Tujina

Trump bi iz Iraka 'opazoval' Iran: 'terorist številka ena na svetu'

Washington / Baghdad, 04. 02. 2019 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trump bi ohranil oziroma še povečal vojaško prisotnost v Iraku, kljub temu, da trdi, da je bila invazija na to državo "ena največjih napak, ki jih je naša država storila na Bližnjem vzhodu". Kot glavni razlog pa navaja Iran, ki ga je označil za 'terorista številka ena na svetu'.

Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za ameriško CBS obtožil Iran, da spodbuja konflikte v regiji, ter državo označil za "terorista številka ena na svetu". In prav zaradi tega bi Trump, ki je sicer že v času predvolilne kampanje obljubljal umik ameriških sil z Bližnjega vzhoda, sile iz Sirije preselil v Irak, od koder bi lahko "opazovali Iran"

Trumpove besede sicer prihajajo v času, ko naj bi se ZDA v veliki meri umikale z Bližnjega vzhoda. A na vprašanje, kdaj bo do umika približno 2000 ameriških vojakov v Siriji prišlo, je Trump odgovoril, da bo sile najprej premaknil v Irak, nato pa domov.

Poudaril je pomen ameriške vojaške baze na območju zahodnega Iraka, ki naj bi bila po njegovih besedah ključnega pomena za nadzor dejavnosti Islamske republike: "Porabili smo celo premoženje za izgradnjo te neverjetne baze, lahko jo tudi obdržimo," je dejal in imel s tem v mislih bazo Ain al-Asad, ki jo je sicer decembra izbral za svoj prvi obisk ameriških vojaških sil v tujini. "Eden izmed razlogov zakaj jo želim obdržati je, ker želim malo spremljati Iran, Iran je resnična težava. Bili smo na veliko, veliko lokacijah na Bližnjem vzhodu in v velikih težavah. Čisto vsako izmed njih je povzročil terorist številka ena na svetu, to je Iran."

Prav tako se je znova razšel s svojimi lastnimi obveščevalnimi službami, ki so v preteklem tednu zatrjevale, da Iran izpolnjuje določila jedrskega sporazuma, od katerega je Trumpova administracija sicer odstopila. "Ne strinjam se z njimi," je dejal in se skliceval na napake, ki so jih agencije storile v času pred ameriško invazijo na Irak. Pred dnevi je lastne obveščevalce označil celo kot "izjemno pasivne in naivne, ko pride do nevarnosti, ki jo predstavlja Iran" ter dodal, da bi morali "nazaj v šolo".

Spomnimo namreč, da so nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coats, direktorica obveščevalne agencije Cia Gina Haspel in direktor zvezne policije FBI Christopher Wray pretekli teden poročali senatnemu odboru za obveščevalne dejavnosti, pri tem pa se je jasno pokazalo, da so njihove ocene o grožnjah za ameriško nacionalno varnost popolnoma nasprotne kot Trumpove. Tako ocenjujejo, da Irak ne predstavlja velike jedrske grožnje, na drugi strani pa beležijo aktivnosti Severne Koreje na tem področju, kljub temu, da Trump zatrjuje, da jedrska grožnja s strani Pjongjanga ne obstaja več. Prav tako so poročali, da skrajna skupina Islamska država ostaja teroristična grožnja tako v Iraku kot Siriji.

Že Trumpov obisk ameriških vojakov so nekateri iraški politki označili za kršenje suverenosti države.
Že Trumpov obisk ameriških vojakov so nekateri iraški politki označili za kršenje suverenosti države. FOTO: AP

Trump na drugi strani trdi, da je bila Islamska država premagana. To je namreč oznanil skupaj z nepričakovano in z lastno administracijo neusklajeno napovedjo, da bodo ZDA umaknile svoje sile iz Sirije. 

Ameriški New York Times poroča, da naj bi se Trumpova Bela hiša na tiho že tedne pogajala z iraškimi oblastmi o premestitvi ameriških vojaških sil, ki trenutno delujejo v Siriji, na ozemlje Iraka, od koder bi se sicer prav tako borili z borci Islamske države.

