Tujina

Bela hiša: Trumpova predsedniška kampanja sodi na smetišče zgodovine

San Bernardino/New York, 08. 12. 2015 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Izjava Donalda Trumpa, da bi morale ZDA prepovedati vstop v državo vsem muslimanom na svetu, je naletela na ostre kritike. V beli hiši so poudarili, da njegova predsedniška kampanja sodi na smetišče zgodovine in bi mu morali republikanci odreči podporo. Mnogi pa opozarjajo na njegovo dvoličnost, saj velik del njegovih poslov temelji na odnosih z muslimanskimi mogotci.

Žrtvam strelskega napada v San Bernardinu so se poklonili tudi budistični menihi.
Žrtvam strelskega napada v San Bernardinu so se poklonili tudi budistični menihi. FOTO: Reuters

O smrtonosnem napadu v San Bernardinu, v katerem sta Tashfeen Malik in njen mož Syed Farook na božični zabavi v socialnem centru v San Bernardinu ubila 14 ljudi, še ni znanih veliko več informacij. Znano je, da sta nekaj dni pred napadom obiskala več strelišč na območju Los Angelesa in vadila streljanje, ter da sta bila oba že dlje časa radikalizirana.

ZDA napad, ki je najhujši po 11. septembru, preiskujejo kot teroristično dejanje. Zaenkrat ni dokazov, da bi napad načrtovali v tujini, je po poročanju BBC sporočil David Bowdich, pomočnik direktorja losangeleškega oddelka FBI.

Farookov oče je za italijanski časnik La Stampa povedal, da je njegov sin simpatiziral z idejami samooklicane Islamske države, ter da je bil obseden z Izraelom. Odvetnik družine pa je povedal, da se bi naj Farookovi sodelavci norčevali iz njegove brade, ter da je družina vedela, da ima dve pištoli in dve puški. Niso pa vedeli, da zakonca posedujeta takšno količino orožja. Na dan napada naj bi Malikova na družbenem omrežju Facebook hvalila samooklicano Islamsko državo.

Ameriško notranje ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da podrobno spremlja kakršno koli proti-muslimansko naravnanost ali možnost pojavljanja napadov na muslimane, ki bi se lahko pojavili v odgovor na množično streljanje.

'Večina žrtev teroristov je muslimanov'

Medtem ko je včeraj ameriški predsednik Barack Obama državljane nagovoril, da je bilo streljanje "teroristično dejanje, katerega cilj je bil uboj nedolžnih ljudi," a dodal, da Amerika zaradi tega ne sme začeti z vojno proti islamu, saj "Islamska država ni islam, temveč gre za morilce, ki predstavljajo le delček več kot milijarde muslimanov po svetu ter da je pravzaprav večina žrtev teroristov muslimanov". Poudaril je, da je za zmago nad terorizmom muslimanske skupnosti nujno sprejemati, ne pa jih odrivati stran s sumom in sovraštvom.

Donald Trump se sicer vzpenja le med manjšim delom republikancev, saj ima med njimi največ okrog 30 odstotkov podpore.
Donald Trump se sicer vzpenja le med manjšim delom republikancev, saj ima med njimi največ okrog 30 odstotkov podpore. FOTO: Reuters

Trump bi vsem muslimanom prepovedal vstop v ZDA

Popolnoma nasprotni pristop pa je zavzel vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump. Ta je namreč predlagal precej nasprotno skrajen ukrep: popolno prepoved vstopa v ZDA vsem muslimanov z vsega sveta, dokler ne ugotovijo, kaj se dogaja po svetu.

Zadnjo pobudo o prepovedi vstopa muslimanov si je Trump omislil na podlagi raziskave inštituta Pew, ki kaže, da med muslimani po svetu obstaja veliko sovraštvo do ZDA. Sovraštvo naj bi bilo tako veliko, da ga ni več mogoče razumeti. Zato je potrebno muslimanom prepovedati vstop, dokler ga ne bodo razumeli.

Njegova izjava je sprožila val takojšnjih in strogih obsodb, med drugim jih je bilo slišati tudi iz Bele hiše.

'Ideja v nasprotju z vsem, v kar verjamemo'

Hillary Clinton in Dick Cheney sta dejala, da "ta ideja nasprotuje vsemu, za kar se zavzemamo in v kar verjamemo". Clintonova je še dodala, da je predlog obsojanja vreden ter da deli Američane.

Trump se je na očitke odzval in svoje izjave primerjal z izjavami predsednika Franklina Roosevelta med drugo svetovno vojno, ki ga vsi spoštujejo, kljub njegovi vojni politiki, ko je Japonce-Američane pošiljal v kampe. 

