člani sedela v loži, oblečena v črno.
Prva dama ZDA Melania Trump je medtem s posebnimi gosti in drugimi družinskimi člani sedela v loži, oblečena v črno. FOTO: AP

Za preživelega v primeru popolne katastrofe so določili ministra za veterane Davida Shulkina, prišlo je pet vrhovnih sodnikov in vojaško vodstvo, republikanci so mu ploskali za skoraj vsak stavek, demokrati občasno, med drugim ko je govoril o vojakih, veteranih in porabi za infrastrukturo.

Ameriški predsednik je svoj govor začel je z obsodbo uničevanja judovskih pokopališč in napovedal, da bo Amerika trdna čez devet let, ko bo praznovala 250. obletnico ustanovitve, ker se bo posvetila najprej sama sebi, ne pa svetu. "Amerika mora svoje državljane postaviti na prvo mesto. Le tako jo lahko spet naredimo veliko," je dejal.

Pohvalil se je s podjetji, ki so že napovedala odpiranje delovnih mest v ZDA zaradi njega, z veliko rastjo delniških indeksov, znižanjem stroškov izdelave novega vojaškega letala, prepovedjo lobiranja, odpravo regulacij, nadaljevanjem gradnje naftovodov, in številnih drugih ukrepov, ki jih je doslej sprejel. Napovedal jih je še več, vključno z velikim zidom na meji z Mehiko.

Ugotovil je, da so večino terorističnih napadov v ZDA izvedli tujci, da se napada po vsem svetu, zato bo sprejel nove ukrepe za varnost ZDA. Z zavezniki bo uničil Islamsko državo in imenoval konservativne sodnike.

Ameriko je opisal kot državo v katastrofalnem stanju, kjer gre vse narobe dokler ne bo zadev uredil. Izpostavil je 94 milijonov brezposelnih, 43 milijonov revnih, najslabše finančno okrevanje v 65 letih, gromozansko naraščanje javnega dolga, izgubo četrtine predelovalnih delovnih mest odkar je bil sprejet sporazum Nafta in 60.000 odkar je Kitajska prišla v WTO, rokohitrstvo s številkami pa je pokazal tudi, ko je trgovinski primanjkljaj ZDA z dejanskih 500 napihnil na 800 milijard dolarjev.

Melania Trump
Melania Trump FOTO: AP

Napovedal je veliko davčno reformo, protekcionistično politiko za ameriško gospodarstvo, čeprav menda podpira svobodno trgovino. Napovedal je reformo imigracijskega sistema na način, ki bo v ZDA spuščal le najbolj pametne in sposobne, ki bodo sposobni skrbeti sami zase, ne pa več nekvalificirane delovne sile, ki jo ameriško gospodarstvo sicer močno potrebuje v določenih sektorjih.

Velik aplavz obeh strani si je prislužil z napovedjo javno-zasebne porabe za 1000 milijard vreden projekt obnove nacionalne infrastrukture, izraze neodobravanja demokratov pa z napovedjo ukinitve "katastrofalne in propadajoče" zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame. Obljubil je, da bodo naredili nekaj boljšega, znižali stroške zdravstva, povečali izbiro, zagotovili dostop do zdravljenja vsem, tako bolnim kot revnim.

Demokrate je uspel spraviti k aplavzu z napovedjo uvedbe porodniškega dopusta ali bolniškega dopusta zaradi otrok. Izobrazbo je označil kot vprašanje državljanskih pravic in napovedal večjo javno porabo za zasebne šole. Trenutno stopnjo nasilja v ZDA, ki je zgodovinsko gledano izjemno nizka, je označil za nesprejemljivo in menil, da je potrebno podpirati policijo.

Kljub ukinjanju regulacij in zvezne porabe bo Trump ustanovil novo zvezno agencijo, ki bo spremljala in objavljala zločine vseh priseljencev v ZDA. To ne pomeni le nezakonitih priseljencev, ampak bodo na črni listi vsi priseljenci, ki prekršijo zakon. Ni jasno, ali bo šlo le za najhujše zločine ali tudi za prečkanje ceste ob rdeči luči.

Obdobja varčevanja v Pentagonu bo pod Trumpom konec, več denarja bo za veterane in aktivne vojake. Trump je ukazal napad na teroriste v Jemnu, v katerem je poleg 30 civilistov umrl tudi pripadnik posebnih enot ZDA William Owens. Njegov oče krivi Trumpa, ker je na hitro, brez zadostnih informacij ukazal napad, predsednik pa je imel v torek poleg hčerke Ivanke v loži vdovo Carryn Owens, ki je zajokala ob Trumpovih pohvalah na račun njenega padlega moža, kongresniki pa so ploskali kot za stavo.

