Tujina

Trump v Izraelu poudaril priložnost za mir: Slišal sem, da je to eden težjih dogovorov, a ga bomo dosegli

Jeruzalem, 22. 05. 2017 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Trump se v sklopu prve predsedniške turneje v tujini mudil na obisku Izraela in palestinskih ozemelj. Ob prihodu v Tel Aviv je dejal, da je vez med ZDA in Izraelom nezlomljiva in da je zdaj "redka priložnost", da v regijo pride mir. Dogovor o miru na Bližnjem vzhodu je označil za enega najtežjih.

Ameriški predsednik Donald Trump se je v sklopu svoje prve predsedniške turneje na tujem danes mudil v Izraelu. Dopoldne je iz Savdske Arabije tako prispel v Tel Aviv, kjer sta ga sprejela premier Benjamin Netanjahu in predsednik Ruven Rivlin. Trump je ob prihodu dejal, da je vez med ZDA in Izraelom nezlomljiva, menil pa je tudi, da je zdaj "redka priložnost", da v regijo pride mir.

Donald Trump meni, da je zdaj "redka priložnost", da v regijo pride mir.
Donald Trump meni, da je zdaj "redka priložnost", da v regijo pride mir. FOTO: AP

Pred helikopterskim poletom v Jeruzalem so Trump, Netanjahu in Rivlin tudi na kratko nagovorili javnost. Kot prvi cilj svojega obiska je Trump v Izraelu izpostavil "utrditev nezlomljive vezi" med državama.

"Pred nami je redka priložnost, da prinesemo varnost in stabilnost in mir v to regijo, k njenim ljudem, premagamo terorizem in ustvarimo prihodnost sožitja, blagostanja in miru. A to lahko dosežemo le, če bomo sodelovali. Druge poti ni," je dejal ameriški predsednik.

Trump je na letališče Ben Gurion v Tel Aviv prispel neposredno iz Savdske Arabije, kar naj bi bil sicer prvi tovrsten polet.

Izraelski premier Netanjahu je ob tem zatrdil, da je Izrael pripravljen na mir s sosedami. "Izrael ponuja roko za sklenitev miru," je dejal v izjavi ob prihodu Trumpa. "Želimo si pravi, trajni mir, v katerem bo zagotovljena varnost judovske države in ki bo končal konflikt enkrat za vselej," je še dejal Netanjahu in izrazil upanje, da bo tudi "predsednik izraelske vlade nekega dne lahko letel v Riad". Zaradi sovražnosti med Izraelom in muslimanskimi državami namreč ni neposredne letalske povezave med Izraelom in večino teh držav. Trumpov prihod iz Riada v Tel Aviv naj bi bil sploh prvi neposredni polet iz savdske prestolnice v izraelsko, so poročali izraelski mediji.

Netanjahu se je Trumpu tudi zahvalil za "tako velik izraz prijateljstva", ko je Izrael vključil za eno od postaj na svoji prvi poti v tujino. Izrazil je upanje, da bi ta Trumpova pot postala "mejnik na poti k miru".

Trump mir na Bližnjem vzhodu označil za najtežji dogovor

"Slišal sem, da je to verjetno eden najtežjih dogovorov. Vendar ga bomo na koncu dosegli," je po srečanju z Netanjahujem dejal Trump glede miru na Bližnjem vzhodu.

"Med obiskom v Savdski Arabiji sem se srečal s številnimi voditelji arabskega sveta," je še povedal Trump in dodal, da so vsi "izrazili skupne skrbi glede naraščajočih ambicij Irana".

Netanjahu, ki je nasprotoval jedrskemu dogovoru med Iranom in svetovnimi velesilami, med katerimi so bile tudi ZDA, pa je pohvalil Trumpov obrat v ameriški politiki do Irana. "Skupaj lahko zaustavimo iranski pohod agresije in terorja v regiji," je poudaril. "Prvič po dolgih letih in v svojem življenju vidim potencial za spremembo," je dodal.

Trump je pred tem na srečanju z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom že posvaril pred Iranom, ki po njegovim besedah predstavlja grožnjo Izraelu in njegovim arabskim sosedam. Dodal je, da Iranu ne bi smeli nikoli dovoliti, da ima jedrsko orožje.

