Tujina

Trump izbral človeka, ki bo usklajeval delo 16 obveščevalnih in varnostnih agencij

New York, 07. 01. 2017 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je za bodočega ameriškega direktorja za obveščevalne dejavnosti pričakovano izbral nekdanjega senatorja iz Indiane Dana Coatsa.

Donald Trump je za bodočega ameriškega direktorja za obveščevalne dejavnosti izbral nekdanjega senatorja iz Indiane Dana Coatsa. Coats bo tako v Trumpovi ekipi usklajeval delo 16 obveščevalnih in varnostnih agencij - če Trump tega nabora ne bo skrčil.

Coatsa opisujejo kot umirjenega nekdanjega ameriškega veleposlanika v Nemčiji, ki je bil tudi član obveščevalnega odbora ameriškega senata. Njegovo imenovanje ni presenečenje.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump
Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump FOTO: AP

"Dan je jasno dokazal odlično strokovnost in trezno presojo, potrebno za vodenje naše obveščevalne skupnosti," je v izjavi dejal Trump. "Če bo potrjen za direktorja nacionalnega obveščanja, bo zagotovil neomajno vodenje, ki ga bo lahko spoštovala celotna obveščevalna skupnost, in bo na čelu nenehne budnosti moje administracije proti tistim, ki nam želijo škodovati," je dodal.

Trump je svojo odločitev obelodanil dan zatem, ko se je srečal s šefi vodilnih obveščevalnih agencij v ZDA, tudi direktorjem nacionalne obveščevalne agencije (Cia) Johnom Brennanom in trenutnim direktorjem nacionalnega obveščanja Jamesom Clapperjem. Ti so mu povedali, da je ruski predsednik Vladimir Putin naročil obsežne kibernetske napade na računalnike organizacij ameriških demokratov z namenom pomagati Trumpu do izvolitve.

Po srečanju je Trump sicer sprejel možnost, da je bila Moskva vpletena v vdore, vendar pa je danes na Twitterju nacionalni odbor demokratske stranke (DNC) obtožil malomarnosti. "Edini razlog, zakaj je vdiranje v slabo zaščitene računalnike DNC stvar razprave, je to, da je bil poraz demokratov tako velik, da so povsem osramočeni," je zapisal.

Znova je poudaril tudi, da ameriški obveščevalci niso našli nobenih dokazov, da so vdori dejansko vplivali na volilne rezultate. "Glasovalne naprave so bile nedotaknjene!" je sporočil.

Republikanski milijarder je znova obljubil tudi izboljšanje odnosov z Rusijo. "Le neumni ljudje ali norci bi menili, da je to slabo," je zapisal.

Vendar pa njegova izbira 73-letnega Coatsa lahko nekoliko pomiri tiste, ki so skeptični glede krepitve prijateljstva z Rusijo. Coats, ki je bil republikanski senator iz Indiane med letoma 1989 in 1999 ter nato od leta 2011 do konca mandata v torek, je bil eden od šestih ameriških kongresnikov in treh uradnikov Bele hiše, ki jim je Moskva leta 2014 prepovedala vstop v državo kot odgovor na ameriške sankcije, uvedene proti njej zaradi priključitve Krimskega polotoka. Coats, ki se je zavzemal za stroge sankcije, je takrat prepoved označil za čast.

V času administracije Georga W. Busha, med letoma 2001 in 2005, je bil Coats ameriški veleposlanik v Nemčiji. Za Trumpovo izbiro se je danes že zahvalil.

"Ni višje prioritete od ohranjanja varnosti Amerike in uporabil bom vsako orodje, ki mi je na voljo, da to zagotovim," je dejal v izjavi. Njegovo imenovanje bo sicer moral potrditi senat.

Položaj direktorja za obveščevalne dejavnosti je bil ustanovljen po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Gre za osebo, ki nadzira koordinacijo dela različnih agencij, vključno z ministrstvom za domovinsko varnost, Cio, zveznim preiskovalnim uradom FBI ter agencijo za nacionalno varnost.

Ameriški mediji so sicer ta teden poročali, da Trumpova tranzicijska ekipa dela na načrtu zmanjšanja urada direktorja za obveščevalne dejavnosti. V Trumpovem štabu so te navedbe zanikali kot napačne.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

baubax
08. 01. 2017 14.11
+0
Zgleda, da prihaja nova doba politike :D Trump bo zgleda vse spremenil . Na slabše ne more ker to smo že nekak preživeli,
M_teorija
08. 01. 2017 13.52
+1
Brezveze, saj Putin skrbi, da so usklajene!?
Uporabnik113189
07. 01. 2017 21.51
+3
16 obveščevalnih in varnostnih agencij. HUH. Vse hkrati tudi varujejo sebe pred drugimi "varnostniki" skratka se ukvarjajo najprej sami s seboj in svojo varnostjo. Če te napore pomnožim s 16, je to ogromno neproduktivnega balasta, ki dela same stroške, rezultat tega napornega dela pa pravkar opazujemo. Rusi so krivi. Zelo drago plačane ugotovitve pa še brez dokazov. Samo nekakšni namigi, natolcevanja, ugibanja.
Uporabnik443897
08. 01. 2017 16.06
-3
Podobnost s Slovenijo je 100 %, pri nas je tudi vsega kriv Janez pa so 20 let od 25 na oblasti ta RUDEČI :). Ko nimaš nič več pametnega za povedat, pač nekoga okriviš za svoje NAPAKE !!!
ferencz 1
07. 01. 2017 21.29
+3
nepomebna novica. kaj nas to zanima, kot da je polde iz dupel prdnil na skretu, se mi zdi bolj zanimiva novica