Trump še ne bo podpisal nove prepovedi vstopa tujcem v ZDA

Bela hiša je sicer sporočila, da predsednik še ne bo podpisal novega predsedniškega ukaza o prepovedi vstopa v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav in beguncem. Domnevno zaradi pozitivnega poročanja medijev o njegovem govoru v kongresu.

Prvi Trumpov ukaz je neslavno propadel na sodiščih, potem ko je povzročil svetovno zmedo, proteste in tožbe, Bela hiša pa je sporočila, da se nov ukaz še izpopolnjuje in želijo, da dobi medijsko pozornost sam zase.

Za zdaj pa želi Trump uživati v pozitivnih odzivih na govor, po katerem so mu instantne ankete televizij, kot je CNN, pokazale veliko podporo gledalcev. Demokratski odgovor nekdanjega guvernerja Kentuckyja pa je medtem neslavno propadel po mnenju kritikov z leve in desne.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User416781
02. 03. 2017 14.34
-1
Želi si miru, s tem ko bo namenil dodatnih 54mld USD za vojsko - ta arzenal bo potrebno vsake toliko tudi prepihati...
zaenotnost
02. 03. 2017 16.25
-1
Transformerji
02. 03. 2017 13.10
-1
Janša je danes na sedežu SDS sprejel vodstvo obrtno-pojetniške zbornice Slovenije, saj želi, da se različne administrativne in davčne ovire, ki sušijo slovenskega človeka in predvsem slovensko gospodrsto, odpravi. S konkretnimi predlogi poskušajo OBRNITI tok razmišljanja in k tem spremembam vabi vse, ki imajo nove predloge. Meni se zdi pametno, kajti že desetletja gledamo samo iz ene perspektive. Jaz, osebno, standardno perspektivo vedno obrnem na glavo, zato jasneje vidim situacijo. Na primer: moš pretepa in maltretira ženo, kdo je torej kriv: kriva je žena, ker to dovoljuje njemu in sebi! Če gledamo iz prave perspektive, potem POSEBNEGA urada za migrante ne bi smelo biti! Kajti tudi migrantov , ne potrebujemo - nimamo delovnih mest, pa tudi denarja ne.
Transformerji
02. 03. 2017 13.21
-1
Kaj komu ni všeč? Se strinjate z našo dosedanjo politiko in novim , posebnim uradom za begunce?
Transformerji
02. 03. 2017 13.22
+1
Popravek - za migrante??? Kajti teh imamo največ!
srebrnibreg
02. 03. 2017 14.05
+3
Janša je zadnji na tem svetu kateri nam lahko pamet soli. Samo nekatere penzionerje lahko vrže na finto da za denar jočejo za njega in zanj prižigajo sveče.
enakostzavse
02. 03. 2017 09.49
+6
Je požru vso stekleničko prozaka, da se je umiril ? Al pa je bil kdo iz sekte pri njemu na obisku in sta potegnila par črtic "snegeca", hahahahaahahah
hondica
02. 03. 2017 10.08
-4
Žalosten mora biti dan človeku, ki še vedno verjame fake news...
zaenotnost
02. 03. 2017 08.01
+5
...trla baba lan da ji mine dan
ServerAUTOMATIC
02. 03. 2017 00.32
+7
V gozdu zavij desno,........
M_teorija
01. 03. 2017 22.04
+8
Jedrske sile imajo tako mnogo preveč jedrskih raket, tako, da so že zdavnaj pogruntal , da je nadaljnje oboroževanje brezvezna in pogoltna jama brez dna. Že samo vzdrževanje obstoječih kapacitet je bilo drago, zato so celo dosegli dogovor o zmanjševanju. Ta Forrest Tramp, pa bo povečeval arsenala jedrskih raket, ki ničemur ne služijo, saj ko bo prva sprožena, lahko pride do jedrske vojne in že z polovico arsenala bo konec sveta. Res pametno, poskus ustrahovanja kjer je ustrahovanje že zdavnaj doseglo svoj limit!? Lahko povečajo arsenal za tisoče novih raket, pa bo učinek še vedno isti!? In za kakšno ceno. Koliko bolnic, koliko dobrin za človeštvo bi lahko imeli na ta račun!?
