Tujina

FOTO in VIDEO: Trumpu so se uresničile sanje: s paradno povorko v Belo hišo

Washington, 20. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Donald Trump je zaprisegel kot 45. predsednik ZDA. Z ženo Melanio in preostalo družino je stopil pred zbrane in Američanom obljubil, da prihaja njihov čas. "Nikdar vas ne bom pustil na cedilu!" Napovedal je oster boj islamskemu radikalizmu, vračanje meja, najavil nova delovna mesta in bogastvo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Trump prisegel kot predsednik
    03:15
    Iz SVETA: Trump prisegel kot predsednik
  • Iz SVETA: Sevničani ponosni na Melanio
    01:40
    Iz SVETA: Sevničani ponosni na Melanio
  • Iz SVETA: Sevnica na zemljevidu sveta
    01:49
    Iz SVETA: Sevnica na zemljevidu sveta
  • Iz SVETA: Melania bolj iskana kot Donald
    00:48
    Iz SVETA: Melania bolj iskana kot Donald
  • Iz 24UR: Slovesna prisega
    02:30
    Iz 24UR: Slovesna prisega
  • Iz 24UR: Kaj obljublja Donald Trump?
    01:35
    Iz 24UR: Kaj obljublja Donald Trump?
  • Iz SVETA: Inavguracijski dan
    03:22
    Iz SVETA: Inavguracijski dan
  • Iz 24UR ZVEČER: Inavguracija Donalda Trumpa
    01:50
    Iz 24UR ZVEČER: Inavguracija Donalda Trumpa
  • 24UR ZVEČER: Gosta o izvolitvi novega predsednika
    08:04
    24UR ZVEČER: Gosta o izvolitvi novega predsednika

Američani imajo 45. predsednika ZDA. Donald Trump je ob 18. uri po našem času zaprisegel z besedami: "Slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po svojih najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil Ustavo Združenih držav. Tako naj mi pomaga Bog." Američanom je obljubil, da je nastopil njihov čas in da jih nikoli ne bo razočaral. 

Trump inavguracijski dan začel z mašo in solznimi očmi, sledil zajtrk pri Obamovih

Trumpova sta se pred odhodom v Belo hišo udeležila maše v cerkvi sv. Janeza nedaleč od Bele hiše. Trump je bil oblečen v plašč in obleko temne barve z rdečo kravato, medtem ko je bila Melania v obleki nebeško modre barve. Trumpov znanec, ki je prisostvoval pri obredu, je za CNN novinarjem dejal, da je bil Trump videti ganjen. Na poti iz cerkve je objemal svoje podpornike, pri tem pa naj bi se mu orosile oči, še pravi neimenoveni vir omenjenega medija. 

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je nato v Beli hiši sprejel svojega naslednika in njegovo soprogo. Obama in njegova žena Michelle pa sta nato Trumpova gostila na zajtrku pred začetkom inavguracijskih slovesnosti na Kapitolu.

Zmeda na stopnicah Bele hiše zaradi darila

Obama nostalgičen

Obama je nato še zadnjič zapustil Ovalno pisarno, v kateri je, kot veleva tradicija, svojemu nasledniku pustil pismo, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob odhodu se je s preprostim "Hvala" zahvalil Američanom, na vprašanje zbranih novinarjev, ali čuti nostalgijo, pa je odgovoril: "Seveda."

Melania Trump s sinom Barronom
Melania Trump s sinom Barronom FOTO: ENEX

Na prizorišče Trump ob glasnih vzklikih množice

Trump je s svojo družino stopil na prizorišče pred Kapitolom, kjer ga je pričakala navdušena množica. Melania pri tem ni skrivala veselja. Precej bolj nestrpen je izgledal njen sin Barron, ki mu je pred začetkom svečanih govorov in zaprisego mirno popravljala kravato. 

Trump je prisegel na dveh Svetih pismih, svojem in tistem, na katerem je pred 156 leti prisegel Abraham Lincoln. Z roko na Bibliji je izrekel besedilo prisege: "Slovesno prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po svojih najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo Združenih držav. Tako naj mi pomaga Bog." S tem je Trump začel štiriletni predsedniški mandat.

Inavguracija Donalda Trumpa
Inavguracija Donalda Trumpa FOTO: AP

Trump: Prišel je čas dejanj!