Kot prvi cilj svojega obiska je Trump v Izraelu izpostavil "utrditev nezlomljive vezi" med državama.
Kot prvi cilj svojega obiska je Trump v Izraelu izpostavil "utrditev nezlomljive vezi" med državama. FOTO: AP

Tik pred Trumpovim prihodom ukrepi za izboljšanje stanja

Sicer pa je izraelska vlada le nekaj ur pred njegovim prihodom odobrila več ukrepov za izboljšanje stanja palestinskega gospodarstva in olajšanje prehajanja meje. Njen predstavnik je povedal, da so sprejeti ukrepi odgovor na Trumpovo prošnjo, naj mu pred pogovori s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom predstavijo "ukrepe za gradnjo zaupanja".

Po navedbah predstavnika izraelske vlade gre za gesto ob Trumpovem obisku, ki ne ogroža izraelskih interesov. Izraelski varnostni kabinet pod vodstvom premierja Netanjahuja je v nedeljo odobril širitev industrijske cone na jugu Zahodnega brega in pospešitev postopkov na mejnem prehodu Šar Efraim na severu Zahodnega brega, ki ga uporabljajo palestinski delavci z dovoljenji za delo v Izraelu.

Prav tako so podaljšali delovanje prehoda na glavnem mostu čez reko Jordan med palestinskim ozemljem in Jordanijo, ki bo po novem odprt 24 ur na dan. Izraelska vlada razmišlja tudi, da bi vlaki izraelskih železnic vozili tudi do Dženina na Zahodnem bregu.

Iranski zunanji minister Mohammad Javad Zarif je včeraj na Twitterju zapisal, da Trumpov obisk jasno kaže, da ZDA želijo z novimi, že podpisanimi več milijard težkimi orožarskimi posli le "molsti" Savdsko Arabijo.

Napovedali so tudi zemljiško reformo v urbanih območjih na 60 odstotkih Zahodnega brega, ki so pod izraelskim nadzorom. Časnik Haaretz je poročal, da naj bi tako omogočili gradnjo več tisoč stanovanj za Palestince na območjih, kjer Palestinci vrsto let niso mogli dobiti izraelskih dovoljenj za gradnjo na lastni zemlji.

Trumpova administracija je v sporočilu za javnost ukrepe pozdravila in dodala, da predsednik spodbuja obe strani, naj sprejmeta korake za izboljšanje okolja za gradnjo miru. "Posebej je izrazil interes za sprejetje ukrepov za izboljšanje palestinskega gospodarstva na Zahodnem bregu in območju Gaze," so dodali.

Jutri znova z Abasom

Sicer pa naj bi Trump med drugim danes v Jeruzalemu položil tudi venec ob spominskem obeležju Jad Vašem in imel izjavo v izraelskem muzeju. Zvečer imata Trump in prva dama ZDA Melania zasebno večerjo z Netanjahujem in njegovo soprogo.

Jutri bo Trump kot prvi ameriški predsednik po napovedih obiskal znameniti Zid objokovanja v Vzhodnem Jeruzalemu, in to povsem sam. To ozemlje, ki si ga Palestinci želijo za prestolnico bodoče samostojne države, je Izrael zavzel v vojni leta 1967. V Jeruzalemu pa bo obiskal znamenito baziliko Božjega groba.

Šel bo tudi v Betlehem, kjer se bo sešel s palestinskim predsednikom Abasom. To bo njuno drugo srečanje v zadnjem mesecu dni, potem ko je Abas 3. maja obiskal Washington. Nekaj dni po tem obisku je Abas dejal, da je v okviru Trumpovih mirovnih prizadevanj za Bližnji vzhod pripravljen na srečanje z Netanjahujem.

Pozval k bojkotu Irana

Med včerajšnjim govorom v Riadu, ko je nagovoril voditelje 50 muslimanskih držav, je Trump sicer med drugim izpostavil, da boj proti terorizmu ni boj med različnimi verami. "To je boj med barbarskimi kriminalci, ki želijo uničiti človeška življenja, in prijetnimi ljudmi vseh ver, ki jih želijo zaščititi," je dejal po poročanju ameriških medijev.

Je pa med včerajšnjim govorom Trump pozval tudi k bojkotu Irana, češ da financira terorizem. "Vse države ga morajo osamiti," je dejal.

Iranski zunanji minister Mohamad Javad Zarif je pozneje na Twitterju udaril nazaj, češ da Trumpov obisk jasno kaže, da ZDA želijo z novimi, že podpisanimi več milijard težkimi orožarskimi posli le "molsti" Savdsko Arabijo.