puspan
01. 03. 2017 22.48
+3
Shisui
01. 03. 2017 23.51
-4
Torej je tvoja rešitev za ISIS ta, da jih pustimo pri miru med tem, ko islam požre Evropo?
enakostzavse
02. 03. 2017 09.46
+5
In kake veze ima jedrsko oboroževanje z isisom ? Shi tzu, pusti tele črtice na miru in jih ne vdihavaj.
Bover
01. 03. 2017 21.56
-1
Nekateri se vedno ne morete dojet da je Donald Trump predsednik in si upa povedati in naredi ukrepe o katerih vsi samo sanjajo in ne upajo na glas povedat.Donald je pravi predsednik za pravi cas v katerem zivimo,kaj vi v Evropi se vedno ne vidite nevarnosti,upam da ne bo prepozno in da ne sanjate prevec,ker ste ze sedaj v zelo slabem politicnem okolju.Ne rabis niti citat Infowars in Alex Jones pa ti bo vse takoj jasno kam ta skorumpirana levo liberalna elita drvi v kaos in razdejanje.
Kollerik
01. 03. 2017 22.33
+4
nekateri še vedno ne morete dojet, da gre za bedaka in primitivca prvega ranga, ki si upa povedat in narediti ukrepe o katerih gre vsem normalnim na kozlanje...
puspan
01. 03. 2017 22.48
+0
enakostzavse
02. 03. 2017 09.47
M_teorija
01. 03. 2017 21.42
+5
Trump lahko res veliko naredi za svetovni mir. In to takoj. Takoj, ko ne bo več predsednik!?
lordG
01. 03. 2017 21.59
-1
AlternativeFacts
01. 03. 2017 20.48
+3
( trumpet2016 01.03.2017 11:43:07....Alex Jones : "Mainstream mediji so brez Trumpa popolne nule, brez Trumpa nimajo nobene gledanosti, se pravi kot vampirji brez krvi" Ta izjava vse pove o lažnivih mainstream medijih )...#Ni večjega manipulatzorja, ali če hočeš medijskega ostržka, kot je ta nevrotični Alex Jones...Tukaj imaš 2 primera, ki povesta vse....1) "Je Trump od Clintonove podtaknjenec?" (original: Is Donald Trump a Hillary Plant? ) Takrat je Infowars napisal DA JE.... ali pa 2) še boljši primer njegove manipulatorske veščine pri ovčjereji...." Jade Helm 2015" (wikipedia:Jade Helm 15 conspiracy theories).....Torej, če že hočeš prodajati neke teze o medijskih lažeh, potem ne ponavljaj bedarij, ki ti jih vcepljajo na lažnivih portalih......Pa še ena malenkost, preštej koliko je člankov na temo Trumpa na Infowars in koliko na ostalih normalnih medijih....Če je kdo obseden s Trumpom, potem je to ravno Infowars in Breitbart....
srebrnibreg
01. 03. 2017 20.46
+4
Ta Trump govori odvisno od tega kam tisti dan veter piha. Enkrat tuli kot, da bi rad bil s celim svetom v vojni naslednji dan je pa kot ovčica.
Netajkun
01. 03. 2017 22.00
-1
Bilderbergi so 2016 v Dresdnu rekli - no Brexit , no Trump , pa se jim je zalomilo . In ravno oni zagovarjajo usmeritve , ki so ti tuje : trgovinski sporazumi , vladavina EU elit , NATO , proti Rusko držo , moč multinacionalk in tudi odprto migrantstvo .
AlternativeFacts
01. 03. 2017 20.05
+4
Človek z najnižjo podporo doslej je imel govor "big deal"...
patria
01. 03. 2017 19.26
+0
....je zajokala ob Trumpovih pohvalah na račun njenega padlega moža, kongresniki pa so ploskali kot za stavo..... Kje je padel? V Jemnu???? Kaj dela ameriški vojak v Jemnu? Mi zna kdo razložiti?
RoccoS
01. 03. 2017 19.19
-1
Vaše poročanje, da ima Trump najnižjo podporo doslej, je ena velika laž... nehajte kopirat novice s fake news CNN! Še zakon o prepovedi vstopa v ZDA iz muslimanskih držav je imel 55% podporo!
trumpet2018
01. 03. 2017 19.56
+0