Sledil je njegov govor. V njem je dejal, da danes oblast iz Washingtona prenašajo ameriškim ljudem. Pravi, da bo od danes njihova vizija "najprej Amerika""Danes ne prenašamo le oblasti z ene administracije na drugo, z ene stranke na drugo, danes prenašamo oblast z Washingtona in jo vračamo vam, ljudem," je dejal novi ameriški predsednik.

Zaprisega Donalda Trumpa
Zaprisega Donalda Trumpa FOTO: AP

Medtem ko je Washington cvetel, ljudje po Ameriki niso imeli česa praznovati, niso delili njegovega bogastva, je dejal in dodal: "To se bo zdaj spremenilo. Ta trenutek je vaš."

"20. januarja 2017 se bomo spominjali kot dne, ko so ljudje spet prišli na oblast v tej državi. Pozabljeni ne bodo več pozabljeni," je dejal. "Skupaj bomo določili smer Amerike in sveta v mnogo, mnogo prihodnjih letih."

Slovesnosti so se udeležili še živeči nekdanji predsedniki Jimmy Carter, Bill Clinton in George Bush mlajši, ni pa nekdanjega predsednika Georgea Busha starejšega, ki je v bolnišnici. Poleg nekdanjega predsednika Billa Clintona je njegova soproga Hillary, ki jo je Trump 8. novembra lani premagal v bitki za Belo hišo.

"Smo en narod, in sanje tega naroda so naše sanje. Delimo eno srce, en dom in eno veličastno usodo," je dejal in poudaril, da bo odslej Amerika na prvem mestu. "Vrnili bomo delovna mesta. Vrnili bomo meje. Vrnili bomo bogastvo. In vrnili bomo sanje," je Američanom obljubil novi predsednik.

Kot je dejal, so ZDA veliko let subvencionirale druge vojske, v tujini so porabile milijarde, branile so meje drugih, na njihov račun so bogatele druge države, v Ameriki pa so se zapirale tovarne, milijoni ljudi so ostajali brez dela, ameriška infrastruktura se je sesuvala.

"Vse to je zdaj preteklost," je zatrdil in napovedal, da bodo ZDA poslej najprej upoštevale svoje interese. "Naše načelo naj bo kupuj ameriško in najemaj ameriško," je dejal.

"Islamski radikalizem bomo izbrisali z obličja Zemlje"

Zatrdil je, da ZDA ne bodo več vsiljevale svojih načel drugim državam, bodo pa sijale kot zgled drugim, naj jim sledijo. Napovedal je, da bodo ZDA združile svet proti islamskemu radikalizmu, ki ga bo "izbrisal z obličja Zemlje".

Trump je še dejal, da je konec obdobja politikov, ki so govorili, a ničesar naredili. "Čas praznega govorjenja je končan," je zatrdil novi ameriški predsednik v svojem prvem nastopu po prevzemu položaja.

Dosedanji ameriški predsednik Barack Obama s soprogo je s helikopterjem odletel v vojaško oporišče Andrews, od koder bosta s hčerkama odpotovala na počitnice v Kalifornijo.
Dosedanji ameriški predsednik Barack Obama s soprogo je s helikopterjem odletel v vojaško oporišče Andrews, od koder bosta s hčerkama odpotovala na počitnice v Kalifornijo. FOTO: AP

Obama s helikopterjem na počitnice, Trump pa na parado

Dosedanji ameriški predsednik Barack Obama s soprogo je s helikopterjem odletel v vojaško oporišče Andrews, od koder bosta s hčerkama odpotovala na počitnice v Kalifornijo.

Trump se je v paradi podal od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Zadnji del parade je prehodil peš skupaj s soprogo Melanio in najmlajšim sinom Barronom. 

Parado so spremljali tisoči Trumpovih privržencev, pa tudi nasprotniki, ki so nosili napise, kot so Poskusi si zaslužiti ta položaj ali Naredi Ameriko spet enako, nekateri pa so kričali Nisi moj predsednik.

Na kosilu izrekel čast nasprotnici

Po prisegi opoldne po lokalnem času so za Trumpa pripravili kosilo v kongresu, ob koncu katerega je izrekel čast svoji nasprotnici v volilni kampanji, demokratki Hillary Clinton.

"Počaščen sem, da sta prišla nekdanji predsednik Bill Clinton in Hillary Clinton in rad bi, da vstanete v njuno čast," je povabljenim na kosilo dejal Trump. "Nič drugega ne morem reči, ker ju zelo spoštujem," je dodal.

