Tujina

Trump in Macron dvignila kozarca in se 'pogovorila' o Iranu

Washington, 25. 04. 2018 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/A.I./U.Z.
Komentarji
37

Ameriški in francoski predsednik Donald Trump in Emmanuel Macron sta v Beli hiši pred okrog 120 izbranimi gosti na prvi državniški večerji Trumpove vlade nazdravila globokemu in nezlomljivemu prijateljstvu med državama, Trump pa se je posebej zahvalil še svoji ženi Melanii, ki je bila odgovorna za organizacijo večerje.

Donald Trump je nazdravil nadaljevanju toplih odnosov med državama in poglobitvi prijateljstva. Melanio Trump, ki je prišla na večerjo v srebrni Chanelovi obleki, je označil za absolutno izjemno prvo damo Amerike, ki je ustvarila večer, ki ga bodo vsi cenili in si ga zapomnili.

Emmanuel Macron, ki ga je spremljala prva dama Francije Brigitte Macron, se je zahvalil za čast, da je prvi tuji voditelj, ki mu je Trump omogočil državniški obisk, in je prav tako omenil trdno prijateljstvo med državama. Kot tudi med predsednikoma, ki drug za drugega vesta, da noben zlahka ne spremeni stališča, vendar sta se sposobna poslušati in bosta sodelovala.

Vsaj na tej besedni ravni se lahko Macron pohvali z delnim uspehom, saj je Trump namignil, da morda ne bo uničil jedrskega sporazuma iz leta 2015 med Iranom in velikimi silami, po katerem je Teheran v zameno za odpravo sankcij privolil v odstop od jedrskega programa do leta 2025.

Trump je čez dan ponavljal, da je sporazum katastrofa in je nekajkrat zagrozil Iranu, da bo plačal hudo ceno, če si bo drznil groziti ZDA. Na koncu skupne novinarske konference pa je dovolil možnost večjega dogovora z Iranom ali pa tudi ne.

Trump in Macron sta nazdravila prijateljstvu med državama.
Trump in Macron sta nazdravila prijateljstvu med državama. FOTO: AP

Macron v angleščini navdušil kongres

Ob koncu obiska je Macron opravil govor pred obema domovoma ameriškega kongresa. Tam je doživel veličasten sprejem, veliko bolj navdušen, kot ga je doživljal predsednik Barack Obama in kot ga danes doživlja Trump. Francozu so namreč več minut stoje ploskali člani obeh glavnih strank.

Macron, ki je kongresnike navdušil z govorom v angleščini, kar je za francoskega govornika na mednarodnem odru zelo redko, jim je zagotovil, da Francija ne bo dovolila, da Iran pride do jedrskega orožja. "Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja," je dejal, a hkrati dodal, da nasprotovanje jedrskemu Iranu ne sme voditi sveta v novo vojno na Bližnjem vzhodu. "Po eni strani ne smemo biti naivni, vendar po drugi strani ne smemo sami sprožiti nove vojne," je dejal. Spomnil je na običajna zgodovinska dejstva, kot je bila francoska pomoč ZDA med ameriško revolucijo proti Britancem in dejal, da imata obe državi korenine v enakih idealih svobode, strpnosti in enakopravnosti in vladavine prava.

Med drugim je posvaril pred naraščanjem skrajnega nacionalizma, pri čemer mora biti mednarodna skupnost po njegovih besedah zelo pozorna, da premaga izzive. Kot je dejal, sta se ameriška in francoska družba vedno zavzemali za človekove pravice za vse. Pri tem je navedel napredek pri enakopravnosti temnopoltih. Izpostavil je tudi pomen gibanja proti diskriminaciji, spolnim napadom in izkoriščanju žensk.

Teroristični napadi na obeh straneh Atlantika so razlog, zakaj sta Francija in ZDA skupaj v Siriji, pri čemer skuša Macron prepričati Američane, naj se ne umaknejo od tam, preden se konča sedaj že sedemletna državljanska vojna, ki sproža valove beguncev v Evropo.

V odnosih med Evropo in ZDA pod Trumpom sta trenutno najbolj pereča še problema podnebnih sprememb in trgovinskih vojn. Macron je Trumpovo napoved umika ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma optimistično označil za kratkoročni nesporazum. "Soočimo se z dejstvom, da ni planeta B. Prepričan sem, da se bodo ZDA nekega dne vrnile k sporazumu," je dejal.

"Jasno je, da potrebujemo svobodno in pošteno trgovino. Vendar pa trgovinske vojne med zavezniki niso v skladu z našo misijo, zgodovino in zavezami za globalno varnost," pa je povedal glede Trumpovih carin.

Podoba Macronovega državniškega obiska ZDA je bila imenitna, kmalu pa bo jasno, ali imajo izrazi prijateljstva s Trumpom, objemi, poljubi in trepljanja po hrbtu tudi kaj dejanske podlage. Trump je postavil 1. maj kot rok, da od Evropejcev dobi določene koncesije ali pa bo uvedel višje carine na jeklo in aluminij. Do 12. maja pa zahteva, da mu evropska stran predstavi nekaj sprejemljivega, na podlagi česar bo obdržal ZDA pri iranskem sporazumu.