kopljejo si lastno jamo. to se na dolgi rok ne obnese, to vidimo pri CNN-u ki propada vsak dan bolj, pa še kar naprej lažejo, samo hudić je v tem ker jim ljudje ne verjamejo več, Trump jih je pokopal za vedno
medo90
01. 03. 2017 20.41
+1
Mi smo že pokopani, pa mediji in politiki še vedno lažejo.
Kollerik
01. 03. 2017 22.34
+1
da... treba se bo oprijeti edine resnice iz noraTV.... ni druge....
Nightyfly
01. 03. 2017 18.42
+2
Novinarji ,dajte no omeniti , da je Melanija dobila standing ovations .......!!! bom pa jaz napisal namesto vas .
puspan
01. 03. 2017 19.32
-3
Nightyfly
01. 03. 2017 18.40
+0
M_teorija 01.03.2017 15:57:49 -1 5 6 Ta Forrest Trump misli, da je Svet računalniška igrica, pa da bo kr preskakovali nivoje in nabijal točke po želji.. V tej realni igrici Sveta ne bo nikoli preskočil prvega nivoja!?******************M ,,, si kdaj pomisli , da taale trump dela po svojih scenarijih , tistih ,ki jih zeli on vsiliti nasprotniku . Vsi na svetu so pricakovali deja vu scenarije , za kar imajo pripravljene tudi kontra poteze .Pa pride tale in jih zafrkava v glavo . Jaz ga nisem nikoli podcenjeval in ga se zdaj ne .V vseh ozirih . Je zelo nepredvidljiv ,ampak ga bodo ze njegovi korigirali ,ce bo deviiral prevec . Pa saj je imel tudi obama vojsko svetovalcev . Predsednik v Ameriki ni oseba ,je institucija .Ima velike odgovornosti , prav zato je predsedniski korpus ogromen . Oseba kot je bil Obama ali zdaj Trump so in morajo biti vec ali manj port-parol nekega sistema . Ceprav je jasno ,da sama figura predsenika pusti velik vtis . Naj bi . Jaz mislim , da Trum marsikoga vrze s stola . Naj bo tako ,samo da ne bo vojn .
PadliAngel
01. 03. 2017 17.56
+2
Včeraj je pa reko, da mora amerika od sedaj naprej zmagovat vse vojne. Mislim, da si sploh ne predstavlja kako agresivno gesto je izustil v današnjem času. Se pravi, da so pripravljeni oz. se pripravljajo na nove vojne. Samo pa fejst pozablja, da ameika ni več velesila št.1 kot je bila na začetku devetdesetih. Ti časi so že zdavnaj mimo.
Netajkun
01. 03. 2017 18.34
+1
ZDA so še vedno na 1.mestu . . zagotovo so pa v obrambni moči prvi Kitajci . O jedrskem orožju pa nima smisla razpravljati . . . če se odprejo izstrelišča , ne ostane veliko . Pa še tisto kar bi ostalo , bi si želelo , da ne bi .
nikhrast
01. 03. 2017 17.12
Pri denarju predsednik nima veliko manevrov, vso potrošnjo denarja more odobriti Congress, tako je med republikanci tudi precej fiskalnih konzervativcev.
zaenotnost
01. 03. 2017 16.50
+1
odkrito, če mu res uspe, da se ne bojo vpletali v vojne in na ta način preizkušali, prodajali orožje ok...samo ne verjamem
Heretik1
01. 03. 2017 16.50
+0
Kaj je spet kadil, da govori kot kakšna misica?
ServerAUTOMATIC
01. 03. 2017 16.49
+1
Trump bo povečal izdatke za vojsko za 10% iz lastne blagajne, poleg tega članice NATO pakta morajo poravnati račune za nazaj in plačevati več, katere niso plačevale po dogovoru in z tem bo Ameriška vojska dobila še več denarja. Kar pomeni, da Ameriška vojska v svetu ne bo mirovala. Očitno se nekaj pripravlja!
Vrhovni
01. 03. 2017 17.16
-3
gremonadesno
01. 03. 2017 17.54
+2
ServerAUTOMATIC
02. 03. 2017 13.23
gremonadesno@ Se strinjam. Vprašanje mesecev.
ServerAUTOMATIC
02. 03. 2017 13.28
RešujemSlovenijo@ Kitajska bo plesala v ritmu Trumpa, kajti bojijo se, da bo Amerika proizvodnjo selila v Indijo, katera je lačna korporacij. Vidi se že z Kitajskimi sankcijami proti Severni Koreji.