'Nov primer nezaslišanih idej, ki pridejo na dan, ko Trump odpre usta'

Republikanski predsedniški kandidat Lindsey Graham iz Južne Karoline je vse druge kandidate pozval, naj obsodijo Trumpovo izjavo, guverner John Kasich je menil, da gre za nov primer nezaslišanih idej, ki pridejo na dan, ko Trump odpre usta in še en razlog, zakaj je povsem neprimeren za predsednika ZDA.

Nekdanji guverner Floride Jeb Bush pa je sporočil, da se je Trumpu utrgalo.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: Reuters

Za glave se prijemajo tudi lokalni voditelji stranke. Predsednica republikancev v New Hampshiru Jennifer Horn je dejala, da je Trumpova ideja "nerepublikanska" in "neameriška". Predsednik republikancev Južne Karoline Matt Morre pa je dejal, da ga je kot konservativca, ki resno jemlje versko svobodo, kar zmrazilo.

Nacionalni direktor Sveta za ameriško-islamske odnose Nihad Awad je sporočil, da Trump vse bolj zveni kot vodja drhali za linčanje in s svojimi izjavami dela točno to, kar želi Islamska država (IS).

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest meni, da Trump igra na karto zastraševanja in obuja temne elemente ameriške družbe.

Trumpova podpora v anketah med republikanci je začela naraščati po terorističnih napadih v Parizu in v Kaliforniji. Trump se sicer vzpenja le med manjšim delom republikancev, saj ima med njimi največ okrog 30 odstotkov podpore.

Bela hiša: Republikanci naj takoj odrečejo podporo Trumpu

Tiskovni predstavnik bele hiše Josh Earnest je dejal, da se je z izjavo o muslimanih Donald Trump sam diskvalificiral iz predsedniške tekme. Trumpova predsedniška kampanja pa spada na smetišče zgodovine, saj so njegove izjave skrajno žaljive in nevarne.

Bela hiša je zato republikance pozvala, naj mu takoj zdaj odrečejo podporo. Republikanski kandidati namreč ponavadi podprejo tistega kandidata, ki zmaga v strankarski tekmi.

Javnomnenjske ankete pa kažejo, da Donald Trump še vedno prednjači pred ostalimi republikanskimi kandidati.

Dvoličnost Trumpa: številni posli z muslimani doma in po svetu

Precejšen del Trumpovega imperija temelji tudi na bogatih muslimanih in poslih z muslimani – tako s posamezniki in podjetji, kot vladami držav, ki imajo večinsko muslimansko prebivalstvo.

Denimo, letalska družba Qatar Airways ima že več let svoj sedež v zgradbi Trump Tower na Manhattnu. Cene za najem prostorov v tej zgradbi se gibljejo od 19 tisoč dolarjev do več kot 100 tisoč dolarjev na mesec. Ko je katarska letalska družba uvedla redne linije do New Yorka, se je Trump s svojo ženo udeležil slovesnosti, ki jo je šef letalske družbe Akbar al Baker pripravil ob tem dogodku.