Iraške sile so sicer znova zavzele večja mesta, ki so bila pod nadzorom Islamske države.
Iraške sile so sicer znova zavzele večja mesta, ki so bila pod nadzorom Islamske države. FOTO: AP

A iraški predsednik Barham Salih se je že odzval in dejal, da Trump ni zaprosil za dovoljenje Iraka, da bi ameriške sile 'opazovale' Iran z njihovega ozemlja in zatrdil, da so v državi nastanjene kot del sporazuma med obema državama ter za boj proti terorizmu. "Ne obremenjujte Iraka z lastnimi težavami. Mi živimo tukaj," je dejal Salih ter dodal, da je za državo ključnega pomena, da ohranja dobre odnose s sosednjimi državami, vključno z Iranom.

Nekateri iraški politiki in vojaški voditelji so sicer že Trumpov decembrski obisk ameriške vojaške baze v Iraku označili kot "kršenje iraške suverenosti".

Če Američani pripeljejo še več sil v Irak, se bo okrepilo nasprotovanje do njih, meni poslanec Jawad al-Musawi. "Obstaja nezaupanje do ameriške vlade – tudi če rečejo, da so nas prišli ščititi pred Daeshom, je pravi razlog za njihov prihod, da napadejo Iran."

Ameriške sile v Iraku.
Ameriške sile v Iraku. FOTO: AP

Prav tako naj bi po napovedih ZDA umikale svoje sile iz Afganistana. V skladu z osnutkom sporazuma o premirju s talibani, naj bi slednji med drugim pristali na prekinitev ognja, da ne bodo delovali z afganistanskega ozemlja ter da bodo sodelovali z vlado v Kabulu, sporazum o premirju pa naj bi vodil v popolni umik ameriških sil z ozemlja Afganistana.