Zvezdniki rekli "Ne!"

Vabilo za nastop na inavguraciji je do zdaj veljalo za veliko čast, a ne letos. Zvezdniki so Trumpu po vrsti sporočali, da njemu v čast ne bodo peli. Seznam nastopajočih je tako zelo kratek, na njem je po zadnjih podatkih le 16 imen, med njimi pa še najbolj znana 16-letna televizijska zvezdnica Jackie Evancho, ki je zaslovela, ko je kot majhna deklica nastopila v oddaji Amerika ima talent. 

"Šov" se mora nadaljevati (tudi če z Rusi)

Američani slavijo inavguracijo kot dokaz mirnega prehoda oblasti v demokratični družbi, na kar je letos padel madež obtožb o ruskem vpletanju v volitve v Trumpovo korist. Kljub temu se washingtonska elita za zdaj ne pusti preveč motiti, saj se mora "šov" nadaljevati.

Nekoč ...

Predsedniške inavguracije so v ZDA že od nekdaj povod za množična slavja. To je ena od menda le štirih fotografij z druge inavguracije Abrahama Lincolna leta 1865. Nekaj tednov pozneje so ga ubili.
Predsedniške inavguracije so v ZDA že od nekdaj povod za množična slavja. To je ena od menda le štirih fotografij z druge inavguracije Abrahama Lincolna leta 1865. Nekaj tednov pozneje so ga ubili. FOTO: AP

ZDA v času prvega predsednika še niso imele Bele hiše, niti prestolnice, poimenovane po njem, in George Washington je prisegel v New Yorku pred newyorškim sodnikom. John Adams je leta 1797 začel tradicijo prisege pred predsednikom vrhovnega sodišča. Do vključno predsednika Jimmyja Carterja so predsedniki prisegali pred vzhodnim pročeljem kongresne palače, njegov naslednik Ronald Reagan pa si je želel, da bi gledal proti Kaliforniji, zato so slovesnost prestavili na zahodno stran.