Prav tako naj bi člani kraljeve družine iz Savdske Arabije imeli v lasti ali najemu stanovanja v Trumpovih nepremičninah. V 90. letih, ko je bil Trumpov imperij v krizi, so mu pomagali prav nekateri mogotci iz arabskih dežel. Trump ima prav tako na Bližnjem vzhodu številne nepremičninske posle. Med drugim je lani odprl Trumpov mednarodni golf klub v Dubaju, ki bo vključeval tudi stanovanjske komplekse in na stotine vil.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (413)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
09. 12. 2015 20.25
+1
obama je pozabil pristaviti, da isis najbolj podpirajo muslimanske države: turčija, emirati, katar
maneno48
09. 12. 2015 09.09
+1
a še nobeden ni napisal, da je homofob, rasist, asocialen . . . kje ste zagovorniki islamizacije ?
bohinj je zakon
08. 12. 2015 21.54
-15
Trump je tud rdečkar.............samo skriva
Diškor
08. 12. 2015 21.44
+24
Mi jih pa še sprejemamo, takoj mejo zapret, obvestiti Makedonijo in ostale države na poti, da ne sprejemamo več emigrantov, niti tistih, ki bi pri nam za azil zaprosil, zakaj moramo čakat, da to Nemčija naredi. Denar pa nameniti našim ljudem, a smo samostojna država al smo Nemška provinca, Merklca si jih naj z avionom vozi, če se jih želi. bo ostale vračala z avioni, nazaj grede naj pa te v Turčiji naloži. To bi morali naši narediti takoj, ko so Madžari postavli ograjo, res so sami Telebajski na vladi brez kančka ZKP.
srebrnibreg
08. 12. 2015 21.48
+13
Tako je. Na Grško Makedonski meji postaviti table z napisom v Slovenščini , da je konec sprejema.
Klimova
08. 12. 2015 21.49
+17
Čez zimo bi prijale malce nižje temperature. Tam pri -20C nikomur ne paše prepešačiti pol Evrope, razen, če ni nujno
srebrnibreg
08. 12. 2015 21.52
+17
Pa kašen dober snežni metež in sneg v višini enega metra bi bila čudovita rešitev.
extradeluxe
08. 12. 2015 21.56
+9
saj so jim bližje kraji z lepšimi temperaturami.
eFranjo
09. 12. 2015 20.26
SEJBOBOL
08. 12. 2015 21.37
+8
mogoče ima pa celo prav ;)
Kollerik
08. 12. 2015 21.36
-9
eno skrajno desničarski klovn, to je on
transs
08. 12. 2015 21.27
+5
Še ena licemerska vloga na svetovnem odru...samo za tale nastop plačujemo vsi vstopnico...
maneno48
08. 12. 2015 21.25
+13
SEJ JE ČIST PROV POVEDAL, DOKLER SE NE RAZČISTI KAJ SE DOGAJA , VSTOP MUSLIJEM PREPOVEDAT, NE PA TKO K PR NAS, KO KRŠIJO USTAVO, ZAKONE IN VSE KAR SE DA KRŠIT. SAM DA BI RDEČKOTI DOBIL VOLILNO BAZO.
srebrnibreg
08. 12. 2015 21.40
+5
UF KAKO PAMETEN KOMENTAR. KOLIKO TEH JE ŽE PRI NAS ZAPROSILO ZA AZIL IN DOBILO DRŽAVLJANSTVO, DA BODO LAHKO GLASOVALI?
eFranjo
09. 12. 2015 20.28
+1
Ka pa mislis
08. 12. 2015 21.23
+7
Kir friz ma ta klump? Nevem kdo je grsi, on, ivek al mramor? :-)
maneno48
08. 12. 2015 21.26
-2
kameltrajbar
08. 12. 2015 21.17
+13
kb vsaj trump ratu predsednik.....)))).....pahi b na kolenih prosu melanijo da mu zrihta obisk.....)))))
.jest
08. 12. 2015 21.11
-11
Ta Trump naj se malo zamisli. Razen slovank ga nobena ni niti povohala.
Mojster123
08. 12. 2015 21.08
+15
da se razumemo, tale Trump je svetovni asshole....ampak še vedno z naskokom najboljša izbira za predsednika USA.
oblikovana realnost
08. 12. 2015 20.56
+21
Trump bi rad zaščitil ljudi pred muslimanskim jihadom. Zakaj ni zgražanja nad napeljevanjem k sovražštvu, diskriminaciji in pobijanju vseh drugih ver in ateistov v Koranu, Siri in Hadithu?
Kapitol
08. 12. 2015 20.46
+23
Ta človek ne daje uzjav kar brez veze, če ne nebi prišel tako daleč. Morda se je s tem umaknil s tekme .... Sicer pa njegove izjave, če jih gledamo z vidika tega koliko krščanskih cerkva se je postavilo v arabskih državah in koliko mošej v krščanskih, ter ali lahko kristjani gredo v muslimanske države in tam nasilno širijo svojo vero, morda niso tako iz trte zvite. Kaj bo z zahodno kulturo čez 50 ali 100 let, če se bo ta trend nadaljeval...??.
Mojster123
08. 12. 2015 20.52
+5
propadla bo kot je že Hitler napovedal ob svojem odhodu: "zahodna civilizacija je dekadentna...prevladala bodo disciplinirana ljudstva z vzhoda"
number46
08. 12. 2015 20.44
+8
Trumph bi se moral sekirt da ZDA vojska začne bolje ciljat, spet 34 mrtvih civilistov, seveda nevedo, če so bila njihova letala v tem območu, še raziskujejo oziroma bodo raziskovali.
schwarci1
08. 12. 2015 20.38
+5
saj 24 ur tudi ne mara korupcijo pa samo s takimi sodeluje
mvlm1
08. 12. 2015 20.33
+11
Očitno si Američani zaslužijo takega predsednika, ta bo pa res veliko naredil za državo :) Če primerjam Trumpa in Putina: en je klovn,primitiven, populističen, brez vizije, drugi veliki človek, ki ima hrbtenico in karizmo.
pprimozz
08. 12. 2015 20.30
+5
pa naj gre pri nas za poslanca če ne rata pa za občinskega svetnika.....recimo lista za čisto pitno vodo
korintos23
08. 12. 2015 20.36
+5
korintos23
08. 12. 2015 20.25
+2
Klump, po faci bi tebi tudi moralo prepovedati obisk drugih držav!
trunck
08. 12. 2015 20.41
+4
Pride pa lahko v Slovenijo, pri nas smo že navajeni gledati grdobe, na vseh volitvah vsaj enega, pa eno poslansko skupino, v kateri bi se Trump lahko skril. Bi komaj opazili, da ni od tukaj.
Našvasan_zob
08. 12. 2015 20.24
-4
Bernie Sanders.. vse ostalo je šoder...