Aktualni ameriški predsednik verjame, da bi bila rešitev bližnjevzhodnih konfliktov lahko njegov doslej največji "posel".
Aktualni ameriški predsednik verjame, da bi bila rešitev bližnjevzhodnih konfliktov lahko njegov doslej največji "posel". FOTO: AP

Iran zavrnil Trumpove obtožbe iz govora v Rijadu

Iran se je danes odzval na govor. Kot je dejal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, Trumpove izjave kažejo na pomanjkanje znanja o savdski zunanji politiki.

"Od vseh krajev ameriški predsednik izbere to trdnjavo demokracije in zmernosti za napad na Iran malo po demokratičnih volitvah," je na Twitterju sarkastično zapisal Zarif.

Iranci so minuli petek na predsedniških volitvah predsedniku Hasanu Rohaniju zaupali nov mandat, za razliko od Savdske Arabije, ki ji vlada dedna monarhija, je opozoril Zarif.

"Mi naše stabilnosti ne črpamo iz zavezništev (s svetovnimi silami), temveč iz volitev," je zapisal Zarif in dodal, da to ne velja za vrsto držav, med drugim za Savdsko Arabijo.

Rohani pa se je odzval z besedami, da so z volitvami poslali sporočilo, da je Teheran pripravljen na sodelovanje. "Svetu smo želeli povedati, da smo na podlagi vzajemnega spoštovanja in skupnih vrednot pripravljeni sodelovati," je poudaril.

Poleg tega je Trumpovo srečanje z voditelji okoli 50 muslimanskih držav v Savdski Arabiji označil za "šov brez praktične ali politične vrednosti". Okrcal pa je tudi dogovore o milijardnih vlaganjih, ki jih je ameriški predsednik podpisal s savdsko vlado.

Na svoji prvi novinarski konferenci po vnovični izvoliti je še dejal, da za izvajanje testiranj raket ne potrebujejo dovoljenja ZDA. "Naše rakete so za našo obrambo in mir, niso namenjene agresiji. Če bo s tehničnega vidika potrebno testiranje raket, bomo to tudi delali in ne bomo nikogar spraševali za dovoljenje," je povedal.

Iran in Savdska Arabija se sicer posredno bojujeta v vojnah v Siriji in Jemnu. V obeh primerih so ZDA na strani Savdijcev. Po drugi strani tako ZDA kot Iran podpirata iraško vlado v boju proti skrajni skupini Islamska država.