Predsedniška para ob prihodu na večerjo.
Predsedniška para ob prihodu na večerjo. FOTO:

EU in Rusija za ohranitev iranskega jedrskega sporazuma

EU in Rusija sta po srečanju ameriškega in francoskega predsednika poudarila nujnost ohranitve sedanjega jedrskega sporazuma s to državo. V Bruslju menijo, da je pri sporazumu iz leta 2015 treba vztrajati, ker deluje, Moskva pa trdi, da ni alternative sedanjemu sporazumu.

Sporazum o zaustavitvi jedrskega programa je Iran z ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko sklenil julija 2015. V zameno za odpravo nekaterih gospodarskih in finančnih sankcij ZDA in EU je Teheran predal večino svojega obogatenega urana in omogočil nadzor inšpektorjev Združenih narodov v svojih jedrskih obratih.

Po našem mnenju ni alternative sedanjemu sporazumu. Dmitrij Peskov

A zgodovinski sporazum je zdaj pod vprašajem, ker Trump grozi, da bo od njega odstopil, Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji pa je dal čas do 12. maja, da mu predlagajo spremembe iranskega jedrskega sporazuma z velesilami in ga "popravijo". Iran je v primeru odstopa ZDA zagrozil z "resnimi posledicami".

Evropa želi Trumpa prepričati, naj kljub vsemu ostane pri sporazumu. To naj bi bil tudi glavni namen državniškega obiska Macrona v Beli hiši. 

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes v odzivu poudarila, da je obstoječi sporazum z Iranom treba ohraniti, ker deluje in je ključen za varnost Evrope. Je pa pustila priprta vrata za nov dogovor, ko je dejala, da "bomo videli, kaj se bo zgodilo v prihodnosti".

"Po našem mnenju ni alternative sedanjemu sporazumu," pa je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dejal je še, da si Rusija prizadeva za ohranitev sporazuma v sedanji obliki, dokument pa označil kot rezultat prizadevanj več držav. "Vprašanje je, ali lahko v trenutnih razmerah znova dosežemo tak uspeh," je še opozoril.

Obisk potekal v prijateljskem vzdušju

Državniški obisk 40-letnega Macrona pri 71-letnemu Trumpu je kljub temu potekal v prijateljskem vzdušju in voditelja sta se nenehno trepljala po hrbtu, poljubljala na lica, si laskala in Trump je Macronu celo frcnil s suknjiča sled prhljaja z besedami, da kolega dela popolnega.

Njuno prijateljevanje je bilo toplejše kot odnos z lastno ženo, saj so kamere znova opazile, da ga je zavrnila, ko jo je hotel prijeti za roko.

Državniška večerja je bila veličastna, vendar po številu udeležencev v primerjavi s prejšnjimi precej skromna. Obama je imel na svoji prvi državniški večerji 330 gostov, Melania in Donald pa sta jih povabila skupaj 123, kamor nista všteta oba predsedniška para.