Reagan je bil leta 1985 šele drugi predsednik po Williamu Howardu Taftu leta 1909, ki je prisegel znotraj kongresne palače, ker je bilo zunaj pasje mrzlo zimsko vreme.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1327)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightyfly
21. 01. 2017 12.08
+0
Abamovic se je odpeljal se s starim helichopterjem ,,,, kje pa sta dva nova ,ki ju je narocil v izdelavo Italijanom ?
Nightyfly
21. 01. 2017 12.03
+4
Melanija ,, drzi se . Cudovito odigrala inavguracijo ,kompliment pa tudi sinje nebeski modri obleki , ki me spominja na prelepo Audrey ,ki obcuduje brilante pri Tiffanyju . Ne se bati Melanija , kopalci in zbiralci kosti (Omer et Co.)v Sloveniji ,ki so te ze hoteli diskreditirati , ze iscejo skrivnosti po tvojih omarah , da jih prodajo najboljsemu ponudniku ....oportunisti bivsega in sedanjega sistema, drzave .....nic novega .
Nightyfly
21. 01. 2017 11.57
+2
Roseann 21.01.2017 08:31:03 4 Kako so se levi komentatorji usajali nad izgledom Barrona Trumpa.....JA niso navajeni videti vrhunsko vzgojenega mladega človeka, ki je kljub visokemu standardu vzgojen v skromnosti in trdem delu....V Trumpovi družini ni alkohola, cigaret, drog in lenobe...Pravo nasprotje od pokvarjene slovenske zakajene lene mladine (razen kmečke periferije), za kar je odgovoren slovenski izobraževalni sistem in mediji....**************rozana ,,,, jaz osebno ,sem nad mojim ,se jugoslovanskim izobrazevalnim sistemom vec kot zadovoljen . Preizkusen in potrjen je bil v Tujini .Na vseh podrocjih , tako na intelektualnem kot fiznem podrocju in eksekuciji dela . Pa ne samo jaz .Torej so zelo deplasirane vase pripombe in cisto nerelevantn ocene o sistemu ,ki je zgradil eno novo drzavo .Ce pa vi sami niste bili kos temu edukativnemu sistemu ni kriv sam Sistem ampak subjekt ,ki mu ni bil dorasel .AMEN .
krtofl
21. 01. 2017 10.26
+0
al so štepal pluse ponoči ti janšisti...
emilzapata
21. 01. 2017 09.42
+1
tudi Trump bo kmalu ohladil svojo pregreto glavo z obljubami, kajti ugotovil bo, da nima sposobnosti pravljic Kristusa, ki je delal vino iz vode, in s hlebcem kruha nahranil celo armado ljudi. Vedno je treba nekje vzeti, da lahko daš.
BUONcaffee
21. 01. 2017 09.36
+1
Dočakali smo, ha, ha, ha,............................................!
BUONcaffee
21. 01. 2017 09.34
-2
Ali je Melanija tudi Hrvatica?
BUONcaffee
21. 01. 2017 09.28
-1
Čas je da Trump naredi red z komunisti tudi pri nas.
krtofl
21. 01. 2017 09.32
+1
a v sds...bo janez dnar od orožja vrnu...čas bi bil...
BUONcaffee
21. 01. 2017 09.25
+0
Mnogi nevoščljivi Donaldu in Melaniji. Od danes dalje bo vse boljše in drugače. Pravica zmaga.
BUONcaffee
21. 01. 2017 09.23
+0
Čestitke družini Trump. Končno red v svetu.
johanca123
21. 01. 2017 09.17
-1
Niso se uresničile samo želje Trumpa, uresničile so se tudi želje vseh tistih ki spoštujejo delo kot vrednoti. Jokvcajo in pljujejo pa tisti, ki so prisesani na druge in njihova prizadevanja.
ivan.z Doba
21. 01. 2017 16.56
nicor
21. 01. 2017 18.25
Jhanca Trump je seveda z isesavanjem samega sebe ustvaril to bajno bogastvo! Postrgali so Trumpi in podobni vsako trohico, ki ni bila pribita. In še vedno je tako
Tretja Švica
21. 01. 2017 08.45
+8
Melanija je lepa, bravo, trump!
povanpireni
21. 01. 2017 08.44
-11
Trump paradiral s paradno povorko, obenem še z bakljado avtomobilov. Melanija lahko te je sram s takim dedkom paradirat...
Ronin SLO
21. 01. 2017 08.48
+5
krtofl
21. 01. 2017 09.03
+1
hm....melanija milijarderja....urša kriminalca....
hotchilipoper
21. 01. 2017 08.40
+7
Tudi naši novinarji so proti Trumpu,me zanima če mu bodo to povedali v obraz,ko bo obiskal slovenijo
hotchilipoper
21. 01. 2017 08.37
+10
Zvezdniki rekli ne-Oni nimajo pojma o politiki,verjamejo,kar jim reče njihov menedžer,drugače pa je s polno ritjo lahko srati
Skunk Works
21. 01. 2017 08.31
+2
Kako so se levi komentatorji usajali nad izgledom Barrona Trumpa.....JA niso navajeni videti vrhunsko vzgojenega mladega človeka, ki je kljub visokemu standardu vzgojen v skromnosti in trdem delu....V Trumpovi družini ni alkohola, cigaret, drog in lenobe...Pravo nasprotje od pokvarjene slovenske zakajene lene mladine (razen kmečke periferije), za kar je odgovoren slovenski izobraževalni sistem in mediji....
krtofl
21. 01. 2017 09.04
-2
trump pa mlad....rosika.....a si tako portebna .....
DonDonDan
21. 01. 2017 08.20
+1
Trump bo Ameriko spet naredil čist in čist ta glavno. Z njo pa cel zahodni svet in vrednote zahodnega sveta. Tudi pri nas se bo to čutilo. Upam, da bomo tudi pri nas komunisto-fašiste enkrat nagnali z "vzporedne" in formalne oblasti in državnih položajev, iskreno upam !!!!!
krtofl
21. 01. 2017 09.06
+0
gdo pa so ti komunisti-fašisti....dej to pobliže razloži...
nicor
21. 01. 2017 18.27
Uporabnik113089
21. 01. 2017 08.12
+4
Bombažna polja ne bodo več samevala...
SEJBOBOL
21. 01. 2017 08.10
-1
Baron njihov sin bo pa taprav gankster ........ se mu vidi že od daleč ....
Ronin SLO
21. 01. 2017 08.51
+2
Ronin SLO
21. 01. 2017 08.08
+2
Naj dolgo vlada Trump