"Čas je. Tu smo že 19 let. Želim se boriti. Želim zmagati in želim pripeljati naše sile nazaj domov," pravi Trump. "Utrujeni so. Vsi smo utrujeni. Ne maram neskončnih vojn. Te vojne. Kar počnemo tu, se mora v nekem trenutku končati." ZDA so sicer po terorističnem napadu 11. septembra 2001 sprožile globalno vojno proti terorizmu, začenši s posredovanjem v Afganistanu pred dobrimi 17 leti, marca 2003 pa je sledila invazija na Irak, sicer pod pretvezo, da naj bi takratni iraški režim Sadama Huseina posredoval orožje za množično uničenje, s tem pa predstavljal grožnjo svetu. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
05. 02. 2019 19.36
+2
Amerika je terorist ne IRAN IRAN IMA DOBRO OROŽJE TAKO DA TA TERORIST RUMENI AMERIŠKI NE BO UPAL STOPIT V IRAN
JE-BI-GA
12. 05. 2019 20.01
samuray1
05. 02. 2019 09.36
+6
Teroristi št.1. Sta ameriški pentagon,CIA in NATO. V primeru Irana pa lahko omenjeni zeroristi le opazujejo čez Iransko mejo kako raste zrava b Iranu.
dreko123
05. 02. 2019 09.18
+8
Terorist št 1 na svetu je Izrael! Leglo zla za vs sranje ki se dogaja na bližnjem vzhodu! In zaradi gospodarjev židev bo trump ostal v Siriji in Iraku! Čista kmečka logika... koliko držav je napadel Iran v zadnih 200 letih? Iran ki se bojuje proti Isisu in ostali Izraelsko/ameriško/savdski ustvarjeni bandi! - je označen za Terorista št1? ali zato ker so gospodarji Izraelci tako rekli?
?AKAL
05. 02. 2019 08.46
+5
PRAVILNO DA PRIZNA ZA VSO BEDO KI SE JE ZAČELA Z MIGRANTI JE KRIV BOLNI BUSH
Eagle33
04. 02. 2019 16.18
+19
Kogar koli izvolijo v Amerika se bodo vojne za nafto nadaljevale v nedogled. Ameriški politični sistem je popolnoma sesut, imajo samo dve stranki za katere volijo in obe sta v korupciji do kolen
nikhrast
04. 02. 2019 17.25
+1
Kaj češ, vsem ponujamo nafto, preveč jo imamo, poglej ceno, bencin po pol dolarja liter. Isto v Kanadi, še prepiri kako bo zgradili več cevovodov, pa še vlaki dolgi deset kilometrov ki vlečejo nafto do obale, vse to ni zadost, na stotine naftnih podjetij v bankrotu, ne splača se vrtati za nafto.
samuray1
04. 02. 2019 15.23
-2
Toda le zjale lahko pasejo
BUONcaffee
04. 02. 2019 15.12
-23
Iran in Rusija sta glavni krivec za vojno v Iraku in Siriji.
antilevi?ar
04. 02. 2019 14.43
+5
Upam, da se bodo ljubitelji Trumpa kmalu prebudili in bodo spoznali kdo dejansko oranžni je in za koga dela.
Romantik
04. 02. 2019 14.53
+9
Justiceiscoming81
04. 02. 2019 13.47
+10
Film Idiocracy je dobesedno USA v sedanjem stanju
Romantik
04. 02. 2019 14.54
+3
bi bilo tako ja, če bi Killary prevzela oblast
Justiceiscoming81
04. 02. 2019 13.45
+21
Največji tetoristi na svetu so te katerih vojska je na vseh kontinentih in v skoraj vseh državah sveta... Uničujejo cele nacije in špilajo svetovnega policaja, kateri hrepeni po virih držav... Me skrbi, kaj bi bilo če nebi bilo vode po svetu, ali bi napadli tudi nas... verjetno bi, bi že našli kak izgovor da nas napadejo...
transs
04. 02. 2019 13.31
-8
Terorista številka 1 ti vidiš vsakič ko pogledaš v zrcalo......
Ka pa mislis
04. 02. 2019 13.28
+10
Se vec trupel za kavboje....nafta nima cene...
elrocco77
04. 02. 2019 13.20
+18
Glavni podpornik terorizma je Savdova Arabija, ki želi biti nekakšen šerif na bližnjem vzhodu in je seveda glavni gospodarski partner Amerov. In seveda kje drugje najti krivca kot v Iranu, ki je pa zaveznik Rusov in hkrati edina država ki je Savdijcem trn v peti. In tole kar si je Trump zamislil je samo še eno izzivanje in provociranje. Ameri prav prosijo za vojno, samo sreča da folk ni več tko naiven...
dreko123
05. 02. 2019 09.20
+3
Glavni šerif in od "boga izbrano" ljudstvo - Izraelci so glavni podpornik terorizma... Savdijci so samo njihovo orodje tako kot zda... oni vodijo šov in vlečejo niti
nightifly
04. 02. 2019 12.45
-1