V sredo k papežu, nato v Bruselj 

Ameriški predsednik bo turnejo, ki jo je začel v soboto v Savdski Arabiji, v sredo nadaljeval v Rimu, kjer ga bo sprejel italijanski državni vrh, v Vatikanu pa papež Frančišek. V četrtek se bo nato odpravil v Bruselj na sestanek s predstavniki Nata, v petek pa se bo s člani skupine G7 sestal na Siciliji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
23. 05. 2017 13.16
Važno, da so odprli že skoraj 10 tem na račun teroristov. Odkrivamo toplo vodo.
BUONcaffee
23. 05. 2017 12.34
+2
Sedaj, ko mu Melanija ne da več roke in poljuba je užaljen in razjarjen. Naslednja postaja Bruselj????? Merklova????? Junker mu bo dal poljub.
Kollerik
23. 05. 2017 12.46
+2
Junker ga bo najbrž oslinil, kot staro znamko, he, he....
Kollerik
23. 05. 2017 12.22
+5
A Trump zna biti tudi mirovnik?......za mir v svetu, pa to..... in to mirovnik z orožarskimi posli za 340 milijard.... HAAHAHAAAHHHAAAHAHAHAHA..........................
BUONcaffee
23. 05. 2017 12.30
+2
Tako se dela mir po Ameriško. Saj ste gledali Alcapone filme itd?
Kollerik
23. 05. 2017 12.45
+3
ja... tole Donalovo sprenevedanje..., kot če bi gasilec hodil naokoli med suhimi balami sena in z vžganim vžigalnikom v roki....
beware1
23. 05. 2017 11.26
+3
Ja, lepa bodočnost nas čaka. Glede Manchestra se ne sme komentirati. Sej je večini vse jasno. V orožju je bodočnost.
BUONcaffee
23. 05. 2017 12.03
Kritike do teroristov so tako onemogočene.
nikhrast
23. 05. 2017 15.06
Objavljate traparire, ne kritiko, malo preberi komentarje.
jzkzfzmz
23. 05. 2017 10.57
+6
24 ur vi se šaite ne? Izrael, ki izvaja genocid nad Palestinci? Okupirali so tuja ozemlja! amričani, ki so uničili že 39 držav po celem svetu? Pa dajte no. Res ste oprani vi tam v uredništvu! Vsaj 1x pojdite v Jemen na prvo bojno linijo s Hutiji ali v Palestini, pa da vidim če boste še kopirali takšne poste!
BUONcaffee
23. 05. 2017 09.45
Trump tudi nosi kroksice.
BUONcaffee
23. 05. 2017 09.37
+1
Trump prodal orožje Savdski Arabiji- napačnim ljudem, teroristom. Vojni ni videti konca. Posledica še več mrtvih, še več beguncev, še več žalostnih zgodb.
BUONcaffee
23. 05. 2017 09.29
+0
Trump pridno prodaja orožje medtem ko se vojna širi. Dober poslovnež ve kdaj se najbolje prodaja.
canelo
23. 05. 2017 08.09
+2
Iranski zunanji minister je zelo lepo opisal Savdsko Arabijo "trdnjava demokracije in zmernosti"!
srebrnibreg
22. 05. 2017 21.58
+6
Moral se je pa zelo grdo v S. Arabiji pregrešiti, ker se je takoj pohitel na zid objokovanja izpovedat in jokat.
korintos23
22. 05. 2017 21.48
+2
Me zanima kaki bi bil Donald komunist!?!
BUONcaffee
23. 05. 2017 09.30
korintos23
22. 05. 2017 21.41
+4
Sadam, Asad, in Gadafi so bospodje za tote bili, niso kroksov nosili in rjuh okrog sebe, dedci v gvantu in kravatah!
srebrnibreg
22. 05. 2017 21.46
+6
Povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si. Dober star pregovor in resničen.
CURVANORD Zanetti
22. 05. 2017 22.18
+4
No Gadafi je tu pa tam dal rjuho na sebe,morda je bil sako v pranju
korintos23
22. 05. 2017 21.39
+3
Na portalu ima samo dva podpornika v eni osebi?
pizzamargerita
22. 05. 2017 21.38
+6
ce bo dajal orozje saudijcem, kot jim je obljubil, bo pa res garantirano mir, ja!
korintos23
22. 05. 2017 21.39
+3
BUONcaffee
23. 05. 2017 09.31
korintos23
22. 05. 2017 21.37
+4
Trump je naročil izdelovalcem orožja da morajo kaliber malo povečati, noče zaostajati za Obamo!
BUONcaffee
22. 05. 2017 21.36
+3
Trump nepredvidljiv, spremenljiv kot Aprilsko vreme..
korintos23
22. 05. 2017 21.35
+5
Podporo pa ima v Ameriki tako veliko da se je moral iti malo vun zluftati!
korintos23
22. 05. 2017 21.34
+5
trumpet "šinfa" 24 kur, na NORO pa ne bi šel?
srebrnibreg
22. 05. 2017 21.41
+2
Ta plačanec mora tu bluziti, da kak cekin v žep pade.
korintos23
22. 05. 2017 21.45
+3
Zakaj tudi on ne bi včasih doživel orgazma?
srebrnibreg
22. 05. 2017 21.51
+3
Ti njegovi plačani komentarji so itak vse kar ima. Laganje in ponarejanje eni na Trstenjakovi dobro plačujejo.
korintos23
22. 05. 2017 21.53
+3
Kaj češ srebrni, to mu je vse, mu niti ne zamerim, lahko bi pa bil malo bolj pameten!
srebrnibreg
22. 05. 2017 21.58
+3
puspan
22. 05. 2017 21.33
+2
Takšnih poudarkov o miru je bilo v zgodovini človeštva izrečenih že na tisoče.
Skunk Works
22. 05. 2017 21.15
+2
Sliši se regljanje enih žab iz smrdljivih močvirnih sparin.....baje se nekaj jezjio čez neke astronavte, ki hodijo po Luni, in obiskujejo eden drugega...........
trumpet2018
22. 05. 2017 21.17
+3
heheheh, še 4 leta bodo trpeli , lahko tudi 8 let, če bo po sreči
korintos23
22. 05. 2017 21.32
+4
Kaj je žabona, krastači, volivci se vaju pa izogibajo?
paxvobiscum
22. 05. 2017 21.48
+0
Pa ne me basat, da imamo take sluzavce med slovenci!