Demokratov ni bilo, nekdanji državni sekretar ZDA 94-letni Henry Kissinger se je spotaknil, ravno ko je šel mimo novinarjev, prišli so izvršna direktorica IMF Christine Lagarde, oče Fox News Rupert Murdoch, člani Trumpove vlade, nekaj republikancev in predsednik vrhovnega sodišča John Roberts ter dva dobitnika zlate olimpijske medalje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
25. 04. 2018 21.36
+5
Kitajci vas čakajo na meji v Iranu ,!!!!!!!!!!!!!!!!
kolbek460
25. 04. 2018 21.34
+4
Roparja se odkrito pogovarjata o zločinu ,,,zelo demokratično ,,,ples vampirjev ,,upam da zadnji ,
Dule Med
25. 04. 2018 20.29
+1
Na žalost saj nemoreta bita drugačna, če pa je večina Zemljanov v niski vibraciji.
Dule Med
25. 04. 2018 20.21
+5
Dva ubijalska klovna brez duše.
Dule Med
25. 04. 2018 18.47
+4
Kaj nič ne opazite na sebi, okoli sebe, da se nekaj drastičnega pripravlja za izbris človeka iz tega Sveta.
emilzapata
25. 04. 2018 13.08
+10
Amerika ne izbira sredstev, da bi ostala first na svetu, tudi onemogočiti Kitajski nadaljnjo rast s tem, da ne bi več dobili Iranske nafte, jih kot kaže, ne bo ustavilo. Zelo močno diši po hudi naftni krizi, če ne še kaj hujšega.
komarec
25. 04. 2018 13.03
+10
EU se bo kmalu sesula in spet bomo opeharjeni. Prav za prav naj se sesuje saj na tak način kot razmišljajo EU politiki ne more bit drugače. Komunizem je trajal 50 let, ta EU bo drastično manj.
nikhrast
25. 04. 2018 21.07
-1
Strelec39
25. 04. 2018 12.37
+15
Dva svetovna terorista!Dobro si ju oglejte,da boste dojeli kako pravi teroristi izgledajo!
tron3
25. 04. 2018 12.29
+18
Pogovarjala sta se o novem kriznem žarišču, ki ga bosta ustvarila, super fajn, samo tam jih bo pa zahod dobil po pi.ki, prvič ker Iran zgledno sodeluje z Rusi, pa Kitajci ne bodo ostal ravnodušni, se ve zaradi česa, nafte, kajti Kitajska je največji potrošnik nafte na svetu.
cirenij
25. 04. 2018 12.12
+14
Pa kaj ju briga Iran? Pometeta naj pred svojim pragom.
cirenij
25. 04. 2018 12.12
+5
Pa kaj ju briga Iran? Pometeta naj pred svojim pragom.
Emeritus
25. 04. 2018 11.51
+15
Upam da jim na misel ne pride napasti Rusijo, naj se samo spomnijo kako sta končala Napoleon in Hitler, pukla sta obadva pa bojo tudi tile kekci od Trumpa in Macrona.
VolkBrenin
25. 04. 2018 11.48
+13
Ljubitelj babic zaradi katerega so se mi uprle testenine in še kaj poleg bi rad postal kralj eu ...po njegovih in trumpovih " izračunih " bo francija vodilna sila eu ...in ne nemčija - zato toliko raznih " pritiskov " s strani usa na nemce. ....in iran ni libija, ni irak ...upam , da ne bodo poskušali kaj konkretnega proti iranu...Trump je izjavil - da če ne bodo v iranu poslušni in ubogljivi, jih bo doletela kazen kakršne svet še ni videl ...Odgovor irana / in partnerjev/ na to " kazen " / če pride do nje / upam pa da ne ...bo tudi takšen, kakršnega svet še ni videl ....
Emeritus
25. 04. 2018 12.07
+10
Iran je zaveznik Rusije in Kitajske, tako da nimajo šans.
nikhrast
25. 04. 2018 21.11
-2
Misliš da so Iran, Rusija, pa Kitajska, res takšna revščina da nimajo šans. Iran in Rusija sta ekonomaka reveža v ekonomskem smislu.
Uporabnik113189
25. 04. 2018 11.22
+14
No, pa je šla EU rakom žvižgat. Najprej so uspeli z Brexitom, sedaj se bo še Macron spajdašil z ZDA, EU pa je vedno manjša, pomemben del njene vojaške moči se je odločil "ubogati" interese z druge strani Atlantika, ne pa lastnih interesov, Nemčija je v primežu kaj storiti, že izgublja milijarde v sankcijah proti Rusiji in vse slabše kaže, medtem ko drugi bogatijo. In to je trg, ki je zelo povezan z našo ljubo Slovenijo. Skratka de facto EU je vsak dan manjša, de jure pa še ne. Pojavljajo se neke ideje, to že poznamo, včasih so jih imenovali panslavizem, danes višegrajci. Takrat se ni obneslo, se bo danes?
Uporabnik113189
25. 04. 2018 11.25
+9
Oslabljeno EU pa opazuje vojaško močna Turčija kot pečenega purana..
mastaflash
25. 04. 2018 11.20
+9
imperialisticen krvolocni "nazdravje"
JApajaDAja
25. 04. 2018 11.06
+5
veliki predvolni shod erdogana bo 20.maja v sarajevu-po prepovedi v d in a !
Rolo956
25. 04. 2018 11.04
+15
Kaki teden nazaj sem zaslediu da je iran ovrgel trgovanje z ameriskim dolarjem. Kdo je tudi to naredil? Gadafi, Hussein, asad,... In prav sedaj ko so v iranu opustili dolar se mora trump z macronom pogovorit o iranu. 200% sem da bomo v prihodnjih dneh videli na raznih 24ur miljon razlogov zakaj je treba napast iran pa kaki teroristi so pa kak je treba zbombandirat vsak sleheren kvadratni cm irana. Ameriska propaganda laufa na polno. Zdaj pa hitro admin brisat komentarje.
mastaflash
25. 04. 2018 11.21
+5
JanZiska
25. 04. 2018 10.44
+10
Trumplež bi moral priti s svojo mamo, če je še živa (sicer bi jo pač odgrebel), če bi želel impresionirati Makarona.
bigbooss
25. 04. 2018 10.32
+13
Kaj se pa ta dva imata se dogovarjati o Iranu , vsak dela doma po svoje.
VojvodaTriglavski
25. 04. 2018 09.23
+13
Samo vi uzivajte v Ameriki gospodje, bomo videli kako dolgo se pokvarjena zlocinska banda!
olimpija35
25. 04. 2018 09.32
-25
še nisi nazaj v beogradu? kaj še čakaš? ali ti diši evropski in ameriški denar?? si tipa jankovič? zagrižen socialist z ameriškimi dolarji in evropskimi evri'? lahko mirno vse svoje premoženje pretopiš v ruske rublje ali srbski dinar..
Kollerik
25. 04. 2018 11.34
+11
bildi, nehaj že onanirat na te tvoje že zdavnaj prečitane fore... :))