Demokrat Clinton , oz .bolje receno demokratka Clintonova hilarious ,je z mozem zbombardirala Srbijo ,se prej pa Gadafija . Bush , sicer republikanec je v svoji alkoholni paranoji in mascevalnosti zradiral Irak -v drugo . Njegov oce je to pprvic naredil ,da ustreze konkurantom Huseina . In zdaj se en demokrat Abama husein ,ki je naredil celo stalo na bliznjem vzhodu . Vsi trije predsedniki za enega narocnika -zadaj . Je kdo od ustanov ,UN ,UE ,NATo sploh prestel vse mrtve tam doli , gospodarske skode niti ne omenjam ker gre v biljione,tisoce mlrd $ ,sicer pa koga od nas ´´visokorazvitih evropejcev ´´ to sploh briga . Itak bo zdaj kriv Trump ,ki je kriv ze zato ,ker je bil izvoljen , in so taisti gospodarji , ki vlecejo vrvice prejsnjih predsednikov razkurjeni do amena ,ker je bil izvoljen in jim rusi svetovni nacrt prevzema vseh svetovnih trgov . Samo cakamo lahko kdaj ga bodo odstavili , primorali k temu ali fentali . Obama je tako lepo govoril in govoril ,ter s svojim tenom prinasal okoli vesoljni svet . To je verjetno najslabsi predsednik kar jih je bilo v Ameriki . Za njim so samo rusevine in milioni ljudi ,ki vagajo sem ter tja po svetu -mogoce ni res ? Se v najbolj kriznih casih je bila Levica vedno mocna in prisotna . Kje je zdaj ? Ze zdavnaj se je prodala za Judezeve novce in nas , zveste pripadnike te humane veje clovestva prepustila ´´ulici´´ . To je Resnica . In potem naj mi en prodan ,skorumpiran levicar rece kaj ...... ! To samo pomeni ,da imam od zdaj naprej popolno svobodo izbire misljenja in podajanja lastne vizije ,pogledov na svet . Potop Levice mi je to samo omogocil . In ce tisti ,ki so desetletja laznivo priganjali ljudi naj jim sledijo ,danes imajo sploh se kaksno besedno veljavo -potem naj me res vrag pocitra . Nic ni vec tako kot je bilo , in nic ne izgleda tako kot si mislimo da je . Dobrih namenov ne mores spremeniti ,plemenitosti tudi ne , zato pa je cloveska kasta najbolj hitro pokvarljivo blago na tem svetu . In zal moram priznati ,da vsaj v nekaterih pogledih bolj verjamem trumpu kot vsem njegovim predhodnikom ,vsaj trem , in se marsikomu v Evropi ,ki se izdajajo za neke para -demokrate . Kakksne neki ?
JE-BI-GA
12. 05. 2019 20.08
TitCankar
04. 02. 2019 12.08
+34
Kaj se pa tiče Irana ta ni ničesar storil Ameriki res pa je da največja ameriška zaveznica ne mara Irana sploh kot vojaške sile v regiji ker se Izrael počuti ogreženega tako se je Izrael počitil v primetu Iraka ko je grozil Izraelu pošiljal tja takete Scud nazadnje je amerika napadla Irak pod pretvezo in ubila Sadama sedaj ko Irak ne ogroža Izraela je vse v redu. Vsaka bljižnevzhodna kriza eskalira zaradi intetesov Izraela tudi v primeru Irana je to več kot očitno.
Razumnež
04. 02. 2019 11.50
+7
Tu se pa ne strinjam s Trumpom.... Iračani jih očitno ne želijo, torej naj ne izzivajo. Drugače je v Ukrajini in Romuniji.....
Zmaga Ukrajini ..
04. 02. 2019 12.13
+30
Saj jih tudi Assad v Siriji ni hotel, pa so vseeno začeli z vojaškim posredovanjem na ozemlju Sirije. In še marsikje.
Razumnež
04. 02. 2019 14.37
-2
Ja, pa Hitler jih tudi ni želel, pa so vseeno kar prišli.
Zmaga Ukrajini ..
04. 02. 2019 15.39
+1
No, med tem pa je najbrž nekaj razlike, ali ne? Kavbojci bi v 2. sv.v. lepo ostali na svojem, če Japonci ne bi napadli Pearl Harborja. Samo to jih je spodbudilo, enako kot takrat, ko so po 9/11 napadli Afganistan. Vendar so to povsem druge okoliščine.
Zverck
04. 02. 2019 11.49
+43
Haha...taprav se oglaša, glih US and A so največji terror na svetu kateri v imenu demokracije rušijo legitimno izvoljene vlade po bližnjem vzhodu...pravzaprav me čudi da niso tok da bi uvidl da jih noben več ne potrebuje...samo poglejmo primer Irana, Iraka....tam je turizem cvetel, pravzaprav so ble prave oaze...zdaj pa pogledaš sliko po ameriški intervenciji, vse skupaj izgleda kot kamena doba....
Zmaga Ukrajini ..
04. 02. 2019 12.15
+24
Res je. Vse so razbili. Celo Afganistan je bil pred 30 leti na približno enaki "stopnji" kot je bila naša bivša YU. Pa ga poglej danes.... kot si se dobro izrazil - kamena doba.
Apostol1
04. 02. 2019 11.43
+40
Trump je pravzaprav žalitev za človeško raso
Zmaga Ukrajini ..
04. 02. 2019 12.11
+16
zemljan10
04. 02. 2019 13.01
+9
TitCankar
04. 02. 2019 13.36
+8